Ne razumijem neke stvari u BiH
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 56158 times
- Been thanked: 10022 times
- Status: Offline
Re: Ne razumijem neke stvari u BiH
Jel to negativno sto ljudi idu za parama? 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Čupava
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 10 times
Negativno je to što će država biti (a na putu je) država penzionera.
Koliko mjesta ima da nije ni jedno dijete nije rođeno već nekoliko godina ..
Je li to pozitivno?
.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Zamisli da niko od rata nije otiso, pa 90% raje ne bi imalo dana staza.

- Čupava
- Forum [Bot]
Bi.. ekonomski bi bila u puno boljoj situaciji.ElTriconi wrote: 14 Jun 2020, 09:26Zamisli da niko od rata nije otiso, pa 90% raje ne bi imalo dana staza.Čupava wrote: 14 Jun 2020, 09:22
Negativno je to što će država biti (a na putu je) država penzionera.
Koliko mjesta ima da nije ni jedno dijete nije rođeno već nekoliko godina ..
Je li to pozitivno?
.
- Čupava
- Forum [Bot]
Ma za svake pohvale..BiH godišnje napusti oko 37.000 ljudi
Bosnu i Hercegovinu, što trajno, što privremeno godišnje napusti blizu 37 hiljada ljudi. Kakve ekonomske posljedice to povlači sa sobom? Odgovore na ova pitanja dalo je Istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Bosne i Hercegovine" sprovedeno je uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.
BiH godišnje napusti oko 37.000 ljudi
Od 2013-2018. prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), BiH je napustilo 184 hiljade građana, što je u prosjeku nešto manje od 37 hiljada u toku jedne godine. Samo u 2018. godini, njih čak 44.700.
Od navedenog broja na godišnjem nivou više od 18 hiljada stanovnika trajno je napustilo BiH.
Među onima koji napuštaju BiH, često su visokoobrazovani građani, kojima država nije obezbijedila uslove da stečeno znanje pokažu. Sa njihovim odlaskom, odlaze i sredstva koja su uložili u sticanje znanja. Istraživanje u školovanje jednog stanovnika BIH, pokazuje da se u njegovo osnovno obrazovanje uloži više od 25 hiljada maraka.
Za srednje obrazovanje neophodno je nešto manje od 40 hiljada, dok se u doba studiranja, za koje je prosječno uzeto trajanje od 5 godina, uloži više od 56 hiljada maraka. Za potrebe doktorskih studija, građanin u svoje obrazovanje uloži skoro 85 hiljada KM. Na taj način, ukupni troškovi obrazovanja lica koja napuštaju Bosnu i Hercegovinu kreću se između 1,2 milijarde i 1,5 milijardi KM.
Ekonomisti smatraju da su gubici još i veći.
„To je enormno ulaganje koje izgubljeno činjenicom da su ti ljudi otišli. Posebno možemo reći da su oni ostali u najmanju ruku, još toliko novaca bi bilo stvoreno u društvenom proizvodu u BiH i Republici Srpskoj. Ono što je u stvari naša najveća nesreća je što ne postoji nikakav poslovni ambijent koji će omogućiti stvaranje boljih uslova za one koji su pametniji, sposobniji, vještiji“, kaže Zoran Pavlović.
Upravo, usljed nemogućnosti da se spriječi odlazak stanovništva, godišnji gubitak potencijalnog BDP-a BiH je oko 1,4 milijarde maraka. FBiH tu prednjači sa skoro 900 miliona KM, Srpska gubi oko 470 miliona KM, dok Brčko distrikt ima manjak BDP-a od 30 miliona maraka.
Rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da svaki radno sposobni stanovnik napuštanjem BiH sa sobom u prosjeku odnese preko 40 hiljada maraka potencijalnog godišnjeg BDP-a koji je mogao biti ostvaren da je taj građanin zaposlen.
Da je BIH država u kojoj je briga o ljudskom potencijalu potpuno zanemarena, slažu se i građani.
Ljudski resurs, u stvari je najvažniji za bilo koji zemlju na svijetu. BiH ne bi smjela da dopusti da se ovakav trend nastavi, ali stručnjaci naglašavaju da volje za to u ovakvim okolnostima nema.
„Nezadovoljstvo i gubitak nade u bolje sutra ljude pokreće, pogotovo obrazovane, da traže sreću u zemljama gdje je situacija mnogo stabilnija, gdje institucije rade svoj posao i gdje će oni obezbijediti budućnost za sebe i svoju porodicu“, dodaje ekonomista Zoran Pavlović.
Ako BiH i dalje bude država gdje su radnici zanemareni, gdje su male plate, gdje su teški uslovi života za veći dio građana, gdje korupcija vlada u javnim institucijama, broj nezadovoljnih i gladnih stalno će se povećavati, zbog čega će stanovništvo odlaziti.
Podaci govore da je za građane BiH najbolja opcija Njemačka, za koju se odlučuju 53,7% onih koji napuste državu. Sljedeća je Slovenija sa 25,8% i Austrija sa 9,4%. Ove države nude i mnogostruko veće plate od onih u BiH, pa nije ni čudo što postaju trajno mjesto prebivališta za one koji pobjegnu iz BiH.
.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Dobro, a sta je alternativa? Sto vi ne dodjete u bosnu zivit da budete primjer kako se u bosni moze uspjet?Čupava wrote: 14 Jun 2020, 09:36Ma za svake pohvale..BiH godišnje napusti oko 37.000 ljudi
Bosnu i Hercegovinu, što trajno, što privremeno godišnje napusti blizu 37 hiljada ljudi. Kakve ekonomske posljedice to povlači sa sobom? Odgovore na ova pitanja dalo je Istraživanje “Troškovi emigracije mladih iz Bosne i Hercegovine" sprovedeno je uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju.
BiH godišnje napusti oko 37.000 ljudi
Od 2013-2018. prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), BiH je napustilo 184 hiljade građana, što je u prosjeku nešto manje od 37 hiljada u toku jedne godine. Samo u 2018. godini, njih čak 44.700.
Od navedenog broja na godišnjem nivou više od 18 hiljada stanovnika trajno je napustilo BiH.
Među onima koji napuštaju BiH, često su visokoobrazovani građani, kojima država nije obezbijedila uslove da stečeno znanje pokažu. Sa njihovim odlaskom, odlaze i sredstva koja su uložili u sticanje znanja. Istraživanje u školovanje jednog stanovnika BIH, pokazuje da se u njegovo osnovno obrazovanje uloži više od 25 hiljada maraka.
Za srednje obrazovanje neophodno je nešto manje od 40 hiljada, dok se u doba studiranja, za koje je prosječno uzeto trajanje od 5 godina, uloži više od 56 hiljada maraka. Za potrebe doktorskih studija, građanin u svoje obrazovanje uloži skoro 85 hiljada KM. Na taj način, ukupni troškovi obrazovanja lica koja napuštaju Bosnu i Hercegovinu kreću se između 1,2 milijarde i 1,5 milijardi KM.
Ekonomisti smatraju da su gubici još i veći.
„To je enormno ulaganje koje izgubljeno činjenicom da su ti ljudi otišli. Posebno možemo reći da su oni ostali u najmanju ruku, još toliko novaca bi bilo stvoreno u društvenom proizvodu u BiH i Republici Srpskoj. Ono što je u stvari naša najveća nesreća je što ne postoji nikakav poslovni ambijent koji će omogućiti stvaranje boljih uslova za one koji su pametniji, sposobniji, vještiji“, kaže Zoran Pavlović.
Upravo, usljed nemogućnosti da se spriječi odlazak stanovništva, godišnji gubitak potencijalnog BDP-a BiH je oko 1,4 milijarde maraka. FBiH tu prednjači sa skoro 900 miliona KM, Srpska gubi oko 470 miliona KM, dok Brčko distrikt ima manjak BDP-a od 30 miliona maraka.
Rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da svaki radno sposobni stanovnik napuštanjem BiH sa sobom u prosjeku odnese preko 40 hiljada maraka potencijalnog godišnjeg BDP-a koji je mogao biti ostvaren da je taj građanin zaposlen.
Da je BIH država u kojoj je briga o ljudskom potencijalu potpuno zanemarena, slažu se i građani.
Ljudski resurs, u stvari je najvažniji za bilo koji zemlju na svijetu. BiH ne bi smjela da dopusti da se ovakav trend nastavi, ali stručnjaci naglašavaju da volje za to u ovakvim okolnostima nema.
„Nezadovoljstvo i gubitak nade u bolje sutra ljude pokreće, pogotovo obrazovane, da traže sreću u zemljama gdje je situacija mnogo stabilnija, gdje institucije rade svoj posao i gdje će oni obezbijediti budućnost za sebe i svoju porodicu“, dodaje ekonomista Zoran Pavlović.
Ako BiH i dalje bude država gdje su radnici zanemareni, gdje su male plate, gdje su teški uslovi života za veći dio građana, gdje korupcija vlada u javnim institucijama, broj nezadovoljnih i gladnih stalno će se povećavati, zbog čega će stanovništvo odlaziti.
Podaci govore da je za građane BiH najbolja opcija Njemačka, za koju se odlučuju 53,7% onih koji napuste državu. Sljedeća je Slovenija sa 25,8% i Austrija sa 9,4%. Ove države nude i mnogostruko veće plate od onih u BiH, pa nije ni čudo što postaju trajno mjesto prebivališta za one koji pobjegnu iz BiH.![]()
![]()

- Čupava
- Forum [Bot]
Ma eto, pustiti neka traje tako kako je..
A ne mogu doci zivjeti negdje gdje mi se ne dpada i ja kao jedinka ne bi promijenila u tome nista. A ima onih koji se vracaju,nije da nema.
.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Ne mogu ni ja pa eto.Čupava wrote: 14 Jun 2020, 10:19Ma eto, pustiti neka traje tako kako je..ElTriconi wrote: 14 Jun 2020, 10:15
Dobro, a sta je alternativa? Sto vi ne dodjete u bosnu zivit da budete primjer kako se u bosni moze uspjet?![]()
![]()
A ne mogu doci zivjeti negdje gdje mi se ne dpada i ja kao jedinka ne bi promijenila u tome nista. A ima onih koji se vracaju,nije da nema.

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14706 times
- Been thanked: 10249 times
Vratila sam se ja Trico, bila tu 10ak godina i otisla napolje. Ne zato sto nije bilo posla, mogla bih ja gurati jednako kao i ostali sto guraju, posao nikad nije bio problem, ali jesu medjuljudski odnosi i nepravda. Takve stvari nisam mogla prihvatiti i - put pod noge
Ne mogu ja prihvatiti da polupismene osobe budu premijeri, ministri, da mi takvi kroje kapu, kriminalci, lopovi, mraka
Pare? Nemam ni sad bogatstvo, dobijem svoju platu, platim stan i rezije, i to je to. Luksuzan zivot nisam nikad imala, od roditelja sam naucila prevrtati svaki dinar 10 puta prije no sto se ulozi.
Ono sto ja ne razumijem u Bosni i sto mi smeta (osim politike, jel) je nasa opterecenost porodicom. Meni to nisu normalni odnosi - da ja , sa svojih 30-40 godina nikad nisam zivjela sama, pokusala voditi samostalan zivot, placati kiriju, rasporedjivati finansije... Lijepo je bronuti se o roditeljima, ali je isto tako lijepo (i normalno) otisnuti se od kuce i probati sve ono uraditi sam, kao sto su i roditelji radili.
Nadam se da rauzmijete sto zelim reci
Ne mogu ja prihvatiti da polupismene osobe budu premijeri, ministri, da mi takvi kroje kapu, kriminalci, lopovi, mraka
Pare? Nemam ni sad bogatstvo, dobijem svoju platu, platim stan i rezije, i to je to. Luksuzan zivot nisam nikad imala, od roditelja sam naucila prevrtati svaki dinar 10 puta prije no sto se ulozi.
Ono sto ja ne razumijem u Bosni i sto mi smeta (osim politike, jel) je nasa opterecenost porodicom. Meni to nisu normalni odnosi - da ja , sa svojih 30-40 godina nikad nisam zivjela sama, pokusala voditi samostalan zivot, placati kiriju, rasporedjivati finansije... Lijepo je bronuti se o roditeljima, ali je isto tako lijepo (i normalno) otisnuti se od kuce i probati sve ono uraditi sam, kao sto su i roditelji radili.
Nadam se da rauzmijete sto zelim reci
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Dobro, nisi se nasla u mentalitetu mase kod nas. To nije nista cudno, ne volim ni ja dosta stvari ali to je neka tradicija i postujem to.Julia-Klara wrote: 14 Jun 2020, 11:03 Vratila sam se ja Trico, bila tu 10ak godina i otisla napolje. Ne zato sto nije bilo posla, mogla bih ja gurati jednako kao i ostali sto guraju, posao nikad nije bio problem, ali jesu medjuljudski odnosi i nepravda. Takve stvari nisam mogla prihvatiti i - put pod noge![]()
Ne mogu ja prihvatiti da polupismene osobe budu premijeri, ministri, da mi takvi kroje kapu, kriminalci, lopovi, mraka![]()
Nadam se da rauzmijete sto zelim reci![]()
Rijetki ljudi dostignu to da zive u luksuzu a da bi to dostigo mora se milion stvari poklopit. Ostali su kao sto ti rece, legne plata, platis za stan, za hranu, rezije i nesto sebi kupis da znas da si za nesto radio.
To oko politike i mjesta na koja se moze doci izborima i glasanjem je jednostavno odluka vecine. Ako vecini odgovara kandidat on ce biti izabran. Ne vjerujem da je igdje u svijetu to kako da kazem objektivno.
Ne kroje ti kapu premijeri nego prve komsije jer oni biraju ko ce njihove misli i ideje ispoljit i to ti je sva mudrost.
Lijepo je otici od kuce i od takvih odnosa koje opisujes, malo se otisnuti i biti bez nadzora i pametovanja od mame i babe koji su svu pamet svijeta pokupili. Imat svoj dinar za koji neces dobijat savjete sta i kako. Komsija koji zapitkuju, imas li curu, sto nemas, kad ces imat, kas se zenit i to svaki put kad te vide.
Dosta raje bjezi bas od tog zatvora, hoce da osjete samostalnost

- spacebound
- Urednik foruma

- Has thanked: 10124 times
- Been thanked: 17176 times
- Status: Online
Ja sam uradila ss ovog posta, da ljudima mogu dokazat da znas normalno pisatElTriconi wrote: 14 Jun 2020, 11:16Dobro, nisi se nasla u mentalitetu mase kod nas. To nije nista cudno, ne volim ni ja dosta stvari ali to je neka tradicija i postujem to.Julia-Klara wrote: 14 Jun 2020, 11:03 Vratila sam se ja Trico, bila tu 10ak godina i otisla napolje. Ne zato sto nije bilo posla, mogla bih ja gurati jednako kao i ostali sto guraju, posao nikad nije bio problem, ali jesu medjuljudski odnosi i nepravda. Takve stvari nisam mogla prihvatiti i - put pod noge![]()
Ne mogu ja prihvatiti da polupismene osobe budu premijeri, ministri, da mi takvi kroje kapu, kriminalci, lopovi, mraka![]()
Nadam se da rauzmijete sto zelim reci![]()
Rijetki ljudi dostignu to da zive u luksuzu a da bi to dostigo mora se milion stvari poklopit. Ostali su kao sto ti rece, legne plata, platis za stan, za hranu, rezije i nesto sebi kupis da znas da si za nesto radio.
To oko politike i mjesta na koja se moze doci izborima i glasanjem je jednostavno odluka vecine. Ako vecini odgovara kandidat on ce biti izabran. Ne vjerujem da je igdje u svijetu to kako da kazem objektivno.
Ne kroje ti kapu premijeri nego prve komsije jer oni biraju ko ce njihove misli i ideje ispoljit i to ti je sva mudrost.
Lijepo je otici od kuce i od takvih odnosa koje opisujes, malo se otisnuti i biti bez nadzora i pametovanja od mame i babe koji su svu pamet svijeta pokupili. Imat svoj dinar za koji neces dobijat savjete sta i kako. Komsija koji zapitkuju, imas li curu, sto nemas, kad ces imat, kas se zenit i to svaki put kad te vide.
Dosta raje bjezi bas od tog zatvora, hoce da osjete samostalnost![]()
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Skontali ste mespacebound wrote: 14 Jun 2020, 11:27
Ja sam uradila ss ovog posta, da ljudima mogu dokazat da znas normalno pisatSamo te malo ovo "kas" pri kraju zeznulo
![]()

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Kada sam nakon operacije odlucila ici psihologu iz mog straha da mozda ne kontam sta mi se desava jer bolest nisam prihvatila kako sam mislila da je bilo normalno prihvatiti , ispostavilo se da imam drugih problema.
U tom momentu mi je psihologinja rekla:"Imas 40 godina i ja cujem pricu koju ovdje pricaju djeca od 18 godina, koja prvi put odlucuju napustiti roditelje. I nisi prva. Nas, balkanski mentalitet je takav - majke (roditelji i porodica) drze djecu previse blizu sebi, ne daju im mogucnost da odrastaju u zdrave jedinke, nabijajuci komplekse nesposobnosti i nemogucnosti samostalnog zivota". I to je tacno tako, htjeli (vi) to sebi priznati ili ne. Kada se na to sve jos uplete tradicija, tetke, strine, nene, djede, komsiluk , a posebno "mahala" onda nastaje problem.
Svi smo mi sposobni za razna cuda, mozemo osvajati svijet, ali nam kuca, porodica, tradicija i mahala reze krila, jer "MORAMO' biti kao ostali. Jer, kad si drugaciji onda ne valjas
U tom momentu mi je psihologinja rekla:"Imas 40 godina i ja cujem pricu koju ovdje pricaju djeca od 18 godina, koja prvi put odlucuju napustiti roditelje. I nisi prva. Nas, balkanski mentalitet je takav - majke (roditelji i porodica) drze djecu previse blizu sebi, ne daju im mogucnost da odrastaju u zdrave jedinke, nabijajuci komplekse nesposobnosti i nemogucnosti samostalnog zivota". I to je tacno tako, htjeli (vi) to sebi priznati ili ne. Kada se na to sve jos uplete tradicija, tetke, strine, nene, djede, komsiluk , a posebno "mahala" onda nastaje problem.
Svi smo mi sposobni za razna cuda, mozemo osvajati svijet, ali nam kuca, porodica, tradicija i mahala reze krila, jer "MORAMO' biti kao ostali. Jer, kad si drugaciji onda ne valjas
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Cuj ne kroji ti kapu premijer no komsija 
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Vidi Triconje na ozbiljnoj temi.
I to citav esej.
E Trici sad si posto ozbiljan clan i zreo za bana.
I to citav esej.
E Trici sad si posto ozbiljan clan i zreo za bana.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2802 times
- Been thanked: 8819 times
Uglavnom bih se složio samo si zaboravila ili ti je bilo mrsko jos dopisati da su finansije velika kocnica za osamostaljenje. Jebeno se osamostaliti kad su kirija i rezije 500 a plata 600.. Kako ce se Student ili srednjoskolac osamostaliti?Julia-Klara wrote: 14 Jun 2020, 11:41 Kada sam nakon operacije odlucila ici psihologu iz mog straha da mozda ne kontam sta mi se desava jer bolest nisam prihvatila kako sam mislila da je bilo normalno prihvatiti , ispostavilo se da imam drugih problema.
Svi smo mi sposobni za razna cuda, mozemo osvajati svijet, ali nam kuca, porodica, tradicija i mahala reze krila, jer "MORAMO' biti kao ostali. Jer, kad si drugaciji onda ne valjas![]()
Ja sam "pobjego" od kuce sa 18, jebavo se ko magarac skoro deset godina jer sam ja eto htio sve sam.. Glup.
Fino to sve zvuci i izvodivo je na zapadu. U bosni, bogami tesko i rijetki su koji do 25-te imaju zavrsen fakultet i dovoljno veliku platu, da se otisnu.
Neke stvari ne treba na silu. Mislim da je više onih koje koce finansije nego manjak volje da se osamostale.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
Naravno da su financije glavna kocnica.
I ja bih vagala da li bi se isplatilo otici od kuce da radim za 500 km.
Sve to stoji, i upravo radit tog razloga ne treba cuditi odlazak u inostranstvo. Svi mi zelimo zivjeti nekim "svojim" zivotom... Bar vecina, jel.
I ja bih vagala da li bi se isplatilo otici od kuce da radim za 500 km.
Sve to stoji, i upravo radit tog razloga ne treba cuditi odlazak u inostranstvo. Svi mi zelimo zivjeti nekim "svojim" zivotom... Bar vecina, jel.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Zato si ti sturno