Sulejman Veličanstveni | Muhtesem Yuzyıl

Moderator: Krokodil Behko

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Sulejman Veličanstveni | Muhtesem Yuzyıl

Post by Tempy » 09 Nov 2012, 22:03

Evo i Nigar Kalfe, nisam znao da je Makedonka i da je u vezi sa Gul agom iz serije.
Meni je Nigar pravo pozitivan lik, pametna žena koja se bori za svoje mjesto pod suncem.:D

Image

Gotovo da nema glumca iz turske serije “Sulejman Veličanstveni” koji u vrlo kratkom roku nije postao velika zvijezda. Jedna od njih je i Filiz Ahmet, u seriji skromna i samozatajna Nigar-kalfa. Ova 31-godišnja brineta ulogu je dobila nakon što su je producenti zamolili da iz rodne Makedonije dođe na audiciju u Istanbul. Dvije pročitane rečenice bile su dovoljne da shvate kako pred sobom imaju glumicu koja se savršeno uklapa u lik žene koja će biti poveznica između harema i sultanovih ljudi s kojim ropkinje, sluškinje i ostale djevojke nikada nisu smjele komunicirati.

– Moj lik u seriji neki vole, a neki i ne. Možda će zvučati kao klišej, ali kritike me zaista ne pogađaju jer je u današnje vrijeme ljudima važnije čitati o negativnim stvarima i događajima. S druge strane, drago mi je čuti da ima ljudi kojima je moj lik simpatičan, iako je on jedan od onih koji su izmišljeni za potrebe scenarija – priča Filiz koja je svoju prvu ulogu dobila sa samo šest godina. Otac joj je Lütfü Seyfullah, legendarni makedonski kazališni glumac s kojim je nastupila i u Nacionalnom turskom kazalištu u Skoplju, gdje je završila Akademiju dramskih umjetnosti. U rodnoj zemlji odigrala je nekoliko zapaženih uloga, no sve su one bile vezane uz daske koje život znače, pa joj prelazak na televizijske ekrane nije bio nimalo lak.

– Često sam imala napadaje panike pred kamerama, zbog čega sam zadavala muke redateljima. U jednom trenutku osjećala sam se kao da sam sama na svijetu, da me nitko ne razumije. Ali i da snimanja nikad, ali baš nikad neće završiti. Trebala su mi čak puna dva mjeseca da se naviknem na glumu pred kamerama, no sada se osjećam sasvim udobno – priča glumica, ali i potiho priznaje da još ima laganu tremu prije snimanja svake scene. Mnogi kritičari slažu se da je Nigar-kalfa lik koji svojom mimikom govori više nego riječima, a i sama Filiz kaže da ju je gluma u “Sulejmanu Veličanstvenom”, koji se prikazuje na RTL Televiziji, naučila da se s gledateljima može komunicirati i bez izgovorenih riječi.

Mašta da ostvari glavnu ulogu u nekom filmu ili seriji, no, veli, neće zbog toga odbijati manje role. Otac joj je jednom rekao da ne postoje velike i male uloge, nego samo veliki i mali glumci, a time se, kaže, u životu i vodi. Trenutno uživa u popularnosti koju joj je “Sulejman” donio, no na vlastitoj je koži osjetila kako je slava medalja s dvije strane. U lipnju ove godine na trgu u Istanbulu prišla joj je žena rekavši da obožava njenu interpretaciju Nigar-kalfe. Kad joj se Filiz nasmiješila, žena ju je počela udarati.

– Odjednom je krenula vrištati da me mrzi i da ću je zauvijek zapamtiti. Vjerujte, dobro sam je zapamtila. Prijateljica me ugurala u taksi, a brzo se pojavila i policija pa sam se izvukla bez ozljeda. Pokazalo se da je žena duševno poremećena – ispričala je Filiz turskim medijima nakon incidenta.

Svoj privatni život lijepa glumica vješto skriva. Kaže tek da zbog natrpanog rasporeda ne stigne viđati prijatelje i obitelj, koji joj u Istanbulu najviše nedostaju.

– Viđamo se u pauzama snimanja, svaka tri mjeseca, a u međuvremenu se vidimo preko interneta. Uvijek me iznova iznenadi činjenica da se jedino kod kuće mogu opustiti, da me na ulici neće zaustavljati prolaznici, da me neće pratiti paparazzi, kao što to rade u Turskoj. Kod kuće se zaista mogu odmoriti, uz svoje najmilije – kaže.

– Iako već dulje vrijeme živim u Istanbulu, još se osjećam kao njegov gost jer sam onamo došla zbog posla – sjetno će Filiz.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 10 Nov 2012, 14:53

@markonoc

Valide je naziv za majku sultanove djece. Ok to je jasno. Jasno mi je i u kom to slucaju uz Valide, kao „nerazdvojivo“, vezhe i Sultana (Valide_ Sultana)
Kao da se izraz „valide“ nije vazhio i uopceno, tj. i za majke koje nisu pripadnice carske loze?! Ako kojim slucajem pak jeste, je li isti naziv (valide) i dandanas u upotrebi kao dominirajuci?
Cesto sam mogla cuti izraz „A_Nje“, sto si prevodim „mama“, pa ako je valide majka (uopceno, i dandanas), otkuda vuche to „A_Nje“ :hm
E sad necu ni kako ja hocu

markonoc
Na probnom
Na probnom

Post by markonoc » 10 Nov 2012, 18:24

Ajmo ovako.

Valide je nazive za majku svakog vladajućeg sultana... što znači, ako je Sulejman sultan, onda je njegova majka "Valide" i tako ju oslovljavaju svi koji o njoj pričaju.
To bi više bila kakva titula, nego naziv. Nemam baš dobru uspredbu, no valjda ste skužili.

Valide sultan - Valide sultanija, to je nešto neprevodivo; Majka sultanija nije adekvatan prijevod.

Budući da je Sultan uvijek imao više žene, i djece, ta djeca u principu nisu zvala svoje majke "Valide" već majko (na turskom anne, ne znam kako je bilo u to vrijeme).
Dalje, u Haremu je Valida bila glavna žena i upravljala je tim tajnim centrom Topkapija.

Nakon što Valide umre, njenu dužnost nasljeđuje majka najstarijeg princa, sve dok taj ne ode u neku provinciju, obnašati dužnost Sandžak-bega, kada ide s njim. Tada je harem prepušten ostalim ženama, no tad već bude poznato tko je nasljednik, Sultana ne zanimaju žene i u Haremu nema previše problema.

Kada neki sultan umre, njegove se harem raspušta. Kada je umro Sulejmanov otac, Selim I., sve žene iz njegova Harema su prebačene u "Umirovljenički dom", neku vrstu ustanove gdje žive "propaliteti", one koje su za udaju, udaju se, one koje nisu završe kao kalfe ili obnašaju kakvu drugu dužnost u Haremu, ili ih se pošalje u neku drugu palaču (Trabzon, Edirne, Manisa...)

Novi se Harem okuplja za novog Sultana, a za svakog Princa zasebno u njegovoj pokrajini. To je u seriji loše prikazano, jer ispadne da su Sulejman i Mustafa mogli imati isti Harem; žene nisu mijenjanje.

U seriji, recimo, nakon što Valide (Majka Sultanija) umre, nju nasljeđuje Mahidevra, koja je tu dužnost obnašaladok je Valida ležalapolumrtva. Kasnije je Mahicapravila problema, zaduživalasekod Židovke lihvarkei nijemogla vratitidug, Sulejman ju smjenjujei stavlja Hurremna njenu poziciju. No, do 72. epizode nismovidjelinikakvnjen utjecajkao Valide.

Ako još nešto nije jasno, pitajte...

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 10 Nov 2012, 19:45

Markonoc!
A zašto su se braća međusobno ubijala, zar nije bilo boljih rješenja? Ko naslijeđuje Sulejmana, koristi spoiler ako neko ne želi da zna.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times

Post by IM_ex » 10 Nov 2012, 23:44

markonoc wrote:
Novi se Harem okuplja za novog Sultana, a za svakog Princa zasebno u njegovoj pokrajini. To je u seriji loše prikazano, jer ispadne da su Sulejman i Mustafa mogli imati isti Harem; žene nisu mijenjanje.
Nije trebalo Mustafi dozvoliti da omasti brke prije vremena, jos u Topkapi-ju. Da, ali, vjerujem da si je reziser dozvolio taj propust zbog ubacivanja izmisljenog lika (Firuze), tj njene uloge :hm
Bilo kako bilo, takav propust je neopravdan :dole

zahvaljujem na pojasnjenju
LP
E sad necu ni kako ja hocu

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9147 times
Been thanked: 10859 times
Status: Online

MUŠKARAC zbog kojeg su brkovi opet u modi

Post by Krokodil Behko » 11 Nov 2012, 10:08

Da li je i vama ovaj glumac zgodan??

Image

U ‘Sulejmanu Veličanstvenom’ utjelovio je odvažnog Bali-bega Malkočoglua, hrabrog vojnika koji postaje sultanova desna ruka. Bivši maneken, čiji su zaštitni znak u seriji brkovi, mami brojne uzdahe među ženama na Balkanu još od svog prvog pojavljivanja na malim ekranima.

Image

Markantnom Buraku Özcivitu (28) nedavno je uspjelo poći za rukom zasjeniti glavnu zvijezdu serije Halit Ergenca i okititi se titulom muškarca godine u Turskoj prema izboru časopisa GQ.

Image

dok Turska bruji o njegovim homoseksualnim sklonostima jer ga je sada već bivša djevojka navodno uhvatila u krevetu s muškarcem, Burak je zarukama s novom djevojkom Ceylan Çapu, kćerkom poznate turske dizajnerice Sebnem-Celal Cap, odlučio stati na kraj takvim glasinama. Prije osam godina osvojio je titulu Top-modela Turske, a dvije godine kasnije, 2005. godine, izabran je za drugog najljepšeg muškog modela nakon čega su mu počele pljuštati glumačke ponude.

Proteklih je godina glumio u filmu ‘Musallat’, te turskim serijama ‘Zoraki Koca’, ‘Baba Ocagi’ i ‘Kücük Sirlar’. Sulejman ga je proslavio i izvan granica domovine, a gusti brkovi koje nosi u seriji vratili su se na velika vrata ponovno u modu. Brkati imidž sve je popularniji kod mlađe generacije u Turskoj u kojoj brkovi predstavljaju simbol muškosti i odrastanja. No brkove su zavoljele i žene, koje su ih počele nositi na ogrlicama, naušnicama, prstenima, noktima, kosi, cipelama i majicama.

doznajemo.com

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: MUŠKARAC zbog kojeg su brkovi opet u modi

Post by Katja » 11 Nov 2012, 11:09

Šta nema Tempy na avataru ovu zadnju sliku? :D Je li to onda taj glumac iz sapunica?
Sasvim drugačiji je s brkovima ali bolje izgleda.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 11 Nov 2012, 12:30

ma ne volem ove "turske" brkove nikako... bolja je ova druga slika, bez brkova , samo malo ovako, da bocka :hihi
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9147 times
Been thanked: 10859 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 11 Nov 2012, 12:32

I ja mislim isto. Liči na kočijaša.

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by bubica » 11 Nov 2012, 12:39

Eto da nije ova tema postavljena ne bih ni znala kako taj Sulejman izgleda.
Ovi brkovi :ne , ne izgleda dobro.
siromah nema sta a bogatas nema kad

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 624 times

Post by Zagorka » 11 Nov 2012, 12:43

A trebali su ga staviti u ovom izdanju da glumi kao prije 500 godina? :D
Morali su svi pustiti brade ili brkove,kako su vec tad muskarci izgledali,za uloge,a njemu su najbolje legli od svih glumaca,inace malo one bradurine pokvare izgled,ali Sulejman Velicanstveni je u stvarnosti imao bradu,a zena mu bila krupna pa se i ova glumica morala za ulogu udebljati 15 kg.

Vezano za to jeli gay :hm ko ce ga znati,nesto gledam unazad i vidim da se u Turskoj ta "titula" :oo prišivala svim poznatim i lijepim muskarcima:
Mustafa Sandal,Halit/Onur,Ezel,sad ovaj,a oni svi imaju zene neki i djecu :hm

Tamo cim muskarac postane poznat,vele da je gay....jeli ljubomora ili je ono k'o kod nas,ako se lik oblaci malo drugacije od standardnog,vele pedercina majku mu :hihi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

markonoc
Na probnom
Na probnom

Post by markonoc » 11 Nov 2012, 13:13

@Tempy, kako "zašto su se ubijala"?

Zamisli da si žena velikog vladara, predhotno si ostala bez obitelji, ubijena - sve pred tvojim očima.
Dovedu te u Harem, kad tamo Sultan već ima ženu, i dijete - prijestolonasljednika...
Sultan izabere tebe, rodiš mu petero djece, Sultan umre, a njegov nastariji sin nasljedi tron te planira kako će se riješiti tebe i tvoje petero djece, a svaki od tvoje djece želi postati vladar. Ti više ni sama ne znaš koga bi podržala i u međuvremenu umreš. Ostanu njih petorica. Oni će se i bez ikakvog zakona međusobno poubijati, jer svaki želi Tron za sebe.

Druga opcija - ti si muško, princ, ali ne nasljeđuješ tron. Nastariji si poslije onog Glavnog. Misliš da bi mu ostavila Tron i čekala da postane Sultan i tebe se riješi jer si mu i dalje potencijalna opasnost? Da? Ako da, onda... :sjedi

Ljudi bi u takvim situacijama učinili sve da postanu Vladari, dva brata se ubijaju, a kako ne i polubraća.
Kažu da su Zakoni bili okrutni, a po meni, to ljudi čine i sa njima i bez njih, zato što smo oduvijek tako egoistična rasa.

mailed
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by mailed » 11 Nov 2012, 14:14

bolji je bez brkova

Naopaka bajka
Na probnom
Na probnom

Post by Naopaka bajka » 11 Nov 2012, 14:24

brkovi... jok
Ćao Ćamile, čemu čuđenje, čućemo se.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 11 Nov 2012, 14:54

bubica wrote:Eto da nije ova tema postavljena ne bih ni znala kako taj Sulejman izgleda.
.
:DD

Nije ono Sulejman... :valja
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 11 Nov 2012, 20:29

Katja wrote:Šta nema Tempy na avataru ovu zadnju sliku? :D Je li to onda taj glumac iz sapunica?
Sasvim drugačiji je s brkovima ali bolje izgleda.
Na avataru je zadnja slika Buraka Ozcivita, a ova slika bez brkova je iz jedne serije veoma popularne u Tusrkoj.
Odgledao sam turski horor film "Musallat" gdje je on jedna od glavnih uloga, a film nije nešto , onako prosječan. :D.
Možda da ovu sliku bez brkova stavim kao avatar?

Image

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 11 Nov 2012, 21:09

Kontam kad su polubraća, ali bilo je slučajeva da rođeni brat ubije svog brata, baš iz razloga koje si naveo, jest okrutno, ali nije eksluziva samo u turskoj dinastiji. Poznata su takva bratoubistva u rimskom carstvu i svim moćnim dinastijama, nažalost.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7420 times
Been thanked: 17251 times

Post by Maja » 11 Nov 2012, 23:56

Bolji je s brkovima 5 miliona puta. Baš mu savršeno stoje.
I Onur mi je bolji s bradom.

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by bubica » 11 Nov 2012, 23:58

silence wrote:
bubica wrote:Eto da nije ova tema postavljena ne bih ni znala kako taj Sulejman izgleda.
.

Ako nije Sulejman onda je neko iz te serije.
siromah nema sta a bogatas nema kad

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 12 Nov 2012, 00:34

bubica wrote:
silence wrote:
.

Ako nije Sulejman onda je neko iz te serije.
Ja ne gledam seriju, ali zavirim ovdje na temu...pojma nemam ko je on..idi na temu, pa vidi Sulejmana... :DD
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Post Reply

Return to “Serije”