Američka politika u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9273 times
Been thanked: 11025 times
Status: Offline

Re: Guardian: Clinton je želio da Srbi dobiju više od pola teritorije BiH, a zatim i da se otcijepe

Post by Krokodil Behko » 28 Jul 2020, 00:57

Cčinton se u to razumio, isto koliko i Trump oko subsaharskih zemalja.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Re: Guardian: Clinton je želio da Srbi dobiju više od pola teritorije BiH, a zatim i da se otcijepe

Post by Socrates » 28 Jul 2020, 06:02

Guardian u želji za senzacionalizmom preuvelicava stvari da zvuče, well, senzacionalno.

Svaki američki predsjednik prilikom donošenja odluka u vanjskoj politici ima oko sebe gomilu ljudi koja mu nudi sve moguće opcije rješavanja stvari na terenu. I svako od tih rjesenja se ispituje i razmatra sasvim ozbiljno. Naravno da je jedno od mogućih rješenja bilo i ovo spomenuto u ovoj vijesti. I naravno da je Clinton i o tome razgovarao sa Izetbegovicem, pa moguće i izvrsio određeni pritisak na njega. Jer tako se obavlja donošenje vanjskopolitickih odluka u Bijeloj Kuci. Svi se faktori ispituju, od stanja na terenu, preko mrkvi i stapova svima upletenim, koliko je svim faktorima vazno i sta bi zrtvovali za neko rjesenje, koliko neko rjesenje donosi mogucih zrtava i ostale stete i još otprilike tristo faktora, od kojih je jedan od najvaznijih politicka steta ili korist trenutnom americkom predsjedniku i Americi kao državi.

Američki predsjednik u donošenju ovakvih odluka nema prijatelja i nije samo pravda razlog donošenja odluke ovakve ili onakve.

Da je Izetbegovic popustio pod pritiskom, to bi vjerovatno postalo najracionalnije rješenje, jer bi to znacilo da mu nije toliko vazno, ali Alija nije popustio. :cudi I Clinton nije ustrajao u pritiscima, inače bi se sve drugacije odvijalo. I to vise govori i o Aliji i o Clintonu nego ovaj senzacionalisticki članak

Samo treba znati čitati ovakve vijesti. :djed
. . . . . . . . .

zvrk
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by zvrk » 28 Jul 2020, 12:02

Socrates wrote: 28 Jul 2020, 06:02 Guardian u želji za senzacionalizmom preuvelicava stvari da zvuče, well, senzacionalno.

Samo trebate znati da smo mi ovdje u BiH bili pod embargom svih svjetskih politika da branimo gole zivote... to tako trebate citat.

Bilo kako bilo... rat je (citaj ubijanja neduznih ljudi na strahovite nacine kakve se ne mogu ni zamisliti) je zaustavljen.

Sad je ovako kako je, i sto je najvaznije po meni... ne puca se.

A politike bilo cije... uh, ne bih volio da se to ikad ikom vise dogodi kao sto se dogodilo ovdje u BiH.

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 28 Jul 2020, 14:25

zvrk wrote: 28 Jul 2020, 12:02 Sad je ovako kako je, i sto je najvaznije po meni... ne puca se.
Ovo je najveća bošnjačka glupost koja je u svakom zemanu bila uvertira za stradanje bošnjačkog naroda.

Uči od najjačih, sjebi ih dok su slabi.
Nema tu milosti jer te istorija naučila da će kad tad ojačati i ponovo isukati kame da kolju, pljačkaju i pale.
Svi mi se morete obratit

dadojović
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 372 times
Been thanked: 310 times

Post by dadojović » 28 Jul 2020, 16:39

Samo jedan od prijedloga, koji su se nudili, u to vrijeme, gotovo na dnevnoj bazi. Nekada bi, u tim prijedlozima, bolje prolazili Srbi, nekada Hrvati, nekada Bošnjaci. Niti jedan od tih prijedloga nije nudio rješenje koje bi zadovoljilo sve uključene strane. Na ovo treba i gledati u tom svjetlu: kao na tek jedan u nizu nerealiziranih prijedloga. To je samo jedna malena, pa i beznačajna, crtica iz povijesti.
MM "provali rimu za notornu laž, za duboki uzdah posustalog sna, rimu za tminu, i tišinu za dno dna" MM

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8713 times
Been thanked: 5478 times

Post by Mister No » 28 Jul 2020, 17:17

Pa uvijek je među opcijama bilo prijedloga o podjeli BiH.
Srbi su za prolaznu tacku svakog pregovora imali podjelu drzave

Naravno da je razmatrana.
The Dark Side Of The Forum...

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 28 Jul 2020, 17:29

zvrk wrote: 28 Jul 2020, 12:02
Socrates wrote: 28 Jul 2020, 06:02 Guardian u želji za senzacionalizmom preuvelicava stvari da zvuče, well, senzacionalno.

Samo trebate znati da smo mi ovdje u BiH bili pod embargom svih svjetskih politika da branimo gole zivote... to tako trebate citat.

Bilo kako bilo... rat je (citaj ubijanja neduznih ljudi na strahovite nacine kakve se ne mogu ni zamisliti) je zaustavljen.

Sad je ovako kako je, i sto je najvaznije po meni... ne puca se.

A politike bilo cije... uh, ne bih volio da se to ikad ikom vise dogodi kao sto se dogodilo ovdje u BiH.
Dogodilo se i meni, kao djetetu, i platio sam cijenu, kao i mnogi drugi. Al' nije to razlog zašto sam zauzeo određena stanovišta. Ja imam puno pravo tvrditi da krećem sa neutralne tacke sto se ovoga tiče, i da do stavova dolazim sagledavanjem činjenica.

Svejedno, kad se govori o svjetskoj politici u kontekstu bosanskog rata, treba, kao i u svemu drugom uostalom, diferencirati uloge pojedinih mocnih država da bi se razumjelo zašto se sve izdesavalo bas onako kako se izdesavalo.

Ne možemo mi očekivati od nekog Williama Jefferson Clintona iz Arkansasa da 1993 zna ista o BIH, o Bošnjacima, o bilo čemu što je dio našeg identiteta, i da onda donosi odluke. Prvo jer je i on ograničen mnogim stvarima, od zakona Amerike, međunarodnih zakona, politikom prijašnje administracije, odnosima u svijetu, a tada je iluzija da se Rusija može uklopiti u međunarodni poredak preovladavala, i još bezbrojnim stvarima. A drugo zato jer se njemu 1993 više nije igralo svjetske politike i jer je mislio da Evropljani mogu i moraju rjesavati stvari u svom dvorištu. Znamo kako se to završilo.

Uostalom, o Bošnjacima do 1992 ( neki bi rekli i 1993) nisu cak ni mnogi Bošnjaci znali. Smišljeno obezglavljen narod od strane velikosrpskih politickih ideologa u svim političkim odnosima između naroda u regionu od odlaska Turske i Austrugarske sa Balkana. Veća su prava imali svi narodi u regionu, pa čak i Albanci koji su bili samo narodnost ali su imali barem ime, istorijski narativ, niko nije dovodio u sumnju njihove korijene.

Ništa to Bošnjaci nisu imali u nekoj mjeri u kojoj bi se odrazilo kao politička moć. A na tome počiva opstojnost BIH. U posljednjih 80 godina, obje susjedne države su se pokušale proširiti na račun BIH, i oba ta pokušaja su završila genocidom.

Dakle, vidimo jasno na istorijskim cinjenicama koliko je politicka obezglavljenost Bošnjaka opasna po odnose u regionu. I ja sam sasvim siguran da bi BIH bez rata 1992, kada su Bošnjaci stekli neku političku moć, bila najdemokratskija drzava u Evropi. To susjednim državama nije odgovaralo, mada ih ne treba izjednačavati nego i tu diferencirati krivicu.

Ali, kao što rekoh, nismo mogli očekivati od Clintona da to razumije 1993. Na kraju je razumio i donio ispravnu odluku.
Last edited by Socrates on 28 Jul 2020, 18:15, edited 2 times in total.
. . . . . . . . .

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 28 Jul 2020, 17:50

Socrates wrote: 28 Jul 2020, 17:29 Ali, kao što rekoh, nismo mogli očekivati od Clintona da to razumije 1993. Na kraju je razumio i donio ispravnu odluku.
Ne slažem se sa zadnje dvije rečenice. Ostatak je odlično sročen i gola istina.
Sami ameri su indirektno priznali da je dejton velika greška i luđačka košulja za državu.
Sad, on je njihovo čedo koje su prodali i prodaju kao uspjeh i sigurno ga neće baciti niz vodu.

Ne znam je li se oglasila usa ambasada i komentarisala ovaj članak.
Svi mi se morete obratit

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 28 Jul 2020, 17:58

Fufe wrote: 28 Jul 2020, 17:50
Socrates wrote: 28 Jul 2020, 17:29 Ali, kao što rekoh, nismo mogli očekivati od Clintona da to razumije 1993. Na kraju je razumio i donio ispravnu odluku.
Ne slažem se sa zadnje dvije rečenice. Ostatak je odlično sročen i gola istina.
Sami ameri su indirektno priznali da je dejton velika greška i luđačka košulja za državu.
Sad, on je njihovo čedo koje su prodali i prodaju kao uspjeh i sigurno ga neće baciti niz vodu.

Ne znam je li se oglasila usa ambasada i komentarisala ovaj članak.
Amerikanci su Dayton vidjeli kao privremeno rješenje, jer su očekivali da će se odnosi demokratizirati u međuvremenu. O tome je pisao i Holbrooke. Pričati o Daytonu danas i Daytonu 1995 su dvije različite stvari.

Svejedno, Dayton je osim zaustavljanja rata uspostavio i nedjeljivost BIH i bio je ključan za efikasnost Haškog Suda. Dakle imao je i svojih praktičnih pozitivnih strana.
. . . . . . . . .

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 28 Jul 2020, 18:14

Sramota onog glupana i šljama, koji se nazivao predsjednikom BiH, je ta da je uopšte dozvolio da nam stranci rješavaju rat, kad je isti mogao biti završen mnogo ranije, u našu korist, da glupan nije trčao za Tuđmanovim ordenima, vezao ruke ARBiH i potpisivao besmislena primirja, koja su mu ovi nudili kad god bi bili stjerani u ćošak.

Mister No

Post by Mister No » 28 Jul 2020, 18:29

Pa da ga je mogao rijesiti sam, rijesio bi.
Vi Izetbegovica konstantno napadate zbog pogresnih ili stvari za koje uopće nije kriv.

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1190 times
Been thanked: 3695 times

Post by Laser » 28 Jul 2020, 21:32

Čarobni wrote: 28 Jul 2020, 18:14 Sramota onog glupana i šljama, koji se nazivao predsjednikom BiH, je ta da je uopšte dozvolio da nam stranci rješavaju rat, kad je isti mogao biti završen mnogo ranije, u našu korist, da glupan nije trčao za Tuđmanovim ordenima, vezao ruke ARBiH i potpisivao besmislena primirja, koja su mu ovi nudili kad god bi bili stjerani u ćošak.
Uzalud ti trud sviraču. Svjetska povijest ga ne bilježi kao glupana i šljama, upravo suprotno.

Crknut ćeš tako otrovan. :D.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 28 Jul 2020, 21:38

Cuj mogao biti zavrsen puno ranije i to u nasu korist 😁
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

respo
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by respo » 28 Jul 2020, 21:41

je li vama jasno da svjetskim liderima smo mi niko i nista i biraju stranu koja im u tom trenutku odgovara
danas klinton podrzava srbe sutra hrvate prekosutra bosnjake pa onda miteran sikar albright kol ko je kod engleza bio ne znam jeljcin njega je bolila cuna jer je uvijek bio pijan kinezi se nisu nista pitali itd
posalju jasusija akasija da pije po palama onog da pije u zagrebu a u sarajevu je slabo ko pio
odgovoran sam za ono sto kazem a ne za ono sto ti shvatis

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1190 times
Been thanked: 3695 times

Post by Laser » 28 Jul 2020, 21:59

insomnia wrote: 28 Jul 2020, 21:38 Cuj mogao biti zavrsen puno ranije i to u nasu korist 😁
Jes vidio. Jedno od inteligentnijih mišljenja o ratnim zbivanjima. :D.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 28 Jul 2020, 22:06

West point na aparatima
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13637 times
Been thanked: 22467 times

Post by Fuddo » 28 Jul 2020, 22:21

Guardian je senzacionalisticka novina, pola ovog uzmi sa rezervom.
Sto se tice naseg blitzkriga, i Alijine krivice sto nije htio, a kao mogao je...ljudi smanjite droge, pobicete nas.
Dozvolite da se obratimo

Mister No

Post by Mister No » 28 Jul 2020, 22:51

Krajem 80 tih bila je reportaža o SAD-eu (tadasnja TV Zagreb cini mi se) u kojoj su se osvrnuli na odnose SAD - YU.
Uglavnom utvrdili su da uglavnom ljudi nikad nisu ni culi za YU, a da je daleko veci broj onih Amerikanaca koji su culi za Dubrovnik nego za bivsu nam drzavu.
Oni koji su kao i nesto znali mahom su bili misljenja da smo neka ruska pokrajina.
Znači totalno nebitni za SAD-e.
E, sad jos uvedi im pojam BiH pa da tek znaju nesto o nama.
Na kraju su ipak brzo povezali stvari i odabrali pravu stranu.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13637 times
Been thanked: 22467 times

Post by Fuddo » 28 Jul 2020, 22:57

Mister No wrote: 28 Jul 2020, 22:51 Krajem 80 tih bila je reportaža o SAD-eu (tadasnja TV Zagreb cini mi se) u kojoj su se osvrnuli na odnose SAD - YU.
Uglavnom utvrdili su da uglavnom ljudi nikad nisu ni culi za YU, a da je daleko veci broj onih Amerikanaca koji su culi za Dubrovnik nego za bivsu nam drzavu.
Oni koji su kao i nesto znali mahom su bili misljenja da smo neka ruska pokrajina.
Znači totalno nebitni za SAD-e.
E, sad jos uvedi im pojam BiH pa da tek znaju nesto o nama.
Na kraju su ipak brzo povezali stvari i odabrali pravu stranu.
Ma ne znaju ni danas.
Znaju za Dubrovnik i Medjugorje, kapak.
Jebe se onom hilbiliju iz montane za tim geopolitikama, isto sto ni nas nije zanimalo ko koga tare po etiopijama i pm.
Dozvolite da se obratimo

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 29 Jul 2020, 00:42

Laser wrote: 28 Jul 2020, 21:32
Čarobni wrote: 28 Jul 2020, 18:14 Sramota onog glupana i šljama, koji se nazivao predsjednikom BiH, je ta da je uopšte dozvolio da nam stranci rješavaju rat, kad je isti mogao biti završen mnogo ranije, u našu korist, da glupan nije trčao za Tuđmanovim ordenima, vezao ruke ARBiH i potpisivao besmislena primirja, koja su mu ovi nudili kad god bi bili stjerani u ćošak.
Uzalud ti trud sviraču. Svjetska povijest ga ne bilježi kao glupana i šljama, upravo suprotno.

Crknut ćeš tako otrovan. :D.
To je i logično, čitav rat je radio za bjelosvjetske ordene, dok mu je Bakir bio uredno spakovan u trezoru.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”