Jesu li ljudi u svojoj suštini zli?

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Jesu li ljudi u svojoj suštini zli?

Post by jelena... »

MarlboroGold wrote: 05 Aug 2020, 18:27
jelena... wrote: 05 Aug 2020, 18:18 Hm...vjerovatno ima nešto i u broju sinapsi i hemiskom sastav organizma...da li će ispoljiti agresivno ponašanje, sadizam ili onu drugu stranu priče o ponašanju i djelovanju...ko zna...

Neuronauka možda ima neke odgovore, ali meni nedovoljno poznate.

Msm...sadržaj stečenog i naučenog je važan, ali kako se objašnjava pojava da dvoje djece, odrasle u istoj kući, odgojene od istih roditelja i pod istim kulturnim, religijskim, etničkim, nacionalnim okriljem, budu dva svijeta koja kao da se u putu nisu srela...
Svako ljudsko biće ima neki okidač, a ne moraju biti isti... ako pričamo o čovjeku kao jedinki.
Da, ali isti okidač je preduslov i za dobro i za zlo.

Čekaš metro, vidiš čovjeka kako pada i gubi svijest na stanici, a voz nailazi...

Ako je dobro spasiti nekom život, a zlo ne učiniti ništa...onda je onaj koji skoči, legne pod voz i spasi život drugom čovjeku dobar, uzor, junak...

a onaj koji je bio pored njega i nije uradio ništa u toj istoj situaciji...zao ili u najmanju ruku etički inferioran u odnosu na ovog prvog.

Može se navesti i drugačiji primjer...sa ovim koji sam navela još se, čini mi se, i najlakše živi ako ne uradiš ništa, a sve se dobro završi.
Last edited by jelena... on 05 Aug 2020, 18:43, edited 1 time in total.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Drugim riječima, da li ljudi čine zlo zato što misle da imaju neko pravo koje drugačije ne mogu ostvariti?
. . . . . . . . .
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

Socrates wrote: 05 Aug 2020, 18:42 Drugim riječima, da li ljudi čine zlo zato što misle da imaju neko pravo koje drugačije ne mogu ostvariti?
Hm...ne razumijem.
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22782 times
Been thanked: 20859 times

Post by Masamune »

Socrates wrote: 05 Aug 2020, 18:33 Šta znaci taj okidač?

Mislim, okine nešto u čovjeku i sta? Zbog čega?

Jer misli da ima pravo dijeliti svoju pravdu i nepravdu? Jer neko drugi ima ono što on nema? Ili?

Čovjek rijetko radi stvari bez razloga. Mada, ima slučajeva, ali su anomalija više nego pravilo.
Možda jer je toj osobi učinjena nepravda po njenom shvatanju, a što ne mora biti generalno shvatanje? To su najčešći okidači kad je zlo u pitanju. Želja za osvetom itd.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

jelena... wrote: 05 Aug 2020, 18:40
MarlboroGold wrote: 05 Aug 2020, 18:27
Svako ljudsko biće ima neki okidač, a ne moraju biti isti... ako pričamo o čovjeku kao jedinki.

Čekaš metro, vidiš čovjeka kako pada i gubi svijest na stanici, a voz nailazi...

Ako je dobro spasiti nekom život, a zlo ne učiniti ništa...onda je onaj koji skoči, legne pod voz i spasi život drugom čovjeku dobar, uzor, junak...

a onaj koji je bio pored njega i nije uradio ništa u toj istoj situaciji...zao ili u najmanju ruku etički inferioran u odnosu na ovog prvog.

Može se navesti i drugačiji primjer...sa ovim koji sam navela još se, čini mi se, i najlakše živi ako ne uradiš ništa, a sve se dobro završi.
E ovo je za posebnu raspravu. Da li je nečinjenje dobra automatski činjenje zla?

Ima i ekstremnijih primjera.
. . . . . . . . .
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

Recimo ni sam Hitler ne bi vjerovatno išao tako daleko, ali je imao traume još od perioda kad se bavio slikarstvom u Beču. U Mein Kampfu je bilo nekih naznaka, ali malo detalja. Ne zna se tačno šta mu se dešavalo pa je razvio takve stavove prema Jevrejima u tom periodu, ali je morao biti okidač. Toliko jak okidač da je i jednog Gebelsa okrenuo na svoju stranu kojem su mentori, a koji su ga gurali u obrazovanju do doktorata i maksimalno podržavali, bili upravo Jevreji.
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

Socrates wrote: 05 Aug 2020, 18:48
jelena... wrote: 05 Aug 2020, 18:40

E ovo je za posebnu raspravu. Da li je nečinjenje dobra automatski činjenje zla?

Ima i ekstremnijih primjera.
Naravno, zato i navodim ovaj...naizgled najpodnošljiviji primjer, mada..možda ni taj nije tako lako podnošljiv kako izgleda.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

jelena... wrote: 05 Aug 2020, 18:45
Socrates wrote: 05 Aug 2020, 18:42 Drugim riječima, da li ljudi čine zlo zato što misle da imaju neko pravo koje drugačije ne mogu ostvariti?
Hm...ne razumijem.
Pa eto, marlboro je naveo primjer traženja svoje pravde, u slučaju krvne osvete. Ili, recimo, lopov odluči da ubije bogataša koji je sve stekao, po njegovom mišljenju, nepošteno.

Ili ovaj slučaj u Americi gdje je čovjek ubio osudjivanog pedofila koji je odlezao kaznu za pedofiliju i bio pusten na slobodu.
. . . . . . . . .
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

MarlboroGold wrote: 05 Aug 2020, 18:51 Recimo ni sam Hitler ne bi vjerovatno išao tako daleko, ali je imao traume još od perioda kad se bavio slikarstvom u Beču. U Mein Kampfu je bilo nekih naznaka, ali malo detalja. Ne zna se tačno šta mu se dešavalo pa je razvio takve stavove prema Jevrejima u tom periodu, ali je morao biti okidač. Toliko jak okidač da je i jednog Gebelsa okrenuo na svoju stranu kojem su mentori, a koji su ga gurali u obrazovanju do doktorata i maksimalno podržavali, bili upravo Jevreji.
Adrenalin....postao kancelar i pukla ga nepregledna i ničim kontrolisana moć u već poprilično ludu i isfrustriranu glavu.

Recimo da je to sasvim dovoljno da neki marginalac postane zločinac svjetskih razmjera.
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

jelena... wrote: 05 Aug 2020, 18:55
MarlboroGold wrote: 05 Aug 2020, 18:51 Recimo ni sam Hitler ne bi vjerovatno išao tako daleko, ali je imao traume još od perioda kad se bavio slikarstvom u Beču. U Mein Kampfu je bilo nekih naznaka, ali malo detalja. Ne zna se tačno šta mu se dešavalo pa je razvio takve stavove prema Jevrejima u tom periodu, ali je morao biti okidač. Toliko jak okidač da je i jednog Gebelsa okrenuo na svoju stranu kojem su mentori, a koji su ga gurali u obrazovanju do doktorata i maksimalno podržavali, bili upravo Jevreji.
Adrenalin....postao kancelar i pukla ga nepregledna i ničim kontrolisana moć u već poprilično ludu i isfrustriranu glavu.

Recimo da je to sasvim dovoljno da neki marginalac postane zločinac svjetskih razmjera.
Meni je on kao ličnost fascinantan kako je iz Minhenskih pivskih podruma i govora pred Njemačkom radničkom i seljačkom masom uspio dogurati do Kancelara. Uz to je, koliko se sjećam, bio i ranjen prilikom prvog puča ili je ipak bio ranjen onaj general Luftwaffea... zaboravio sam mu ime.
Međutim tu se moja fascinacija tim likom završava... da me neko ne shvati pogrešno.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Primjer Hitlera se može uzeti i kao primjer gdje je necinjenje bilo čega otprilike isto kao i činjenje zla.

Kako u Njemackoj tako i u ostatku Evrope. Nije on apsolutnu vlast odmah dobio, nego je polako nekad političkim smicalicama a nekad golom silom vodio sebe do apsolutne vlasti. Engleska i Francuska ništa nisu uradili da to kontroliraju, a morale su i po Versajskom Ugovoru. Rusija ništa nije uradila jer joj je odgovarala nemirna Evropa, a sa Hitlerom su i kršili vojne tacke Versajskog Ugovora.

Ameriku se to nista nije ticalo.
. . . . . . . . .
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune »

Tako je. Engleskoj i Francuskoj nije bilo do novog rata dok je on kovao planove. Prešutili su i na njegov savez sa Staljinom.
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

MarlboroGold wrote: 05 Aug 2020, 19:06
jelena... wrote: 05 Aug 2020, 18:55

Meni je on kao ličnost fascinantan kako je iz Minhenskih pivskih podruma i govora pred Njemačkom radničkom i seljačkom masom uspio dogurati do Kancelara. Uz to je, koliko se sjećam, bio i ranjen prilikom prvog puča ili je ipak bio ranjen onaj general Luftwaffea... zaboravio sam mu ime.
Međutim tu se moja fascinacija tim likom završava... da me neko ne shvati pogrešno.
Neću shvatiti pogrešno.

Da nije fascinantan, ne bi mogao postići takav uspon u političkoj karijeri i biti takav lider.

Samo pročitaš MK i fascinacija ispari. Gomila gluposti.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Ili jesi ili nisi.

Rodis se takav.
Genetika.
Predispozicija, ili je imas ili ne.

A i ta predispozicija nije iste jacine.
Tako da postoje pure evel osobe, psihopate, itd.
I oni za koje kazemo nakon nekog sranja, a bio je tako fin i regularan tip, fin sa svima, nikad se nije svadjo......
Kod prvih ne treba nikakav triger.
Kod drugih treba triger.

I imaju oni koji nisu zli.
Ali stavi i njih u pretis lonac - popucace po savovima.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Ti smatraš da se dijete može roditi sa predispozicijom da bude zlo?
. . . . . . . . .
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Socrates wrote: 05 Aug 2020, 19:32 Ti smatraš da se dijete može roditi sa predispozicijom da bude zlo?
Kako objasnjavas serijske ubice, psihopate itd koji su npr jos u vrlo ranoj mladosti pokazivale sklonosti da muce nekoga ili nesto.
Da muce zivotinje, da ih ubijaju na krvolocan nacin i slicno a da pri tome njihova okolina i nacin zivota nije kljucno nista drugaciji od ostalih ljudi, tj nije bilo stimulansa ili trigera za zlostavljanje.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

MunDzi wrote: 05 Aug 2020, 19:41
Socrates wrote: 05 Aug 2020, 19:32 Ti smatraš da se dijete može roditi sa predispozicijom da bude zlo?
Kako objasnjavas serijske ubice, psihopate itd koji su npr jos u vrlo ranoj mladosti pokazivale sklonosti da muce nekoga ili nesto.
Da muce zivotinje, da ih ubijaju na krvolocan nacin i slicno a da pri tome njihova okolina i nacin zivota nije kljucno nista drugaciji od ostalih ljudi, tj nije bilo stimulansa ili trigera za zlostavljanje.
Većina serijskih ubica je odrastala u katastrofalnim porodicama i bila izložena nekoj vrsti zlostavljanja. Zapravo se ovdje treba zapitati zašto onda sva djeca koja odrastaju u katastrofalnim porodicama nisu serijske ubice.

Ili treba vidjeti statistiku koliki procenat djece koji zlostavljaju životinje postanu serijske ubice.

Složio bih se da je to jedan od indikatora, ali nije odlucujuci.
. . . . . . . . .
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi »

Socrates wrote: 05 Aug 2020, 19:47
MunDzi wrote: 05 Aug 2020, 19:41
Većina serijskih ubica je odrastala u katastrofalnim porodicama i bila izložena nekoj vrsti zlostavljanja. Zapravo se ovdje treba zapitati zašto onda sva djeca koja odrastaju u katastrofalnim porodicama nisu serijske ubice.

Ili treba vidjeti statistiku koliki procenat djece koji zlostavljaju životinje postanu serijske ubice.

Složio bih se da je to jedan od indikatora, ali nije odlucujuci.
Kljucna rijec vecina.
Sto ne iskljucuje postojanje onih kojima triger nije bio potreban.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3953 times
Been thanked: 7319 times
Status: Online

Post by Matan »

Svi se rodimo sa dobrim i zlom..
Odgoj drustveno stanje, to ce ili pospjesiti ili suzbiti..
ima i onih koji se rode duhovno bolesni, i takve ne mozes preusmjeriti...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

Pucanje po šavovima se može desiti i u okviru autodestrukcije...vrisne i pukne sebe, a ne ujeda druge i ne vraća istom mjerom koju sam sebi da za pravo da određuje.

I to je zlo, tragedija, samo ne masovnih razmjera. Unesreći tim činom one sebi najbliže.
Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”