Venera wrote: 25 Jul 2020, 14:53
arzuhal wrote: 25 Jul 2020, 14:45
Ne govorim ja ovdje samo o preljubu, o prevari partnera s kojim je neko pristao da bude iskren, da budu podrška jedno drugome, da mu/joj UPRAVO TO ne u/radi iza leđa, itd. nego mislim i na krađe, fizičko zlostavljanje, da uzmu pravdu u svoje ruke, silovanje, ubijanje, mislim na sve što se nekim ljudima prohtije, što požele, itd. A ne smiju, zbog nečeg.
Lijepi strah je, kako rekoh, samo jedan segment koji doprinosi očuvanju nekog i kakvog-takvog reda i smisla, kako u životu pojedinca, tako i u grupama, društvima, državama. Često se naše želje, kratkoročne ili dugotrajnije suprostavljaju nekom zakonu ili pravilu, ali koji obično više vrijede nego naše kratkoročne zadovoljenje neke želje... Kada bi svako od nas radio što mu se i kada mu se svidi, svi bismo nahebali...
A to da svaki slučaj ne vodi u qratz samo je dokaz ili izuzetak koji potvrđuje pravilo.
brak je nepoznat svakome prije ulaska u brak
brak se idelaizira , ali i planira
preljub se ne planira
pa preljub nije za svakoga, i za to treba imati zelju, prioritet i znanje , i ne, ne mora biti los
netko upravo zivi po cejfu, netko ne
stoga osudjivati jedna dio populacije za preljub jeste licemjerstvo
Ako si u bračnoj vezi s nekim ko od tebe nikako ne očekuje da spavaš s nekim mimo njega, a ti opet spavaš, bez obzira na razloge, to je prevara i izdaja.
Lično, za mene je izdaja jedno od najgorih stavri koje čovjek može uraditi drugoj osobi jer uvjet za izdaju je da ti neko iskreno vjeruje. A ti ga zajebeš. Zbog prohtjeva.
Sreća da nije svako sposoban za izdaju.
Prije, kada izdaš državu, streljaju te. Možeš ne voljeti državu, ali je ne smiješ izdati. Protivnik ima časti, izdajnik je nema.
Ceterum censeo Republica serviica esse delendam.