Da, ali isti okidač je preduslov i za dobro i za zlo.MarlboroGold wrote: 05 Aug 2020, 18:27Svako ljudsko biće ima neki okidač, a ne moraju biti isti... ako pričamo o čovjeku kao jedinki.jelena... wrote: 05 Aug 2020, 18:18 Hm...vjerovatno ima nešto i u broju sinapsi i hemiskom sastav organizma...da li će ispoljiti agresivno ponašanje, sadizam ili onu drugu stranu priče o ponašanju i djelovanju...ko zna...
Neuronauka možda ima neke odgovore, ali meni nedovoljno poznate.
Msm...sadržaj stečenog i naučenog je važan, ali kako se objašnjava pojava da dvoje djece, odrasle u istoj kući, odgojene od istih roditelja i pod istim kulturnim, religijskim, etničkim, nacionalnim okriljem, budu dva svijeta koja kao da se u putu nisu srela...
Čekaš metro, vidiš čovjeka kako pada i gubi svijest na stanici, a voz nailazi...
Ako je dobro spasiti nekom život, a zlo ne učiniti ništa...onda je onaj koji skoči, legne pod voz i spasi život drugom čovjeku dobar, uzor, junak...
a onaj koji je bio pored njega i nije uradio ništa u toj istoj situaciji...zao ili u najmanju ruku etički inferioran u odnosu na ovog prvog.
Može se navesti i drugačiji primjer...sa ovim koji sam navela još se, čini mi se, i najlakše živi ako ne uradiš ništa, a sve se dobro završi.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)