Otkad i ti da vršiš istraživanje na osnovu forumskih prepirki.
A ja se baš sekirala hoćes li je prepoznati...
Moderators: spacebound, Duminjo
Otkad i ti da vršiš istraživanje na osnovu forumskih prepirki.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
U našem jeziku ne postoji neki prikladan izraz za prva iskustva, ali u uskom putničkom žargonu, izvedenom iz zagrebačkog vulgarnog, postoji zgodan izraz: junf. Kad si beba, svaki dan skidaš junfove. Što si stariji, što više života i svijeta poznaješ, sve je manje dana u kojima skidaš junfove. Zato mi je današnji dan poseban. Danas smo skinuli čak tri velika junfa, što je iznimno puno za jedan običan novembarski dan u 36 godini života:
– Prvi put smo stupili nogom na antartički kontinent
– Prvi put smo vidjeli pingvine
– Prvi put smo vidjeli tuljane južne polutke
Ne znam ima li veće sreće u životu, nego kad skineš neki junf. A da bi u tome uspio, moraš se usuditi započinjati, stvarati prilike, bacati se u nepoznato. Poznajem i puno onih koji su matematički stariji, ali se i dalje ne boje započinjati.

moramo se poiriiti sa tom cinjenicom lejlamoEtymologie
Jungfer · Brautjungfer · Jungfernrede
Jungfer f. heute nur in psychologisch wertendem Sinne für ‘(ältere, unverheiratete) empfindliche, zimperliche, prüde Frau’. Mhd. juncvrouwe wird durch Konzentration der Betonung auf dem ersten Kompositionsglied zu spätmhd. juncfer (14. Jh.) verkürzt und gilt (wie Jungfrau, s. ↗jung) für die unverheiratete Dame ritterlichen Standes, wird bald zur Bezeichnung der unverheirateten Tochter, ... Mehr
www.openthesaurus.de (02/2020)
Thesaurus
Synonymgruppe
↗Jungfrau ● Juffer ugs., regional · Jungfer geh., veraltet

u sustini znaci "prvi put"lejlamo wrote: 24 Jun 2020, 08:37 sad sam guglala....ovo oko junfa..
izbaci mi nekakvog lika ko neki putopis i zove se junf za junfom...
dete nam tu temu otvorite...![]()
U našem jeziku ne postoji neki prikladan izraz za prva iskustva, ali u uskom putničkom žargonu, izvedenom iz zagrebačkog vulgarnog, postoji zgodan izraz: junf. Kad si beba, svaki dan skidaš junfove. Što si stariji, što više života i svijeta poznaješ, sve je manje dana u kojima skidaš junfove. Zato mi je današnji dan poseban. Danas smo skinuli čak tri velika junfa, što je iznimno puno za jedan običan novembarski dan u 36 godini života:
– Prvi put smo stupili nogom na antartički kontinent
– Prvi put smo vidjeli pingvine
– Prvi put smo vidjeli tuljane južne polutke
Ne znam ima li veće sreće u životu, nego kad skineš neki junf. A da bi u tome uspio, moraš se usuditi započinjati, stvarati prilike, bacati se u nepoznato. Poznajem i puno onih koji su matematički stariji, ali se i dalje ne boje započinjati.

Ti znaš šta tebi jeste i drži se toga. Svako (sebi) pokupi plod bilo kakvi kriteriji da su u pitanju.

Ma pitanje je sarkastične prirode bilo.
Jeste. Zahvaliti uticanju Dojčlanda na jezike naših naroda i narodnosti.

O Venera, bolje nemoj nikako ako ćeš tako.Venera wrote: 24 Jun 2020, 08:51lejlamo wrote: 24 Jun 2020, 08:31
ta riječ, junf, je li to skraćeno od jungefrau?
baš mi nešto njah. nf.moramo se poiriiti sa tom cinjenicom lejlamoEtymologie
Jungfer · Brautjungfer · Jungfernrede
Jungfer f. heute nur in psychologisch wertendem Sinne für ‘(ältere, unverheiratete) empfindliche, zimperliche, prüde Frau’. Mhd. juncvrouwe wird durch Konzentration der Betonung auf dem ersten Kompositionsglied zu spätmhd. juncfer (14. Jh.) verkürzt und gilt (wie Jungfrau, s. ↗jung) für die unverheiratete Dame ritterlichen Standes, wird bald zur Bezeichnung der unverheirateten Tochter, ... Mehr
www.openthesaurus.de (02/2020)
Thesaurus
Synonymgruppe
↗Jungfrau ● Juffer ugs., regional · Jungfer geh., veraltet![]()
inac, junfer i junferica na Balkanu![]()

zivjela sam u OsterreichDorian wrote: 24 Jun 2020, 11:04O Venera, bolje nemoj nikako ako ćeš tako.Venera wrote: 24 Jun 2020, 08:51
moramo se poiriiti sa tom cinjenicom lejlamo![]()
inac, junfer i junferica na Balkanu![]()
Šta sutra, za neku riječ stavit ćeš kopirano sa wikipedije na svahiliju pa neka svako sebi prevodi.
Nismo se svi ispalili i nisu nam svima tradicionalno se članovi familije ispaljivali na gastarbajt u Dojčland pa da znamo njemački.
Izvini, verovatno bi prevela da znaš![]()
Pa onda prevedi bre na serbski da te ceo svet razume. Nemoj se folirati.Venera wrote: 24 Jun 2020, 16:01zivjela sam u OsterreichDorian wrote: 24 Jun 2020, 11:04
O Venera, bolje nemoj nikako ako ćeš tako.
Šta sutra, za neku riječ stavit ćeš kopirano sa wikipedije na svahiliju pa neka svako sebi prevodi.
Nismo se svi ispalili i nisu nam svima tradicionalno se članovi familije ispaljivali na gastarbajt u Dojčland pa da znamo njemački.
Izvini, verovatno bi prevela da znaš![]()
![]()

Da vidis negativnog misljenja o profesiji, kae svi ste vi lopovilejlamo wrote: 24 Jun 2020, 08:24 kako se može imati nisko mišljenje o svim pripadnicima jednog spola?![]()
šta sve neću pročitati.

da, mene podsjeca na stocnu pijaculejlamo wrote: 24 Jun 2020, 08:24 kako se može imati nisko mišljenje o svim pripadnicima jednog spola?![]()
šta sve neću pročitati.

Jakako, libric u dzep i strihiraj koje uvjete koji popunjava, nea druge
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests