Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
MarlboroGold wrote: 07 Jul 2020, 20:10
Legalno je. No ovdje je riječ o klasičnom kidnapovanju. Zakon je poprilično jasan bez obzira šta je djevojci bilo na umu. Ona je još uvijek dijete.
Mislim da je.legalno u slucajevima male razlike.godina da se ne desi da roditelji nekog od 14 god ko je stupio u odnose svjesno tuze nekog od 16.
Kada je razlika u godinama 14 i 36 npr. ja bih tu ukljucila psihologa i drzavu.
Rekoh ja vec danas ako bude tako odgojena da sa 15 pobjegne od kuce sa duplo starijim ciganom onda aferm i meni i njoj
Odgoj djelomicno ima ulogu. Zanemarujes.utjecaj starijeg, autoritativnog muskarca/ocinske figure.kojo sa takve pozicije moci jako lako moze manipulisati nekim od 15. Pogotovo ako je.npr. porodicni prijatelj, nastavnik, svecenik, itd...
Ovo bona nakav cigan sto sakuplja zeljezo kaka ocinska figura, pozicija moci i svecenik. Ma da ti to znas al se moras malo pohvaliti filozofiranjem.
Eno na onoj karti zakon jasno razlikuje dobnu granicu i za takve slucajeve
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
MarlboroGold wrote: 07 Jul 2020, 20:18
Jasno mi je i slažem se s tobom. Dob ne bi trebala biti ispod 16 godina da se ja pitam. Auto je ipak druga priča... možeš nekog usmrtiti. U tim godinama si ipak još uvijek u nekim oblacima.
možeš i u tom prvom slučaju usmrtiti, a prije toga napraviti...
Ne znam da se to dvoje baš može porediti... ne bih ulazio dalje u to.
Legalno je. No ovdje je riječ o klasičnom kidnapovanju. Zakon je poprilično jasan bez obzira šta je djevojci bilo na umu. Ona je još uvijek dijete.
Mislim da je.legalno u slucajevima male razlike.godina da se ne desi da roditelji nekog od 14 god ko je stupio u odnose svjesno tuze nekog od 16.
Možda griješim, ali koliko ja znam, za razliku od nekih drugih država, kod nas dobna razlika nije definisana u zakonima. Samo najniža dobna granica.
možeš i u tom prvom slučaju usmrtiti, a prije toga napraviti...
samo sam se referisala na taj dio da se autom može usmrtiti neko. može i maloljetničkom trudnoćom...prvo napraviti, pa skrivati, pa u mjesecima kada je očigledna trudnoća odlučiti da se ubije dijete.
Ne. Ako je dobna granica 14 onda je legalno bez obzira na godine. Neke zemlje imaju tu klauzulu o “poziciji moci”.
Legalno je i sa manje ali onda razlika izmedju sudionika ne smije biti veca od 2-3 godine. Kako gdje
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
MarlboroGold wrote: 07 Jul 2020, 20:22
samo sam se referisala na taj dio da se autom može usmrtiti neko. može i maloljetničkom trudnoćom...prvo napraviti, pa skrivati, pa u mjesecima kada je očigledna trudnoća odlučiti da se ubije dijete.
Dobro, ali tu se postavlja pitanja šta je češće. To ili babin sin od recimo 14 godina sa BMW-om koji se ufurao i vozi 150 po autoputu gdje je dozvoljeno 60... dalje možeš i sama zaključiti.