Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
gejsha wrote:Kažu da duša teži 21 gram i nakon što čovjek umre , on izgubi toliko na težini.
davno opovrgnuto
Moje vidjenje duse je da je u obliku bocice poput one za prskanje cvijeca, samo sto ova ima dvije pumpice, a svaka pumpica je sa dva proreza ... znaci, ukupno ima cetiri ispusne rupice). Imam i viziju materije, ama, tesko opisati - laicki gledan oblacak, najblize je poredjenje. Ista se smjestila u grudnom koshu (tezim dijelom nacepila lijevu stranu), paa ... kako bochicin trbuscic postepeno prelazi u grlic, tako i dusa; sezhe preko grla, odakle nastavlja pruzati svoje pumpice. Jedna pumpica je kraca, i smjestena je u nosu; druga je duza, i, smjestena je u ocnom kanalu. Ujedno, to je sav prostor koji dusa zauzima. Nista noge, nista ruke ...
Ako nekom nesto nije jasno, ne zanima me
Nije to duša. To je štitna žlijezda. Znam ja kad sam išo da snimam prije par godina.
I kaže mi doktorica da se spremim za snimanje štitne žlijezde a ja podignem majicu i otkrijem stomak. Ona veli: "Nije tu bolan, štitna žlijezda je kod vrata"
Krokodil Behko wrote:
Nije to duša. To je štitna žlijezda. Znam ja kad sam išo da snimam prije par godina.
I kaže mi doktorica da se spremim za snimanje štitne žlijezde a ja podignem majicu i otkrijem stomak. Ona veli: "Nije tu bolan, štitna žlijezda je kod vrata"
carobnjak Nurudin wrote:Ide i čovjek i duša ,nakon što prođu ispit u mezaru -kaburu i tu onda čekaš Sudnji dan ,pa tek onda ideš tamo gdje ti je mjesto.
Kad insan izdahne, duša se odvaja od tijela i odlazi na put a u mezar ide samo tijelo.
Nemaš pojma ...
ko bi rekao da ce mi nedostajati ovo
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
gejsha wrote:Kažu da duša teži 21 gram i nakon što čovjek umre , on izgubi toliko na težini.
davno opovrgnuto
Moje vidjenje duse je da je u obliku bocice poput one za prskanje cvijeca, samo sto ova ima dvije pumpice, a svaka pumpica je sa dva proreza ... znaci, ukupno ima cetiri ispusne rupice). Imam i viziju materije, ama, tesko opisati - laicki gledan oblacak, najblize je poredjenje. Ista se smjestila u grudnom koshu (tezim dijelom nacepila lijevu stranu), paa ... kako bochicin trbuscic postepeno prelazi u grlic, tako i dusa; sezhe preko grla, odakle nastavlja pruzati svoje pumpice. Jedna pumpica je kraca, i smjestena je u nosu; druga je duza, i, smjestena je u ocnom kanalu. Ujedno, to je sav prostor koji dusa zauzima. Nista noge, nista ruke ...
Ako nekom nesto nije jasno, ne zanima me
Ovo je naoriginalnije viđenje duše koje sam ikada pročitao.
Btw svi koji misle da duša ne postoji, odakle onda mnoge riječi, pojmovi i instucije izvedeni od nje: duševne bolnice, duševni mir, dušebrižnici...
Usput zanima me kuda duša ide nakon kabura, šta je sirat ćuprija, šta je mizan itd? Ako neko zna više o tome molim da odgovori?
Duboko se zamislih nad temom i dođoh do zaključka da je ljudska duša smještena u srcu... Sigurno jeste..jer sve što se događa, polazi iz srca, a duša nam zapovjeda. Zar ne kažemo:"Oslušni svoje srce!" Da tamo nema ništa, šta bi smo to mogli slušati? Tamo stanije naša duša i ona nam šapuće...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
silence wrote:Duboko se zamislih nad temom i dođoh do zaključka da je ljudska duša smještena u srcu... Sigurno jeste..jer sve što se događa, polazi iz srca, a duša nam zapovjeda. Zar ne kažemo:"Oslušni svoje srce!" Da tamo nema ništa, šta bi smo to mogli slušati? Tamo stanije naša duša i ona nam šapuće...
bil tko javio ovoj da se to et samo tako veli "slusaj srce" nest kao "prno u chabar" ne znaci da je bas coek prno,ak je cula kakve glasove trkom hodzi,popu,rabinu il shamanu
davno opovrgnuto
mislim da se nalazi eksaktno u grudnom kosu u visini bradavica otprilike u sredini i vjerujem da dusa zaista postoji...sjecam se kad sam imao jednu tragediju da me bas tu nesto neopisivo pritiskalo,davilo,gnjavilo,nemoc itd...osjecaj koji se ne moze opisat nikako..
Dusa je ljudski centar svega. zamisljam da je pozicionirana negdje u predjelu stomaka u obliku energetske lopte koja zraci i utice na sve nase reakcije...
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Heidi wrote:Dusa je ljudski centar svega. zamisljam da je pozicionirana negdje u predjelu stomaka u obliku energetske lopte koja zraci i utice na sve nase reakcije...
...imali svak dusu......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Vjerujem da ima, samo sto nije svaka dusa da kazem...zdrava. Nekoj djeci, recimo, je taj citav koncept vec u djetinjstvu polomljen, pa je s tim oporavak tezi ili nikad ne dodje do istog. Tad tijelo i okolina ucine svoje.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Postoje duševne bolesti ali i o tome se uveliko sada raspravlja da je jako pogrešno što je uopće taj dio medicine odvojen...ja mislim da duša ne može biti bolesna, samo grešna...a djeca nisu drešna...kod njih mogu postojati tzv. duševna oštećenja zbog trauma ili lošeg odgoja....znam da se kaže da duša boli...duša ne može boljeti...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim.