respo wrote: 25 Jul 2020, 10:34
Julia-Klara wrote: 25 Jul 2020, 10:32
Naravno da niko ne zna cijelu pricu. Ali zamisli da i brat dok je na terenu krese neku?
Znamo li toliko?
I da mene neko nakaci na internet bez moje saglasnosti, zavrsio bi na sudu.
i izgubila slucaj ako je na javnom mjestu
ps. evo da pokusam dati primjer
skupimo se mi forumasi na kafi i neko od nas snima i snimi tebe jer sjedis tu jel
i stavi na internet bez tvog znanja i tvoje saglasnosti
mislis da ne smije staviti?
Nije tema, ali postoji Zakon, koji tebi kaze da ne smijes iznositi NISTA sto bi moglo ugrositi moju privatnost.
Glede "javnih povrsina" , i tu ti postoji zakon. Sve one kamere po gradu koje vidis, ako vidis, stoje tu "po zakonu".
Samo svoju privatnu imovinu imas pravo snimati, ali i to ne mozes upotrijebiti kao dokaz icega, jer ugorzavas neciju privatnost.
Imali smo situaciju kada su u zgradi gdje zivim zeljeli postaviti kameru, da bi vidjeli ko seta oko zgrade , jer "neko" baca smece, ostavlja vrata otvorena i slicne pizdarije.
Elem, Zakon kaze moze, ako se svi stanari sloze. ALI, to ne pokriva ljude koji dolaze tebi u posjeti, i svaki od njih ima pravo traziti da se podaci vezani za njega izbrisu sa kamere

Nema te pravo niko snimati (bez tvoje dozvole, naravno postoje izuzeci navedeni u Zakonu), a ti od svakoga ko te slucajno slika na ulici imas zakonsko pravo traziti da izbrise sliku i podnijeti tuzbu ako to ne uradi.
To sto kod nas ljudi ne smatraju ozbiljnim Zakon o zastiti podataka je do nas, nije do ostalih.
DakleM, SVE sto moze otkriti tvoj identitet po bilo kom osnovu (godine, ime, rasa, slika...) je zakonom kaznjivo.
GDPR