Pogledacu kad budem imala snage.spacebound wrote: 03 Aug 2020, 10:09
Sve se ovo moze naci na internetu a ima i dokumentaraca, npr. Logor, svjedocenja o strahotama Omarske. Tu jedan od logorasa prica kako su za Vidovdan zapalili ogromnu vatru od guma i natjerali logorase da u krug plesu oko vatre, te su nasumicno ljude u vatru gurali. Ovo za djevojcicu (16 g ) iz Doboja me je bukvalno na povracanje natjeralo. Ako imas snage da citas potrazi na google. Ona je iz Grapske, zasticeni svjedok, na kraju rata je i Kacavenda silovao.
Ovo u Zvorniku je da covjek s pameti skrene samo citajuci.
Vecina ljudi je okrutna uvijek, nemoj se zavaravati. Jedino sto ih sprijecava u ispoljavanju okrutnosti u svakodnevnom zivotu su drustvene norme i zakoni. Zar je moguce vjerovati u ljudsku dobrotu kao takvu, kad postoji trgovina djecom i zlostavljanje djece i zena, sada u realnom vremenu? Zar je moguce vjerovati u ljudsku dobrotu, kad milion djece u svijetu umre svake godine od siromastva i bolesti? Ljudi su u stotinama hiljada izasli na ulice jer nam je naredjeno da nosimo proklete maske, ali za djecu ne izlazimo. Kad bi zivotinje mogle govoriti, svasta bi nam rekle. Mi smo najodvratnija zivuca vrsta na Planeti I to je jednostavno nepobitna cinjenica. Kada uklonis u miru vazece zakone, okrutnost prelazi u zvjerstvo. Milgramov eksperiment poslusnosti i slicni eksperimenti su to dokazali bez bilo kakve sumnje. 65% sasvim 'normalnih ljudi' je u eksperimentalnim uslovima dalo (mislilo da daje) smrtonosne doze elektro-sokova, ali su to ipak ucinili jer su se 'pokorili autoritetu'.Odakle toliko.monstruma na tako mali broj ljudi mislim da ce ostati vjecno pitanje.
Sitne i ne tako sitne okrutnosti su svakodnevica na drustvenim mrezama, ukljucujuci forume jer su zasticeni plastom 'anonimnosti' Ljudi su okrutna vrsta, tacka. Dobrota medju ljudima je vise skup izolovanih primjera nego pravilo.
https://en.wikipedia.org/wiki/Milgram_experiment

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)