Ne razumijem neke stvari u BiH

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 811 times
Status: Offline

Re: Ne razumijem neke stvari u BiH

Post by vila » 11 Jun 2020, 15:40

Laser wrote: 11 Jun 2020, 15:38
respo wrote: 11 Jun 2020, 15:37

ne kontam sta je problem sa decenijom
ja nikad ne koristim desetljece npr
Bezveze je kazati desetljeće.

Što ne bi bilo desetzimlje?
Bezveze i ti primas placu pa se ja ne bunim
:ooo

Cuj decenija..ovo ce me progonit danima

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 627 times

Post by Zagorka » 11 Jun 2020, 15:40

Draga bee, ja za slučaj da mi neko pođe ispričati životnu priču, nosam drvo u torbi uvijek.

Znači to ti je prva greška.

Gdje ćeš bez drveta u čaršiju, kud si takva pošla :cudi

I kad on počne, ja zviz direkt u čelo.

Nema da ofulaš, efekat iznenađenja uvijek upali.

Odmah ga raskrvariš. Šta on meni ima pričati koji qrac.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 11 Jun 2020, 15:43

Zagorka wrote: 11 Jun 2020, 15:40 Draga bee, ja za slučaj da mi neko pođe ispričati životnu priču, nosam drvo u torbi uvijek.

Jesi se to vratila na pocetak ove nase agonije od teme?
:D.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by vila » 11 Jun 2020, 15:44

Jedno je sigurno
@bee se vise nikad nece ulogirat
Eno je pakuje kufere

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 15:45

MunDzi wrote: 11 Jun 2020, 15:39
Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:28

Da. Oranizacija radnog vremena i broj uposlenih u bankama kao da su namjerno pravljeni tako da klijentima bude što teže. Valjda da klijenti osjećaju zahvalnost banci što su konačno uspjeli da ostvare u banci uslugu koju svakako plaćaju. Koja je to arogancija prema onima koji ti plaćaju uslugu, to je čudo jedno.
Upravo tako.
Upravo to i opisah u jednom od prethodnih postova.

Nigdje na zapadu nisam vidjela toliku bahatost.
Toliki red penzionera na jednom salteru.
Jos ti kazu da su penzioneri krivi sto su oni nesposobni da se organizuju.
I cujem ih jadne kako kazu pa to je tako uvijek, to je kod nas normalno.
Pa normalno je jer svoje pare drzite u takvoj banci.
Prebacite se svi kolektivno negdje drugo, pa nek posluju bez vas ako ste im smetnja.
Plakace za vama cim osjete posljedice na vlastitoj kozi.

Ali moze im se.
Naucili da na BiH trzistu covjek moze da trpi.
Suti, dobro je samo nek se ne puca.
Znaš šta mene isto nervira?

Odeš u prodavnicu namještaja ili bijele tehnike i tamo ti kažu da kupljeno dovoze do ulaza. A kako ćeš unijeti u stan ili kuću tvoj problem. Daj radnicima koji dovezu "na kafu" pa će oni unijeti. Ili kada ti radnici iz firme zamijene prozore a razvaljenu fasadu sam popravljaš. Ili ti moler okreči a onda ti pereš poslije njega. Itd.

Morao bi zakon o zaštiti potrošača biti takav da se pod isporuka kupljenog podrazumijeva da je ti je kupljeno stavljeno na mjesto korištenja, da zamjena prozora ili krečenje itd podrazumijeva da poslije odlaska majstora klijent ne mora ništa više uraditi. Niti prije dolaska pripremiti.

Naravno, neka se to naplati. Ali da klijent ne mora razmišljati šta i kako.
Last edited by Dorian on 11 Jun 2020, 15:46, edited 1 time in total.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 627 times

Post by Zagorka » 11 Jun 2020, 15:46

vila wrote: 11 Jun 2020, 15:43
Zagorka wrote: 11 Jun 2020, 15:40 Draga bee, ja za slučaj da mi neko pođe ispričati životnu priču, nosam drvo u torbi uvijek.

Jesi se to vratila na pocetak ove nase agonije od teme?
:D.

Jedino sam taj post i procitala :ha

Ja ne ofiram :jok
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 11 Jun 2020, 15:46

Meni je bee foruma mi dala jedan lajk.
. . . . . . . . .

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3490 times

Post by Chloe » 11 Jun 2020, 15:47

Socrates wrote: 11 Jun 2020, 15:33
Chloe wrote: 11 Jun 2020, 15:29

Nije izgovor, nego zakonom regulisano.
Ako ta banka ima jedan šalter, znači nema dovoljno prometa za više šaltera.
RAdnik ne može raditi bez pauze, sve i da ujutro doručkuje, mora se odmoriti, posebno kad se radi sa strankama i parama.
Možda bi najbolje bilo da poslovnicu/filijalu zatvore.

Kako se snalazite sa institucijama u kojima su određeni dani i sati za rad sa strankama?
Pa npr. samo jedan dan je tjednu za rad sa strankama, i još na taj dan službenik/ca uzme pauzu pola sata. :D
E ovako je u nas sa imigracionim uredima, recimo. Al' opet uopste ne kontam da odlazak jedne osobe na ručak zaustavi uslugu. To je neoprostivo.
To se i ne dešava gdje referenti mogu jednog drugog da zamijene, ali u poslovima koji su "povjerljivi", pa protok novca, lični podaci klijenata itd. nema zamjene. :cudi
Pa mene kad nema na poslu određene informacije niko od mojih službenika ne može dati ( zato imam uvid preko moba, ali nisam obavezna reagovati ako sam na godišnjem, osim ako dobijem nalog a višeg nivoa da sam na godišnjem ali u pripravnosti )
A kad bih dala svoj User i pass nekom ko me "fizički" mijenja, prekšila bih pravilo i sproveli bi disciplinski postupak protiv mene, iili bilo koga drugog u takvoj situaciji.

Kod nas se narod buni zbog određenih komplikacija a baš taj narod svojom sklonosti muljanju, varanju, podmećanju tjeraju institucije na te komplikacije. :cudi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 23699 times
Been thanked: 21678 times
Status: Online

Post by Masamune » 11 Jun 2020, 15:49

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:10
MarlboroGold wrote: 11 Jun 2020, 15:02
Ne samo to, vec se sve vise uvodi i rad od kuce gdje je to moguce provesti. Korona je pokazala da je produktivnost znatno porasla u kompanijama gdje je postojao rad od kuce i to ce biti buducnost. Uspjesna kompanija je ona koja se prvo bavi time da zaposlenicima bude dobro, a oni sami ce voditi racuna o klijentima.
Rad od kuće je spas za poslodavca i propast za radnika.

Ona osoba iz one firme koju sam maloprije spomenuo je za vrijeme korone molila da joj ukinu rad od kuće i vrate je na raspodjelu na rad u prostorijama firme (imali su neke uposlenike u firmi a neke od kuće). Rad od kuće je strašan, to treba ustavom zabraniti.

NAravno, t ogovorim za uposlenike firmi. Drugo je nek oko u kući ima recim oradionicu ili je sam svoj gazda pa mu je kuća radna prostorija. AL i i takvi bi trebali što prije pomjeriti rad van kuće.

Naprosto se poremete odnosi i prema privatnom i prema poslovnom životu.
U slucaju korone i slicnih situacija negdje ipak nije bila opcija i to je razumljivo. U svim drugim slucajevima je to opcija, pa kome odgovara moze raditi od kuce. Svakako da ima i takvih kojima to nije odgovaralo i ubuduce ce ih biti. Velikom broju to ipak odgovara.

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 15:55

Chloe wrote: 11 Jun 2020, 15:47
Socrates wrote: 11 Jun 2020, 15:33

E ovako je u nas sa imigracionim uredima, recimo. Al' opet uopste ne kontam da odlazak jedne osobe na ručak zaustavi uslugu. To je neoprostivo.
To se i ne dešava gdje referenti mogu jednog drugog da zamijene, ali u poslovima koji su "povjerljivi", pa protok novca, lični podaci klijenata itd. nema zamjene. :cudi
Pa mene kad nema na poslu određene informacije niko od mojih službenika ne može dati ( zato imam uvid preko moba, ali nisam obavezna reagovati ako sam na godišnjem, osim ako dobijem nalog a višeg nivoa da sam na godišnjem ali u pripravnosti )
A kad bih dala svoj User i pass nekom ko me "fizički" mijenja, prekšila bih pravilo i sproveli bi disciplinski postupak protiv mene, iili bilo koga drugog u takvoj situaciji.

Kod nas se narod buni zbog određenih komplikacija a baš taj narod svojom sklonosti muljanju, varanju, podmećanju tjeraju institucije na te komplikacije. :cudi
Odeš u opštinu po rodni list. Tam oti pogledaju podatke i kažu da trebaš u drugu opštinu. DA oni vide sve tvoje podatke ali ne mogu ti tu izdat irodni liste nego moraš u drugu opštinu po njega.

Pa kada mi vidiš sve podatke, izdaj mi rodni list odmah tu?

Hajde prije 50 godina, ali 21. vijek, kompjuteri, internet, službeni zahtjev toj drugoj opštini, ovo ono?

Ja u Lukavici izvadio rodni list za člana porodice iz Banje Luke. Da je kao u Federaciji, morao bih putovati u Banja Luku.

A jedna smo država, trebalo bi da sam ga mogao izvaditi u najbližoj opštini, da ne idem u Lukavicu.

Ali, to bi vjerovatno smanjilo broj potrebnih službenika, a to smanjuje broj glasača vladajuće partije koja je tim komplikovanjem namjestila potrebu za tim radnim mjestima. Pa su uposlenici na tim mjestima zahvalni glasači te partije.

A to što će neko izgubiti procenat plate i svađati se sa šefom zbog izlaza (manje produktivnosti) da obavi te potrebe (koje često država zahtijeva od osobe), za to ih zaboli neka stvar.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 11 Jun 2020, 15:56

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:39
Chloe wrote: 11 Jun 2020, 15:29

Nije izgovor, nego zakonom regulisano.
Ako ta banka ima jedan šalter, znači nema dovoljno prometa za više šaltera.
RAdnik ne može raditi bez pauze, sve i da ujutro doručkuje, mora se odmoriti, posebno kad se radi sa strankama i parama.
Možda bi najbolje bilo da poslovnicu/filijalu zatvore.

Kako se snalazite sa institucijama u kojima su određeni dani i sati za rad sa strankama?
Pa npr. samo jedan dan je tjednu za rad sa strankama, i još na taj dan službenik/ca uzme pauzu pola sata. :D
Stvar je u tome da se ne misli na ljude. Mogu i banke i institucije organizovati ako ništa drugo dvokratno radno vrijeme. Pa da se ne dogovdi da banke ili opštine rade kao i svi drugi i onda kada hožeš da odeš u banku skontaš da se zatvara kada i t iizlaziš iz firme. I onda moraš moljakati za izlaz.

Ili ako imaš 4 uposlena koji svi rade od 8 do 16 organizuješ da šalteri 1 i 2 rade od 8 do 16, a šalteri 3 i 4 od 12 do 20.

A uvijek možeš uposliti još 4 radnika pa da svi šalteri rade od 8 do 20. A usput se tako i smanji nezaposlenost.

Kako Salko zamišlja da dođem u njegovu radnju i kupim mu Opel ili CItroen ili Suzuki ako radi od 8 do 17 a ja isto radim od 8 do 17? Tako mu nikada neću imati vremena ostaviti svoje pare :hihi

Tako bi svi, kao i uposlenici firmi i institucija koje rade na taj način ogli ili prije ili poslije svog radnog vremena ostvariti potrebe u drugim institucijama ili firmama.

Ali za to treba vlast sa mudima da bankama i drugima kaže "Ovako ćete".
U doba elektronskog poslovanja, kad se na sve načine gleda smanjenje radne snage ti bi proširivao i povećavao troškove.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena

Post by Chloe » 11 Jun 2020, 15:56

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:55
Chloe wrote: 11 Jun 2020, 15:47

Odeš u opštinu po rodni list. Tam oti pogledaju podatke i kažu da trebaš u drugu opštinu. DA oni vide sve tvoje podatke ali ne mogu ti tu izdat irodni liste nego moraš u drugu opštinu po njega.

Hajde prije 50 godina, ali 21. vijek, kompjuteri, internet, službeni zahtjev toj drugoj opštini, ovo ono?

Ja u Lukavici izvadio rodni list za člana porodice iz Banje Luke. Da je kao u Federaciji, morao bih putovati u Banja Luku.

A jedna smo država, trebalo bi da sam ga mogao izvaditi u najbližoj opštini, da ne idem u Lukavicu.

Ali, to bi vjerovatno smanjilo broj potrebnih službenika, a to smanjuje broj glasača vladajuće partije koja je tim komplikovanjem namjestila potrebu za tim radnim mjestima. Pa su uposlenici na tim mjestima zahvalni glasači te partije.

A to što će neko izgubiti procenat plate i svađati se sa šefom zbog izlaza (manje produktivnosti) da obavi te potrebe (koje često država zahtijeva od osobe), za to ih zaboli neka stvar.
Rođena sam u Bihaću, rodni list preuzimam u matičnom uredu u Kladuši.

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 15:57

MarlboroGold wrote: 11 Jun 2020, 15:49

Ona osoba iz one firme koju sam maloprije spomenuo je za vrijeme korone molila da joj ukinu rad od kuće i vrate je na raspodjelu na rad u prostorijama firme (imali su neke uposlenike u firmi a neke od kuće). Rad od kuće je strašan, to treba ustavom zabraniti.

NAravno, t ogovorim za uposlenike firmi. Drugo je nek oko u kući ima recim oradionicu ili je sam svoj gazda pa mu je kuća radna prostorija. AL i i takvi bi trebali što prije pomjeriti rad van kuće.

U slucaju korone i slicnih situacija negdje ipak nije bila opcija i to je razumljivo. U svim drugim slucajevima je to opcija, pa kome odgovara moze raditi od kuce. Svakako da ima i takvih kojima to nije odgovaralo i ubuduce ce ih biti. Velikom broju to ipak odgovara.
Veliki broj ne zna kako to stvarno izgleda i zamišlja da je to super. Kada vide kako je stvarno, taj veliki broj se veoma brzo drastično smanji. Garantujem.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1766 times
Been thanked: 3343 times

Post by Mutevelija » 11 Jun 2020, 15:59

MarlboroGold wrote: 11 Jun 2020, 15:02
Ne samo to, vec se sve vise uvodi i rad od kuce gdje je to moguce provesti. Korona je pokazala da je produktivnost znatno porasla u kompanijama gdje je postojao rad od kuce i to ce biti buducnost. Uspjesna kompanija je ona koja se prvo bavi time da zaposlenicima bude dobro, a oni sami ce voditi racuna o klijentima.

Jest haj radi od kuce kao stolar :mmm
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 16:00

Chloe wrote: 11 Jun 2020, 15:56
Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:39

Stvar je u tome da se ne misli na ljude. Mogu i banke i institucije organizovati ako ništa drugo dvokratno radno vrijeme. Pa da se ne dogovdi da banke ili opštine rade kao i svi drugi i onda kada hožeš da odeš u banku skontaš da se zatvara kada i t iizlaziš iz firme. I onda moraš moljakati za izlaz.

Ili ako imaš 4 uposlena koji svi rade od 8 do 16 organizuješ da šalteri 1 i 2 rade od 8 do 16, a šalteri 3 i 4 od 12 do 20.

A uvijek možeš uposliti još 4 radnika pa da svi šalteri rade od 8 do 20. A usput se tako i smanji nezaposlenost.

Kako Salko zamišlja da dođem u njegovu radnju i kupim mu Opel ili CItroen ili Suzuki ako radi od 8 do 17 a ja isto radim od 8 do 17? Tako mu nikada neću imati vremena ostaviti svoje pare :hihi

Tako bi svi, kao i uposlenici firmi i institucija koje rade na taj način ogli ili prije ili poslije svog radnog vremena ostvariti potrebe u drugim institucijama ili firmama.

Ali za to treba vlast sa mudima da bankama i drugima kaže "Ovako ćete".
U doba elektronskog poslovanja, kad se na sve načine gleda smanjenje radne snage ti bi proširivao i povećavao troškove.
Izračunaš broj izgubljenih radnih sati svih ljudi koji moraju uzeti izlaz da obave poslove u banci i onda kažeš da te kao državu ne intereuje povećanje troškova te privatne firme jer kao država na osnovu izgubljenih radnih sati imaš više štete nego koristi od organizacije radnog vremena te banke.

A da mogu izvaditi pasoš, vozačku, ličnu, rodni list itd iz svoje sobe internetom, bila bi u pravu. Ali ne mogu.

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 16:02

Ja morao popravljati podatak koji je u matičnoj knjizi rođenih pogrešno napisan za člana porodice. I to 50 godina nakon to sam rođen i nakon što sam tih 50 godina rodne listove dobijao bez problema. Da vidiš te sreće...

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1419 times
Been thanked: 4710 times

Post by Laser » 11 Jun 2020, 16:02

Teško je reći šta je gore. :noga
Sve se rađa radi smrti, sve se gradi radi rušenja.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1766 times
Been thanked: 3343 times

Post by Mutevelija » 11 Jun 2020, 16:09

KOD NAS.moras cekati dan da posalju iz Tuzle
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

damir5
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by damir5 » 11 Jun 2020, 16:12

kad ste zadnji put to radili? kod nas se moze preuzeti izvod za rođene u drugim opstinama?
Me? Wrong? Never! Image

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2417 times
Been thanked: 6124 times

Post by Beni » 11 Jun 2020, 16:13

damir5 wrote: 11 Jun 2020, 16:12 kad ste zadnji put to radili? kod nas se moze preuzeti izvod za rođene u drugim opstinama?
Ja mislim da je u citavoj federaciji tako, isto tako da je u manjem entitetu
Fuck you a friendly note to start the day

Post Reply

Return to “Dijaspora”