Radnik je radnik, znaci nisu svi isti I enemaju ista pravarespo wrote: 11 Jun 2020, 14:28 dobro sada ne mozemo svako radno mjesto pod jedno staviti
nije isto biti
u kancelariji u kojoj tipkas neke tamo brojke
u kancelariji u kojoj primas klijente
na salteru
komercijalista
ili prodavacica u konzumu
ili u nekom shopu
Ne razumijem neke stvari u BiH
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1677 times
- Been thanked: 3199 times
- Status: Offline
Re: Ne razumijem neke stvari u BiH
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 1267 times
Ja danas provedem 8h na poslu, od toga 7h radim i imam 1h pauze, po ugovoru i platnoj listi ja radim i bivan placen za 40h sedmicno, ne radim subotom i nedjeljom, uzmi digitron i racunaj koliko je dnevno sati placeno i da li je vrijeme pauze placenoSocrates wrote: 11 Jun 2020, 14:28 Platiće ti neko sto jedeš?
E vala svašta. Ima i takvih poslova, istina, ali moraš biti strucnjak sto se tiče hrane.
Drugo je to kad ljude ufati muka pa pristaju na sve, ali to ne treba da se desava.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Čitam, i pokušavam se sjetiti gdje se to kod nas jede na šalterima ?????????? 
Pošta - ne
telecom - ne
ViK- ne
Komunalije - ne
Općina - ne
elektro - ne
CIPS - ne
Većini je centrala u SA/Bihać znači da pravila vrijede za cijelu Federaciju/Kanton,
a općinska preduzeća "kopiraju" kodeks ponašanja ...
RAdno vrijeme je najčešće 8,30 h, plaćenih je osam sati, pola sata pauze je neplaćeno.
Da li bi bila povrijeđena radnička prava da nekog držimo na šalteru k'o kravu svezanu bez jela? Ma bi li to bilo ljudski?
Pošta - ne
telecom - ne
ViK- ne
Komunalije - ne
Općina - ne
elektro - ne
CIPS - ne
Većini je centrala u SA/Bihać znači da pravila vrijede za cijelu Federaciju/Kanton,
RAdno vrijeme je najčešće 8,30 h, plaćenih je osam sati, pola sata pauze je neplaćeno.
Da li bi bila povrijeđena radnička prava da nekog držimo na šalteru k'o kravu svezanu bez jela? Ma bi li to bilo ljudski?
- Mutevelija
- Selonačelnik

Kod nas je Cips u postiChloe wrote: 11 Jun 2020, 14:31 Čitam, i pokušavam se sjetiti gdje se to kod nas jede na šalterima ??????????
Pošta - ne
telecom - ne
ViK- ne
Komunalije - ne
Općina - ne
elektro - ne
CIPS - ne![]()
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
nije u pitanju imaju li ista prava nego jel imaju iste mogucnostiMutevelija wrote: 11 Jun 2020, 14:30Radnik je radnik, znaci nisu svi isti I enemaju ista pravarespo wrote: 11 Jun 2020, 14:28 dobro sada ne mozemo svako radno mjesto pod jedno staviti
nije isto biti
na salteru
komercijalista
ili u nekom shopu![]()
komercijalista moze usput jesti kako zeli dok ovi koji su vezani za jedno mjesto nemaju tu mogucnost
zatim da li radis sa klijentima ili samo papirologija ovaj prvi mora biti i uredan i mirisljiv a ovaj drugi moze biti sve suprotno a da posao ne trpi
nema to veze sa pravima
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22785 times
- Been thanked: 20863 times
- Status: Online
Nije lako ljudima koji rade na salterima. Problem je sto se vecina osoba koje dodju na salter ponasaju kao da su Jeff Bezos.
Last edited by Masamune on 11 Jun 2020, 14:35, edited 1 time in total.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Ja samo kažem da to nije normalno i da je zaostavstina komunističkog načina poslovanja. Ima i ovdje negdje, istina, ali razmislite malo da li je to normalno.tuzlak1212 wrote: 11 Jun 2020, 14:31Ja danas provedem 8h na poslu, od toga 7h radim i imam 1h pauze, po ugovoru i platnoj listi ja radim i bivan placen za 40h sedmicno, ne radim subotom i nedjeljom, uzmi digitron i racunaj koliko je dnevno sati placeno i da li je vrijeme pauze placenoSocrates wrote: 11 Jun 2020, 14:28 Platiće ti neko sto jedeš?
E vala svašta. Ima i takvih poslova, istina, ali moraš biti strucnjak sto se tiče hrane.
Drugo je to kad ljude ufati muka pa pristaju na sve, ali to ne treba da se desava.
. . . . . . . . .
- Chloe
- Žena za sva vremena

Šalteri jesu namjenjeni strankama, i zaista ne znam kad sam naišla da se jede na nekom od njih.respo wrote: 11 Jun 2020, 14:28 dobro sada ne mozemo svako radno mjesto pod jedno staviti
nije isto biti
na salteru
komercijalista
ili u nekom shopu
I kad su kancelarije u pitanju, ili npr. uplatna mjesta lutrije BiH, ili butici, trgovine zaista se ne susrećem s tim kod nas.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ako moze jesti kad hoce nek meni ne dolazi ne pauzu I remeti me, de mogli ste ovo , de mogli ste ono.respo wrote: 11 Jun 2020, 14:33nije u pitanju imaju li ista prava nego jel imaju iste mogucnosti
komercijalista moze usput jesti kako zeli dok ovi koji su vezani za jedno mjesto nemaju tu mogucnost
zatim da li radis sa klijentima ili samo papirologija ovaj prvi mora biti i uredan i mirisljiv a ovaj drugi moze biti sve suprotno a da posao ne trpi
nema to veze sa pravima
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
ja cu joj objasniti uz kafu a tebi uz fantu
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 2 times
nisi ti to nešta dobro.Dorian wrote: 11 Jun 2020, 14:24
Ne ulazi. Član 44 zakona o radu federacije bih u stavu 1 kaže da radnik ima pavo na pauzu od najmanje 30 minuta ako je radno vrijeme duže od 6 sati, a u stavu 3 kaže eksplicitno da ta pauza ne ulazi u radno vrijeme.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Zavisi od ugovora negsje lijepo pise da dzaba radis sat zbog pauze 
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Chloe
- Žena za sva vremena

Možda neke firme, ali npr. ja radim od 7,30 h - 16 h, 8 h je radnih, pola sata pauze koja se kroz satnicu oduzima od ukupnog radnog vremena i nije plaćena.Socrates wrote: 11 Jun 2020, 14:28 Platiće ti neko sto jedeš?
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Ja sam vidjela u sred banke jedan jedini salter otvoren sa ogromnim redom penzionera. U prici sa prijateljima saznajem da to nije nista neobicno.respo wrote: 11 Jun 2020, 13:51pa u svakoj ovoj velikoj firmi ima vise od jednog saltera i nikad nisam vidio da su svi zatvoreni u isto vrijemeMunDzi wrote: 11 Jun 2020, 13:33
Ne treba zabraniti, ali treba organizovati salter na taj nacin da klijenti ne pate.
a tamo gdje ima jedan salter fino pise pauza je u 11 sati npr i klijenti bi trebali da se malo i prilagode jer znaju da je svaki dan tada pauza
U pozadini tog saltera 2 tete nesto rade.
Sa strane mala kancelarija u kojoj sefica sjedi.
Vrata sirom otvorena jer je vruce, na telefonu mozes joj pratiti razgovor.
Asicare privatni, kao kad s jaranicom pricas i tracas pa se grohotom smijete.
Inace izgledom vrlo profesionalno izgleda.
Utegnuta, bijela poslovna kosulja, moderni okvir na naocalima - onaj sto te pravi da izgledas pravo profesionalno zajeban.
Reko bi covjek, usla sam u profesionalnu usluznu firmu.
A na lijevoj strani, pult za informacije gdje sjedi osoba kao gljiva.
Pitas je sta je ovo zbog cega je ovoliki red, hoce li se otvoriti drugi salter.
Slegne ramenima, kaze bogami ne znam.
To ovi penzioneri prave guzvu.
Jedino mogu zakljuciti da je ovakvo ponasanje normalno onome ko je navikao da je to svakodnevnica.
Ako ti je svakodnevnica susta suprotnost ovome sto sam opisala, onda ti ovakve stvari nisu prihvatljive.
Ne sumnjam da je ovakvo razmisljanje u ocima nekih posmatraca " pokondirena tikvurina".
Meni ovo nikada nece biti normalno.
Klijent treba da bude prioritet
Bez klijenta banka bi bila nula.
Treba da se trude oko svojih klijenta, ne jer ih iskreno vole, nego zbog profesionalnosti i konkurencije. Kad bi im narod pozatvarao racune i presao u drugu banku, te iste salteruse bi ostale bez posla.
-
vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 806 times
Meni konkretno je radno vrijeme 8 satiDorian wrote: 11 Jun 2020, 14:24Ne ulazi. Član 44 zakona o radu federacije bih u stavu 1 kaže da radnik ima pavo na pauzu od najmanje 30 minuta ako je radno vrijeme duže od 6 sati, a u stavu 3 kaže eksplicitno da ta pauza ne ulazi u radno vrijeme.
Pola sata pauze ali obracun place mi je na 7.5 sati
Znaci pauza mi nije placena ...mogu izac...mogu jesti ...mogu pit kavu ..mogu spavat jer to vrime nije placeno
I da...nije privatna firma
I da ...vecinu tog vremena radim jer u suprotnom necemo stici odraditi i jos pored toga moramo slusati..jah lako je tako...pauza a placa ide
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 1267 times
Brt svijet skracuje radno vrijeme na 6h sa istim platama jer tako ljudi daju poduzetniku vecu produktivnost, a to se jedino gledaSocrates wrote: 11 Jun 2020, 14:34Ja samo kažem da to nije normalno i da je zaostavstina komunističkog načina poslovanja. Ima i ovdje negdje, istina, ali razmislite malo da li je to normalno.tuzlak1212 wrote: 11 Jun 2020, 14:31
Ja danas provedem 8h na poslu, od toga 7h radim i imam 1h pauze, po ugovoru i platnoj listi ja radim i bivan placen za 40h sedmicno, ne radim subotom i nedjeljom, uzmi digitron i racunaj koliko je dnevno sati placeno i da li je vrijeme pauze placeno
Ti ovdje vracas u neka vremena i dimenzije robovanja pojedincima po trosku radnika.
pa i govorim ne mozes svako radno mjesto staviti pod istoChloe wrote: 11 Jun 2020, 14:34Šalteri jesu namjenjeni strankama, i zaista ne znam kad sam naišla da se jede na nekom od njih.respo wrote: 11 Jun 2020, 14:28 dobro sada ne mozemo svako radno mjesto pod jedno staviti
nije isto biti
na salteru
komercijalista
ili u nekom shopu
I kad su kancelarije u pitanju, ili npr. uplatna mjesta lutrije BiH, ili butici, trgovine zaista se ne susrećem s tim kod nas.![]()
ja sam nabrojao koliko? mozda 5-6 mjesta a gdje su vodoinstalateri fizicki radnici na terenu itd
zato se mozemo do sutra natezati sta je kome normalno jer gledamo iz svog ugla i iz perspektive svog posla
ja bih objektivno mogao jesti sta zelim i kad zelim sto neke kolege i rade dok ja subjektivno ne mogu tako
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10069 times
- Been thanked: 17064 times
Jeste sitnicavi 
Kad se potrefim negdje gdje radnik jede bude mi krivo sto sam bas u tom trenutku dosla, izvinim se i pozelim dobar tek. Zavisi od situacije, nekad se ponudim da dodjem kasnije. Treba se prema ljudima ponasati onako kako bismo voljeli da se ponasaju prema nama, imati vise strpljenja, razumijevanja i takta. Eto, najveci mi problem sto ona jadna trgovkinja zvace sendvic kad udjem u prodavnicu, a jadna garant nikad ne jede s mirom.
Kad se potrefim negdje gdje radnik jede bude mi krivo sto sam bas u tom trenutku dosla, izvinim se i pozelim dobar tek. Zavisi od situacije, nekad se ponudim da dodjem kasnije. Treba se prema ljudima ponasati onako kako bismo voljeli da se ponasaju prema nama, imati vise strpljenja, razumijevanja i takta. Eto, najveci mi problem sto ona jadna trgovkinja zvace sendvic kad udjem u prodavnicu, a jadna garant nikad ne jede s mirom.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
pa ko prica o tome?Mutevelija wrote: 11 Jun 2020, 14:35Ako moze jesti kad hoce nek meni ne dolazi ne pauzu I remeti me, de mogli ste ovo , de mogli ste ono.respo wrote: 11 Jun 2020, 14:33
nije u pitanju imaju li ista prava nego jel imaju iste mogucnosti
nema to veze sa pravima
govorim samo da ne mozemo sve pod jedno staviti
zamisli da su svi kao roboti i kazu sve sluzbe imaju pauzu od pola 11 do pola 12 i u tom periodu niko ne radi ....