TROSJED
Moderator: VIP
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1631 times
- Been thanked: 3038 times
- Status: Offline
Re: TROSJED

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2537 times
- Been thanked: 4380 times
Re: Ovako Te zamisljam...
A šta je sa socom i merlinkom, svako malo ih spominjete

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7755 times
- Been thanked: 18240 times
- Mutevelija
- Selonačelnik
- Has thanked: 1631 times
- Been thanked: 3038 times
Nece on nikad nju 

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7755 times
- Been thanked: 18240 times
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2680 times
- Been thanked: 8276 times
- Status: Online
- TAFKAP
- Forum [Bot]
- Has thanked: 1564 times
- Been thanked: 2650 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9510 times
- Been thanked: 11249 times
Meksiko zabranio prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica djeci

Južna Meksička država Oaksaka zabranila je prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica djeci, što je mjera čiji cilj je da se stane na put gojaznosti, prenosi Guardian.
Prema novom zakonu koji se odnosi na djecu i adolescente, propisuju se kazne, pa i eventualno zatvaranje prodavnica koje djeci prodaju slatkiše, zašećerena pića i grickalice, koje imaju nisku nutritivnu vrijednost. To, zapravo znači, da su slatkiši i zašećerena pića stavljena u istu kategoriju kao cigarete i alkohol, navodi Guardian.
"Važno je da se konačno postave klipovi u točkove ove industrije, od čijih proizvoda su se već razboljeli naša zemlja i naša djeca. Ta industrija je doprla do najvećih zabiti naše zemlje, u kojima često nema lijekova, ali ima coca-cole", rekla je poslanica Magali Lopes Dominges, koja je predstavila zakon.
Ona je taj zakon predstavila još prije više od godinu dana, ali je pandemija Covid-19 bila dodatni podstrek poslanicama da najzad usvoje zakon.
Zakon Oaksake dolazi u trenutku kada se Meksiko bori protiv širenja Covid-19, a javni zvaničnici, kao na jedan od najvećih problema kada je u pitanju pandemija, prstom upiru na nezdrave navike Meksikanaca, među kojima je i konzumiranje slatkih i gaziranih pića, u velikoj mjeri.
Meksički epidemiolog Hugo Lopes-Gatel označio je zaslađena pića "flaširanim otrovom", i njihovoj velikoj konzumaciji pripisao 40.000 smrti, zajedno sa uticajem dijabetesa, gojaznosti i visokog krvnog pritiska, što su sve komorbiditeti koji bolest Covid-19 mogu da učine fatalnom po zaraženog.
Moćna meksička industrija pića optužila je Lopes-Gatela za "satanizaciju strateške ekonomske aktivnosti i proizvoda koji su omiljeni kod miliona Meksikanaca". Saopštila je da je vladina statistika pokazala da Meksikanci dobijaju samo 5,8 posto dnevnih kalorija iz zaslađenih pića.
Neki kritičari i stručnjaci za javno zdravlje optužuju Lopes-Gatela, koji je s jedne strane zagovarao nošenje maski, a sa druge podsticao politiku netestiranja ili praćenja kontakata, da traži "žrtvene jarce", u trenutku kada brojevi pokazuju poboljšanje situacije u zemlji kada je u pitanju koronavirus. U Meksiku je zabilježeno skoro 50.000 umrlih od koronavirusa, čime ta zemlja zauzima treće mjesto na svijetu po broju smrtnih slučajeva. Do sada je ukupno potvrđena zaraza kod 456.100 osoba, prema siteu worldometers.info.
Meksikanci piju 163 litra zašećerenih pića godišnje, i to počinju veoma mladi. To ih čini apsolutnim svjetskim rekorderom. Prema istraživanju jedne grupe za zaštitu potrošača i velikog kritičara industrije pića, oko 70 posto đaka iz siromašne meksičke države Gerero za doručak konzumira gazirana pića.
Oko 73 posto meksičke populacije ima prekomjernu težinu, a s tim povezane bolesti, poput dijabetesa, su u porastu.
Meksiko je 2014. uveo porez na zašećerena pića od jednog pezosa po litri (oko pet centi), ali studije su pokazale da je to smanjilo njihovu konzumaciju za samo 7,5 posto. Istovremeno, novac prikupljen od poreza nije otišao za jačanje javnog zdravlja, kao što je obećano, rekao je direktor pomenute grupe za zaštitu potrošača.
(SB)
- MrH
- 22 bez glave
- Has thanked: 1690 times
- Been thanked: 1391 times
Re: Meksiko zabranio prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica djeci
Viva la Mexico 

11/11/22
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4322 times
- Been thanked: 3245 times
Re: Meksiko zabranio prodaju zašećerenih pića i visokokaloričnih grickalica djeci
Saće i jadna djeca pivu da potegnu 

Last edited by Melek on 07 Aug 2020, 10:11, edited 1 time in total.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Tekila
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4322 times
- Been thanked: 3245 times
Još bolje!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ovo je dobro.
Ovo nije ono naše vrijeme, kad pojedeš pola tepsije šapica, ili baklave, jer će nakon toga, istrčati vani i trkati po polju cijeli dan. Danas djeca ne trču, jer imaju svu silu tehnologije u kući.
Na grickalice treba lupiti akcize, kao i na duhan i alkohol.
U stvari, na sve slatkiše treba lupiti akcize.
Ovo nije ono naše vrijeme, kad pojedeš pola tepsije šapica, ili baklave, jer će nakon toga, istrčati vani i trkati po polju cijeli dan. Danas djeca ne trču, jer imaju svu silu tehnologije u kući.
Na grickalice treba lupiti akcize, kao i na duhan i alkohol.

U stvari, na sve slatkiše treba lupiti akcize.
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Ahaaaaa

Ja mislim da je više u pitanju: neću, Al hoću da ti hoćeš

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Chloe
- Žena za sva vremena
- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3483 times
Odlično. Zabranila bih i ja ... 
Akcize nisu loša ideja Kroki ...

Akcize nisu loša ideja Kroki ...

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Nora Ibsenova wrote: 07 Aug 2020, 10:17Ahaaaaa
Ja mislim da je više u pitanju: neću, Al hoću da ti hoćeš![]()
Evo ovako.
Ona se razbacala oko njega, momak mlad (makar relativno), Kanađanin, moderni stavovi, metroseksualac koji zna da pliva, itd.. Šta bi neka sirota curica drugo pomislila? Međutim oholi zapadnjak je nije bendo i tako je bilo sve dok Merlinka inje izgradila karijeru u Njemačkoj.
Tad se on kao preturio i počeo pokazivati znake da je ipak ljudsko biće, kroz krajnje nepovjerenje prema Turcima koji imaju pekare. S druge strane, dodatno je pokazivao interes, otkako je ona naučila prati veš, itd.
- vrhbosnica
- Forum [Bot]
- Been thanked: 26 times
Bravo mexiko....
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...
- MrH
- 22 bez glave
- Has thanked: 1690 times
- Been thanked: 1391 times
- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
Krokodil Behko wrote: 07 Aug 2020, 10:26Nora Ibsenova wrote: 07 Aug 2020, 10:17
Ahaaaaa
Ja mislim da je više u pitanju: neću, Al hoću da ti hoćeš![]()
Evo ovako.
Ona se razbacala oko njega, momak mlad (makar relativno), Kanađanin, moderni stavovi, metroseksualac koji zna da pliva, itd.. Šta bi neka sirota curica drugo pomislila? Međutim oholi zapadnjak je nije bendo i tako je bilo sve dok Merlinka inje izgradila karijeru u Njemačkoj.
Tad se on kao preturio i počeo pokazivati znake da je ipak ljudsko biće, kroz krajnje nepovjerenje prema Turcima koji imaju pekare. S druge strane, dodatno je pokazivao interes, otkako je ona naučila prati veš, itd.