Kako cu uciniti nekom nepravdu ako u raspravama govorim samo istinu

Moderator: Krokodil Behko
Kako cu uciniti nekom nepravdu ako u raspravama govorim samo istinu
Ne zelim ikoga uciti ili od ikoga zahtjevati sta i kako da se ponasa.shark-attack wrote: 06 Aug 2020, 00:50i ti bi sebi dopustila da neko predje tu "granicu" koju si sama sebi postavila?MunDzi wrote: 06 Aug 2020, 00:43 Ako me krenes zajebavati i driblati, moze.
Sve moze do neke granice.
Ali kad se granica predje, tad nema povratka.
Pamtim i ne oprastam.
Sto je najgore, zgadi mi se osoba, pa i da hocu da predjem preko nekih stvari, ne mogu.
Jednostavno, ne moze.
Gadi ti se taj neko, i to je to.
jok
to se prije rjeshava
a-haMunDzi wrote: 06 Aug 2020, 01:17Ne zelim ikoga uciti ili od ikoga zahtjevati sta i kako da se ponasa.shark-attack wrote: 06 Aug 2020, 00:50
i ti bi sebi dopustila da neko predje tu "granicu" koju si sama sebi postavila?
jok
to se prije rjeshava
Smatram da to treba biti prirodan proces.
I te kako sam u stanju prijateljima, rodbini, radnim kolegama, poznanicima, itd, itd na neki nacin staviti do znanja dokle moze.
Hint ili vise njih su dovoljni razumnoj osobi da shvati i da se koriguju ako zele.
Ako ne zele da se koriguju a znaju da mi je bitno, znaci da im nisam bitna.
Ja se tu pocnem hladiti.
I opet sacekam, dam jos sansu.
Ako nema promjene, ohladim ko led.
Poslije toga dzaba sve.
Te osobe mogu mediti oko mene do mile volje, dzaba jer moja osjecanja vise nisu ista.
Tako sam par dugogodisnjih prijateljstava zavrsila, bez ikakve velike price.
ZIK, nema te vise u mom zivotu.
A iskreno sam volila te osobe.
Jednu od njih jos uvijek volim zbog sjecanja na neku proslost, ali srz lijepih osjecanja je nestala zauvijek.
Ne znam, ponekad mislim da imam prevelika ocekivanja od ljudi, pa se onda razocaram.![]()
Zamišljena situacija 1.Maja wrote: 06 Aug 2020, 01:13Kako cu uciniti nekom nepravdu ako u raspravama govorim samo istinuSocrates wrote: 06 Aug 2020, 00:52
Da li se ikad ispostavilo da nisi bila u pravu, da si učinila nepravdu (nekome ili necemu), ili da recimo istina i nije bila toliko važna, kad se uzme u obzir cjelokupna slika situacije?![]()
Taj tvoj primjer je malo off.Socrates wrote: 06 Aug 2020, 01:26Zamišljena situacija 1.
Duminjo tebi kaže u pp da je forumas X najveći smrdljivac na svijetu. Citav forum voli forumasa X. Ti se posvađas sa Duminjom. Izneses pred čitav forum sta ti je rekao o forumasu X.
Čitav forum zamrzi Duminja zbog ovoga.
Duminjo je dobio nepravedno strogu kaznu u odnosu na učinjeno djelo. Još ako je Forumas X cjenio Duminja i njega si nepravedno kaznila istinom..
Ovo je primjer. Govorenje istine mnogo puta uzrokuje nepravednu kaznu jer ne govorimo mi u raspravama nista iz principa (istine, recimo) nego iz namjere da kaznimo.
Zizi505 wrote: 06 Aug 2020, 01:17 Što sam starija sve je manje bijesa, teških riječi, a i svađa u mome životu.
Nastojim da ako imam odrđene nesuglasice s nekim to ostane na nivou rasprave, bez vrijeđanja i ponižavanja sugovornika.
Pokušavam da se "stavim u cipele" druge strane i da razumijem zbog čega mi nešto prigovara i šta joj smeta kod mene.
Zanki wrote: 06 Aug 2020, 00:35dobro je da nisam opet dobila ovogvidla di se sve koristi i dosta mi je
nego sad sam i zmija![]()
ali brzo me prodje ha cuj i to je nesto![]()
Maja wrote: 06 Aug 2020, 01:41 Soče, kao sto rekoh, u raspravama ne vrijedjam vec govorim istinu.
Zasto ti mislis da je istina uvijek uvreda?
Za osobe koje uvijek misle da su u pravu (a takvu sam samu sebe sad prikazala) istina jest uvreda.
Za onog ko govori istinu, istina moze biti sredstvo kojim zelis naljutiti, poniziti, uvrijediti drugu osobu, a moze biti i nastojanje da toj osobi otvoris oci tj ucinis dobro.
Pa ne govorim. Sve mi se manje da raspravljati i svadjati. Sto znaci da ne trcim da uvijek saspem drugima istinu u lice vec u slucaju da me ipak privuce il uvuce neka rasprava, onda govorim istinu.Krokodil Behko wrote: 06 Aug 2020, 01:44Maja wrote: 06 Aug 2020, 01:41 Soče, kao sto rekoh, u raspravama ne vrijedjam vec govorim istinu.
Zasto ti mislis da je istina uvijek uvreda?
Za osobe koje uvijek misle da su u pravu (a takvu sam samu sebe sad prikazala) istina jest uvreda.
Za onog ko govori istinu, istina moze biti sredstvo kojim zelis naljutiti, poniziti, uvrijediti drugu osobu, a moze biti i nastojanje da toj osobi otvoris oci tj ucinis dobro.
Ne govoriš ti ni pola istine, koliko to izgovori "iskrena Zagorka".
Cijeli se forum zatrese, kad ona kaže neku istinu.