Ne razumijem neke stvari u BiH

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Ne razumijem neke stvari u BiH

Post by Dorian »

Počelo je.

Sljedeći put će se neki forumaš sa 3 posta javiti da ispriča svoju tužnu životnu priču kako ga cura voza da je čašćava a neda mu i traži savjet šta da radi.

Ima ona riječ, kako ono ide, stani... Ah, da: Trol.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2689 times
Been thanked: 8310 times

Post by Duminjo »

Uh što se nakudismo 😂

A imate ga bogami pravo. Neke stvari su pravo cudne. Pogotovo ovo oko privatnosti i ispitkivanja okolo.. Postavice ti nekih dvaest bezveze pitanja i iz tvojih odgovora izvuci nesto naopako, umjesto da direktno pita sta ga zanima 😂
Svaka sredinina ima nesto svoje. Mene su svabe najvise sokirale kolike su cicije, kako vole štedit. Imaju kuce predobre. Moralo se tu ulozit para i para. Auta uvijek nova. Sve preko par godina je staro, daj odmah novo. Putuje se po pizdama materinama.. A vamo uzima one Prospekte, Reklame i samo gleda gdje je koje snizenje. Nedo bog kupit nesto danas za 2€ ako to moze kupit prekosutra za 1.90€.. Ispadas glup ako tako bacis 10 centi 🙈😂 I samo kukaju kako nemaju. Kupio covjek konja od skoro 20.000€ i hocemo na pizzu, kaze "Hajte vi, ja nemam para, uzecu ja Jogurt"... Pa jebemu sunce 😂
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Ja sam nahvalio, ako neko nije primjetio.
. . . . . . . . .
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2689 times
Been thanked: 8310 times

Post by Duminjo »

Ma Sacemo mi i druge nablatit 😂
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Gluposti. Skoro svega tog ima i vani
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Pa bas zato.

Niste vi izgleda dobro razumjeli temu. :valja
. . . . . . . . .
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

meni se ne sviđa ni kod Švaba, u njih sve nešto predetaljno isplanirano i na minutu zategnuto .
BiH mi paše bukvalno geografski, ali mentalitet jok .
Sjedeš u bus negdje dalje ako se voziš i vozač pusti Ado Gegaj jbt "u malom džepiću nosiš moju sličicu" i onda je samo vrti cijeli album .
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Yenna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by Yenna »

Treba dnevnik kupiti, jeftinije je...
carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N »

Yenna wrote: 10 Jun 2020, 13:28 Treba dnevnik kupiti, jeftinije je...
misliš zapisivati u dnevnik ...dragi dnevniče danas sam itd :oo
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Yenna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by Yenna »

carobnjak N wrote: 10 Jun 2020, 13:33
Yenna wrote: 10 Jun 2020, 13:28 Treba dnevnik kupiti, jeftinije je...
misliš zapisivati u dnevnik ...dragi dnevniče danas sam itd :oo
Da, ovi sto se loguju da samo dušu otvore o stanju u zemlji, koje gaće kupiti itd. :hm
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3253 times

Post by Melek »

Username wrote: 10 Jun 2020, 08:51 Bolje u lov s melekom
I nemoj da tračaš Once, ok? :oklagija
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4322 times
Been thanked: 3253 times

Post by Melek »

Ma lahka je BiH za razumjeti. Jeste zemlja ali nije država. Zemlje će tamo vazda biti ali države vjerovatno nikad pa ni tad. Narod egocentričan, ljubazan ali kratkog fitilja i potkožno izfrustriran. Lako uvredljiv a voli da vrijedja. O pranju ruku i tuširanju ne bih sad. O pljugama da i ne govorimo. Govori se da ide na bolje, a kad će...
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2770 times
Been thanked: 22882 times

Post by HAVANA »

Merlin246 wrote: 10 Jun 2020, 11:57 Meni samo tesko sto mi je ovde obitelj :( i volim ovu prirodu, opustenost, nema stresa nikakvog, lakse mi sve na maternjem jeziku. Alii kad sveukupno sagledas :tuga
Samo bjezi sto dalje :valja
Bjezi al od sebe pobjeci neces. :ooo Meni je sve super bilo prvih par godina.Poslije par godina platio bi hljeb 100 eura samo da mi je uc u granap gdje me pita kako ti je mama,jel ti sestra tu,jo kad sam ja s tvojim dedom,a dje ti je stari,a vid sto ti fin ispade sejtane... :plavi Ma nit su ovde svi nekulturni, nit su tamo svi kulturni.Sta sam se divljaka prostih,prljavih,mahnitih nagledo vani to je za knjige.Svega ima,svuda...
Sad bi ja i ovu mogao pitati milion stvari koje su meni cudne vani,hladne,bezosjecajne,nit smrdi nit mirise...Al necu,svi mi imamo svoje specificnosti,i neka imamo.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15095 times
Been thanked: 14866 times

Post by Dori »

carobnjak N wrote: 10 Jun 2020, 10:00 jednom u Mostaru sjednem s prijateljicom u neku ćevaparu, odmah na ulazu gdje počinje kaldrma ...
ova nešto kao ljubopitiva , pitala jel oni sami prave ćevape ili nešto tako bezze upitala, kad tu neki penzioner u prljavoj kecelji
poče se prvo hvaliti kako je on vlasnik, te kako nema boljih ćevapa (a nisu nešto ) , pa ti onda sjede za stol i razveza se , cijelu istoriju
svoju , hvaleći se uzduž i poprijeko ...jedno 15-20 minuta je čovjek sjedio i davio.
poslije ova kao , što sam ja ljut , što mi smeta ...ne kontam

jednom tako isto u Bihaću na Japodskim otocima, sjeo sam za stol, počeo jesti, kad eto ti nekog lika sa ženom i dijetetom, onako pregojazni,
neukusno obučeni , te kao mogu li oni sjesti kod mene jer nema mijesta ?
pa reko, evo sad ću ja završiti pa možete onda.
veli, ok ...i sjedoše , kao da ne bi neko drugi uletio .
i sad ja jedem i oni sjede preko puta mene i bulje u hranu, gledaju kako ja jedem :D.
Jesi ti neki namcor :D.
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Dori wrote: 10 Jun 2020, 13:57
carobnjak N wrote: 10 Jun 2020, 10:00 jednom u Mostaru sjednem s prijateljicom u neku ćevaparu, odmah na ulazu gdje počinje kaldrma ...
ova nešto kao ljubopitiva , pitala jel oni sami prave ćevape ili nešto tako bezze upitala, kad tu neki penzioner u prljavoj kecelji
poče se prvo hvaliti kako je on vlasnik, te kako nema boljih ćevapa (a nisu nešto ) , pa ti onda sjede za stol i razveza se , cijelu istoriju
svoju , hvaleći se uzduž i poprijeko ...jedno 15-20 minuta je čovjek sjedio i davio.
poslije ova kao , što sam ja ljut , što mi smeta ...ne kontam

jednom tako isto u Bihaću na Japodskim otocima, sjeo sam za stol, počeo jesti, kad eto ti nekog lika sa ženom i dijetetom, onako pregojazni,
neukusno obučeni , te kao mogu li oni sjesti kod mene jer nema mijesta ?
pa reko, evo sad ću ja završiti pa možete onda.
veli, ok ...i sjedoše , kao da ne bi neko drugi uletio .
i sad ja jedem i oni sjede preko puta mene i bulje u hranu, gledaju kako ja jedem :D.
Jesi ti neki namcor :D.
Sto je najgore meni ovo uopste ne zvuci lose. :plavi Meni to falilo. :lud
lejlamo
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by lejlamo »

Username wrote: 10 Jun 2020, 08:31 Ne razumijem sto si se vratila

Tu sam stao s citanjem
+1
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

bee wrote: 10 Jun 2020, 07:13 Ja sam kao djete otisla van Bosne zbog rata i nisam se vracala do sada. Sad sam vec par mjeseci u Bosni i ne razumijem neke stvari. Prvo, nekako narod stariji vise voli samo da prica a ne da slusa. Cesto se nadzem da ne znam nekoga i oni mi ispricaju njihovu svu zivotnu pricu za pet minuta a nista jih ne interesuje da vode razgovor ili da pitaju o drugima. Neznam kako da jih prekinem ili da kazem da nisam zainteresovana u tu pricu koja je samo jednostrana (neznam ako je to rjeci). Drugo, narod nas je bas ljubazan ja mislim inace ali isto na neki nacin imala sam dosta iskustva kako ljudi ne kazu sta misle. Umjesto da me direktno nesto pitaju ili kazu oni kruze nekom pricom. Na primjer, ja sam dolazila u jedan kafic sa prijateljom iz druge drzave par puta i kako se je sve zatvorilo normalno nisam isla vise. Sad sam otisla tamo opet jel mi se svidza kafic sa drugom prijatelicom i vlasnik se pravi da me se sjeca ali ja vidim da se nesjeca. I onda nastavi pravti da me se sjeca ali da sam ja dolazila sama il nesto. Ja mislim jednom sam dosla sama tu da radim na internetu. Zato sto je inace to uredu odakle sam da odes u kafic i da radis. Sad on to spominje da sam ja uvjek dolazila sama ali nije tako. Prvo, ne razumijem sta to ima veze i sto to neko i primjeti. I onda je poceo neku pricu kako cure dolaze sa drugim muskarcima i nezna se jesuli zajedno ili nisu i tkd zato kad je to rekao ja sam spomenla da sam dolazila sa prijateljom. Opet sta to ima veze i sto mi to pricas? Nisam imala takva iskustva prije inace mozes otic u kafic bez problema i niko te ne prati sta radis il skim si to me bas cudi. Ovo je grad, to vise bi ocekivala u selu il nesto. Trece, ne razumijem ovo placanje i kad se casti. Kad sam tek dosla primjetla sam neki ljudi kad je vrijeme oni da caste nadze negdje jeftino da odemo i kad je meni vreme onda nekako je puno skuplje. Osjecam se narod da misli samo sto nisam odavde da imam neke gomile para i malo iskorstivaju. Ja mislim uredu je castit kad hoces a sto bas svaki put neko mora nekoga castit? I zadnje, sto se tice druzenja muskaraca i cura. Ja sam navikla da se moze druzti bez problema jedni s drugima ali ovde imam iskustvo da muskarci bas ne druze se curama nego da zele da hodaju a ne da imaju neko prijateljstvo. To su samo moja iskustva i neke stvari koje me bune. Ne zelim nista lose reci nego samo da razumijem malo bolje misljene na to ako mozes mi neko objasniti sa svoje strane. Hvala.
Sa respom neces kafe platiti nigdje.Palma,metropolis il kod rake,respo placa. :cudi
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15095 times
Been thanked: 14866 times

Post by Dori »

HAVANA wrote: 10 Jun 2020, 13:55
Merlin246 wrote: 10 Jun 2020, 11:57 Meni samo tesko sto mi je ovde obitelj :( i volim ovu prirodu, opustenost, nema stresa nikakvog, lakse mi sve na maternjem jeziku. Alii kad sveukupno sagledas :tuga
Samo bjezi sto dalje :valja
Bjezi al od sebe pobjeci neces. :ooo Meni je sve super bilo prvih par godina.Poslije par godina platio bi hljeb 100 eura samo da mi je uc u granap gdje me pita kako ti je mama,jel ti sestra tu,jo kad sam ja s tvojim dedom,a dje ti je stari,a vid sto ti fin ispade sejtane... :plavi Ma nit su ovde svi nekulturni, nit su tamo svi kulturni.Sta sam se divljaka prostih,prljavih,mahnitih nagledo vani to je za knjige.Svega ima,svuda...
Sad bi ja i ovu mogao pitati milion stvari koje su meni cudne vani,hladne,bezosjecajne,nit smrdi nit mirise...Al necu,svi mi imamo svoje specificnosti,i neka imamo.
Ja kad sam tek dosla u Svedsku bas mi nekako falila raja...Da se pozdravim s nekim na ulici, sretnem nekog "poznatog" u gradu. Ono da imas svoju kafanu i da se ne moras nisa kim dogovarati. Kad god da odes tamo, znas da ima "neko".
I odem prvi put kuci...Jao moje srece. Prvo sto mi je trebalo pola sata do pijace (inace 5 min od moje kuce), ali ono malo, malo stanes sa nekim. Odgovarala na sva moguca i nemoguca pitanja. Odhednom mi nista nije mrsko. Dosla na pijacu, uzimam banane, kaze mi teta:"Nemoj uzimati banane, kupio ih je dido jutros"
Heeeeej....sta je meni to bilo. Bas sa osmjehom isla kuci. Nesto mi srce pun. Dodem kuci, fakat ima banana :D. :srce
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Dori wrote: 10 Jun 2020, 14:05
HAVANA wrote: 10 Jun 2020, 13:55

Ja kad sam tek dosla u Svedsku bas mi nekako falila raja...Da se pozdravim s nekim na ulici, sretnem nekog "poznatog" u gradu. Ono da imas svoju kafanu i da se ne moras nisa kim dogovarati. Kad god da odes tamo, znas da ima "neko".
I odem prvi put kuci...Jao moje srece. Prvo sto mi je trebalo pola sata do pijace (inace 5 min od moje kuce), ali ono malo, malo stanes sa nekim. Odgovarala na sva moguca i nemoguca pitanja. Odhednom mi nista nije mrsko. Dosla na pijacu, uzimam banane, kaze mi teta:"Nemoj uzimati banane, kupio ih je dido jutros"
Heeeeej....sta je meni to bilo. Bas sa osmjehom isla kuci. Nesto mi srce pun. Dodem kuci, fakat ima banana :D. :srce
Od mene na svijetu je samo bila teza moja zena.Kad god,u 3 ujutro da sam je probudio i reko hajmo kuci,nako u pidzami bi krenula. :plavi A majke mi znali smo na ulazu u sarajevo suzu pustit.Ne mogu docekat da udjem.Ko da mi je neko vrecu od 50kg skino s ledja.Jbg,neko to ne moze shvatiti al mi smo se stvarno patili , sve imali a nista nismo imali sto je nama bitno. :cudi Ma bezveze je o tome pricati,svako ima svoje...I svi su u pravu.Znas sta ti pase,saberi,oduzmi i poduzmi...
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13894 times
Been thanked: 22844 times

Post by Fuddo »

Kod nas bolan nista nije mehanicki i bez emocija, pa ni dolazak na kasu da platis.
Jebemga, ja to volim kad se ispricam s nekim ko me i ne zna o milion stvari koje me realno plaho i ne zanimaju.
Ciji si, sta si, ko si, a kolko ostajes, a dje budes, kako ti ovo izgleda sad... :D.
To reko Nafoooo, najjaca si kasirka od Aljsake do Australije.
Odes u kafanu, ne znas nikog, za po sata znas deset ljudi.
Ovdje odes u kafanu, ne znas nikog, i izadjes, opet ne znas nikog.
Ima to sve svoje sta i kako.
Dozvolite da se obratimo
Post Reply

Return to “Dijaspora”