Da li će muslimani u BiH nestati kao u Španiji?
Moderator: Krokodil Behko
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Da li će muslimani u BiH nestati kao u Španiji?
Skoro po pravilu, prije devedesetih, postojali su jugoslovenski klubovi i postojali su srpski, hrvatski i ini klubovi u dijaspori.
Hrvati su se uglavnom organizirali u hrvatskim klubovima. Rijetko koji da je bio u jugoslovenskom. Ostali su se dosta miješali po jugoslovenskim klubovima.
Kao što rekoh, zato nismo imali jači glas u dijaspori i bosanski glas se nigdje nije čuo. Komšije su mogle i lobirati i vršiti propagandu jer su bili bolje organizirani, ili po svojim nacionalnim klubovima ili Srbi u bliskom kontaktu sa Srbijom koji su propagandu vrsili i pod maskom nekog jugoslovenstva, koje je uvijek i samo i služilo za to.
Kad sve puče, svi jugoslovenski klubovi postase srpski. Bosanci su bili nigdje. Ni glasa ni organizacije.
Hrvati su se uglavnom organizirali u hrvatskim klubovima. Rijetko koji da je bio u jugoslovenskom. Ostali su se dosta miješali po jugoslovenskim klubovima.
Kao što rekoh, zato nismo imali jači glas u dijaspori i bosanski glas se nigdje nije čuo. Komšije su mogle i lobirati i vršiti propagandu jer su bili bolje organizirani, ili po svojim nacionalnim klubovima ili Srbi u bliskom kontaktu sa Srbijom koji su propagandu vrsili i pod maskom nekog jugoslovenstva, koje je uvijek i samo i služilo za to.
Kad sve puče, svi jugoslovenski klubovi postase srpski. Bosanci su bili nigdje. Ni glasa ni organizacije.
. . . . . . . . .
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4349 times
- Been thanked: 3283 times
Summa summarum, meni lično nije ni na kraj pameti da naše ljude segregiram na ove i one, dijasporu i domorodce. Milioni ljudi, milioni sudbina. Te stvari nam najmanje trebaju.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Laser
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 1220 times
- Been thanked: 3872 times
A tek što je dramatično u pm.Fuddo wrote: 06 Jul 2020, 13:46Dirljivo.Dorian wrote: 06 Jul 2020, 13:21
Eto, baš na jednoj od prethodnih tema o glasanju pričasmo kako dijaspora uglavnom glasa za nacionaliste, prezirući FGR. Dijasporci su daleko odavde, nacionalisti ovdje ne utiču na njihov život, pa dijasporci mogu da se igraju nacionalnog patosa i ostalih gluposti.
Tako su najveći Bošnjaci i vjernici po Njemačkama, Amerikama, Skandinavijama itd, a Bosnu ti Bošnjaci ostaviše nama ostalima, ćafirima, FGR i ostaloj sličnoj bagri u amanet.
Što ne bi bio problem samo da nam još ne sole pamet. Ali, saburli smo, pa neka, ulavnom na jedno uđe na drugo izađe. Imamo razumijevanja za ljude kojima je teško što "ljepotu Bosne", domovinu, otadžbinu i babovinu ostaviše za eure i dolare. Samo se nadati da je puno tih eura i dolara, da se nije jeftino prodalo.
U dijaspori su sigurno puno popularniji nego ovdje stihovi kao što su Ostajte ovdje sunce tuđeg neba, Kao što je Bosna moja na svijetu nigdje nema i slični emotivni ispadi. Ako su emotivni, ako nisu dobro proračunati.
A to me podseti da kažem nešto Meleku. Srebrenicu svako upotrebljava kada mu koristi, pa i Melek u ovoj diskusiji. Nije to čudno, patetika je ovdje uvijek imala prolaz.
Smrc
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 575 times
- Been thanked: 1139 times
Dr. Dabić, Krajišnik Momčilo, đeneral Mladić, Beara, Krstić, Risto Đogo, Nikola Koljević, Biljana Plavšić, Milorad Dodik, ...
... like this.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Nije dijaspora samo od 1992. do 1995. Išli su i prije i poslije. Ja sam lijepo naglasio da govorim o ekonomskoj dijaspori.
I nisu svi koji su pobjegli u periodu 92. - 95. bježali ispod kame. Rodica mi je pobjegla jer "nije mogla sa sluša buku granata". Jadna nježna umjetnička duša, suviše senzibilna za grubosti realnog života. A tada je imala oko 30. Niti je bila direktno ugrožena niti je imala problem sa egzistencijom. Bježala je da bi joj bilo udobnije. Dok su joj i roditelji i brat ostali.
Najlakše je ići patetikom, Srebrenica itd.
Ali, sve je to nebitno. 30 godina poslije treba već jednom pomiriti se sa tim da si tamo gdje si, da facto ako ne i de jure si njihov državljanin, to ti je domovina i ostavi se više patetike sentimenta o Bosni. Gradiš tamo svoj život i sretno ti. Kako kažu, dom mi je tamo gdje mi je dobro.
Nešto kao Ibrahimović. Fino čovjek kaže, bolan ja sam Šveđanin, kakve ima veze što su mi roditelji iz Bosne došli u Švedsku, Švedska nam je sada domovina i nemamo više ništa sa Bosnom, Bosna nam je prošlost i tamo neka ostane.
To je pošteno.
I nisu svi koji su pobjegli u periodu 92. - 95. bježali ispod kame. Rodica mi je pobjegla jer "nije mogla sa sluša buku granata". Jadna nježna umjetnička duša, suviše senzibilna za grubosti realnog života. A tada je imala oko 30. Niti je bila direktno ugrožena niti je imala problem sa egzistencijom. Bježala je da bi joj bilo udobnije. Dok su joj i roditelji i brat ostali.
Ali, sve je to nebitno. 30 godina poslije treba već jednom pomiriti se sa tim da si tamo gdje si, da facto ako ne i de jure si njihov državljanin, to ti je domovina i ostavi se više patetike sentimenta o Bosni. Gradiš tamo svoj život i sretno ti. Kako kažu, dom mi je tamo gdje mi je dobro.
Nešto kao Ibrahimović. Fino čovjek kaže, bolan ja sam Šveđanin, kakve ima veze što su mi roditelji iz Bosne došli u Švedsku, Švedska nam je sada domovina i nemamo više ništa sa Bosnom, Bosna nam je prošlost i tamo neka ostane.
To je pošteno.
Pa, da nemam dokaze koji potvrđuju da sam uradio šta sam trebao kada je trebalo, možda bi bio u pravu. Ovako laješ na pogrešno drvo.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 13990 times
- Been thanked: 23176 times
Ne postoji nikakva sustinska razlika izmedju ideje da svojim drzavljanima oduzimas pravo glasa, i one da dobrovoljno ostavljas svoju imovinu tamo nekim zluradim fasistima, ljudi potpisivali da im ostane glava na ramenima, a koju je osmislila pobrojana ekipa.
I sad ja nesta kontam, kako ljudi dodju na to da predlazu slicne gadosti, kao, mnogo toga bice bolje ako neki dajdza Meho ne mogne glasati?
Ma droge, nema sta drugo bit.
Dozvolite da se obratimo
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Grobtejebo, Irci, Talijani, Holandjani, svakom ko dokaze da vodi porijeklo iz tih zemalja, a zivi u AmerikU, odmah nude svoje drzavljanstvo, jedva ih cekaju, i da dodju, i da glasaju, ali promicurni Bosnjo ima viska ljudi, njemu nista ne treba. Njemu treba dulum pasjaluka, neko da istrese na njemu svoje nebuloze, i antena da more faCat pink.
A kofol nacitan.
Ejebemte dosadna.
A kofol nacitan.
Ejebemte dosadna.
Dozvolite da se obratimo
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Ama sta ce mi biti muka,
Mislim, ti si jarane, nobody.
Bar kad su ove stvari u pitanju, niti se sta pitas, niti sta mozes mijenjati, niti te iko ozbiljan benda.
Mores et, vako
Srat bezze.
Mislim, ti si jarane, nobody.
Bar kad su ove stvari u pitanju, niti se sta pitas, niti sta mozes mijenjati, niti te iko ozbiljan benda.
Mores et, vako
Srat bezze.
Dozvolite da se obratimo
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Jok, eto zajeban si.
I bitan.
I bitan.
Dozvolite da se obratimo
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 575 times
- Been thanked: 1139 times
Ne poznaješ osnovne logičke greške u zaključivanju, ok. Objasnit ću ti: ako si učestvovao u odbrani BiH, naprimjer, to nije nikakav dokaz protiv činjenice da podržavaš stav kojeg podržavaju i ratni zločinci i mrzitelji BiH - onemogućiti bošnjačkoj i bosanskoj dijaspori da glasa. Ako ti kažeš "ja nisam rekao samo bošnjačkoj nego svoj dijaspori iz BiH, time i srpskoj i hrvatskoj", kažem:"pa to žele i neprijatelji Bosne, zbog brojnosti Bošnjaka i velikog broja koji dolaze ili glasaju za jedinice unutar RS-a, halali bi i svoju dijasporu koja glasa u BiH".Dorian wrote: 06 Jul 2020, 14:54Pa, da nemam dokaze koji potvrđuju da sam uradio šta sam trebao kada je trebalo, možda bi bio u pravu. Ovako laješ na pogrešno drvo.arzuhal wrote: 06 Jul 2020, 14:45
Dr. Dabić, Krajišnik Momčilo, đeneral Mladić, Beara, Krstić, Risto Đogo, Nikola Koljević, Biljana Plavšić, Milorad Dodik, ...
... like this.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.
Nebitan, a ne možeš da ne komentarišeš. Nešto tu ne štima.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

Zabrinut sam,
Dorian predlaze.
Aupm.
Dorian predlaze.
Aupm.
Dozvolite da se obratimo
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Kakva gomila nesuvislosti i nonsensa. Gubljenjem kontakta sa dijasporom stavljaš sebe u izolaciju od svijeta, istu onu koju smo devedesetih žestoko platili. Može se sasvim pouzdano tvrditi da je ta izolacija bila i jedan od agresorskih dugoročnih ciljeva.Dorian wrote: 06 Jul 2020, 14:52 Nije dijaspora samo od 1992. do 1995. Išli su i prije i poslije. Ja sam lijepo naglasio da govorim o ekonomskoj dijaspori.
To je pošteno.
Ne možemo očekivati od nekog Williama Whateversona iz Saskatchewana izabranog u kanadski parlament da digne glas i stavi svoj autoritet na stranu Bosne kad niti zna gdje je Bosna niti mu je to bilo kakav primarni interes.
Ali, zato ga Sanela Jenkins koja zna dosta o Bosni može natjerati na razmišljanje o tome, bez obzira da li ona ikad planira živjeti u Bosni. I naravno, nije svako Sanela Jenkins, ali svako moze djelovati u okviru svojih mogućnosti.
Ne lupaj više, jbt. Niko ti ne brani da živiš u podrumu i izoliras se od svijeta, ali ostavi normalne ljude da žive normalno.
. . . . . . . . .
Logička je greška dozvoliti da neko ko je napustio zemlju treba da o toj zemlji odlučuje pa i glasanjem. Glasaj u zemlji u kojoj živiš, jer tu tvoj glas odlučuje kako ćeš ti živjeti a i ostali koji an tvoj život utiču.arzuhal wrote: 06 Jul 2020, 15:15Ne poznaješ osnovne logičke greške u zaključivanju, ok. Objasnit ću ti: ako si učestvovao u odbrani BiH, naprimjer, to nije nikakav dokaz protiv činjenice da podržavaš stav kojeg podržavaju i ratni zločinci i mrzitelji BiH - onemogućiti bošnjačkoj i bosanskoj dijaspori da glasa. Ako ti kažeš "ja nisam rekao samo bošnjačkoj nego svoj dijaspori iz BiH, time i srpskoj i hrvatskoj", kažem:"pa to žele i neprijatelji Bosne, zbog brojnosti Bošnjaka i velikog broja koji dolaze ili glasaju za jedinice unutar RS-a, halali bi i svoju dijasporu koja glasa u BiH".Dorian wrote: 06 Jul 2020, 14:54
Pa, da nemam dokaze koji potvrđuju da sam uradio šta sam trebao kada je trebalo, možda bi bio u pravu. Ovako laješ na pogrešno drvo.
Glasati u zemlji u kojoj ne živiš znači da želiš da tvoj glas odlučuje kako će drugi živjeti a ne ti. A to je arogantno.
Da je Bošnjacima u emigraciji toliko stalo do Bosne a i Hercegovine, vratili bi se i podnijeli žrtvu života ovdje dok rade da bude bolje. Deklarativno "Volim Bosnu" a ostajanje tamo je samo to, deklarativno. Djela, ne riječi.
Tako da odlazak Bošnjaka iz BiH više radi na ostvarivanju ciljeva onih koje si spomenuo nego moje riječi, Ako ništa drugo, ako ćemo o brojevima, prave nove Nijemce, Amerikance, Kanađane umjesto nove Bosance i Hercegovce. Valjda je za sprečavanje ciljeva onih koje ti spomenuo važnije koliko Bošnjaka ima u BIH a ne koliko ih ima rasutih po bijelom svijetu. Nešto ne mislim da neki Bošnjak gastarbajter na baušteli koji pravi djecu u Frankfurtu puno sprečava ciljeve spomenutih. Diplomata možda, ali taj bauštelac bi više pomogao praveći djecu ovdje umjesto u Frankfurtu. Am Main.
Da ne govorimo o tome da je Bošnjačko vođstvo potpisalo postojanje RS-a.
Last edited by Dorian on 06 Jul 2020, 15:34, edited 1 time in total.
- HAVANA
- Forumaš godine

- Has thanked: 2810 times
- Been thanked: 23239 times
- Status: Online
Kao drzavljanin neke zemlje imas pravo glasa, a u mnogim i obavezu.Tu sva prica prestaje.To su nasi ljudi, nasi drzavljani.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Tamo gdje plaćaš porez, tamo ti je država.HAVANA wrote: 06 Jul 2020, 15:33 Kao drzavljanin neke zemlje imas pravo glasa, a u mnogim i obavezu.Tu sva prica prestaje.To su nasi ljudi, nasi drzavljani.