Dijabetes

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9630 times
Been thanked: 11373 times
Status: Offline

Re: Dijabetis

19 Jul 2012, 14:55

Callaclassicgirl wrote: raduje me cinjenica da je tvoja poluneuropatija(ne znam ni pravi razlog nastanka(mozda pusenje)??? i njenog srumbavanja odnosno nestanka da li sam te pravilno razumila sa pravim vitaminom B12..si se uspio rjesiti svoje poluneuropatije ))??
Nije pušenje. Već sam naveo. Discogenesis L5-S1. Dakle, proturzija kičme, što
bi se reklo. Odnosno, desilo se mehaničkim putem, pa tako da mi vitamin B12,
nije ni bio potreban. Medjutim, dok se razlog utvrdio, prošlo je i godina i pol.
Svo to vrijeme, trebalo je preventivno, koristiti tu zamjenu za taj vitamin.
I burazer mi je iz Belgije, poslao par puta po jedno pakovanje lijeka "Keltican"
koji je visokoobogaćen tim vitaminom i mislim, da je trenutno, najbolji u svijetu.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

19 Jul 2012, 15:17

Krokodil Behko wrote:
Callaclassicgirl wrote: raduje me cinjenica da je tvoja poluneuropatija(ne znam ni pravi razlog nastanka(mozda pusenje)??? i njenog srumbavanja odnosno nestanka da li sam te pravilno razumila sa pravim vitaminom B12..si se uspio rjesiti svoje poluneuropatije ))??
nije ni bio potreban. Medjutim, dok se razlog utvrdio, prošlo je i godina i pol.
I burazer mi je iz Belgije, poslao par puta po jedno pakovanje lijeka "Keltican"
koji je visokoobogaćen tim vitaminom i mislim, da je trenutno, najbolji u svijetu.

aha,,da naveo si ,ja sam izgleda povrsno preletjela preko te tvoje zadnje dijagnoze L5 S1 pa je nisam ni shvatila kao tvog glavnog uzrocnika neuropatije (prikljestenja nervnog kostima .).
aa nekada do prave dijagnoze moramo piti svega i svacega i sto je potrebno i sto nije potrebno ali eto ti si na vrjeme rjesio sve (nisi vise u hodniku i na cekanju prave dijagnoze)
kod nas je keltican N srubljen sa trzista ostao je samo jos keltican forte i to pacijenti uzimaju samo jednu tbl na dan nebitno sad da li imaju reumatske ili poluneuropatske probleme ..
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

19 Jul 2012, 15:21

Callaclassicgirl wrote:
Krokodil Behko wrote:
aa zaboravila sam upitati kad si ih koristio i piskio je li pipi mirisala na multivitamine :plavi :pusa

aha,,da naveo si ,ja sam izgleda povrsno preletjela preko te tvoje zadnje dijagnoze L5 S1 pa je nisam ni shvatila kao tvog glavnog uzrocnika neuropatije (prikljestenja nervnog kostima .).
aa nekada do prave dijagnoze moramo piti svega i svacega i sto je potrebno i sto nije potrebno ali eto ti si na vrjeme rjesio sve (nisi vise u hodniku i na cekanju prave dijagnoze)
kod nas je keltican N srubljen sa trzista ostao je samo jos keltican forte i to pacijenti uzimaju samo jednu tbl na dan nebitno sad da li imaju reumatske ili poluneuropatske probleme ..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

20 Jul 2012, 15:52

Callaclassicgirl wrote:
Krokodil Behko wrote:

Dijabetičarima, ne može pomoći ni keltican. Mada je on u ampulama, kako kažu,
prava vradžbina u borbi protiv neuroloških posljedica. Ima efekta i kod dijabetičara
ali bi stalno, morali na infuzije. Tak mislim.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

20 Jul 2012, 17:48

Callaclassicgirl wrote: Mrki,,dragii iii,
pa ti mene totalno uplasi sa ovom tvojom izjavom ,,da se sa hipohlikemijskom komom mozak bas trajno i u tolikoj mjeri odsteti..
moje misljenje lezi u napomeni da sve zavisi koliko hipoglikemijskih koma i koliko dugo se ove hiposokovi desavaju kod pacijenta i u kojem sve razmaku u godini(jednom,,dva puta ili dvadeset puta)naravno sto se cesce puta desi tim je veca sansa za trajno ostecenje mozga)
(i sto je najvaznije otkriti razloge zasto se hipoglikemija desi
,,jer uvjek postoji razlog hipoglikemiji koju u najbanalnijem smislu mozemo navesti kao razlog,
da se pacijent sam po svom fazonu predozirao sa inzulinom,
ako npr pacijent ne koristi na vrjeme cesto mjerenje secernog profila ili ne koristi inzulinske jedinice tacno onako kako bih to trebalo da bude po ljekarskim uputama doziranje inzulina na pravilno izracunate jedinice pojedene hrane,i licno kretanje ili prekomjeran sport nego koristi sve po nekakvom rekla kazala ili kako meni godi principu,,e onda nema tu garancije da nece i dvije hipokome popiti u sedmici dana !!! :lup
Ne poznajem te al sebe jako dobro poznajem i sa sigurnošću ti mogu reći da tebe a niti bilo koga drugoga plašim, samo pišem činjenice a ako imaš nekoga ko radi na diabetologiji u KC i to duži niz godina i ako poznaješ statistiku i onda ćeš možda ( ponavljam - možda ) skontati o čemu sam pisao.
Dalje, koliko ja jesam il nisam u pravu, pa da ti onako iz prve ruke napišem i ovo; uskoro će oni koji doživljavaju hipoglikemiju imati probleme sa vozačkom, jer će redovno morati kod specijaliste dokazivati ( spec. pregledi ) da li je sposoban za vožnju il nije.
A da li sam diabetis utječe na ljudske nerve se pozanimaj a hipoglikemija pogotovo.
PS. taman posla da se qurčim na ovako ozbiljnoj temi!
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

25 Jul 2012, 10:53

mrki62 wrote:
Callaclassicgirl wrote: Mrki,,dragii iii,
pa ti mene totalno uplasi sa ovom tvojom izjavom ,,da se sa hipohlikemijskom komom mozak bas trajno i u tolikoj mjeri odsteti..
moje misljenje lezi u napomeni da sve zavisi koliko hipoglikemijskih koma i koliko dugo se ove hiposokovi desavaju kod pacijenta i u kojem sve razmaku u godini(jednom,,dva puta ili dvadeset puta)naravno sto se cesce puta desi tim je veca sansa za trajno ostecenje mozga)
(i sto je najvaznije otkriti razloge zasto se hipoglikemija desi
,,jer uvjek postoji razlog hipoglikemiji koju u najbanalnijem smislu mozemo navesti kao razlog,
da se pacijent sam po svom fazonu predozirao sa inzulinom,
ako npr pacijent ne koristi na vrjeme cesto mjerenje secernog profila ili ne koristi inzulinske jedinice tacno onako kako bih to trebalo da bude po ljekarskim uputama doziranje inzulina na pravilno izracunate jedinice pojedene hrane,i licno kretanje ili prekomjeran sport nego koristi sve po nekakvom rekla kazala ili kako meni godi principu,,e onda nema tu garancije da nece i dvije hipokome popiti u sedmici dana !!! :lup
Ne poznajem te al sebe jako dobro poznajem i sa sigurnošću ti mogu reći da tebe a niti bilo koga drugoga plašim, samo pišem činjenice a ako imaš nekoga ko radi na diabetologiji u KC i to duži niz godina i ako poznaješ statistiku i onda ćeš možda ( ponavljam - možda ) skontati o čemu sam pisao.
Dalje, koliko ja jesam il nisam u pravu, pa da ti onako iz prve ruke napišem i ovo; uskoro će oni koji doživljavaju hipoglikemiju imati probleme sa vozačkom, jer će redovno morati kod specijaliste dokazivati ( spec. pregledi ) da li je sposoban za vožnju il nije.
A da li sam diabetis utječe na ljudske nerve se pozanimaj a hipoglikemija pogotovo.
PS. taman posla da se qurčim na ovako ozbiljnoj temi!

sve sam te dobro razumila i posvrstala samo informacije po redoslijedu,
razumila sam te i za vozacke dozvole kod pacijenata sa akutnom hipoglikemijom..
kod vas se ti zakoni uvode a ja sa tvojom informacijom ili novim zakonom radim svakodnevno sto znaci dajem ti informaciju iz prve ruke..
A ta informacija glasi ovako,
pri upisu u autoskole,,svaki dijabeticar koji je ovisan o inzulinu ne mora navesti svoju dijagnozu da ima diabetes u slucaju da napravi saobracajni udes pod hipoglikemojom ili da je razlog hipoglikemija u tom slucaju se predaje vozacka dozvola i nakon par sedmica grupne ili individulane terapije i potpisa ljekara da je pacijent stabilan sa glucoznim profilima pacijent dobiva svoju vozacku dozvolu nazad !!! :ljub

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

25 Jul 2012, 11:09

@Behko
mada jedna dobra prevencija kod diabetespacijenata ,
zdrava ishrana ili odrzavanje glucoze sa tabletama ili inzulinom na razini normale cini se kao najefikasniji put da se ne dobije poluneuropathija ,,!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

25 Jul 2012, 11:58

Callaclassicgirl wrote:@Behko
zdrava ishrana ili odrzavanje glucoze sa tabletama ili inzulinom na razini normale cini se kao najefikasniji put da se ne dobije poluneuropathija ,,!
Pa eto, valjda dijabetski šećer, nije puno skup. Lijekovi protiv dijabetičarske
polineuropatije, znatno su skuplji :D

Kao što rekoh, nemam problema sa dijabetisom. Ama ni blizu.
Moja komšinica, već ima blažih problema sa tim i izmedju ostalog, umjesto običnog,
koristi neki smedji šećer. Kaže da je za te stvari, zdraviji od običnog.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

25 Jul 2012, 12:11

Krokodil Behko wrote:

Moja komšinica, već ima blažih problema sa tim i izmedju ostalog, umjesto običnog,

odlicno,,dobro je da nemas ,,
a da imas ja bih te non stop gnjavila sa informacijama o preventivi i terapijama sta je paravilno a sta nije kod diabetesdiagnoze :hihi
kao i sada za tu tvoju konu,,
pozvoni joj na vrata jos danas i uputi joj informaciju o tom smedjem seceru da u principu nijedan secer nije zdrav ni smedi ni bjeli ni fruktozni ni dextrozni,
,tako da se zena ne zanosi dzabe,, :D

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

25 Jul 2012, 12:45

Callaclassicgirl wrote:
Krokodil Behko wrote:

odlicno,,dobro je da nemas ,,
a da imas ja bih te non stop gnjavila sa informacijama o preventivi i terapijama sta je paravilno a sta nije kod diabetesdiagnoze :hihi
kao i sada za tu tvoju konu,,
pozvoni joj na vrata jos danas i uputi joj informaciju o tom smedjem seceru da u principu nijedan secer nije zdrav ni smedi ni bjeli ni fruktozni ni dextrozni,
,tako da se zena ne zanosi dzabe,, :D
Čisto da požalim što nemam tu bolest,
pa da me malko razmaziš sa instrukcijicama :(

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

25 Jul 2012, 13:05

mislis zasigurno na one zadnje instrukcijice sa seksualne teme (izgradi mi ga,,i ucvrsti )
mada ja sada mislim na diabetes a od njeg ako ga ne pripazimo i ne drzimo na oku
moze sve da zakaze ,,zato sam sretna sto ga nemas,!!!
idemo radije na seks teme tamo se mozemo razmaziti jer smo jos zdraviiii:p

ljože1
Na probnom
Na probnom

26 Jul 2012, 16:53

Naletio Sam neki dan na net u na ovu biljku.zove se gorka dinja.na forumima Sam citao da je jako dobra za ljude koji imaju povisen secer u krvi.pogledajte mozda pomogne nekom

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

27 Jul 2012, 09:29

Ljoze,,dodi ovamo ,
da ti nesto sapnem(
navedi nam samo jos vrjednosti ugljikovih hidrata iz te carobne dinje
?

ljože1
Na probnom
Na probnom

29 Jul 2012, 18:42

Nutritivna vrijednost za 100 g ploda:
Kalorije 19 kcal
Ugljikohidrati 4.3 g
Dijetalna vlakna 2 g
Mast 0.18 g
Proteini 0.84 g
Folati 51 g
Vitamin K 4.8 g
Vitamin B1 0.051 mg
Vitamin B2 0.053 mg
Vitamin B3 0.28 mg
Vitamin C 33 mg
Kalij 319 mg
Kalcij 9 mg
Magnezij 16 mg
Fosfor 36 mg
Natrij 6 mg

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

31 Jul 2012, 14:14

ljože1 wrote:Nutritivna vrijednost za 100 g ploda:
Kalorije 19 kcal
Ugljikohidrati 4.3 g
Dijetalna vlakna 2 g
Mast 0.18 g
Proteini 0.84 g
Folati 51 g
Vitamin K 4.8 g
Vitamin B1 0.051 mg
Vitamin B2 0.053 mg
Vitamin B3 0.28 mg
Vitamin C 33 mg
Kalij 319 mg
Kalcij 9 mg
Magnezij 16 mg
Fosfor 36 mg
Natrij 6 mg
ee svaka cast ,,
onda si zbilja dobro cuo ,(4,3g ugljikohidrata na 100 gr nije mnogo )
ehh sad za samo za 10g ugljikovihhidrata(to bi bila porcija oko ca 200 gr gorke dinje)
ee i za taj komad treba jedno caa 1-2 jedinice inzulina ubrizgati,
ovako racunaju diabeticari sa tipom 1 Diabetes(insulinsko ovisni)

ako se ova vocka ubraja u tropsku vocku koja raste u juznoj Americi,Africi ,i Aziji,,poznajes li slucajno mjesta kod nas na nasim vocnim pijacama gdje se one mogu kupiti
,,ja je jos nisam isprobala na nasem germanskom trzistu,,!!?
pozitivno kod ove vocke je to sto ima mali udio ugljikohidrata mada iz studijskih sadrzaja su izrekli da su tu najglavniji glikoproteini (lektini)supstance koja naime snizuje glucosu u krvi i to kao nesto najpresudnije u ovoj biljci
(mada citajuci listu nutritivnih vrjednosti ja nigdje na ovoj listi ne procita koliko lektina ili glikoproteina u ovoj biljci ima )!! :cudi

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

11 Sep 2012, 09:24

aa ne dode Ljoze 1 vise,,

ja bi najradije jos malo ceprkala po ovoj azijskoj biljci Momordica charantia (botanicko pravo ime)
azijati su se potrudili pa su i extrakt iz ove biljke uspjesno upakirali u tbl vec ih prodaju na trzistu kao kapsule Ampalaya po apotekama ,
studije kazu da ove kapsule sa djelotvornom gorkom dinjom nemaju nikakav medicinski ucinak,
cak su ove tablete skinute sa medicinske liste i posvrstane su u podgrupu ,
zasebne namirnice u ishrani!!!!
Tko u ovu biljku vjeruje neka trosi novac na nesto sto je po dejstvu vrjednosti isto kao i dzabna casa vode iz cesme ..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

26 Oct 2012, 21:41

Šoljica graška dnevno može da pomogne osobama s dijabetesom

Image

Šoljica graška dnevno može da pomogne osobama s dijabetesom tipa dva da kontrolišu koncentraciju šećera u krvi i smanje rizik od srčanih i moždanih udara, pokazalo je kanadsko istraživanje objavljeno u časopisu "Archives od Internal Medicine".

Naučnici su utvrdili da u poređenju s ishranom integralnim žitaricama, ishrana malim količinama graška dovodi do blagog pada koncentracije šećera u krvi kao i krvnog pritiska i koncentracije holesterola u krvi.

Poslije tri mjeseca na ishrani koja uključuje grašak, procjena desetogodišnjeg rizika za bolesti srca i krvnih sudova pala je kod učesnika istraživanja s 10,7 na 9,6 odsto.

- Mahunarke su dobar izvor proteina, a bjelančevine ublažavaju podizanje koncentracije šećera u krvi i smanjuju krvni pritisak - kazao je David Jenkins iz bolnice Sent Michael u Torontu koji je vodio istraživanje.

Portal "Pliva" prenosi da se mahunarke poput graška preporučuju dijabetičarima zbog niskog glikemijskog indeksa jer poslije njih nema naglog skoka koncentracije šećera u krvi, prenosi Tanjug.

Jenkins kaže da su rezultati ishrane mahunarkama kod dijabetičara impresivni jer se upoređivalo s ishranom integralnim žitaricama koja se smatra zdravom hranom.

Kod ishrane integralnim žitaricama nije uočen pad krvnog pritiska kao kod ishrane mahunarkama, zaključili su naučnici.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

27 Oct 2012, 09:53

jednom rjecju bez velikih dokazivanja prepotentnih kanadskih studija povrce kao povrce ima pozitivan efekat na razinu glikemijskih rezultata pa i sve ostale vrste povrca kao kupus,paradajz,krastavac,patlidzan mrkva karfiol,brokolice,50%ishrane na dan bi trebao ici ovim smjerom a ostalih 50%u hljeb,krompir,makarone riza ili poslastice (manje porcije)vise povrca i salate
mjesana ishrana,svega pomalo to se trazi na tanjiru dijabeticara ..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

27 Oct 2012, 09:59

Koliko sam te razumio Calla, cilj je unijeti što više škroba koji sadrži šečer te na taj način izbjeći korištenje čistog šećera?

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

27 Oct 2012, 19:38

daleko najbolji lijek je odgovarajuca dijeta
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Post Reply

Return to “Zdravlje”