Položaj boračkih populacija u BiH
Moderator: Krokodil Behko
-
- Status: Offline
Re: Sedmorica logoraša naplatila 200.000 eura od Crne Gore
Jedan ovih logorasa je moj komsija. Takodje je jedan i od ovih sto je dobio otsetu.
Porjeklom je iz BiH, iz Federacije a od otstete je kupio vikendicu opet u Crnoj Gori.
Ali sada prvi put procitah da je suma bila 30.000 eura, on tvrdi da je dobio mnogo vise.
Porjeklom je iz BiH, iz Federacije a od otstete je kupio vikendicu opet u Crnoj Gori.
Ali sada prvi put procitah da je suma bila 30.000 eura, on tvrdi da je dobio mnogo vise.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9627 times
- Been thanked: 11371 times
Ilija Bašić već osam dana nema novaca da sahrani majku

Ilija Bašić, demobilisani borac Armije RBiH, već osam dana ne može sahraniti svoju majku Božanu jer nema 1.600 KM, koliko koštaju pogrebni troškovi. Ilijina majka preminula je 12. decembra i otad se njeno tijelo nalazi u Kantonalnom javnom preduzeću "Pokop" u naselju Bare.
Bašić se, kako nam je kazao, obratio brojnim udruženjima i ministarstvima da mu pomognu da sakupi novac za sahranu, međutim, niko se nije odazvao.
- Najprije sam se obratio Ministarstvu za boračka pitanja KS, ali nisam dobio pomoć. Zatim sam molio razna boračka udruženja, ali opet bezuspješno. Išao sam i u bogomolje, međutim, iz vjerskih razloga i pravila ni oni mi nisu mogli pomoći. Zaista ne znam kome još da se obratim, jer za sve ovo vrijeme duša moje majke ne može naći smiraj - rekao je Bašić.
On je naglasio da su mu iz Ministarstva kazali da mu novac mogu dati jedino za vlastitu sahranu.
- Zgrozio sam se kad su mi rekli da čuvam pare jer će mi trebati za moju sahranu - naveo je Bašić, koji je na kraju pokucao i na vrata Centra za socijalni rad i čeka njihov odgovor.
Inače, Ilija Bašić je nezaposlen. Izdržava šesteročlanu porodicu od 240 maraka koje zarađuje povremenim poslovima u Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
Nije jedini slučaj
Iz "Pokopa" su nam potvrdili da je od 12. decembra u njihovoj mrtvačnici tijelo Božane Stevanović te da ovo nije jedini slučaj da preminuli ne može biti ukopan.
- Iz raznih razloga se dešava da porodica nije u mogućnosti obaviti sahranu. U slučaju kada se nađe rješenje, dužni smo obavijestiti Centar za socijalni rad, pa po njihovom nalogu mi možemo sahraniti preminuloga - istakli su iz "Pokopa".
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Re: Ilija Bašić već osam dana nema novaca da sahrani majku
Kod nas su u medžlisu sad uveli da ko želi može da plaća svake godine oko 35 km čini mi se i ukoliko mu se desi smrtni slučaj u porodici ,ima sve besplatno .
Mislim ,nisu neke pare ,a eto za nedaj Bože si se obezbjedio
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Veca
- Uvijek slobodna!
- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23594 times
- Been thanked: 6203 times
carobnjak Nurudin wrote:Kod nas su u medžlisu sad uveli da ko želi može da plaća svake godine oko 35 km čini mi se i ukoliko mu se desi smrtni slučaj u porodici ,ima sve besplatno .
...da,to nije lose,ali je to za muslimane!...a sta cemo sa ovakvim slucajevima kao,Ilija?!

Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14412 times
- Been thanked: 9976 times
Ovo je strasno... Po*serem se ja na nasu drzavu, eto!
Ne mozes ni umrijet rahat ako nemas para!
Do zla da smo svi milioneri, pa imamo sve moguce uslove za zivot i sahranu!
Sta da rade socijalni slucajevo,jel to ne postoji nikakav zakon niti pomoc zanjih?
Pa zar ovo nije sramota?
Eto za sta si se borio,moj Ilija!
FUJ!
Ne mozes ni umrijet rahat ako nemas para!
Do zla da smo svi milioneri, pa imamo sve moguce uslove za zivot i sahranu!
Sta da rade socijalni slucajevo,jel to ne postoji nikakav zakon niti pomoc zanjih?
Pa zar ovo nije sramota?
Eto za sta si se borio,moj Ilija!
FUJ!
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Bez da ulazim u vjerske detalje da kažem nešto.Veca wrote:carobnjak Nurudin wrote:Kod nas su u medžlisu sad uveli da ko želi može da plaća svake godine oko 35 km čini mi se i ukoliko mu se desi smrtni slučaj u porodici ,ima sve besplatno .
...da,to nije lose,ali je to za muslimane!...a sta cemo sa ovakvim slucajevima kao,Ilija?!
Ako se ne varam piše da je taj "Pokop" javno preduzeće. Znači državno.
Zaista se ne bi smjele dešavati ovakve stvari. Država svom preduzeću, može
narediti da obavi sahranu pa kako god. Ovo je čisto oholost države prema
jednom siromašnom gradjaninu. Ovo je brutalnost. Ovo je za odstrijel!
-
Uzas!!! Kad je trebalo ginuti za drzavu onda su Ilija i Ilijini valjali a sad kad Iliji treba njegova drzava za koju se nesebicno borio onda nema, sipak..
Fuj, gamad odvratna...nek' oni imaju za Burberry salove i kapute te ine go*narije...
P.S. moze li se nekako organizovati da se covjeku pomogne?
Fuj, gamad odvratna...nek' oni imaju za Burberry salove i kapute te ine go*narije...

P.S. moze li se nekako organizovati da se covjeku pomogne?
Pretuzno...bjez sad se rasplaka
bem ti drzavu i govna
bem ti drzavu i govna
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Pa zar nije skuplje tijelo pokojnika drzati "na ledu" nego ga sahraniti? Ovdje postoje tzv nemarkirani grobovi za siromasne, a mnogi se odlucuju na kremaciju koja je mnogo jeftinija.
Carobnjak je samo napomenuo kako se problem moze rjesiti te naveo primjer IZ, ne znam sto ga odmah napadate.. Zar ne postoji nesto slicno pri katolickoj ili ortodoksnoj crkvi?
Carobnjak je samo napomenuo kako se problem moze rjesiti te naveo primjer IZ, ne znam sto ga odmah napadate.. Zar ne postoji nesto slicno pri katolickoj ili ortodoksnoj crkvi?
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
-
Pa zar crkva nema neke pare za siromasne? Ili to neko udruzenje, sta ja znam kako se to vec zove ili nesto slicno ovome sto je carobnjak pisao.?
-
- Na probnom
gdje je toDust wrote:Pa zar nije skuplje tijelo pokojnika drzati "na ledu" nego ga sahraniti? Ovdje postoje tzv nemarkirani grobovi za siromasne, a mnogi se odlucuju na kremaciju koja je mnogo jeftinija.

Sta cu ti ja pa ne znas, kao vecina aktivnih forumasa.
Gledam te nekim drugim ocima
-
- Na probnom
pa tek sam dosao
mada po kalendaru nije tako
slicajno cesljao po favotites i nabasam na ou stranicu
mada po kalendaru nije tako
slicajno cesljao po favotites i nabasam na ou stranicu
Ja koliko znam u SA ima "Pokop" koji upravlja sa 9 grobalja na podrucju kantona. Rade krscanske i ateisticke sahrane vecinom
Zaista ne vidim u cemu je problem,ispada sa se ovdje nema drugih pogrebnih drustava sem Bakija i Jedilera.
Zaista ne vidim u cemu je problem,ispada sa se ovdje nema drugih pogrebnih drustava sem Bakija i Jedilera.
Fedja Papovicu dabogda ti za ljeka trebalo...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Pa to sam i ja rekao. Nije ovo vjerski problem.butterfly wrote:Ja koliko znam u SA ima "Pokop" koji upravlja sa 9 grobalja na podrucju kantona. Rade krscanske i ateisticke sahrane vecinom
Ovo je problem državne oholosti i kretenluka vlasti.
-
- Na probnom
vlasti
zar ta rijec ima neko znacenje kod nas
zar ta rijec ima neko znacenje kod nas
Naravno da nije vjerski problem, tuga je da jedan covjek, borac (nebitno kako se zove), na kraju krajeva ljudsko bice, nema novac da sahrani majku. To je tragedija. Znam da boracke organizacije, po smrti bivseg borca, daju novac za kompletnu dzenazu/sahranu. Ali to tek poslije 3 mj. Znaci porodica mora imati novac da ukopa umrlog, i da ne ceka organizacije jer se pare dobijaju naknadno.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Nije to organizacija ukopa,ja mislim(a možda se i varam,jer je tako kod nas)narod je kupio zemlju od čovjeka nekog da se proširi mezarje.....
I svi su učestvovali,maltene svi sebi platili.....
E sad,ja mislim da niko neda svog mjesta plaćenog,možda je u tome problem
Lako je nju zakopati,ali gdje?
Kod nas je umro čovjek(cijeli život u inostranstvu bio)i nikad nije plaćao ništa za džamiju.....i nije fer prema ljudima koji su plaćali cijeli život(a ima sirotinje,pa plaća)....
I na kraju ga dovezu (nemam pojma ko)i stajao je dok njegov brat ovdje nije prikupio dobrovoljne priloge za komad zemlje na koji će se ukopati....
Možda zvučim grubo,ali ta zemlja nije džaba
Eh,ako je neko zaista socijalni slučaj,ono skroz,da ne može plaćati,valjda bi država trebala platiti taj komad zemlje za njega
Ali neće očigledno,i tako to stoji...
I svi su učestvovali,maltene svi sebi platili.....
E sad,ja mislim da niko neda svog mjesta plaćenog,možda je u tome problem

Lako je nju zakopati,ali gdje?
Kod nas je umro čovjek(cijeli život u inostranstvu bio)i nikad nije plaćao ništa za džamiju.....i nije fer prema ljudima koji su plaćali cijeli život(a ima sirotinje,pa plaća)....
I na kraju ga dovezu (nemam pojma ko)i stajao je dok njegov brat ovdje nije prikupio dobrovoljne priloge za komad zemlje na koji će se ukopati....
Možda zvučim grubo,ali ta zemlja nije džaba

Eh,ako je neko zaista socijalni slučaj,ono skroz,da ne može plaćati,valjda bi država trebala platiti taj komad zemlje za njega

Ali neće očigledno,i tako to stoji...
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
-
To je problem urbanih sredina.. Puno stanovnistva a malo mezarja odnosno grobova, pa je jedno grobno mjesto izuzetno skupo.. Plus dodaj troskove opremanja umrlog, malo ko ima da to i plati..
Kod nas se uz obavezno godisnje placanje hodzi, odnosno vazifu, racuna i klanjanje dzennaze.. Ali opet ukop placas sam naknadno.. i bude negdje oko 500-600 KM (kupanje, daske, cefini, i sve sto ide jos).
Ako je neko siromah, ima od socijalne sluzbe placeno pola ili sve zavisi sad.. Ali to je sve kod nas laske jer svako selo ima svoje mezare, gdje se ukopavaju, i tu se ne placa nista, osim po potrebi uredjenja mezara..
Problem sa mjestom je i zbog toga, sto po svim religijama, kremiranje je zabranjeno i treba se ukopavati umrli... I tako se zasicuju postojeca mezarja, grobovi, a novih nema gdje da se prave ili i ako se prave, skupa mjesta za ukop..
Kod nas se uz obavezno godisnje placanje hodzi, odnosno vazifu, racuna i klanjanje dzennaze.. Ali opet ukop placas sam naknadno.. i bude negdje oko 500-600 KM (kupanje, daske, cefini, i sve sto ide jos).
Ako je neko siromah, ima od socijalne sluzbe placeno pola ili sve zavisi sad.. Ali to je sve kod nas laske jer svako selo ima svoje mezare, gdje se ukopavaju, i tu se ne placa nista, osim po potrebi uredjenja mezara..
Problem sa mjestom je i zbog toga, sto po svim religijama, kremiranje je zabranjeno i treba se ukopavati umrli... I tako se zasicuju postojeca mezarja, grobovi, a novih nema gdje da se prave ili i ako se prave, skupa mjesta za ukop..