Ne razumijem neke stvari u BiH

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Ne razumijem neke stvari u BiH

Post by jelena... »

respo wrote: 11 Jun 2020, 17:46
jelena... wrote: 11 Jun 2020, 17:46

Nja...srećković. :spavanje

Ja vala nisam dobila ništa od tih popusta i to... :ljut

al fala im što su i onaj karton, najlon i stiropoL odnijeli. :ooo
ja sam isto kupio u kupi tehniku cini mi se i odnijeli staru i dobio 5% popusta
:ljut

Jesil ljude bar kafom ponudijo...
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2270 times
Been thanked: 5412 times
Status: Online

Post by Beni »

respo wrote: 11 Jun 2020, 17:48 inace kad sam trazio masinu ista takva u domodu bila skuplja cini mi se za 100 maraka
i kasnije ja govorim ovom jednom koji radi u domodu kaze pa sto nisi rekao mi bi ti dali taj popust
znaci treba se samo raspitati a ne na prvu kupovati bijelu tehniku
joj meni se domod ogadio pravo, hocu tv da kupim nakav sony je bio, kaze mi lik sad cemo ga iz izloga donjet i zapakovat :lud

kazem ja njemu Ok al onda nije ta navedena cijena jer je to polovan tv, kad prodavac vako nako ovo ono i ja naravno prijatno,
kontam hos mene zajebat za milju i po aha al ukurcu
Fuck you a friendly note to start the day
respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo »

jelena... wrote: 11 Jun 2020, 17:51
respo wrote: 11 Jun 2020, 17:46

ja sam isto kupio u kupi tehniku cini mi se i odnijeli staru i dobio 5% popusta
:ljut

Jesil ljude bar kafom ponudijo...
dao sam im masinu sta ce im kafa
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis
respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo »

Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 17:52
respo wrote: 11 Jun 2020, 17:48 inace kad sam trazio masinu ista takva u domodu bila skuplja cini mi se za 100 maraka
i kasnije ja govorim ovom jednom koji radi u domodu kaze pa sto nisi rekao mi bi ti dali taj popust
znaci treba se samo raspitati a ne na prvu kupovati bijelu tehniku
joj meni se domod ogadio pravo, hocu tv da kupim nakav sony je bio, kaze mi lik sad cemo ga iz izloga donjet i zapakovat :lud

kazem ja njemu Ok al onda nije ta navedena cijena jer je to polovan tv, kad prodavac vako nako ovo ono i ja naravno prijatno,
sto se te tehnike tice najvise sam kupovao u onom techno nesto na marin dvoru sto su uzeli mobilmediu i srecom nikad nisam imao problema
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

respo wrote: 11 Jun 2020, 17:54
Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 17:52

sto se te tehnike tice najvise sam kupovao u onom techno nesto na marin dvoru sto su uzeli mobilmediu i srecom nikad nisam imao problema
ma ja to inace kupujem gdje stignem al nakon ove situacije domod nikad vise
respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo »

Beni_dvosekundas wrote: 11 Jun 2020, 17:56
respo wrote: 11 Jun 2020, 17:54

ma ja to inace kupujem gdje stignem al nakon ove situacije domod nikad vise
ja se prvo raspitam jer inace nema niko eksluzivni zastpunik da je za sony jer zastupnistvo nema svojih prodavnica a generalni uvoznik koliko znam je dr techno al samo za tv i sl dok za mobitele nema niko

i ne razumijem zasto je recimo jeftinije kod ovih preprodavaca nego kod glavnih zastupnika
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

Mala_Mu wrote: 11 Jun 2020, 16:28
damir5 wrote: 11 Jun 2020, 16:12 kad ste zadnji put to radili? kod nas se moze preuzeti izvod za rođene u drugim opstinama?
Znam da prije nije moglo.. Moji uvijek morali ici u Jajce/Skender Vakuf.

No sad su svakako trajni..
Meni neki dan trebao nisu trajni neko npr trazi maticni broj ne stariji od 9 ,mjeseci.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack »

Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:10
MarlboroGold wrote: 11 Jun 2020, 15:02
Ne samo to, vec se sve vise uvodi i rad od kuce gdje je to moguce provesti. Korona je pokazala da je produktivnost znatno porasla u kompanijama gdje je postojao rad od kuce i to ce biti buducnost. Uspjesna kompanija je ona koja se prvo bavi time da zaposlenicima bude dobro, a oni sami ce voditi racuna o klijentima.
Rad od kuće je spas za poslodavca i propast za radnika.

Ona osoba iz one firme koju sam maloprije spomenuo je za vrijeme korone molila da joj ukinu rad od kuće i vrate je na raspodjelu na rad u prostorijama firme (imali su neke uposlenike u firmi a neke od kuće). Rad od kuće je strašan, to treba ustavom zabraniti.

NAravno, t ogovorim za uposlenike firmi. Drugo je nek oko u kući ima recim oradionicu ili je sam svoj gazda pa mu je kuća radna prostorija. AL i i takvi bi trebali što prije pomjeriti rad van kuće.

Naprosto se poremete odnosi i prema privatnom i prema poslovnom životu.
@dorian, nisi u pravu. Radim i u ordinaciji 2 dana (sa pacijentima/klijentima) i od kuce (medicinski tenderi,razvoji, evoluacije,implementacije...) 3 dana. Ov dva posla nisu povezana, nemaju veze jedan sa drugim.

Ako priroda posla to dozvoljava, imash sredjenu situaciju u kuci i znash svoj posao, velika prednost je rad od kuce. Od sitnica, spremanje za posao/put do posla i nazad...Bitno je da se zavrshi na vrijeme, hocesh li raditi od 9-5 ili podijeliti, malo ujutro,malo poslije rucka ,malo poslije vecere tvoj problem. Imash rok do kad tvoj dio treba da bude zavrshen. I nema prevara, sve shto se radi vidi se u realnom vremenu (svi smo na hub-u) povezanti tacno se vidi ko je na vezi/shta pishe (ako ih vishe radi na istom programu onda rade sinhronizovano u vremenu kako se medjusobno dogovore mene ne interesuje).
Evo trenutno sjedim na terasi,pijem kafu,( malo citam shta se ovvje pishe).
Uposlene vidim ko shta pishe (ne zanima me odakle, kako je obucen, je l' doruckuje , jesu l' im djeca u krilu (supwer opcija za mame sa malom djecom). Svi znaju shta trebaju da urade..nema problema. Za sast vremena imamo video sastanak,raspravit o nekim problemima, ja cu imati josh par video sastanaka, pregledati/utvrditi dinamiku uradjenom, ako treba ,ubrzacemo malo, ako ne isti tempo.

uglavnom, tako funkcionishe...

edit:
ovako radim godinama, a ne od pocetka korone, da ne bude zabune
KIAORA
numka
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 71 times
Been thanked: 89 times

Post by numka »

Rad od kuće je 😍
Error 404 - Signature not found
respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo »

shvatite da nemamo svi iste poslove i da nisu svi poslovi od kuce dobri
ja privatno kad radim radim od kuce i super je
ovaj sluzbeni posao nema sanse da radim kao privatni od kuce
a jedan posao sto povremeno radim moze od kuce ali meni ne odgovara tako iako na njemu ima najmanje rada
znai ista osoba 3 posla i 3 razlicite situacije
respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo »

evo ja sada na poslu toliko imam obaveza da na forumu pisem i na temama na kojima vjerovatno nikad ne bih ni bio
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

respo wrote: 12 Jun 2020, 11:07 evo ja sada na poslu toliko imam obaveza da na forumu pisem i na temama na kojima vjerovatno nikad ne bih ni bio
tako je meni svaki dan na poslu :oo
Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian »

shark-attack wrote: 12 Jun 2020, 02:18
Dorian wrote: 11 Jun 2020, 15:10

Rad od kuće je spas za poslodavca i propast za radnika.

Ona osoba iz one firme koju sam maloprije spomenuo je za vrijeme korone molila da joj ukinu rad od kuće i vrate je na raspodjelu na rad u prostorijama firme (imali su neke uposlenike u firmi a neke od kuće). Rad od kuće je strašan, to treba ustavom zabraniti.

NAravno, t ogovorim za uposlenike firmi. Drugo je nek oko u kući ima recim oradionicu ili je sam svoj gazda pa mu je kuća radna prostorija. AL i i takvi bi trebali što prije pomjeriti rad van kuće.

Naprosto se poremete odnosi i prema privatnom i prema poslovnom životu.
@dorian, nisi u pravu. Radim i u ordinaciji 2 dana (sa pacijentima/klijentima) i od kuce (medicinski tenderi,razvoji, evoluacije,implementacije...) 3 dana. Ov dva posla nisu povezana, nemaju veze jedan sa drugim.

Ako priroda posla to dozvoljava, imash sredjenu situaciju u kuci i znash svoj posao, velika prednost je rad od kuce. Od sitnica, spremanje za posao/put do posla i nazad...Bitno je da se zavrshi na vrijeme, hocesh li raditi od 9-5 ili podijeliti, malo ujutro,malo poslije rucka ,malo poslije vecere tvoj problem. Imash rok do kad tvoj dio treba da bude zavrshen. I nema prevara, sve shto se radi vidi se u realnom vremenu (svi smo na hub-u) povezanti tacno se vidi ko je na vezi/shta pishe (ako ih vishe radi na istom programu onda rade sinhronizovano u vremenu kako se medjusobno dogovore mene ne interesuje).
Uposlene vidim ko shta pishe (ne zanima me odakle, kako je obucen, je l' doruckuje , jesu l' im djeca u krilu (supwer opcija za mame sa malom djecom). Svi znaju shta trebaju da urade..nema problema. Za sast vremena imamo video sastanak,raspravit o nekim problemima, ja cu imati josh par video sastanaka, pregledati/utvrditi dinamiku uradjenom, ako treba ,ubrzacemo malo, ako ne isti tempo.

edit:
Kada radiš za sebe je drugačije nego kada si uposlenik. Pa ti dođe zahtjev od šefa koji ima nesanicu u 12 naveče da nešto uradiš, pa sam sebi kažeš "šta ima veze, kući sam, mogu još i ovo" i onda se desi da si plaćen za 8 sa4i dnevnog rada a radni vrijeme i dostupnost za rad ti se pretvori u 24-satno.

Da je to da sjedneš u 8 i završiš u 16 ne bi bilo loše. Ali ne bude tako, vremenom se izgubi pofjela la radno i privatno vrijeme.

Usput svi troškovi poslivnog prostora, grijanja, osvjetljavanja, higijene na radnom mjestubitd plaćaš iz svog džepa jer je to tvoja kuća, poslodavca oslobodiš tih troškova. Kao i troška prevoza na posao. A plata ostane ista. Možda i manja jer, hej, kući si. A i topli obrok je sada tvoj problem.

I onda psihološki učinak da si 24 sata "zarobljen" jer i radno i privatno vrijeme ti je u istom prostoru.

Čitao sam neka istraživanja o tome. Nije to svima dobro, kao i u svemu, nekome odgovara, nekoga uništi. Ali zaključak tih istraživanja je da je većini uposlenika to gore nego što je u teoriji ili na početku izgledalo.

P S. Ti si, kako vidim, poslodavac. Tebi sigurno odgovara, u to ne sumnjam.
Last edited by Dorian on 12 Jun 2020, 14:40, edited 1 time in total.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1632 times
Been thanked: 3039 times

Post by Mutevelija »

Kad dodjes u BiH metni tespih na rerrovizoe.

Moras metnuti
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1390 times

Post by MunDzi »

Pa topli obrok i prevoz do posla i treba da bude tvoj trosak, a ne trosak poslodavca.
Yenna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 2 times

Post by Yenna »

MunDzi wrote: 12 Jun 2020, 14:44 Pa topli obrok i prevoz do posla i treba da bude tvoj trosak, a ne trosak poslodavca.
Jel to šala?
Salko
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Salko »

bee wrote: 10 Jun 2020, 07:13 Ja sam kao djete otisla van Bosne zbog rata i nisam se vracala do sada. Sad sam vec par mjeseci u Bosni i ne razumijem neke stvari. Prvo, nekako narod stariji vise voli samo da prica a ne da slusa. Cesto se nadzem da ne znam nekoga i oni mi ispricaju njihovu svu zivotnu pricu za pet minuta a nista jih ne interesuje da vode razgovor ili da pitaju o drugima. Neznam kako da jih prekinem ili da kazem da nisam zainteresovana u tu pricu koja je samo jednostrana (neznam ako je to rjeci). Drugo, narod nas je bas ljubazan ja mislim inace ali isto na neki nacin imala sam dosta iskustva kako ljudi ne kazu sta misle. Umjesto da me direktno nesto pitaju ili kazu oni kruze nekom pricom. Na primjer, ja sam dolazila u jedan kafic sa prijateljom iz druge drzave par puta i kako se je sve zatvorilo normalno nisam isla vise. Sad sam otisla tamo opet jel mi se svidza kafic sa drugom prijatelicom i vlasnik se pravi da me se sjeca ali ja vidim da se nesjeca. I onda nastavi pravti da me se sjeca ali da sam ja dolazila sama il nesto. Ja mislim jednom sam dosla sama tu da radim na internetu. Zato sto je inace to uredu odakle sam da odes u kafic i da radis. Sad on to spominje da sam ja uvjek dolazila sama ali nije tako. Prvo, ne razumijem sta to ima veze i sto to neko i primjeti. I onda je poceo neku pricu kako cure dolaze sa drugim muskarcima i nezna se jesuli zajedno ili nisu i tkd zato kad je to rekao ja sam spomenla da sam dolazila sa prijateljom. Opet sta to ima veze i sto mi to pricas? Nisam imala takva iskustva prije inace mozes otic u kafic bez problema i niko te ne prati sta radis il skim si to me bas cudi. Ovo je grad, to vise bi ocekivala u selu il nesto. Trece, ne razumijem ovo placanje i kad se casti. Kad sam tek dosla primjetla sam neki ljudi kad je vrijeme oni da caste nadze negdje jeftino da odemo i kad je meni vreme onda nekako je puno skuplje. Osjecam se narod da misli samo sto nisam odavde da imam neke gomile para i malo iskorstivaju. Ja mislim uredu je castit kad hoces a sto bas svaki put neko mora nekoga castit? I zadnje, sto se tice druzenja muskaraca i cura. Ja sam navikla da se moze druzti bez problema jedni s drugima ali ovde imam iskustvo da muskarci bas ne druze se curama nego da zele da hodaju a ne da imaju neko prijateljstvo. To su samo moja iskustva i neke stvari koje me bune. Ne zelim nista lose reci nego samo da razumijem malo bolje misljene na to ako mozes mi neko objasniti sa svoje strane. Hvala.
ja tebe ništa ne razumijem
:ooo
"ignorance is bliss"
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Mutevelija wrote: 12 Jun 2020, 14:39 Kad dodjes u BiH metni tespih na rerrovizoe.

Moras metnuti
Hocu.
Budem te poslusala.
Jel to protiv uroka?
shark-attack
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 17 times
Been thanked: 403 times

Post by shark-attack »

Dorian wrote: 12 Jun 2020, 14:38
shark-attack wrote: 12 Jun 2020, 02:18

edit:
Kada radiš za sebe je drugačije nego kada si uposlenik. Pa ti dođe zahtjev od šefa koji ima nesanicu u 12 naveče da nešto uradiš, pa sam sebi kažeš "šta ima veze, kući sam, mogu još i ovo" i onda se desi da si plaćen za 8 sa4i dnevnog rada a radni vrijeme i dostupnost za rad ti se pretvori u 24-satno.

Da je to da sjedneš u 8 i završiš u 16 ne bi bilo loše. Ali ne bude tako, vremenom se izgubi pofjela la radno i privatno vrijeme.

Usput svi troškovi poslivnog prostora, grijanja, osvjetljavanja, higijene na radnom mjestubitd plaćaš iz svog džepa jer je to tvoja kuća, poslodavca oslobodiš tih troškova. Kao i troška prevoza na posao. A plata ostane ista. Možda i manja jer, hej, kući si. A i topli obrok je sada tvoj problem.

I onda psihološki učinak da si 24 sata "zarobljen" jer i radno i privatno vrijeme ti je u istom prostoru.

Čitao sam neka istraživanja o tome. Nije to svima dobro, kao i u svemu, nekome odgovara, nekoga uništi. Ali zaključak tih istraživanja je da je većini uposlenika to gore nego što je u teoriji ili na početku izgledalo.

P S. Ti si, kako vidim, poslodavac. Tebi sigurno odgovara, u to ne sumnjam.
U uredjenim zemljama to je zakonski regulisano. Ako moj uposlenik odluci da radi fiksno radno vrijeme od 9-5, u 5 "zaklopi" laptop iskljuci kompi /telefon, ja ga ne smijem nazvati. Smijem, ali ako me prijavi...nadr'ljo sam.
U slucaju da radi prekovremeno (po zelji) duzan sam da mu isplatim ili dam slobodne dane.

Sve troshkove shto spominjesh prijavish, el energija/grijanje/telefon/internet/cishcenje prostorije,kupovina radnog namjeshtaja, kupovina teh. aparata, ikroz taksu ti se vrati ukljucujuci i novac za dorucak ,rucak... ima tog, malo vishe se prijavi nego stvarno.

Ako ti nemash sredjenu situaciju u kuci/porodici normalno da ti je laskhen "pobjeci" u kancelariju

Ne zamjeri, ali nisi upucen kako to funkcionishe

Zadovoljan uposlenik, dobar uposlenik , neradniku i neznalici nikad ugoditi
KIAORA
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

shark-attack wrote: 12 Jun 2020, 15:20

U uredjenim zemljama to je zakonski regulisano. Ako moj uposlenik odluci da radi fiksno radno vrijeme od 9-5, u 5 "zaklopi" laptop iskljuci kompi /telefon, ja ga ne smijem nazvati. Smijem, ali ako me prijavi...nadr'ljo sam.
U slucaju da radi prekovremeno (po zelji) duzan sam da mu isplatim ili dam slobodne dane.

Sve troshkove shto spominjesh prijavish, el energija/grijanje/telefon/internet/cishcenje prostorije,kupovina radnog namjeshtaja, kupovina teh. aparata, ikroz taksu ti se vrati ukljucujuci i novac za dorucak ,rucak... ima tog, malo vishe se prijavi nego stvarno.

Ako ti nemash sredjenu situaciju u kuci/porodici normalno da ti je laskhen "pobjeci" u kancelariju

Ne zamjeri, ali nisi upucen kako to funkcionishe

Zadovoljan uposlenik, dobar uposlenik , neradniku i neznalici nikad ugoditi
Rad od kuce ima svoje velike prednosti.

Mozes li molim te pojasniti kako je u Australiji regulisan prevoz do radnog mjesta i "topli obrok"?

U nekim drugim uredjenim zemljama, ako ides na poslovni put, dakle na lokaciju koja je druga od lokacije tvog uobicajenog radnog mjesta, onda su ti troskovi puta naravno placeni i imas neki dodatak za ishranu tog specificnog dana, jer se jel nalazis van svog svakodnevnog radnog mjesta.
Inace, podrazumjeva se da su svakodnevni troskovi putovanja do uobicajenog (glavnog) radnog mjesta i natrag kuci, kao i svakodnevna ishrana trosak uposlenika a ne poslodavca.

Ako moze pojasnjenje kako to funkcionise u Australiji?
Post Reply

Return to “Dijaspora”