Sulejman Veličanstveni | Muhtesem Yuzyıl

Moderator: Krokodil Behko

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8208 times
Been thanked: 19305 times
Status: Online

Re: Sulejman Veličanstveni | Muhtesem Yuzyıl

Post by Maja » 14 Nov 2012, 10:06

Ma znam ja to. Osjetila je da će valide možda brzo umrijeti, pa se htjela osigurati, a prije toga je nekog pitala je li Hurem zaista nevina, na što joj se ta/taj zakleo. Ali svejedno, imala sam osjećaj da je validino vjerno pseto.
Inače, jako dobro je odglumila svoju ulogu čelične lejdi. Svi su vala dobri glumci, a i sami njihovi karakteri su dobro osmišljeni i svaki je priča za sebe. Nema niko da je suvišan.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 3 times
Status: Offline

Post by IM_ex » 15 Nov 2012, 01:12

Maja wrote:Nije se ta još pojavila :hm
Pa znam da nije :maja al' ...
Svi su vala dobri glumci, a i sami njihovi karakteri su dobro osmišljeni i svaki je priča za sebe.
:ok
Isto rekoh odgledavsi par prvih epizoda. Odlicna glumacka postaja.
Zumbul mi sve simpaticniji (mada je zbog onakvog hoda simpatican od pocetka :D. ); sada paznju usmjerim na njegovu facu - tako cesto me asocira na smajlija za kojeg ne znam ni postoji li :oo pogotovo kad se obraca sultaniji, ponizan, s postovanjem, a donosi joj najnoviji haber (ulazi "klizeci" u njene odaje, stane, uslijedi naklon, pa trijumfalno podigne palac, pa, em ga nikad spustit', em nikad docekati sta to ima za reci hahaha) - savrseno odbranjena povjerena mu uloga :ok
E sad necu ni kako ja hocu

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9975 times
Been thanked: 11845 times

Post by Krokodil Behko » 15 Nov 2012, 20:02

Image

crni_vilenjak
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crni_vilenjak » 15 Nov 2012, 20:50

Steta sto joj dohakase haha.. Et sve sam pregledao mogu sam reci .... veliko :)

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 15 Nov 2012, 23:09

Krokodil Behko wrote:Image
Mislila sam da "Izabel" onako kenjkavo zamuckuje (prica) jer joj to nalaze uloga; kad jok, mori, ona, ustvari, tako prica :sok

inace, i kao glumica je to :dole

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9975 times
Been thanked: 11845 times

Post by Krokodil Behko » 15 Nov 2012, 23:11

Bome IM_ex ja pročitah da joj je babo ministar. Pričuvaj se :D

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 16 Nov 2012, 15:46

Danas je bila dobra scena kad Sule nosi Hurem na rukama, a one špecije gledaju s balkona i crkaju. Mislile su da su je se riješile. Bogme Daje joj spasi život. A simpatično mi je bilo kako je Gul aga sjedio na stepenicama i tugovao za njom :D
Ibrahim se opet izvukao :maja

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Nov 2012, 01:13

Da ste vidjeli večeras ja i prijatelj od momka uhvatili priču o Suli, a momak hoće da pukne od jada.
Rekao mi je da je bilo na TV kako Topkapi palaču godišnje posjećuje oko milion turista, a zadnje godine je posjetilo čak 8 miliona....zbog serije, naravno.
Došli smo do zaključka da Hurem, kao lik u seriji, ne vole samo one žene koje inače i u reali preziru žene koje plijene pažnju.

Zaboravih reći danas kad je Hurem spašena, pa kad je ležala u krevetu kako je ispalo super kad je mali Selim pružio ruke prema njoj i viknuo aneee... Baš je ono ispalo ekstrica. Tata je od uzbuđenja protrljao noge, a oteo mu se i neki zvuk kojeg je odmah pokušao sakriti kašljem :D.

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 17 Nov 2012, 01:26

Krokodil Behko wrote:Bome IM_ex ja pročitah da joj je babo ministar. Pričuvaj se :D
ih :im paZ da me ne uplasis :oo

Maja wrote: Tata je od uzbuđenja protrljao noge, a oteo mu se i neki zvuk kojeg je odmah pokušao sakriti kašljem :D.
Daj nam tatu, da obogati ovu temu :oo
Došli smo do zaključka da Hurem, kao lik u seriji, ne vole samo one žene koje inače i u reali preziru žene koje plijene pažnju.
Aplaudiram na zakljucak :aplauzz

Tempy
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Tempy » 17 Nov 2012, 07:56

Maja wrote: Rekao mi je da je bilo na TV kako Topkapi palaču godišnje posjećuje oko milion turista, a zadnje godine je posjetilo čak 8 miliona....zbog serije, naravno.
Dokumentarac o tome možeš skinuti ili pogledati ovdje http://BillionUploads.com/56wmocnkw7jc/ ... e.avi.html
Ako ne želiš da znaš da će Ibrahim biti ubijen od strane Sulejmana onda nemoj gledati.:)
Odličan zaključak za Hurem da je preziru žene koje žele pažnju za sebe. A šta je sa muškarcima koji je ne vole? Meni je ona super lik zato što sve čini da bi zaštitila svoju djecu, ali mi je bila mrska zbog toga što je uništila lice onoj simpatičnoj Mariji/Gul Nihal

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Nov 2012, 13:01

Koji muškarci? Ko je mrzi? Misliš u seriji ili u reali? Ja ne znam nijednog da je mrzi u reali, a u seriji je to samo Ibrahim- zna se zbog čega. Mrsi mu planove, staje između njega i Sulejmana...momčić preambiciozan.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 17 Nov 2012, 13:09

Bonaqua wrote:Valja li ova serija uopste? Strah me zapocinjati da je pratim iz dva razloga; nemam vremena, ako je pocnem pratiti, moracu sve ostale obaveze da odgodim zbog ove serije.
:stop :stop :stop Prelistavam brzinom svjetlosti zbog ovih sto nece u "suru",necu da ih gledam i slusam :lala
ali ti nemoj za Boga miloga,nedaj se niposto nagovoriti,ja poslije ove necu nijednu vise,nijednu,nijednuuuuuuu
Samo ces potrositi vremena i zivaca u nedogled,pa napravili serije sedam kilometara,hebo dinastiju nekadasnju :lupa
pa ko ce to do kraja serija imas 16894536296758 svaka po 45 min,pa ti sad vidi isplati li se :grana
Mene nagovorise i ostade,bjezi,spasavaj se dok se nisi navukla :noga
:zubi
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

crni_vilenjak
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by crni_vilenjak » 17 Nov 2012, 16:45

Ovo je najjaca scena u cijeloj seriji,muzika,efekti,scenografija,adrenalin raste iz sekunde u sekund i na kraju lice onog cafira kad vidi iza brda silu neprocjenjivo je hihi--

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 17 Nov 2012, 18:37

Ma gdje ona Im_ex kad je insan treba,eh sto veli Izet,nizasta je Bog dao nije :lupa :zubi

Zna neko od vas sto prednjačite koliko će Firuze serija otprilike ostati?
Samo to,no details please :stop
Tnx ;)

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 17 Nov 2012, 18:46

poceo sam da sanjam sulju
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 17 Nov 2012, 18:47

e to već navodi na različite zaključke :oo

blento59
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by blento59 » 17 Nov 2012, 18:57

ma mislim da mi je vec sjeo na k...c iako ni jednu epizodu nisam gledao
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak

IM_ex
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by IM_ex » 17 Nov 2012, 20:52

Zagorka wrote:Ma gdje ona Im_ex kad je insan treba,eh sto veli Izet,nizasta je Bog dao nije :lupa :zubi

Zna neko od vas sto prednjačite koliko će Firuze serija otprilike ostati?

Tnx ;)
Sakin ol! :maja
Negdje procitah da je potpisan ugovor na 12-13 epizoda.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Nov 2012, 20:58

Primijetila sam da jedan izraz Turci koriste u više situacija, pa se i prevodi na razne načine.
Sad ćete mi se smijati al mislim da kažu gečme šosum nešto tako... najviše prevode ozdravi brzo, nadam se da ćeš brzo biti bolje, ali i u slast, uživaj i još dosta toga.

adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by adacta » 17 Nov 2012, 21:02

20 grešaka u seriji Sulejman Veličanstveni

1. U seriji je sultan u hlačama. Kod Osmanlija su hlače zabilježene tek od vremena sultana Mahmuda II 1800-tih godina.
2. Odjeća žena na dvoru je francuska moda iz 19. stoljeća. Nema veza sa stilom odijevanja iz 16. stoljeća.
3. Kod Osmanlija, prinčevi nisu puštali brade. Tako je bilo i sa sultanom Kanunijem kad je došao na tron. U seriji, on ima bradu prilikom ulaska u Istanbul.
4. U seriji, zapovjednik mornarice Džafer-paša je ubijen mačem. Međutim, kod Osmanlija su se visoki dužnosnici, nakon presude, vješani omčom oko vrata.
5. Smrtne presude su se izvršavale pomoću balte (helebarda – vrsta sjekire) i osoba na dvoru zadužena za to se zvala baltadžija.
6. U seriji, kamen na kojem je ubijen spomenuti paša naziva se ibret-kamen, i nije imao tu funkciju već funkciju iznošenja na vidjelo, objavljivanja i proglasa (tešhir).
7. Sultan nije gledao likvidacije, kao što je to prikazano u seriji. Samo mu je, nakon smaknuća, bila pokazivana ukrvavljena košulja.
8. Sultana Sulejmana su “veličanstvenim” prozvali zapadnjaci, a ne Osmanlije.
9. Prilikom ustoličenja sultana bila bi upriličena paljba iz 121 topa. U seriji je prikazan vatromet. U tom vremenu, Osmanlije nisu imale takav običaj.
10. U seriji se Nasuh Matrakčija pojavljuje kao neki izgubljen i lud čovjek na ulici. Međutim, to je bio jedan od najučenijih ljudi u to doba. Bio je zajedno sa Kanunijom u Manisi. Međutim, u seriji se sa sultanom upoznaje u Istanbulu.
11. Kada je sultan Sulejman zasjeo na tron, imao je 26 godina, a u seriji glumac ima 41 godinu.
12.Hurrem sultanija se rodila 1506. Imala je 14 godina kada je došla na dvor. Glumica u seriji ima 27 godina.
13. Kada je sultan Sulejman došao na tron, bio je u starom dvoru, a ne na Topkapiji.
14. Nije primao strane izaslanike na način koji je prikazan u seriji – tako što se vuku po podu.
15. Nijedan izaslanik (osim iz turskog svijeta ili iz turskih plemena) nije mogao ući u sobu u kojoj je zasjedao Divan, a u seriji je ušao.
16. Na zasjedanju Divana, kada sultan priča, niko nije smio govoriti. U seriji je to slučaj.
17. U Haremu nisu bile samo sultanove robinje, a u seriji je to slučaj.
18. Odjeća vojnika ne odgovara odjeći tog vremena.
19. U seriji glavni čuvar odaje Has i neki veziri šetaju bez kape. To je nemoguće.
20. Djevojke koje bi došle u Harem, prvo bi prošle obuku i školovanje od tri godine, a tek onda se upoznavale sa sultanom. U seriji se Hurrem sultanija odmah upoznaje sa sultanom.

Post Reply

Return to “Serije”