Mooožda se tu može uplesti i ljepota, u malo širem značenju te riječi, ali nije ''ni do koljena'' ljubavi.
Koliko god patetičo zvučalo.

Moderator: VIP
Sad znam koga cu zvat kad budem ukrstenicu ispunjavo.John Cleese wrote: 11 Aug 2020, 01:13 Stari Grci su za ono sto mi zovemo "ljubav" imali cetiri rijeci sa razlicitim znacenjem - eros, storge, philia i agape.
Ugrubo - strastvenu ljubav, familijarnu ljubav, prijateljsku ljubav i uzvisenu ljubav.
Prvo se odnosi na ljubavnike, drugo na srodnike, trece na vrlo bliske ljude, a cetvrto na odnos sa bogom.
Ljude to cesto zbunjuje, pa odredjene stvari cesto dozivljavaju pogresno.
Trinaesto poglavlje prve poslanice Korincanima, na primjer ili odlomke iz Gibranovog "Proroka" ignoranti shvataju i citiraju kao odu erosu, a zapravo je u pitanju agape.
Uz minimum predznanja, prilicno je ocito.
Svaka ljubav u sebi nosi isto, teznju dobru, a strast nema nikakve veze s bezuvjetnom ljubavlju o kojoj je pocela diskusija. Pitanje je ima li strast uopce veze s ljubavlju kao takvom. Strast ima rok trajanja, ljubav (iskrena, duboka, cak i kad nije bezuvjetna) nema.John Cleese wrote: 11 Aug 2020, 01:13 Stari Grci su za ono sto mi zovemo "ljubav" imali cetiri rijeci sa razlicitim znacenjem - eros, storge, philia i agape.
Ugrubo - strastvenu ljubav, familijarnu ljubav, prijateljsku ljubav i uzvisenu ljubav.
Prvo se odnosi na ljubavnike, drugo na srodnike, trece na vrlo bliske ljude, a cetvrto na odnos sa bogom.
Trinaesto poglavlje prve poslanice Korincanima, na primjer ili odlomke iz Gibranovog "Proroka" ignoranti shvataju i citiraju kao odu erosu, a zapravo je u pitanju agape.
To je najteze religijsko pitanje. Izaziva kognitivnu disonancu. Ono sto tjesi one koji vjeruju je da su oni koji su otisli, otisli na bolje mjesto.
Podsjecanje na gore navedene termine je trebalo samo simplificirati diskusiju.Lavlje_srce wrote: 11 Aug 2020, 07:57Svaka ljubav u sebi nosi isto, teznju dobru, a strast nema nikakve veze s bezuvjetnom ljubavlju o kojoj je pocela diskusija. Pitanje je ima li strast uopce veze s ljubavlju kao takvom. Strast ima rok trajanja, ljubav (iskrena, duboka, cak i kad nije bezuvjetna) nema.John Cleese wrote: 11 Aug 2020, 01:13 Stari Grci su za ono sto mi zovemo "ljubav" imali cetiri rijeci sa razlicitim znacenjem - eros, storge, philia i agape.
-Ignorantica
Nije bilo potrebe za 'simplifikacijom', sasvim smo se dobro razumjeli i bez uvodjenja Starih Grka u diskusiju, bez erosa, storgea, philiae i agapea. Iz moje perspektive je odnos eros /tanathos svakako zanimljiviji. Ti si samo naveo ocigledne stvari.John Cleese wrote: 11 Aug 2020, 11:59Podsjecanje na gore navedene termine je trebalo samo simplificirati diskusiju.
Sve to jeste ljubav, samo u razlicitim formama.
I ljubav moze mijenjati formu, ako u konkretnom slucaju uopce postoji te tako zaista ne mora imati rok trajanja, kako kazes.
A zaista je bezuvjetna (postoje i izvjesni egzaktni naucni dokazi koji podupiru ovu tvrdnju) majcinska ljubav - to je u divnoj korelaciji sa cinjenicom da je za osobni rast i razvoj upravo ovakva ljubav neophodna.
I nisi ignorantica, naprotiv - pa to je barem ocito
U tom trenutku cinilo mi se konstruktivno da to spomenem, a zapravo jeste bilo izlisno, priznajem.Lavlje_srce wrote: 11 Aug 2020, 22:17Nije bilo potrebe za 'simplifikacijom', sasvim smo se dobro razumjeli i bez uvodjenja Starih Grka u diskusiju, bez erosa, storgea, philiae i agapea. Iz moje perspektive je odnos eros /tanathos svakako zanimljiviji. Ti si samo naveo ocigledne stvari.John Cleese wrote: 11 Aug 2020, 11:59Podsjecanje na gore navedene termine je trebalo samo simplificirati diskusiju.
Sve to jeste ljubav, samo u razlicitim formama.
I ljubav moze mijenjati formu, ako u konkretnom slucaju uopce postoji te tako zaista ne mora imati rok trajanja, kako kazes.
A zaista je bezuvjetna (postoje i izvjesni egzaktni naucni dokazi koji podupiru ovu tvrdnju) majcinska ljubav - to je u divnoj korelaciji sa cinjenicom da je za osobni rast i razvoj upravo ovakva ljubav neophodna.
I nisi ignorantica, naprotiv - pa to je barem ocito
Sigurno da je majcinska ljubav bezuvjetna, ni to nam nisi morao pojasnjavati.
Ne znam sta je tebi 'ocito' - znam da nista ne znam i nemam problem s tim. Istina je kao takva Homo sapiensu dostupna samo parcijalno, ograniceni smo prirodom stvari. Ne razumijem poentu tvog upisa.
Nikad necu zaboraviti susret sa jednom Nordijkom btw - kaze ona: 'Kad me ponese ego i osjetim se bitnom, zamislim Galaksiju. U Galaksiji zamislim Planetu Zemlju. Na Planeti Zemlji zamislim kontinent na kom sam. Ne kontinentu zamislim drzavu u kojoj sam. U drzavi zamislim grad u kom sam. U gradu zamislim kvart u kom sam. U kvartu zamislim ulicu u kojoj sam. U ulici zamislim svoju zgradu. U zgradi zamislim svoj stan. U stanu zamislim sobu u kojoj sam. U sobi zamislim sebe.'
Toliko o simplifikaciji.
![]()
"Kad pocne posredovati o primirju?"Venera wrote: 14 Aug 2020, 22:44Mundzi je super, ima dobar osjecaj sa humor, zdrav rezon ,ali nece priznati jer nije nekad u pravu , voli Fudonju i Fudoanj njuFuddo wrote: 14 Aug 2020, 22:35
Melek-Dobri nas Bosnjo u rasejanju, pobi bambije, sljedeca je hanuma![]()
Mister No-Dobri nas Bosnjo u domovini, pojest, popit, imaaaaLllll kojaaaa daaa ofarbaaaa mojaaaa, drznedaj
Ina-slauf
Mundzi
Dorian
Serokrates
Trio pelena![]()
Dorian, meni je drag, iako mrzi feminstkinje, mene ipak voli , zna on da u dubini duse volim msurkace vise od sebe![]()
Socrates , pametan, poseduje znanje, ali mi idie na zivce kad pocne posrdovati o primirju , tad mi skoce nervi![]()
Femea
MrH
HAVANA
Pa nisam se tebi ni obratila
IzviniNora Ibsenova wrote: 14 Aug 2020, 22:51Pa nisam se tebi ni obratila
Sliku hrpe vesa (peskira i posteljine) sam stavila ja, pa ne kontam kakve on veze ima sa tim.
A to što ga ti kobajagi dostojanstveno ignoriraš, a jedva čekaš da se nakačiš kad ga neko drugi bocka je druga tema.
Al' haj![]()
Ne znam ja ništa dok mi se ne pokaže i dokaže.Venera wrote: 14 Aug 2020, 22:44Mundzi je super, ima dobar osjecaj sa humor, zdrav rezon ,ali nece priznati jer nije nekad u pravu , voli Fudonju i Fudoanj njuFuddo wrote: 14 Aug 2020, 22:35
Melek-Dobri nas Bosnjo u rasejanju, pobi bambije, sljedeca je hanuma![]()
Mister No-Dobri nas Bosnjo u domovini, pojest, popit, imaaaaLllll kojaaaa daaa ofarbaaaa mojaaaa, drznedaj
Ina-slauf
Mundzi
Dorian
Serokrates
Trio pelena![]()
Dorian, meni je drag, iako mrzi feminstkinje, mene ipak voli , zna on da u dubini duse volim msurkace vise od sebe![]()
Socrates , pametan, poseduje znanje, ali mi idie na zivce kad pocne posrdovati o primirju , tad mi skoce nervi![]()
Femea
MrH
HAVANA
Ma kakvi ba, pa ovo između njih traje otkad je Nora tutu u rikverc vozalaFuddo wrote: 14 Aug 2020, 22:57 Znaci, dorian je zaljubljen u noru
I ljubomorise na arzu sto je odvede
Pa ga sad nakilja i traca
Tctctctc
Pa jebemte stara djes se ti sa momkom poredit, mladji od tebe 20 godina![]()
Ne, ja sam zaljubljun u Norin najerotskiji dio.Fuddo wrote: 14 Aug 2020, 22:57 Znaci, dorian je zaljubljen u noru
Tctctctc
Nije, tek je u zadnje vrijeme postao agresivan.Nora Ibsenova wrote: 14 Aug 2020, 22:58Ma kakvi ba, pa ovo između njih traje otkad je Nora tutu u rikverc vozalaFuddo wrote: 14 Aug 2020, 22:57 Znaci, dorian je zaljubljen u noru
Tctctctc
![]()
Grah i kupus...Vrag wrote: 14 Aug 2020, 22:42 Mundzi - smor
Dorian- pao u depresiju, nema ga
Socrates - opra na ruke sa poentama
Vrhbosnica
Marlboro
Toxic
Users browsing this forum: dert and 3 guests