Lanci wrote: 12 Jun 2020, 21:38
Ne znam ali mislim da se ljudi nigdje bolje ne predrzavaju i postuju mjere kao ovdje kod nas.
Sve je pusto,ulice mirne nigdje nikoga sve trgovine su jos uvijek zatvorene.Samoposluge sto rade strogo distaniranje,nekih par restorana su se otvorili samo za take away food.
Ali svakim danom sve vise i vise cujem zarazeni.
Ali bolnice prazne,to jedino sto nas najvise zbunuje,imala sam tu priliku na zalost da se licno uvjerim da doista nesto nije uredu.
Da ovdje i to kako neka prevara vlada
I kod mene je tako identicno.
Sada trenutno bolnice nisu prenatrpane, vratili su sva odjeljenja u normalu i sad su poceli da posvecuju vise paznje ostalim bolesnicima, rak itd.
Ali do skora su bolnice bile pune puncijate sa COVID19, mnoga odjeljena su pretumbana da bi se sto vise kreveta obezbjedilo za COVID19.
Ono sto ostaje misterija su dodatni kapaciteti izgradjeni preko noci po principu velike prostorije sa nekoliko hiljada dodatnih kreveta za COVID19, a onda ubrzo skontase da nema potrebe za istim jer bolnice se dobro nose sa svojim kapacitetima.
Kao da su ocekivali daleko goru situaciju, pa se preracunali.
S druge strane, zarazenih ima ali cini se da nema vise puno smrtnih slucajeva, a mjere predostroznosti su i dalje tu i imam osjecaj da se ide na to da to bude jedna norma za buducnost.
Meni sutra dolaze nekih 6 prijateljica. Sjedicemo napolju u dvoristu, sa razmakom. Ni jedna nece da ulazi u kucu cak niti da koristi WC, zato je dogovor da se bukvalno vidimo samo na sat vremena da ne bi iko morao koristiti WC.
Obicno bi ja pripremila neku hranu i pice. Sve su rekle da ce sebi ponijeti i pice i hranu.
Dakle, ljudi se pridrzavaju pravila jako strogo.
Ja sam bas za sebe mislila da sam stroga, a vidim da sam mala maca spram ostalih.
Ovo malo prodavnica sto rade, sve su modifikovale kase sa ogromnim pregradama, itd.
Danas sam bas bila u garden centru, sekcija sa odjecom je sklonjena - ne mozes joj prici, dakle nema prodaje ili probanja.
Mozes samo otici do biljki.
Svi se pridrzavaju razmaka.