Sve ok. Daleko sam ja od tuzlaka koji mrzi Sarajevo iz dna duše. Ne mrzim ni sekundu, a naravno da ima takvih i na jednoj i na drugoj strani. Samo postoje ti neki segmenti koji mi smetaju i to je sve.Lavlje_srce wrote: 09 Jul 2020, 17:10Volim i ja Tuzlu (bez 'ali'), a nikad u njoj nisam bila.MarlboroGold wrote: 09 Jul 2020, 16:48 Sarajevo je prelijep grad i stvarno volim doći. Recimo meni ne smeta toliko ni to izvlačenje para, jer ipak je Sarajevo glavni grad i sa time se treba pomiriti. Međutim mahalski nacionalizam je sveprisutan i to je ono što tuzlaci generalno ne vole kod sarajlija, a sarajlije s druge strane nas smatraju teškim komunjarama. Tačno je da ima tuzlaka koji su sa mozgovima i dalje u Titovoj Jugoslaviji, ali njih je sve manje. Ostavština tog njihovog života je ono što je bitno za današnje generacije, a to je ideja i volja da je suživot i dalje moguć bez obzira kako se ko zove i koje je vjeroispovijesti. Htjeli vi to priznati ili ne ako je igdje prisutno to je Tuzla. Ljudi nisu opterećeni torovima. Hrvati u Tuzli ne mogu smisliti Čovića... popljuju ga svaki put kad dođe ovdje da skuplja glasove. Zato je Tuzla uvijek crvena iako SDP nikad nije bio slabiji.
Kod mene je recimo društvo totalno raznoliko. Svi sebe smatraju bosancima i navijaju za BiH. Neki su samo na papiru ono nešto drugo.![]()
To sto podrazumijevas pod 'mahalskim nacionalizmom' je carsijski mentalitet. Jbg buraz moj, to je srce Sarajeva koje je stalo u obranu i da ih nije bilo, ne bi bilo ni Sarajeva. Ma sta ti i ja o carsijskom mentalitetu mislili, ovo je neporecivo i mora se uvazavati. Medjutim, od njih konkretno ti ne dolazi opasnost. Taj dio zivlja je odmaknut od svih politika, ima nekakav svoj modus vivendi i operandi. Ne protive se gradjanskom drustvu, niti tuzlanskoj viziji koliko mi je poznato. Sigurno je odredjen dio u SDA, ali sam sigurna da i mnogi nisu. Ovo je samo moje misljenje naravno, ispravite me ako grijesim.
Vidio sam tvoj post i opet sam otišao offtopic... et neću više