Debate - naš stav
Moderator: Krokodil Behko
Re: Debate - naš stav
i ova tema mi nije bila teska
ne volim osvetu
ne volim osvetu
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
Mene opet zapade da pišem i branim suprotno od onoga što sam kao član afirmativnog tima morao raditi. Nisam za osvetu ni u kojem slučaju jer je osveta kao bumerang, uvijek se vrati onom ko je pokrene. Kad se već desi tragedija (ubistvo) ne treba još nekoliko života biti uništeno. Legalista sam i poštujem zakone i pravo bez obzira što je pravda ponekad spora ili izostane, nekako se to sve na kraju niveliše na bilo koji način.
-
Ruana
- Status: Offline
D2: Uzimanje pravde u svoje ruke
Zelja za osvetom je prvi znak slabosti
Uvjek sam bila protivnik osvete i smrtne kazne. Smatrama i prije depate sam negdje pisala da zivot nismo nikome dali i da ga nemamo pravo ni uzeti.
Svi zasluzuju jos jednu sansu. Pravda jeste spora ali ja crvsto vjerujem da ce svak dobiti ono sto zasluzuje.
Bog sve vidi.
Cestitam pobjednicima.
Tempy toliko si bio ubjedljiv da sam stvarno mislila da je to tvoj licni stav.
Svaka cast.
Ako moze jedna primjedba:
Kada raspravljamo da ne unosimo vjerske stavove i odlomke iz Kurana i Biblije jer meni je tesko da pisem protiv toga i onda nismo ravnopravni u raspravi.
Zelja za osvetom je prvi znak slabosti
Uvjek sam bila protivnik osvete i smrtne kazne. Smatrama i prije depate sam negdje pisala da zivot nismo nikome dali i da ga nemamo pravo ni uzeti.
Svi zasluzuju jos jednu sansu. Pravda jeste spora ali ja crvsto vjerujem da ce svak dobiti ono sto zasluzuje.
Bog sve vidi.
Cestitam pobjednicima.
Tempy toliko si bio ubjedljiv da sam stvarno mislila da je to tvoj licni stav.
Svaka cast.
Ako moze jedna primjedba:
Kada raspravljamo da ne unosimo vjerske stavove i odlomke iz Kurana i Biblije jer meni je tesko da pisem protiv toga i onda nismo ravnopravni u raspravi.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Isti mi je stav kao i na debati ,da zakon u svoje ruke ne mogu uzimati pojedinci ali sam za strožije zakone i podržavam smrtnu kaznu ,naročito kod serijskih i višestrukih ubica .
Postoje i neki extremni slučajevi gdje bih podržao uzimanje pravde u svoje ruke ali to bi bilo samo u cilju spašavanja nečijeg života ,kao recimo u filmu kad Denzel drži doktore kao taoce da bi izvršili transplataciju organa njegovom djetetu ,pošto nije imao dovoljno para za to . Znamo kakvo je bešćutno američko zdravstvo
Postoje i neki extremni slučajevi gdje bih podržao uzimanje pravde u svoje ruke ali to bi bilo samo u cilju spašavanja nečijeg života ,kao recimo u filmu kad Denzel drži doktore kao taoce da bi izvršili transplataciju organa njegovom djetetu ,pošto nije imao dovoljno para za to . Znamo kakvo je bešćutno američko zdravstvo
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Takvo nešto je propisano u Kur'anu i zove se krvarina ,u slučaju nehotičnog ubistva ubica je dužan oštećenoj familiji isplatiti krvarinu ,koja se unaprijed utvrdi na nekom državnom nivou ,ovisno od vremena i vrijednosti novcaKrokodil Behko wrote:Nisam ni ja za uzimanje pravde u svoje ruke ali sam za to da pravda bude strožija.
Svaka povreda i svaki smrtni ishod da se propisno kazne i zatvorom i novcem.
Ko nema nek radi u zatvorskoj firmi a zarada da se uplati oštećenom licu/porodici. Te firme bi trebale biti dobro organizirane i tržišno orjentirane kako bi se šteta mogla isplatiti porodicama. Npr, smrtni ishod 100.000 maraka. Isto tako povrede i materijalna šteta. Sve da se plaća. Pa kad se lupi po džepu........
D2: Uzimanje pravde u svoje ruke
Nikada nisam podržavala bezakonje.
Opet sam se našla na strani "ZA" - za mene obje teme teške... Ne znam da li ću u buduće moći pisati i biti "ZA", za nešto što ne podržavam.
Nikada nisam podržavala bezakonje.
Opet sam se našla na strani "ZA" - za mene obje teme teške... Ne znam da li ću u buduće moći pisati i biti "ZA", za nešto što ne podržavam.
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9683 times
- Been thanked: 11426 times
- Status: Online
Bez obzira na sve to bi trebalo učiniti. Ovako, neko ubije čovjeka i osude ga na dvije-tri godine jer eto kao nije bilo namjerno. Mislim, čovjek je čovjek i nekome je vrijedan i najdragocjeniji na svijetu. Bio bi red da se izvrši kakva-takva satisfakcija.carobnjak Nurudin wrote:Takvo nešto je propisano u Kur'anu i zove se krvarina ,u slučaju nehotičnog ubistva ubica je dužan oštećenoj familiji isplatiti krvarinu ,koja se unaprijed utvrdi na nekom državnom nivou ,ovisno od vremena i vrijednosti novcaKrokodil Behko wrote:Nisam ni ja za uzimanje pravde u svoje ruke ali sam za to da pravda bude strožija.
Svaka povreda i svaki smrtni ishod da se propisno kazne i zatvorom i novcem.
Ko nema nek radi u zatvorskoj firmi a zarada da se uplati oštećenom licu/porodici. Te firme bi trebale biti dobro organizirane i tržišno orjentirane kako bi se šteta mogla isplatiti porodicama. Npr, smrtni ishod 100.000 maraka. Isto tako povrede i materijalna šteta. Sve da se plaća. Pa kad se lupi po džepu........
-
dacina_curica
Ovaj put mnogo lakse, branila sam svoj licni stav. Podrzavam strozije kazne ali ne osvetu (niti smrtnu kaznu).
d3
ova tema me malo oznojila
nemam nista protiv upoznavanja preko interneta
cak znam nekoliko primjera veoma uspjesnih brakova
koji su rezultat upoznavanja preko interneta
bitno je da smo se dobro zabavili i zestoko diskutovali
jos jednom cestitke pobjednicima
ova tema me malo oznojila
nemam nista protiv upoznavanja preko interneta
cak znam nekoliko primjera veoma uspjesnih brakova
koji su rezultat upoznavanja preko interneta
bitno je da smo se dobro zabavili i zestoko diskutovali
jos jednom cestitke pobjednicima
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9683 times
- Been thanked: 11426 times
- Status: Online
Zapravo ja sam mišljenja da je ljubav preko interneta moguća i ovo nije samo teorija 
Ali na debati sam izneo i neke činjenice za koje držim da su tačne. Nije takav način upoznavanja i sklapanja veze za svakoga. Treba biti staložen i ovo vam kaže šampion blind date kafica. Muško sam pa kontam da je svaka žena "dobra" u startu. Nadalje, sve se u mojoj glavi posloži u skladu sa situacijom i činjenicama. Odnosno šta dama želi/kakvog želi...izlgedom, karakterom, društvenim i materijalnim statusom, osjećanjima...šta sve ne? Dakle polazim od postavke da je nešto uvijek moguće i to mislim unaprijed. Inače pošto muškarac prvi "napada" njegova je situacija teža na tim spojevima. Zašto ja samo pišem o tome? Pa zato što to jeste bitno. Ne nama muškima koliko ženama. Njima je uglavnom, svaka sitnica bitna. Žene su sklonije maštarijama i više idealiziraju stvar prije prvog susreta pa prema tome, njima je teže i ugoditi.
Ali na debati sam izneo i neke činjenice za koje držim da su tačne. Nije takav način upoznavanja i sklapanja veze za svakoga. Treba biti staložen i ovo vam kaže šampion blind date kafica. Muško sam pa kontam da je svaka žena "dobra" u startu. Nadalje, sve se u mojoj glavi posloži u skladu sa situacijom i činjenicama. Odnosno šta dama želi/kakvog želi...izlgedom, karakterom, društvenim i materijalnim statusom, osjećanjima...šta sve ne? Dakle polazim od postavke da je nešto uvijek moguće i to mislim unaprijed. Inače pošto muškarac prvi "napada" njegova je situacija teža na tim spojevima. Zašto ja samo pišem o tome? Pa zato što to jeste bitno. Ne nama muškima koliko ženama. Njima je uglavnom, svaka sitnica bitna. Žene su sklonije maštarijama i više idealiziraju stvar prije prvog susreta pa prema tome, njima je teže i ugoditi.
-
dacina_curica
Ovaj put je bilo opet tesko jer mi je apsolutno svejedno kako se ljudi upoznaju i znam dosta ljudi koji su se upoznali oreko raznih internet "kanala" i koji su sretni parovi, neki vec sa djecicom itd. Vazno je da se ljudi vole a kako ce se naci to je totalno nebitno. 
- Heidi
- Forum [Bot]
- Been thanked: 6 times
jos uvijek ispirem usta 
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
Ja isto nisam protiv ljubavi preko interneta, poznajem dosta parova koji su se tako upoznali i uspjelo im je.
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
-
dacina_curica
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7866 times
- Been thanked: 18602 times
Nije mi se desilo da sam se zaljubila preko neta u ovih 5-6 godina. Bila su dvojica, trojica koji su me onako zaintrigirali, ali i to je s vremenom izlapilo. Ali vjerujem da se može naći ljubav na netu jer kao što sam rekla, kad ti se neko svidi kao osoba, pa tek poslije vidiš da je prosječnog izgleda, tebi će biti lijep, a da ga sretneš uživo kao potpunog stranca, ne bi mu ni dao/la šansu.
Isto tako mislim da je net dobra stvar za ljude iz manjih sredina gdje se svi znaju, gdje su većina rođaci, pa i nemaju nekog izbora. Kao i naša dijaspora
Ja sam inače pobornik upoznavanja uživo, a ne preko neta, ali možda se i meni sutra desi ljubav na forumu...možda ima negdje neki lik savršen za mene koji samo čeka moj spam-mail tj poziv ovamo
Znači, zalagala sam se za ono u šta i vjerujem.
Isto tako mislim da je net dobra stvar za ljude iz manjih sredina gdje se svi znaju, gdje su većina rođaci, pa i nemaju nekog izbora. Kao i naša dijaspora
Ja sam inače pobornik upoznavanja uživo, a ne preko neta, ali možda se i meni sutra desi ljubav na forumu...možda ima negdje neki lik savršen za mene koji samo čeka moj spam-mail tj poziv ovamo
Znači, zalagala sam se za ono u šta i vjerujem.
Mislim da su Internet, (portali) forumi dobar način za upoznati nekog za druženje, a šta će poslije iz toga da se desi niko ne može predvijeti. Da li će se desiti ljubav i kakva to zavisi od onih koji vuku poteze. Ko kaže da veza mora isključivo završiti brakom da bi bila uspješna? Ugodno druženje dok traje isto tako može biti lijepo.
Jedan moj poznanik (pedesetogodišnjak) kojem je žena iznenada umrla, našao je za shodno da drugu pronađe objavivši oglas na lokalnom radiju. Kaže da ne zna drugi način kako doći do žene, a iskreno je u oglasu naveo da mu žena treba za "druženje" kuhanje i održavanje kuće, a zauzvrat je nudio smještaj, sigurnost, poštovanje i pažnju uz obavezu da on radi "muške poslove".
Na oglas se javilo desetine žena, sa svima je popričao i odabrao. Danas je sretno oženjen (ako mogu postojati takvi
), vole se vidi se sa kilometra.
Poznajem i jednu damu isto koja je svoju ljubav iz školskih dana pronašla na facebook-u i sad su mislim negdje u Canadi.
Najgori su oni koji tvrde da se veza (ljubav) mogu desiti isključivo vizualnim putem i fizičkim kontaktom, a ništa ne čine na tom planu. Za disco su stari, "korzo" odavno nije više in, pa tako ispijaju svoje piće sami i čekaju da neko drugi za njih uradi ono što bi oni trebali, a to je step br 1. regati se na forum pa šta bude.

Jedan moj poznanik (pedesetogodišnjak) kojem je žena iznenada umrla, našao je za shodno da drugu pronađe objavivši oglas na lokalnom radiju. Kaže da ne zna drugi način kako doći do žene, a iskreno je u oglasu naveo da mu žena treba za "druženje" kuhanje i održavanje kuće, a zauzvrat je nudio smještaj, sigurnost, poštovanje i pažnju uz obavezu da on radi "muške poslove".
Na oglas se javilo desetine žena, sa svima je popričao i odabrao. Danas je sretno oženjen (ako mogu postojati takvi
Poznajem i jednu damu isto koja je svoju ljubav iz školskih dana pronašla na facebook-u i sad su mislim negdje u Canadi.
Najgori su oni koji tvrde da se veza (ljubav) mogu desiti isključivo vizualnim putem i fizičkim kontaktom, a ništa ne čine na tom planu. Za disco su stari, "korzo" odavno nije više in, pa tako ispijaju svoje piće sami i čekaju da neko drugi za njih uradi ono što bi oni trebali, a to je step br 1. regati se na forum pa šta bude.
+1Tempy wrote:Mislim da su Internet, (portali) forumi dobar način za upoznati nekog za druženje, a šta će poslije iz toga da se desi niko ne može predvijeti. Da li će se desiti ljubav i kakva to zavisi od onih koji vuku poteze. Ko kaže da veza mora isključivo završiti brakom da bi bila uspješna? Ugodno druženje dok traje isto tako može biti lijepo.
istog sam stava
Nebitno na koji nacin je uslijedilo poznanstvo, bitno je da je obostranog interesa, bitno da je posebno
E sad necu ni kako ja hocu
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Nisam ni protiv ni za ,ko voli nek izvoli . Ja sam imao loše iskustvo i to sam već naveo u debati ,a i čisto sumnjam da mi se neka ljubav na netu može desiti opet jer i ne kotaktiram s nekim na tom nivou emocija ,ništa više od prijateljstva ,a i nekako bi mi to bilo dosadno ponavljati ,nemam volje za to
-
Ruana
Da budem iskrena stvarno nemam nikakv stav o ljubavi preko neta. Nisam nikad o tome ni razmisljala.
Sve pa i to ima svoje prednosti i mane, koliko got je moguce na internetu naletiti na "budalu" tako je moguce i u reali.
Forumi su u svakom slucaju dobar nacin za upoznavanje kao sto je i FB za "pokidane" veze sa familijom i starom rajom.
Na sarajevox-u sam naletila na rodicu koju nisam vidjela ni cula skoro 20 godina, i to slucano na temi o porjeklu prezimena.
Sve pa i to ima svoje prednosti i mane, koliko got je moguce na internetu naletiti na "budalu" tako je moguce i u reali.
Forumi su u svakom slucaju dobar nacin za upoznavanje kao sto je i FB za "pokidane" veze sa familijom i starom rajom.
Na sarajevox-u sam naletila na rodicu koju nisam vidjela ni cula skoro 20 godina, i to slucano na temi o porjeklu prezimena.
-
dacina_curica
Ovo je bilo jednostavno.
Naravno da ne mislim da je novac covjekov najbolji prijatelj, iskreno ovo mi je bas iz razloga da u ovo 100% vjerujem bila i najteza debata jer sam na postove protivnickog tima svo vrijeme samo kolutala ocima (te bi mi se tu i tamo zamantalo).