Savjeti za zdraviji i bolji život
Moderator: Krokodil Behko
-
Otava
- Osvježenje foruma

-
Status:
-
Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1632 times
- Been thanked: 3042 times
-
Status:
Odraz wrote: 10 Jul 2020, 09:58
Ja ne kontam sta je problem nositi masku i prati ruke ... zbog onih koji to ne rade i dernece furajuci se na neki "otpor sistemu" sad ne mogu da se vratim kuci.
Ovdje u Sarawaku grad u kojem sam vec je dva mjeseca Zelena zona. Prije neki dan potvrdjen JEDAN slucaj zaraze. I nose li se maske? NOSE!!! Jer su ljudi tako vaspitani, oni nose masku i kad su samo nahladjeni, da ne prenesu na drugoga. Stvar kulture. Znaci svi nose maske. Sve je otvoreno osim salona za masazu a cekamo da se i oni otvore. I gdje god udjes snimis temperaturu, upises broj mobitela, vrijeme kad si usao i dezinfikujes ruke. Zato ovdje virusa i nema.
A kod nas sve neki ufol heroji, zajebani gangsteri, level "jesam zajeban ne nosim masku".
Nije to herojstvo, to je idiotsko neodgovorno ponasanje.
Jebla te maska , dje ne treba ne nosim, znam da nisam zarazen I amin.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Najbolje prodju ovi sto se ne sikiraju o koroni.
Oni sto se brinu ili fasuju korononiki zivce

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
-
Status:
Ja je licno ne nosim dje se ne mora ali nije maska glupost. Kako ce biti glupost
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
-
Odraz
- Inventar foruma

- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 266 times
-
Status:
Sheval wrote: 10 Jul 2020, 22:54
Maska je najveća glupost te "zaštite"
Tu je zabranjena, osim za provjereno bolesne
A sta sa neprovjereno bolesnim? Provjereno bolesi ce se izolirati, pratiti, oni nisu problem za sirenje virusa. Problem su oni koji nisu svjesi da nose i sire virus. Virus mozes imati a da nemas nikakvih simptoma, i da ga tako siris. Neces ti najebat nego neko sa slabijim imunoloskim stanjem. Zbog toga se maske nose, kontas?
Tamo gdje si odaljen od ljudi ne moras je nosit, nije virus atleticar pa da skace.
-
Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 13895 times
- Been thanked: 22849 times
-
Status:
Odraz wrote: 11 Jul 2020, 03:23
A sta sa neprovjereno bolesnim? Provjereno bolesi ce se izolirati, pratiti, oni nisu problem za sirenje virusa. Problem su oni koji nisu svjesi da nose i sire virus. Virus mozes imati a da nemas nikakvih simptoma, i da ga tako siris. Neces ti najebat nego neko sa slabijim imunoloskim stanjem. Zbog toga se maske nose, kontas?
Tamo gdje si odaljen od ljudi ne moras je nosit, nije virus atleticar pa da skace.
Maska nije nikakva zastita,
Ni od prenosa, ni od primanja.
Vise kao neki psiholoski fazon.
Da nam uskrati muke i pruzi laznu nadu.
Dozvolite da se obratimo
-
Odraz
- Inventar foruma

-
Status:
Mutevelija wrote: 10 Jul 2020, 22:53
Kako znas da nisi ili da neces biti zarazen?

-
Odraz
- Inventar foruma

-
Status:
Fuddo wrote: 11 Jul 2020, 03:26
Suti bolan nisi u pravu. Tu sam masku nosio osam mjeseci 24 sata dnevno na onkologiji prije sest godina kad ovaj virus nije ni postojao. Na meni sve otkuhano i bijela plahta, dezinfekcija ruku svako malo da ne prenesem neku bakteriju ili virus na svoje ili neko drugo dijete na odjelu. Na odjel onkologije gdje su pacijenti ne mozes uopce uci ako prethodno ne uneses u kesi otkuhan ves, prvo se tusiras, presvices, navuces plahtu, stavis masku pa udjes. Spavao sa maskom na licu i u toj plahti...
Meni ovo nije nista novo, samo standardna i dokazana procedura.
Kad neko kaze sta ce meni maska ja nisam bolestan, istog trena bude izbacen van, nema price.
Maska je potrebna da ti nehoticno ne prosiris zarazu.
-
Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
-
Status:
Slazem se u potpunosti.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
-
Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
-
Status:
Fuddo wrote: 11 Jul 2020, 03:26
Nije to tako. stiti druge od nasih kapljica. cim imas masku neces se nehotice uhvatit za lice, mahnut po nosu i tako ne mozes svoj u slinu, i sa njom sve viruse i bakterije, raznosit po prostoru, dohvatit takom rukom za nesto itd.
A i obrnuto. Ne mozes se prljavim rukama nehotice dirat po licu. A to svi inace radimo.
To je vec sasvim dovoljna zastita za svakodnevicu.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
-
Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14357 times
- Been thanked: 9947 times
-
Status:
nadam se da moze vidjeti...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija

-
Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14357 times
- Been thanked: 9947 times
-
Status:
do prije 10ak dana je maska bila obavezna u zatvorenim prostorima, znaci od samog pocetka obaveze nosenja.
Obaveza nosenja je ostala jos samo u metrou, sve drugo je dobrovoljno. I ljudi ih nose, i ja je stavim kad vidim da je bus pun, ne smeta mi ni u prodavnici.
Cesi su ozbiljno shvatili situaciji, pa brojevi i nisu losi, s obzirom da se ima oko 350 umrlih
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija

-
damir5
- Forum [Bot]
- Mood:
- Been thanked: 1 time
-
-
Status:
Filip Mongijo (59), vozač autobusa u francuskom gradiću Bajonu, koga su pre pet dana napali mladići jer ih je opomenuo da moraju da nose maske u javnom prevozu, preminuo je u lokalnoj bolnici, saopštila je porodica, izvestio je BBC.
Mogijo je doživeo moždanu smrt i prema rečima njegove ćerke Mari, porodica je odlučila da bude skinut sa aparata za održavanje vitalnih životnih funkcija.
Dva mladića su uhapšena pod optužbom za pokušaj ubistva, još dvojica jer nisu pružila pomoć životno ugroženoj osobi, a jedno lice pod optužbom da je pokušao da sakrije osumnjičenog.
Me? Wrong? Never! 
-
insomnia
- Rđav kurac

-
Status:
Pogadjaj dva puta odakld su napadaci
-
damir5
- Forum [Bot]
- Mood:
-
-
Status:
jesul "naši"?

Me? Wrong? Never! 
-
insomnia
- Rđav kurac

-
Status:
A ciji ce biti. Braca iz magreba
-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
Odraz wrote: 11 Jul 2020, 03:28
Mutevelija wrote: 10 Jul 2020, 22:53
Kako znas da nisi ili da neces biti zarazen?
Znam da nisam jer kisem da kasljem bio bi zarazen.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

-
toxic
- Forum [Bot]
-
Status:
Mutevelija wrote: 11 Jul 2020, 15:00
Takvi kao ti su najkriticniji, i najcesce prenosioci.
Mozes imati virus da ni ne znas, jer nemas nikakve tegobe.
𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗔𝗹𝗹 𝗠𝗮𝗱 𝗛𝗲𝗿𝗲 ツ
-
Odraz
- Inventar foruma

-
Status:
Evo danasnje poruke iz naseg HQ offisa u Kuchingu, stigla jutros:
Dear friends,
I am sure some of you have heard that one of our KTA colleagues is reported today as the lady tested positive for covid.
She's our M/E draftsperson, and is now undergoing quarantine in the hospital.
She's feeling fine, except that she's still coughing slightly. She does not have any fever, nor any breathing discomfort.
She's asthmatic and occasionally when she has an asthma attack, she would go to SGH for treatment.
On Tuesday night, she was coughing a lot, and experiencing asthmatic symptoms. Similar to her previous asthma attacks, her husband sent her to SGH for asthma treatment.
The hospital was very careful and decided to admit her to test for Covid19, besides treating her for asthma.
On Wednesday, the PCR swap test result was negative, but the blood test was positive for covid antibodies.
The hospital contacted her husband, her 2 daughters, her parents and her father in law to be quarantined, as well as to go for testing on Thursday morning.
The hospital also called about 10 of our colleagues sharing the same floor to be quarantined and to go for covid testing.
The results of blood tests and PCR tests for all 6 members of the family are received today and all are negative.
The PCR test results of 6 colleagues out of 10 are also negative. The results of the other 4 are pending still.
3 out of 4 PCR tests on our hospitalised colleague were negative, but the 4th test result released at 4pm yesterday turned out positive.
Our colleague has been following the office SOP's very strictly, wearing her mask all the time.
The social distancing in the office is also followed and regular office sanitising by fogging is carried out.
Our opinion is that since our colleague was tested antibodies positive on Wednesday, it's likely she had covid earlier and has developed the antibodies.
Since 12 of her close contacts, including 6 family members are all found covid negative, we believe she may not be infectious.
All her family members and 10 of our colleagues contacted by the hospital for testing are being quarantined.
We are also being very careful and the floor she was seated on was fully sanitised by fogging on Wednesday and again today. All parts of our office have also been similarly sanitised this week, and this sanitising will continue next week.
We believe the situation is well under control but we remain vigilant and observe strictly the SOP's to avoid any risk of covid infection.
Thank you and keep safe.
Prevod:
Dragi prijatelji,
Siguran sam da su neki od vas čuli da je jedan od naših kolega KTA-e danas prijavljen kao dama koja je testirala pozitivno na Covid.
Ona je naš nacrt M / E, a sada je u bolnici u karanteni.
Lijepo se osjeća, osim što još uvijek lagano kašlje. Ona nema vrućicu, niti bilo kakvu nelagodu pri disanju.
Ona je astmatična i ponekad bi imala napad astme, išla bi na SGH na liječenje.
U utorak navečer mnogo je kašljala i doživljavala astmatične simptome. Slično kao u prethodnim napadima astme, suprug ju je poslao na SGH na liječenje astme.
Bolnica je bila vrlo oprezna i odlučila je da je testira na Covid19, osim što ju je liječila od astme.
U srijedu je rezultat PCR swap testa bio negativan, no test krvi bio je pozitivan na kovidna antitijela.
Bolnica je kontaktirala supruga, njene 2 kćeri, roditelje i svekrve u da se izoluju u karanteni, kao i da dodju na testiranje u četvrtak ujutro.
Bolnica je također pozvala oko 10 naših kolega koji dijele isti sprat kako bi bili pod karantinom i krenuli na ispitivanja.
Rezultati krvnih pretraga i PCR testova za svih 6 članova porodice primljeni su danas i svi su negativni.
Rezultati PCR testa 6 kolega od 10 takođe su negativni. Rezultati ostalih 4 još uvijek su na čekanju.
3 od 4 PCR testova na nasim hospitaliziranim kolegama bili su negativni, ali četvrti rezultat ispitivanja objavljen juče u 16:00 pokazao se pozitivan.
Naša kolegica je sve vrijeme strogo pratila uredski SOP, noseći masku.
Prati se i socijalno distanciranje u uredu te se provodi redovito saniranje ureda.
Naše je mišljenje da je, budući da je u srijedu naša kolegica testiranjem potvrdila pozitivna antitijela, vjerovatno da je ranije dobila Covid i razvila antitijela.
Budući da je 12 njezinih bliskih kontakata, uključujući 6 članova porodice, otkriveno negativno, vjerujemo da ona možda nije zarazna.
Svi članovi njene porodice i 10 naših kolega koje je bolnica kontaktirala radi testiranja nalaze se u karanteni.
Mi smo također veoma oprezni i sprat na kojem je radila u potpunosti je dezinfikovan u srijedu i danas. Svi delovi našeg ureda su takođe slično sanitanizirani ove nedelje, a to će se nastaviti i sledeće nedelje.
Vjerujemo da je situacija pod nadzorom, ali i dalje budimo budni i strogo se pridržavajmo SOP-a da izbjegnemo rizik od zaraze infekcijama.
Hvala i čuvajte se.
Kao sto mozete procitati,
kolegica je bila zarazena Covidom a da nije bila svjesna, ali kako imamo stroge zahtjeve za nosenje maski i distanciranje u ofisima srecom nije nikog zarazila. Preboljela je Covid a nije znala da ga ima. Srecom nije nikoga zarazila ni od bliznjih. Ovo je drugi slucaj u mojem okruzenju, prvi je bio kad se nadzorni inzinjer zarazio, srecom svi smo se pridrzavali propisanih mjera - u sali za sastanke uklonjeno je pola stolica i napravljen razmak, obavezna je maska i dezinfekcija ruku po ulasku, a zabranjeno rukovanje, a i na terenu obavezna distanca, maske itd.

-
Mutevelija
- Selonačelnik

-
Status:
toxic wrote: 11 Jul 2020, 15:15
Mutevelija wrote: 11 Jul 2020, 15:00
Takvi kao ti su najkriticniji, i najcesce prenosioci.
Mozes imati virus da ni ne znas, jer nemas nikakve tegobe.
Ma ja evo od marta imam koronu
Ja maske ne nosam osim dje bas treba , dje ne daju uci
Kineske maske pokvare se u sekundi.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav