Ne razumijem neke stvari u BiH
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
Re: Ne razumijem neke stvari u BiH
Nigdje ne pise da je pauza plaćena, već da ona ulazi u radno vrijeme, i da na 8h efektivnog radnog vremena moras imati 30min pauze, do poslodavca je hoce li ti je racunati na šihtarici za platu.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
- Status: Offline
Ne znam nijedu banku kod nas da zatvori šalter usljed pauze. Uglavnom su dva ili više šaltera i naizmjenično rade.
ViK i KOmunalije imaju po jedan ( kod nas), ko imalo zna o finansijskom poslovanju zna da takvo radno mjesto ne mogu dijeliti dva radnika,
i normalno je da će radnik iskoristiti svoju pauzu zakonom propisanu.
lejlamo wrote: 11 Jun 2020, 14:35nisi ti to nešta dobro.Dorian wrote: 11 Jun 2020, 14:24
Ne ulazi. Član 44 zakona o radu federacije bih u stavu 1 kaže da radnik ima pavo na pauzu od najmanje 30 minuta ako je radno vrijeme duže od 6 sati, a u stavu 3 kaže eksplicitno da ta pauza ne ulazi u radno vrijeme.
Možeš skinuti zakon sa stranice vlade FBiH i sama pročitati ako mi ne vjeruješ.ZAKON O RADU FEDERACIJE BiH
«Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine», broj 26/16 od 04.04.2016.g.
V. ODMORI I ODSUSTVA
Odmor u toku radnog vremena
Član 44.
(1) Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
(2) Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.
(3) Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme.
(4) Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu
nisi ti uopste shvatila o cemu govorimMunDzi wrote: 11 Jun 2020, 14:36Ja sam vidjela u sred banke jedan jedini salter otvoren sa ogromnim redom penzionera. U prici sa prijateljima saznajem da to nije nista neobicno.respo wrote: 11 Jun 2020, 13:51
pa u svakoj ovoj velikoj firmi ima vise od jednog saltera i nikad nisam vidio da su svi zatvoreni u isto vrijeme
a tamo gdje ima jedan salter fino pise pauza je u 11 sati npr i klijenti bi trebali da se malo i prilagode jer znaju da je svaki dan tada pauza
U pozadini tog saltera 2 tete nesto rade.
Sa strane mala kancelarija u kojoj sefica sjedi.
Vrata sirom otvorena jer je vruce, na telefonu mozes joj pratiti razgovor.
Asicare privatni, kao kad s jaranicom pricas i tracas pa se grohotom smijete.
Inace izgledom vrlo profesionalno izgleda.
Utegnuta, bijela poslovna kosulja, moderni okvir na naocalima - onaj sto te pravi da izgledas pravo profesionalno zajeban.
Reko bi covjek, usla sam u profesionalnu usluznu firmu.
A na lijevoj strani, pult za informacije gdje sjedi osoba kao gljiva.
Pitas je sta je ovo zbog cega je ovoliki red, hoce li se otvoriti drugi salter.
Slegne ramenima, kaze bogami ne znam.
To ovi penzioneri prave guzvu.
Jedino mogu zakljuciti da je ovakvo ponasanje normalno onome ko je navikao da je to svakodnevnica.
Ako ti je svakodnevnica susta suprotnost ovome sto sam opisala, onda ti ovakve stvari nisu prihvatljive.
Ne sumnjam da je ovakvo razmisljanje u ocima nekih posmatraca " pokondirena tikvurina".
Meni ovo nikada nece biti normalno.
Klijent treba da bude prioritet
Bez klijenta banka bi bila nula.
Treba da se trude oko svojih klijenta, ne jer ih iskreno vole, nego zbog profesionalnosti i konkurencije. Kad bi im narod pozatvarao racune i presao u drugu banku, te iste salteruse bi ostale bez posla.
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1677 times
- Been thanked: 3199 times
Imala bi 8 h ali bi radila 9 h sto ja pricam.vila wrote: 11 Jun 2020, 14:36Meni konkretno je radno vrijeme 8 satiDorian wrote: 11 Jun 2020, 14:24
Ne ulazi. Član 44 zakona o radu federacije bih u stavu 1 kaže da radnik ima pavo na pauzu od najmanje 30 minuta ako je radno vrijeme duže od 6 sati, a u stavu 3 kaže eksplicitno da ta pauza ne ulazi u radno vrijeme.
Pola sata pauze ali obracun place mi je na 7.5 sati
Znaci pauza mi nije placena ...mogu izac...mogu jesti ...mogu pit kavu ..mogu spavat jer to vrime nije placeno
I da...nije privatna firma
I da ...vecinu tog vremena radim jer u suprotnom necemo stici odraditi i jos pored toga moramo slusati..jah lako je tako...pauza a placa ide
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- lejlamo
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Mood:
- Been thanked: 2 times
pa tvoja radna semica onda nije 40osatna.vila wrote: 11 Jun 2020, 14:36Meni konkretno je radno vrijeme 8 satiDorian wrote: 11 Jun 2020, 14:24
Znaci pauza mi nije placena ...mogu izac...mogu jesti ...mogu pit kavu ..mogu spavat jer to vrime nije placeno
I da ...vecinu tog vremena radim jer u suprotnom necemo stici odraditi i jos pored toga moramo slusati..jah lako je tako...pauza a placa ide
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Nema to veze sa plaćanjem nekom da jede.tuzlak1212 wrote: 11 Jun 2020, 14:38Brt svijet skracuje radno vrijeme na 6h sa istim platama jer tako ljudi daju poduzetniku vecu produktivnost, a to se jedino gledaSocrates wrote: 11 Jun 2020, 14:34
Ja samo kažem da to nije normalno i da je zaostavstina komunističkog načina poslovanja. Ima i ovdje negdje, istina, ali razmislite malo da li je to normalno.
Ti ovdje vracas u neka vremena i dimenzije robovanja pojedincima po trosku radnika.
. . . . . . . . .
- Mutevelija
- Selonačelnik

Jest mora provesti na poslu ali joj se odbije pola sata .lejlamo wrote: 11 Jun 2020, 14:44pa tvoja radna semica onda nije 40osatna.vila wrote: 11 Jun 2020, 14:36
Meni konkretno je radno vrijeme 8 sati
Nije kod kuce.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
ma ne, vjerujem da piše, nego kontam u praksi, ljudi rade od 8 do 16, uredno odu na pauzu i 40osatna radna sedmica se piše, puna norma.Dorian wrote: 11 Jun 2020, 14:42ZAKON O RADU FEDERACIJE BiH
«Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine», broj 26/16 od 04.04.2016.g.
V. ODMORI I ODSUSTVA
Odmor u toku radnog vremena
Član 44.
(1) Radnik koji radi duže od šest sati dnevno, ima pravo na odmor u toku radnog dana u trajanju od najmanje 30 minuta.
(2) Poslodavac je dužan radniku, na njegov zahtjev, omogućiti odmor iz stava 1. ovog člana u trajanju od jednog sata za jedan dan u toku radne sedmice.
(3) Vrijeme odmora iz st. 1. i 2. ovog člana ne uračunava se u radno vrijeme.
(4) Način i vrijeme korištenja odmora iz st. 1. i 2. ovog člana uređuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu
Možeš skinuti zakon sa stranice vlade FBiH i sama pročitati ako mi ne vjeruješ.
-
vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 806 times
Nije na platnoj listi...u stvarnosti jestelejlamo wrote: 11 Jun 2020, 14:44pa tvoja radna semica onda nije 40osatna.vila wrote: 11 Jun 2020, 14:36
Meni konkretno je radno vrijeme 8 sati
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
U zakonu piše sta su minimalni uslovi rada, a poslodavac može dati bolje uslove. Ne smije gore.
S tim što se država kao poslodavac skoro bez izuzetka uvijek drži ovih minimalnih uslova rada propisanih u zakonu.
S tim što se država kao poslodavac skoro bez izuzetka uvijek drži ovih minimalnih uslova rada propisanih u zakonu.
Last edited by Socrates on 11 Jun 2020, 14:48, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
- tuzlak1212
- Inventar foruma

- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 1267 times
Inace je na drzavnim jaslama radno vrijeme od 7:30-16h sa pauzom od 30minuta i tako dodju na 40 sati radne sedmice
- lejlamo
- Forum [Bot]
- Mood:
a svašta, nisam to znala...pa je li tako i ovima zaposlenim u institucijama...koliko ja znam oni koriste pauzu a puno radno vrijeme se piše za period od 8 do 16 sati.
Last edited by lejlamo on 11 Jun 2020, 14:48, edited 1 time in total.
- Mutevelija
- Selonačelnik

Ispade bolje raditi 10 h
a radis devetku onda jer imas kahvu I topli.
Ja sam znao raditi od 7 do 17 imao tri pauze tako u firmi bilo.
Ja sam znao raditi od 7 do 17 imao tri pauze tako u firmi bilo.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
evo ja imam mjesecno 168 sati
nemam klasicnu pauzu u toliko nego kad imam vremena i sve mi je placeno pa vi racunajte jel mi ta pauza placena ili nije a radno vrijeme je 8 sati
nemam klasicnu pauzu u toliko nego kad imam vremena i sve mi je placeno pa vi racunajte jel mi ta pauza placena ili nije a radno vrijeme je 8 sati
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
- Chloe
- Žena za sva vremena

Mah, mene više nervira taj negativizam prema nama u BiH. "Nigdje kao kod nas?" "Samo kod nas! "respo wrote: 11 Jun 2020, 14:39pa i govorim ne mozes svako radno mjesto staviti pod istoChloe wrote: 11 Jun 2020, 14:34
Šalteri jesu namjenjeni strankama, i zaista ne znam kad sam naišla da se jede na nekom od njih.
I kad su kancelarije u pitanju, ili npr. uplatna mjesta lutrije BiH, ili butici, trgovine zaista se ne susrećem s tim kod nas.![]()
ja sam nabrojao koliko? mozda 5-6 mjesta a gdje su vodoinstalateri fizicki radnici na terenu itd
zato se mozemo do sutra natezati sta je kome normalno jer gledamo iz svog ugla i iz perspektive svog posla
ja bih objektivno mogao jesti sta zelim i kad zelim sto neke kolege i rade dok ja subjektivno ne mogu tako
Prvo većina koja dođe iz EU moli Boga da pređe granicu i prosipaju silu koju ne mogu tamo.
A kroz svoj posao mogu reći da nam je dijaspora ista kao građani u BiH, sve, ama baš sve, može se i procentualno izjednačiti
od kulture pa dalje.
-
vila
- Forum [Bot]
- Has thanked: 446 times
- Been thanked: 806 times
Mislim da nije svima istolejlamo wrote: 11 Jun 2020, 14:48 a svašta, nisam to znala...pa je li tako i ovima zaposlenim u institucijama...koliko ja znam oni koriste pauzu a puno radno vrijeme se piše za period od 8 do 16 sati.
Nama je tako...zdr.ustanova
- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10069 times
- Been thanked: 17064 times
A sta je sad problem sto se pauza ne placa
Nije se ni meni placala, a takav posao da nemas zagarantovan mir pola sata, nerijetko sam imala samo po 10 minuta, nekad u cugu, nekad isjeckano. Kad neko zazvoni valja ici, pacijent ne ceka
I nikad me to nije mucilo, jer radim, a ne placa mi se. (Skoro) svi mi i u onih placenih sati imamo praznog hoda, a placa se.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- Chloe
- Žena za sva vremena