Ne razumijem neke stvari u BiH

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Ne razumijem neke stvari u BiH

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 16:19

Prije neki dan išao da vadim rodni list za upis osobe u matičnu knjigu umrlih. Za onog starčića zbog kojeg sam pisao da mi se zgadiše ljekari. Čovjek rođen u Opštini Centar. Otišli tamo kažu prebacili matičnu knjigu rođenih u opštinu Stari Grad. Ali, sve matične knjige su uvedene u kompjutere, pa izdajte nam rodni list. Ne može morate u Stari grad.

OK, uradili to, otišli u Opštinu Novi Grad (tu je umrli živio) da ga upišemo u knjigu umrlih, tamo kažu treba državljanstvo. A državljanstvo je na Ilidži jer je umrli tamo prvi put vadio ličnu. Kažu u Novom Gradu morate sada na Ilidžu po državljanstvo, ne može ovdje. Jeste, ima u kompjuteru, ali ne može ovdje. A CIPS se vadi u Novom Gradu jer je tu živio u trenutku smrti. A CIPS se za tu svrhu čeka tri dana.

Pa eto, to je tako kada je sve uredu. A ja sam, kao što rekoh, morao prošle godine popravljati podatak. E to je tek avantura...

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2329 times
Been thanked: 5777 times

Post by Beni » 11 Jun 2020, 16:22

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 16:19 Prije neki dan išao da vadim rodni list za upis osobe u matičnu knjigu umrlih. Za onog starčića zbog kojeg sam pisao da mi se zgadiše ljekari. Čovjek rođen u Opštini Centar. Otišli tamo kažu prebacili matičnu knjigu rođenih u opštinu Stari Grad. Ali, sve matične knjige su uvedene u kompjutere, pa izdajte nam rodni list. Ne može morate u Stari grad.

OK, uradil i to, otišli u Opštinu Novi Grad (tu je umrli živio) da ga upišemo u knjigu umrlih, tamo kažu treba državljanstvo. A državljanstvo je na Ilidži jer je umrli tamo prvi put vadio ličnu. Kažu u Novom Gradu morate sada na Ilidžu po državljanstvo, ne može ovdje. Jeste, ima u kompjuteru, ali ne može ovdje. A CIPS se vadi u Novom Gradu jer je tu živio u trenutku smrti.

Pa eto, to je tako kada je sve u redu. A ja sam, kao što rekoh, morao prošle godine popravljati podatak. E to je tek avantura...
Ovo je samo dokaz koliko imamo nestrucno osoblje po opstinama kojima je rukovanje kompjuterom kvantna fizika.
Fuck you a friendly note to start the day

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 23 times

Post by Nice try » 11 Jun 2020, 16:22

damir5 wrote: 11 Jun 2020, 16:12 kad ste zadnji put to radili? kod nas se moze preuzeti izvod za rođene u drugim opstinama?
Kod nas isto. Već odavno je tako.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 16:24

Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 16:22
Dorian wrote: 11 Jun 2020, 16:19 Prije neki dan išao da vadim rodni list za upis osobe u matičnu knjigu umrlih. Za onog starčića zbog kojeg sam pisao da mi se zgadiše ljekari. Čovjek rođen u Opštini Centar. Otišli tamo kažu prebacili matičnu knjigu rođenih u opštinu Stari Grad. Ali, sve matične knjige su uvedene u kompjutere, pa izdajte nam rodni list. Ne može morate u Stari grad.

OK, uradil i to, otišli u Opštinu Novi Grad (tu je umrli živio) da ga upišemo u knjigu umrlih, tamo kažu treba državljanstvo. A državljanstvo je na Ilidži jer je umrli tamo prvi put vadio ličnu. Kažu u Novom Gradu morate sada na Ilidžu po državljanstvo, ne može ovdje. Jeste, ima u kompjuteru, ali ne može ovdje. A CIPS se vadi u Novom Gradu jer je tu živio u trenutku smrti.

Pa eto, to je tako kada je sve u redu. A ja sam, kao što rekoh, morao prošle godine popravljati podatak. E to je tek avantura...
Ovo je samo dokaz koliko imamo nestrucno osoblje po opstinama kojima je rukovanje kompjuterom kvantna fizika.
Ma znaju oni to uraditi. Ali neće. Jer, ako bih ja sve dobio na jednom šalteru, koliko šaltera bi bilo potrebno?

Mi imamo 400 šatera u dvadeset zgrada koji rade od 8 do 16. Umjesto da imamo 100 šaltera u jednj jili dvije zgrade koji rade od 8 do 20 (zbog toga da svi sve stignu bez uzimanja izlaza) a od onih 300, 200 ljudi bi bilo tu da šalteri mogu raditi cijeli dan.

Onih 100 su, kako Chloe kaže da ne podižemo troškove, za otkaz. A to je 100 glasača manje.

Neka tih 400 šaltera u 20 zgrada. To je glasačka mašina. A i poslovi čuvara tih zgrada, čistačica i održavanja, gradnja tih zgrada, šefova službi, sekretarica itd, sve je to dodatna glasačka mašinerija.
Last edited by Dorian on 11 Jun 2020, 17:10, edited 2 times in total.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 11 Jun 2020, 16:26

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 16:24

Ma znaju oni to uraditi. Ali neće. Jer, ako bih ja sve dobio na jednom šalteru, koiko šaltera bi bilo potrebno?
2 :oo

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu » 11 Jun 2020, 16:28

damir5 wrote: 11 Jun 2020, 16:12 kad ste zadnji put to radili? kod nas se moze preuzeti izvod za rođene u drugim opstinama?
Znam da prije nije moglo.. Moji uvijek morali ici u Jajce/Skender Vakuf.

No sad su svakako trajni..

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 11 Jun 2020, 16:33

OK, uradili to, otišli u Opštinu Novi Grad (tu je umrli živio) da ga upišemo u knjigu umrlih, tamo kažu treba državljanstvo. A državljanstvo je na Ilidži jer je umrli tamo prvi put vadio ličnu. Kažu u Novom Gradu morate sada na Ilidžu po državljanstvo, ne može ovdje. Jeste, ima u kompjuteru, ali ne može ovdje. A CIPS se vadi u Novom Gradu jer je tu živio u trenutku smrti. A CIPS se za tu svrhu čeka tri dana.

Pa eto, to je tako kada je sve uredu. A ja sam, kao što rekoh, morao prošle godine popravljati podatak. E to je tek avantura...
2015 kada sam prijavljivao u svom gradu novorođeno dijete, rođeno u Zenici...
E da vidiš tu avanture...
Tek se krenulo ovo sa rodnim listovima po svim opštinama gradovima.... Helem mene je ova matičarka poslala i u Zenicu (bespotrebno) i u Sarajevo (Opština centar jer smo tu i rođeni i vjenčani i državljanstva hanuma i ja)... Helem oko 230 km ja sam prešao taj dan, napominjem bezpotrebno.... Teta ovde u opštini centar mi veli nije joj jasno kada je to ova u Visokom mogla izvući jer je sve verifikovano... Dade mi žena svu dokumentaciju besplatno....

Hajde ja tu svu dokumentaciju prikupio i u Visoko... Kad teta matičarka u Visokom izvadi knjižurinu za upis djeteta.... Tu mi je bilo jasno koliko je sati....
Dakle kojmputer našoj službenici matičarki je misaona imenica.....
"ignorance is bliss"

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 11 Jun 2020, 16:48

Salko_dvominutaš wrote: 11 Jun 2020, 16:33

Tek se krenulo ovo sa rodnim listovima po svim opštinama gradovima.... Helem mene je ova matičarka poslala i u Zenicu (bespotrebno) i u Sarajevo (Opština centar jer smo tu i rođeni i vjenčani i državljanstva hanuma i ja)... Helem oko 230 km ja sam prešao taj dan, napominjem bezpotrebno.... Teta ovde u opštini centar mi veli nije joj jasno kada je to ova u Visokom mogla izvući jer je sve verifikovano... Dade mi žena svu dokumentaciju besplatno....

Hajde ja tu svu dokumentaciju prikupio i u Visoko... Kad teta matičarka u Visokom izvadi knjižurinu za upis djeteta.... Tu mi je bilo jasno koliko je sati....
I moje je u opstini Novo Sarajevo upisan u tu "knjizurinu" i u kompjutOr

U srbiji taj upis djetet urade u roku 2 dana nakon rodjenja djeteta i to u porodilistu doktorica za kompjuterom ti sve ispuni i za par dana sve ti dodje postom, rodni list, zdravstveno osiguranje .....

Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko » 11 Jun 2020, 16:50

Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 16:48
Salko_dvominutaš wrote: 11 Jun 2020, 16:33

U srbiji taj upis djetet urade u roku 2 dana nakon rodjenja djeteta i to u porodilistu doktorica za kompjuterom ti sve ispuni i za par dana sve ti dodje postom, rodni list, zdravstveno osiguranje .....
Obzirom da su mi dvojica rođeni ovde, za prve rođendane su dobijali čestitke od općine centar a i upis je jednostava skroz, za razliku od ove kabadahije u visokom....
"ignorance is bliss"

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 11 Jun 2020, 16:53

Salko_dvominutaš wrote: 11 Jun 2020, 16:50
Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 16:48

Obzirom da su mi dvojica rođeni ovde, za prve rođendane su dobijali čestitke od općine centar a i upis je jednostava skroz, za razliku od ove kabadahije u visokom....
Ja sam od srba dobio cestitku od 900€ :oo

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times

Post by MunDzi » 11 Jun 2020, 16:53

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:45
MunDzi wrote: 11 Jun 2020, 15:39

Upravo tako.
Upravo to i opisah u jednom od prethodnih postova.

Nigdje na zapadu nisam vidjela toliku bahatost.
Toliki red penzionera na jednom salteru.
Jos ti kazu da su penzioneri krivi sto su oni nesposobni da se organizuju.
I cujem ih jadne kako kazu pa to je tako uvijek, to je kod nas normalno.
Pa normalno je jer svoje pare drzite u takvoj banci.
Prebacite se svi kolektivno negdje drugo, pa nek posluju bez vas ako ste im smetnja.
Plakace za vama cim osjete posljedice na vlastitoj kozi.

Ali moze im se.
Naucili da na BiH trzistu covjek moze da trpi.
Suti, dobro je samo nek se ne puca.
Znaš šta mene isto nervira?

Odeš u prodavnicu namještaja ili bijele tehnike i tamo ti kažu da kupljeno dovoze do ulaza. A kako ćeš unijeti u stan ili kuću tvoj problem. Daj radnicima koji dovezu "na kafu" pa će oni unijeti. Ili kada ti radnici iz firme zamijene prozore a razvaljenu fasadu sam popravljaš. Ili ti moler okreči a onda ti pereš poslije njega. Itd.

Morao bi zakon o zaštiti potrošača biti takav da se pod isporuka kupljenog podrazumijeva da je ti je kupljeno stavljeno na mjesto korištenja, da zamjena prozora ili krečenje itd podrazumijeva da poslije odlaska majstora klijent ne mora ništa više uraditi. Niti prije dolaska pripremiti.

Naravno, neka se to naplati. Ali da klijent ne mora razmišljati šta i kako.
Slazem se.
Ne znam da li su takve stvari zakonski regulisane, ali znam da kad kupim npr novu masinu za ves isporuce je tacno tamo gdje joj je prikljucak. Ako sam platila vise da je i prikljuce, prikljucit ce je. Ako sam platila da mi iznesu i odnesu staru masinu , iznijet ce je. Ali minimum usluge koja je uracunata u cijenu je dostava do mjesta prikljucka.

Zamjena prozora, moleraj. Slicno. Podrazumjeva se da nece razvaljena fasada ostati klijentu, i da nece kreca ostati klijentu da skida sa icega a da nije zid.

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 16:57

Chloe wrote: 11 Jun 2020, 15:30
Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:28

Da. Oranizacija radnog vremena i broj uposlenih u bankama kao da su namjerno pravljeni tako da klijentima bude što teže. Valjda da klijenti osjećaju zahvalnost banci što su konačno uspjeli da ostvare u banci uslugu koju svakako plaćaju. Koja je to arogancija prema onima koji ti plaćaju uslugu, to je čudo jedno.
Imaš li iskustva sa radom sa strankama, uplatnicama, parama u BiH?
Kakve to ima veze sa činjenicom da banka radi do 17 i da moram uzeti izlaz sa posla ako želim nešto uraditi u banci umjesto da radi do 20 i da mogu to uraditi poslije radnog vremena?

Nego, ja imam dvije kartice u istoj banci, jedna za "glavni" račun i druga za račun na koji prebacim novac sa glavnog kada nešto plaćam preko interneta. I dođem na šalter da prebacim novac, kaže djevojčica zašto ne uzmem elektronsko bankarstvo da ne moram dolaziti u banku.

Dijete drago, sva poenta tog drugog računa je ta da ne koristim na internetu broj svog glavnog računa, da se taj broj ne pojavljuje na internetu. To šta mi ti dijete predlažeš briše smisao posjedovanja ta dva računa. I možda su vaši kompjuteri sigurni od hakiranja itd, ali moj nije. A na njemu ću ukucavati te brojeve.

Tako da...

Da, htio kupiti kartu za voz od Cordobe do Seville. Na stranici Renfe (španska željeznička kompanija) kaže može plaćanje debitnom karticom ali samo ako je kartica u sistemu sigurnosti "Verified by Visa". OK, odem ja na web stranicu tog sistema kažu to se verifikuje u banci koja je izdala karticu. Nema frke, odem ja u banku i kažem djevojčici da bih želio uključiti svoju karticu u sistem "Verified by Visa". Curetak me gleda kao da govorim na svahiliju. Te drži, te nedaj, te se ona, ljubazna kakva jeste, zada da zove telefonom. Niko u banci nema pojma o čemu ja pričam.

O ovome: https://usa.visa.com/pay-with-visa/feat ... -visa.html

Pa, hvala bankama što misle o nama kao o vrijednim klijentima i omogućavaju nam jednostavno korištenje usluga koje nam trebaju.

damir5
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Been thanked: 1 time

Post by damir5 » 11 Jun 2020, 16:58

Mala_Mu wrote: 11 Jun 2020, 16:28
Znam da prije nije moglo.. Moji uvijek morali ici u Jajce/Skender Vakuf.

No sad su svakako trajni..
Unazad par godina je to uvezano. Ne znam je li svugdje istovremno.
Me? Wrong? Never! Image

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 17:03

MunDzi wrote: 11 Jun 2020, 16:53
Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:45

Znaš šta mene isto nervira?

Odeš u prodavnicu namještaja ili bijele tehnike i tamo ti kažu da kupljeno dovoze do ulaza. A kako ćeš unijeti u stan ili kuću tvoj problem. Daj radnicima koji dovezu "na kafu" pa će oni unijeti. Ili kada ti radnici iz firme zamijene prozore a razvaljenu fasadu sam popravljaš. Ili ti moler okreči a onda ti pereš poslije njega. Itd.

Morao bi zakon o zaštiti potrošača biti takav da se pod isporuka kupljenog podrazumijeva da je ti je kupljeno stavljeno na mjesto korištenja, da zamjena prozora ili krečenje itd podrazumijeva da poslije odlaska majstora klijent ne mora ništa više uraditi. Niti prije dolaska pripremiti.

Naravno, neka se to naplati. Ali da klijent ne mora razmišljati šta i kako.
Slazem se.
Ne znam da li su takve stvari zakonski regulisane, ali znam da kad kupim npr novu masinu za ves isporuce je tacno tamo gdje joj je prikljucak. Ako sam platila vise da je i prikljuce, prikljucit ce je. Ako sam platila da mi iznesu i odnesu staru masinu , iznijet ce je. Ali minimum usluge koja je uracunata u cijenu je dostava do mjesta prikljucka.

Zamjena prozora, moleraj. Slicno. Podrazumjeva se da nece razvaljena fasada ostati klijentu, i da nece kreca ostati klijentu da skida sa icega a da nije zid.
Hajde, ovdje je barem nešto bolje. Naime, kada su dovezli novu mašinu, mole da odnesu staru, besplatno. Ali fakat mole. Naime, prodaće je kao staro željezo pa će nešto novca uzeti.

Tako da ovdje imaš masu ljudi koji besplatno odvoze stare bojlere, kade, veš mašine, frižidere itd. Ali dovoženje novih, e to... :)
Last edited by Dorian on 11 Jun 2020, 17:03, edited 1 time in total.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3486 times

Post by Chloe » 11 Jun 2020, 17:03

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 16:02
Chloe wrote: 11 Jun 2020, 15:56

Rođena sam u Bihaću, rodni list preuzimam u matičnom uredu u Kladuši.
Ja morao popravljati podatak koji je u matičnoj knjizi rođenih pogrešno napisan za člana porodice. I to 50 godina nakon to sam rođen i nakon što sam tih 50 godina rodne listove dobijao bez problema. Da vidiš te sreće...
I moj brat je imao problem kod cips-ove prve lične, maminom imenu dodano slovo viška u njegovom rodnom listu. Relacija je bila matični ured, u kojem je jednim zahtjevom uklonjena greška u roku od 15 dana.

Ti i ja kao da živimo u dvije različite BiH. :hihi
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 11 Jun 2020, 17:05

Chloe wrote: 11 Jun 2020, 17:03

Ja morao popravljati podatak koji je u matičnoj knjizi rođenih pogrešno napisan za člana porodice. I to 50 godina nakon to sam rođen i nakon što sam tih 50 godina rodne listove dobijao bez problema. Da vidiš te sreće...
I moj brat je imao problem kod cips-ove prve lične, maminom imenu dodano slovo viška u njegovom rodnom listu. Relacija je bila matični ured, u kojem je jednim zahtjevom uklonjena greška u roku od 15 dana.

I meni se čini :hihi

Doduše, možda je razlog bio taj što je i RS bio uključen.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times

Post by MunDzi » 11 Jun 2020, 17:07

Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 16:13
Ja mislim da je u citavoj federaciji tako, isto tako da je u manjem entitetu
Jeste sada, ali ako je umrli rodjen u RS e onda ne moze.
Moras licno otici bilo gdje u RS da ti printaju iz bilo koje svoje opstine.

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 11 Jun 2020, 17:08

Chloe wrote: 11 Jun 2020, 17:03

Meni su citavu godinu fulili na rodnom listu, izdade mi teta rodni list i ja bacim pogled i ibretim se "jesil ti beni rodjen 85-te il 86-t" dumam ja ko budala, vratim se na salter trznem licnu i kazem joj "boga mi ja sam rodjen 85-te" uze teta svoje nalivpero upisa 5-icu preko 6-ice i haj prijatno :valja

Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni » 11 Jun 2020, 17:09

MunDzi wrote: 11 Jun 2020, 17:07
Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 16:13

Ja mislim da je u citavoj federaciji tako, isto tako da je u manjem entitetu
Jeste sada, ali ako je umrli rodjen u RS e onda ne moze.
Moras licno otici bilo gdje u RS da ti printaju iz bilo koje svoje opstine.
Bas mi sad kolega prica koji je rodjen u Cajnicu a inace haman citav zivot zivi na Sedreniku, mora preci preko brda u RS da bi izvadio rodni list.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 11 Jun 2020, 17:10

znaju samo pasijansa pucat i to na easy haha
🐽

Post Reply

Return to “Dijaspora”