Alija Izetbegović
Moderator: Krokodil Behko
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
- Status: Offline
Re: Alija Izetbegović
Jasta je. Mogla je. Pa poslije udariti na Beograd
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Bilo bi potaman da se oslobodio Prijedor i zbog ljudi tamo ,Banjalučani si izdali svoj grad ,pogledajmo koliko ih je ostalo u BIH i koliko ih je bilo u Armiji BIH 
Last edited by Hurija on 08 Aug 2020, 22:28, edited 1 time in total.
Ostalo je cutanje.
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Mogli su vala i do Moskve.
Hanka u stiklama protiv pijanog Jeljcina, ja bih se kladio na Hanku.
Hanka u stiklama protiv pijanog Jeljcina, ja bih se kladio na Hanku.
. . . . . . . . .
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4404 times
- Been thanked: 3356 times
Ovako: Banja Luka se nije mogla osvojiti već se mogla (tu se slažem) osloboditi. Premda vjerujem da bi ta pojava bila privremena i sa ne baš sagledivim posljedicama. Razlika izmedju osvajanja i oslobadjanja je velika. Kad nešto osvojiš onda je to samo tvoje a kad nešto oslobodiš onda je to nešto drugo. Oslobadjanje Banja Luke su spriječili mnogi faktori i da se Alija (odnosno ne samo Alija nego cijeli vojni vrh i predsjedništvo) usprotivio tome, ko zna kakvu bi tek onda štetu nanio. Tu se može samo špekulusati. Da je pala Banja Luka ne bi ni bilo pregovora. Mislim da bi tek onda udari na npr Goražde postali tek bjesomučniji i ko zna još šta. Zapad mu je jasno rekao da ne želi još jednu izbjegličku katastrofu sa preko 300 000 nejači i da to prekine. Osim toga, zna se da je Milošević urlao na sva zvona kako srbi odjednom drže samo 38% na terenu a dogovor je bio 49% i nije bilo diskusije a kamo li pregovora dok se nije povuklo sa tih “procenata”. Kakve je Alija uopšte mogao imati adute u toj ciničnoj opsadi cijelog jednog naroda?Čarobni wrote: 08 Aug 2020, 22:23 Alija je bio pogrešan čovjek za BiH iz milion razloga, napravio haos iz kojeg sada moramo bježat' - nije završio rat kad je trebalo da ga završi, već ga filozofski oteg'o, okružio se kriminalcima i izdajnicima sa svih strana, zavrn'o pare od donacija, pare kojima njegov Bakir (kojem je dobro iskov'o stolicu, dok su tuđa djeca ginula) danas raspolaže.
Taj čovjek je 1995 godine na dejtonske pregovore otiš'o bez asa u rukavu. Svaki pravi državnik zna da se pregovori vode onda kada imaš sa čim pregovarat', a on je otiš'o praznih džepova, zbog čega je i bio ranjiv, zbog čega je i napravio Republiku Srpsku.
Da je na pregovore otiš'o sa osvojenom Banja Lukom, to bi već druga priča bila, a Banja Luka se mogla osvojiti.
Ja krivim Aliju za odluke donesene prije rata ali u samom ratu, kad je sve već počelo, to je već druga priča.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Socrates
- Forum [Bot]
Dudakovic je relevantan lokalno.
Uostalom, vojnik je.
Kraj rata se nije odlučivao vojno, jer da jeste, potrajao bi još nekoliko godina. I ko zna kako bi završio.
Vi zaboravljate kako je otvoren taj put do Banja Luke. Neki su ljudi dogovorili unaprijed neke stvari. I dogovori su se morali ispostovati.
Uostalom, vojnik je.
Kraj rata se nije odlučivao vojno, jer da jeste, potrajao bi još nekoliko godina. I ko zna kako bi završio.
Vi zaboravljate kako je otvoren taj put do Banja Luke. Neki su ljudi dogovorili unaprijed neke stvari. I dogovori su se morali ispostovati.
. . . . . . . . .
- Melek
- Deer Hunter

A Banjalučani opet tvrde da je Sarajevo izdalo Banja Luku i da nikog u BiH nije bilo briga o njihovim sudbinama. Lako je srati po tim ljudima ako nisi odatle. A pod odatle mislim na jedan grad totalno prožet četničkom armadom davno prije rata, grad koji je bio zacrtan kao glavni grad genocidne, u kojem je sva četnička komanda i bila stacionirana. Kad su Banjalučani tjerani iz svog grada, tjerani su planski vanka preko Hrvatske. Manjina je istjerana prema Travniku a u Travniku su ih tretirali manje više isto kao i u BL, tamo je cinizam bio na vrhuncu. Pa poznato nam je svima da su se dobar dio rata mahale borile za sopstvene opstanke i tu je vladao zakon spašavanja sopstvene guzice. A taj animozitet jedne mahale prema drugoj, tu ima jedna riječ koja to opisuje samo je ne volim upotrebljavati.Hurija wrote: 08 Aug 2020, 22:26 Bilo bi potaman da se oslobodio Prijedor i zbog ljudi tamo ,Banjalučani si izdali svoj grad ,pogledajmo koliko ih je ostalo u BIH i koliko ih je bilo u Armiji BIH![]()
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Čarobni
- Inventar foruma

- Been thanked: 13 times
Finim ratovanjem Banja Luka se nije mogla uzet', ali pametnim jeste, a ono je izostalo.Melek wrote: 08 Aug 2020, 22:40Ovako: Banja Luka se nije mogla osvojiti već se mogla (tu se slažem) osloboditi. Premda vjerujem da bi ta pojava bila privremena i sa ne baš sagledivim posljedicama. Razlika izmedju osvajanja i oslobadjanja je velika. Kad nešto osvojiš onda je to samo tvoje a kad nešto oslobodiš onda je to nešto drugo. Oslobadjanje Banja Luke su spriječili mnogi faktori i da se Alija (odnosno ne samo Alija nego cijeli vojni vrh i predsjedništvo) usprotivio tome, ko zna kakvu bi tek onda štetu nanio. Tu se može samo špekulusati. Da je pala Banja Luka ne bi ni bilo pregovora. Mislim da bi tek onda udari na npr Goražde postali tek bjesomučniji i ko zna još šta. Zapad mu je jasno rekao da ne želi još jednu izbjegličku katastrofu sa preko 300 000 nejači i da to prekine. Osim toga, zna se da je Milošević urlao na sva zvona kako srbi odjednom drže samo 38% na terenu a dogovor je bio 49% i nije bilo diskusije a kamo li pregovora dok se nije povuklo sa tih “procenata”. Kakve je Alija uopšte mogao imati adute u toj ciničnoj opsadi cijelog jednog naroda?Čarobni wrote: 08 Aug 2020, 22:23 Alija je bio pogrešan čovjek za BiH iz milion razloga, napravio haos iz kojeg sada moramo bježat' - nije završio rat kad je trebalo da ga završi, već ga filozofski oteg'o, okružio se kriminalcima i izdajnicima sa svih strana, zavrn'o pare od donacija, pare kojima njegov Bakir (kojem je dobro iskov'o stolicu, dok su tuđa djeca ginula) danas raspolaže.
Taj čovjek je 1995 godine na dejtonske pregovore otiš'o bez asa u rukavu. Svaki pravi državnik zna da se pregovori vode onda kada imaš sa čim pregovarat', a on je otiš'o praznih džepova, zbog čega je i bio ranjiv, zbog čega je i napravio Republiku Srpsku.
Da je na pregovore otiš'o sa osvojenom Banja Lukom, to bi već druga priča bila, a Banja Luka se mogla osvojiti.
Ja krivim Aliju za odluke donesene prije rata ali u samom ratu, kad je sve već počelo, to je već druga priča.
ARBiH je već bila na pragu pokretanja vala od 350 000 srpskih izbjeglica, od kojih bi jako mali broj uspio doći do Drine, da su odigrani pravi potezi i da su generali imali podršku predsjedništva.
Banja Luka, sama po sebi, ne znači ništa, ali kad uhvatiš ovoliki broj srpskih izbjeglica, onda nema te sile koja bi smjela izvesti bombardovanje, tad se ide u Dejton i tad se pregovara.
- Čarobni
- Inventar foruma

Koliko je ideja o osvajanju Banja Luke bila nerealna, svjedoči i ova fotografija:

- Socrates
- Forum [Bot]
Sa 350 000 zatvorenika ideš na pregovore?
Stvarno neki moraju progutati the red pill.
. . . . . . . . .
- Melek
- Deer Hunter

Dudaković jeste vojnik i imao je tu i tamo pokoji uspijeh jer je imao sreću da bude u Bihaću gdje su Srbi bili baš manjina. A i 5. korpus je bio na samoj granici kolapsa dok im neke spasonosne stvari nisu bile doturene plus bljesak i oluja i nato bombardiranje. Uglavnom ga je to proslavilo. A osim što je vojnik, zna biti pomalo i serator i provokator. Što mu to treba to zna on sam.Socrates wrote: 08 Aug 2020, 22:41 Dudakovic je relevantan lokalno.
Uostalom, vojnik je.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Socrates
- Forum [Bot]
Jbt ljudi uozbiljite se.
Tada Milošević još nije bio ratni zločinac u zapadnim diplomatskim krugovima. I jedina opcija koju je Zapad dozvoljavao je izjednačavanje na terenu, pod njihovom kontrolom, i kraj rata.
Tada Milošević još nije bio ratni zločinac u zapadnim diplomatskim krugovima. I jedina opcija koju je Zapad dozvoljavao je izjednačavanje na terenu, pod njihovom kontrolom, i kraj rata.
. . . . . . . . .
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14247 times
- Been thanked: 23732 times
Previse je tu mudrosera, izdajnika, poltrona, i svakakvih govana bilo upetljano, ni Ajzenhauer ne bi bolje isposlovao od onog sto je isposlovao Alija, sa kartama koje je dobio.
Pravo da jos postoji na mapi, Bosni je izborila nasa sirotinja, seljaci i kafanske barabe, a njih je u toj borbi za bioloski opstanak vodio Alija. Nije Sabina, nije Pedja, nije Niksic, nije Durakovic, a pogotovo nije i nece nikad onaj kladuski krmak!
Ovi nadahnuti humanisti i deca sveta, cekali su 10 godina od zavrsetka rata da nesto progovore, a kamo li urade.
Zato, najveci sin bosanski od kako se za tu nedodjiju ikad culo.
Rahmet ti dusi dobri moj Aljo.
Pravo da jos postoji na mapi, Bosni je izborila nasa sirotinja, seljaci i kafanske barabe, a njih je u toj borbi za bioloski opstanak vodio Alija. Nije Sabina, nije Pedja, nije Niksic, nije Durakovic, a pogotovo nije i nece nikad onaj kladuski krmak!
Ovi nadahnuti humanisti i deca sveta, cekali su 10 godina od zavrsetka rata da nesto progovore, a kamo li urade.
Zato, najveci sin bosanski od kako se za tu nedodjiju ikad culo.
Rahmet ti dusi dobri moj Aljo.
Dozvolite da se obratimo
- Melek
- Deer Hunter

Kad, kako ti kažeš, “uhvatiš 350 000” civila izbjeglica, onda ostatak svijeta ne vidi samo četnike u četnicima već i u tebi. Tad su eto tukli četnike i ovi su dobro to sve odjetili po guzici. A onda usmjere bombe i prema nama i šta bi to značilo?Čarobni wrote: 08 Aug 2020, 22:51Finim ratovanjem Banja Luka se nije mogla uzet', ali pametnim jeste, a ono je izostalo.Melek wrote: 08 Aug 2020, 22:40
Ovako: Banja Luka se nije mogla osvojiti već se mogla (tu se slažem) osloboditi. Premda vjerujem da bi ta pojava bila privremena i sa ne baš sagledivim posljedicama. Razlika izmedju osvajanja i oslobadjanja je velika. Kad nešto osvojiš onda je to samo tvoje a kad nešto oslobodiš onda je to nešto drugo. Oslobadjanje Banja Luke su spriječili mnogi faktori i da se Alija (odnosno ne samo Alija nego cijeli vojni vrh i predsjedništvo) usprotivio tome, ko zna kakvu bi tek onda štetu nanio. Tu se može samo špekulusati. Da je pala Banja Luka ne bi ni bilo pregovora. Mislim da bi tek onda udari na npr Goražde postali tek bjesomučniji i ko zna još šta. Zapad mu je jasno rekao da ne želi još jednu izbjegličku katastrofu sa preko 300 000 nejači i da to prekine. Osim toga, zna se da je Milošević urlao na sva zvona kako srbi odjednom drže samo 38% na terenu a dogovor je bio 49% i nije bilo diskusije a kamo li pregovora dok se nije povuklo sa tih “procenata”. Kakve je Alija uopšte mogao imati adute u toj ciničnoj opsadi cijelog jednog naroda?
ARBiH je već bila na pragu pokretanja vala od 350 000 srpskih izbjeglica, od kojih bi jako mali broj uspio doći do Drine, da su odigrani pravi potezi i da su generali imali podršku predsjedništva.
Banja Luka, sama po sebi, ne znači ništa, ali kad uhvatiš ovoliki broj srpskih izbjeglica, onda nema te sile koja bi smjela izvesti bombardovanje, tad se ide u Dejton i tad se pregovara.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Socrates
- Forum [Bot]
Mogli smo protiv američkih instrukcija, ali onda bi istrpili bombardiranje, morali bi se povući iz Banja Luke, i svi Srbi koji su izbjegli bi se morali vratiti u Banja Luku prije početka pregovora.
Ne možeš koristiti američku pomoć u izjednačavanju snaga na terenu a onda prekršiti dogovor koji si imao sa njima.
Ne možeš koristiti američku pomoć u izjednačavanju snaga na terenu a onda prekršiti dogovor koji si imao sa njima.
. . . . . . . . .
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1664 times
- Been thanked: 3157 times
Daj ba Vukovar jedva zauzeli Srbi ja Je nea a mi bi sa arbih papovkama zauzeli Banja Luku.
I Gradačac je bio evakuisan pa ga opet Srbi nisu uzeli.
Nidje veze
I Gradačac je bio evakuisan pa ga opet Srbi nisu uzeli.
Nidje veze
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9870 times
- Been thanked: 11666 times
Socrates wrote: 08 Aug 2020, 22:53 Sa 350 000 zatvorenika ideš na pregovore?
S nečim je trebalo ići.
Tuđman je žrtvovao BH Hrvate u zamjenu za slobodnu Hrvatsku, Milošević je žrtvovao Srbe u Hrvatskoj, da bi dobio entitet u BiH, a Alija je žrtvovao Podrinje da bi dobio q.
Hurija wrote: 08 Aug 2020, 22:26 Bilo bi potaman da se oslobodio Prijedor i zbog ljudi tamo ,Banjalučani si izdali svoj grad ,pogledajmo koliko ih je ostalo u BIH i koliko ih je bilo u Armiji BIH![]()
Baš vala. Ni čete banjalučke nije bilo u ovom ratu, ili bar ja nisam čuo, za nešto takvo. Ako ćemo pošteno, slabo znam i o Prijedorčanima u ratu, Brčacima iz samog grada, kao i Zvorničanima iz samog grada, a Bijeljinaca i Janjaraca, garantovano je bilo više u četnicima, nego u našoj Armiji.
Ljudi izborili status u četnicima, pozapošljavali se iza rata, a potom uperili prst u mene "Izdajnik, neće da se vrati, on nije Bijeljinac"
Pu! Mater im j.... na sred Bijeljine. Igraju se nekog lokal patriotizma, unutar kojeg je žitisanje u Bijeljini i Janji, važnije od države, naroda, religije.. Furaju se ljudi na suživot, odnosno, četnikcima ljube stope, da bi mogli biti tamo, a uveče upale fejs i pozivaju na suživot..
- Melek
- Deer Hunter

Prijedor je bio brutalno neutralisan u jednoj jedinoj bitci a posljedice svega su bile užasne. Banja Luka je bila pod totalnom kontrolom četnika davno prije rata i za svaku bošnjačku pušku se znalo, ti su ljudi nestajali preko noći. To za Bijeljinu, Zvornik i Janju mi je nepoznato.Krokodil Behko wrote: 08 Aug 2020, 23:03Socrates wrote: 08 Aug 2020, 22:53 Sa 350 000 zatvorenika ideš na pregovore?
S nečim je trebalo ići.
Tuđman je žrtvovao BH Hrvate u zamjenu za slobodnu Hrvatsku, Milošević je žrtvovao Srbe u Hrvatskoj, da bi dobio entitet u BiH, a Alija je žrtvovao Podrinje da bi dobio q.
Hurija wrote: 08 Aug 2020, 22:26 Bilo bi potaman da se oslobodio Prijedor i zbog ljudi tamo ,Banjalučani si izdali svoj grad ,pogledajmo koliko ih je ostalo u BIH i koliko ih je bilo u Armiji BIH![]()
Baš vala. Ni čete banjalučke nije bilo u ovom ratu, ili bar ja nisam čuo, za nešto takvo. Ako ćemo pošteno, slabo znam i o Prijedorčanima u ratu, Brčacima iz samog grada, kao i Zvorničanima iz samog grada, a Bijeljinaca i Janjaraca, garantovano je bilo više u četnicima, nego u našoj Armiji.
Ljudi izborili status u četnicima, pozapošljavali se iza rata, a potom uperili prst u mene "Izdajnik, neće da se vrati, on nije Bijeljinac"
Pu! Mater im j.... na sred Bijeljine. Igraju se nekog lokal patriotizma, unutar kojeg je žitisanje u Bijeljini i Janji, važnije od države, naroda, religije.. Furaju se ljudi na suživot, odnosno, četnikcima ljube stope, da bi mogli biti tamo, a uveče upale fejs i pozivaju na suživot..
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1664 times
- Been thanked: 3157 times
Boli te ba tuki ionako Bijeljina izgleda ko 10 sela da si spojio , nema nikako lice grada sve neke kucice.Krokodil Behko wrote: 08 Aug 2020, 23:03Socrates wrote: 08 Aug 2020, 22:53 Sa 350 000 zatvorenika ideš na pregovore?
S nečim je trebalo ići.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- Čarobni
- Inventar foruma

Nebitno kako svijet na to gleda, svijet je četnike gotivio, priznao im pola teritorije države koju su osvojili klanjem civila. Bombardovao ih sa ogromnim zakašnjenjem, jer su prevršili sve rokove zauzimanja BH teritorije.Melek wrote: 08 Aug 2020, 22:59Kad, kako ti kažeš, “uhvatiš 350 000” civila izbjeglica, onda ostatak svijeta ne vidi samo četnike u četnicima već i u tebi. Tad su eto tukli četnike i ovi su dobro to sve odjetili po guzici. A onda usmjere bombe i prema nama i šta bi to značilo?Čarobni wrote: 08 Aug 2020, 22:51
Finim ratovanjem Banja Luka se nije mogla uzet', ali pametnim jeste, a ono je izostalo.
Mi od naše dobrote i humanog ratovanja nismo imali ništa - pupa hava. Kad su zauzeli Srebrenicu, nije ih bombardov'o niko, iako je bombardovanje srpskih položaja oko Srebrenice bilo obećano od strane UN-a.
Samo kažem da potez zarobljavanja većine od 350 000 ljudi, iz jednačine u potpunosti izbacuje NATO bombardovanje i pregovori neminovno idu u drugom pravcu, tada Milošević ne može crtat' mapu kakva njemu odgovara.