Osamostaljivanje mladih od roditelja
Moderator: spacebound
- Socrates
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Osamostaljivanje mladih od roditelja
Predrasuda je ako na osnovu nekoliko primjera donosis sud o čitavoj populaciji.
Ima i negativnih i pozitivnih predrasuda.
Evo, recimo, statistika na ovo melekovo, u Kanadi, recimo, samo oko 5-6% ljudi završi po penzionerskim domovima i drugim institucijama za starije ljude. Svi ostali žive sa ostalim ljudima po gradovima.
Evo, recimo, statistika na ovo melekovo, u Kanadi, recimo, samo oko 5-6% ljudi završi po penzionerskim domovima i drugim institucijama za starije ljude. Svi ostali žive sa ostalim ljudima po gradovima.
. . . . . . . . .
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2787 times
- Been thanked: 8769 times
Usporedjivati zivot starih ljudi po zapadu i po bih nema nikakvog smisla.. To moze samo budala
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa ne uporedjujemo to, nego odnos pojedinih kultura prema starim ljudima u istim uslovima života.
Dakle, odnos Bosanaca prema njihovim roditeljima kada zive u Njemačkoj i odnos Nijemaca prema njihovim roditeljima.
Dakle, odnos Bosanaca prema njihovim roditeljima kada zive u Njemačkoj i odnos Nijemaca prema njihovim roditeljima.
. . . . . . . . .
- Duminjo
- Urednik foruma

- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4456 times
- Been thanked: 3424 times
Ma znam, samo vidiš i sama na šta sve to liči. Prvo imaš stanove za te starce koje personal pljačka uzduž i poprijeko (kradu im nakit itd), bezbroj slučajeva maltretiranja imaš, čak onaj slučaj kad personal doslovno zalijepi babu za wc šolju. Djeca nadju hrpu modrica na roditeljima i tako to. A onda imaš i staračke domove gdje se djeca žale kako su im roditelji neuhranjeni itd itd.MunDzi wrote: 13 Aug 2020, 18:34Los pokusaj sarkazma.Melek wrote: 13 Aug 2020, 18:06
Plus još, zna se na kakvom im “stratištu” završe stari kad skroz omlohave i onemoćaju, djeci im na pamet ne pada da ih dovuku sebi kući kao takve. Samo ih nekad posjete i lagano iskritikuju sistem što slabo pere guzice roditeljima im. A o žetvi korone da i ne govorim. Stare prdonje uvijek izvuku deblji kraj. Možda je sve to i ok, hajd znadni...
Da bi se neko o nekome starom i iznemoglom brinuo treba 24/7 briga.
Znaci, treba da nisi zaposlen, da nemas nikakvih obaveza, da ti novac kapa s neba i drveca, i onda se mozes posvetiti brizi i njezi.
Ili da trcis na sve strane da stignes i raditi i zaraditi i brinuti se o nekome kome treba 24/7 njega i brinuti o djeci i njihovim potrebama i sve tako tim tempom do neiznemoglosti.
I onda se to smatra kao ljubav, a staracki dom je valjda neljubav, jer tu sutnes svog roditelja jer ne zelis da se o njemu brines.
Mnogi stariji ljudi su nezavisni i zele do samog kraja da odrzavaju tu neku nezavisnost.
Koprcaju se i hoce dosta toga sami da odradjuju, ne zele da im iko pomaze i da previse oko njih igra.
Jedna mi tako starica rekla, da nece da se "opusti" (u prevodu nece da ide ni cerki ni sinu) jer ako prestane biti aktivna i prepusti se nekom drugom sljedeci joj je korak grob!!!
Bukvalno su to njene rijeci.
Stari ljudi na zapadu su daleko aktivniji od nasih starih.
Oni upiri i rukama i nogama da sto duze budu neovisni ni od koga.
Bolesni i sa problemima, ali guraju sve dok mogu.
I djeca im pomazu i nadgledaju non stop.
Tek kad vise ne mogu samostalno, kad se skonta da tu treba njega 24/7 onda imas opciju ili da se neko brine 24/7 ili dom sa profesionalnom njegom.
Ne treba brzo trcati i osudjivati ikoga.
Ja sam bila u poziciji da sam mogla sav svoj zivot, porodicni i profesionalni staviti na cekanje, i posvetiti si 24/7 brizi oko moje mame.
Ali ja sam izuzetak, a ne pravilo.
I by the way, ne moraš uvijek pisati svoje postove sa nekom dozom zadrtosti, jer ćemo stvoriti percepciju nekakve čangrizave babe ovdje.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55217 times
- Been thanked: 9850 times
Soc je dobar forumas, on te nece zajebat ako ne moze 

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa tebi je sve bezveze uporedjivati, što otprilike znaci da bi ti čitavu ljudsku vrstu vratio u totalno neznanje o bilo čemu.
Ljudi uporedjuju da nađu neke obrasce ponašanja u ovom krdu od ljudske vrste. Sve što mi smatramo za neku vrijednost je takvo zato što uporedjujemo sa nečim drugim.
Ljudi uporedjuju da nađu neke obrasce ponašanja u ovom krdu od ljudske vrste. Sve što mi smatramo za neku vrijednost je takvo zato što uporedjujemo sa nečim drugim.
. . . . . . . . .
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4456 times
- Been thanked: 3424 times
Švedska ko biva važi za primjer humanosti i društva koje vodi računa o svojim starim ali ono što se dešava danas u tom “sektoru” tamo je kriminalno. Valjda što je sve prebukirano, masa staraca a sistem na koljenima.Socrates wrote: 13 Aug 2020, 19:00 Predrasuda je ako na osnovu nekoliko primjera donosis sud o čitavoj populaciji.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
- Duminjo
- Urednik foruma

Covjek je Individua za sebe. Poznavajuci pet stranaca koji se istinski brinu o roditeljima ne znaci da su svi takvi.
Uslovi za brigu i citav odnos unutar porodice, koja je opet svaka posebna za sebe, uticu na tu brigu.
Mozemo porediti. Evo MunDzi poredi pa je navaljala tolko gluposti i neistine da covjek nema volju nista pisati na temu.
Uslovi za brigu i citav odnos unutar porodice, koja je opet svaka posebna za sebe, uticu na tu brigu.
Mozemo porediti. Evo MunDzi poredi pa je navaljala tolko gluposti i neistine da covjek nema volju nista pisati na temu.
- Duminjo
- Urednik foruma

- Socrates
- Forum [Bot]
Otprilike se ista stvar desila i zbog corone u Ontariju, toliko ekstremno da je premijer već najavio hrpu zakona koji će uređivati pravila za staračke domove.Melek wrote: 13 Aug 2020, 19:11Švedska ko biva važi za primjer humanosti i društva koje vodi računa o svojim starim ali ono što se dešava danas u tom “sektoru” tamo je kriminalno. Valjda što je sve prebukirano, masa staraca a sistem na koljenima.Socrates wrote: 13 Aug 2020, 19:00 Predrasuda je ako na osnovu nekoliko primjera donosis sud o čitavoj populaciji.
. . . . . . . . .
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Pa po citavoj evropi je tako bilo.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Socrates
- Forum [Bot]
Pa ne znam, teza je valjda da djeca koja ranije odu iz roditeljskog doma imaju tendenciju da slabije brinu za svoje roditelje kad ostare.
Što je takodje veoma bitno u čitavoj priči o osamostaljivanju.
. . . . . . . . .
- MunDzi
- Svadjalica

- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1391 times
Ja svoje postove uvijek mogu pisati onako kako ja zelim.Melek wrote: 13 Aug 2020, 19:07
Ma znam, samo vidiš i sama na šta sve to liči. Prvo imaš stanove za te starce koje personal pljačka uzduž i poprijeko (kradu im nakit itd), bezbroj slučajeva maltretiranja imaš, čak onaj slučaj kad personal doslovno zalijepi babu za wc šolju. Djeca nadju hrpu modrica na roditeljima i tako to. A onda imaš i staračke domove gdje se djeca žale kako su im roditelji neuhranjeni itd itd.
I by the way, ne moraš uvijek pisati svoje postove sa nekom dozom zadrtosti, jer ćemo stvoriti percepciju nekakve čangrizave babe ovdje.
Za tvoju, Dumijevu i percepciju ostalih kao sto ste vi nemam sluha.
Jednostavno, niste mi bitni, niti u vasim misljenjima/postovima pronalazim ista vrijedno lajkanja.
-
Venera
- Seksologinja

- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 717 times
ma mi Juznjaci jesmo zivlji , i vise se brinemo o susjedima, an Zapadu nema togaChloe wrote: 13 Aug 2020, 18:51Možda su predrasude a možda sam imala priliku upoznati određene obitelji iz raznih država, a imam i svojih koji su se ukalupili u taj zapad.MunDzi wrote: 13 Aug 2020, 17:37
Predrasude i nista drugo.
Ljudi na zapadu zele svojoj djeci da se sto prije osamostale, ne zato da bi ih nogirali iz kuce jer im je puna kapa, nego da od njih sto prije naprave zrele i samostalne ljude koji ce se uspjesno nositi zivotom i ako roditelji umro.
Kod nas je klasicno razmisljanje da su ljudi na zapadu hladni i da su hladni i prema rodjenoj djeci.
Sto naravno nije tacno, nego stvar nasih predrasuda.
Jednostavno, imaju drugaciji mentalitet od nas.
Mislim da su zreliji i pragmaticniji od nas.
Razlog zasto nasi ljudi misle da se radi o nedostatku emocija je upravo razlika u mentalitetu.
Kako god, za mene u ovom našem "ciganluku" ima više "života"...![]()
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
- Duminjo
- Urednik foruma

Koja laž jbtVenera wrote: 13 Aug 2020, 19:29ma mi Juznjaci jesmo zivlji , i vise se brinemo o susjedima, an Zapadu nema togaChloe wrote: 13 Aug 2020, 18:51
Možda su predrasude a možda sam imala priliku upoznati određene obitelji iz raznih država, a imam i svojih koji su se ukalupili u taj zapad.
Kako god, za mene u ovom našem "ciganluku" ima više "života"...![]()
![]()
- Socrates
- Forum [Bot]
Ja bogami pazim svoje komšije a i oni mene.
I rastezljiv mi je pojam komšije. Najdalji komšija mi je trenutno u Francuskoj.
I rastezljiv mi je pojam komšije. Najdalji komšija mi je trenutno u Francuskoj.
. . . . . . . . .
- Socrates
- Forum [Bot]
Najbliži odvrn'o Zeppeline, čuje se na dvije milje.
. . . . . . . . .
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2919 times
- Been thanked: 24170 times
- Status: Online
Ma glupe rasprave. Svako svoje odluke brani. Nema potrebe. Zivis kako zelis i gdje zelis. Nit su oni zlatni, nit smo mi zlatni. Al meni je moje najdraze. Bio, vidio,odlucio i nikada se nisam pokajao. Tu je sve moje. Od porodice do sjecanja... Tu sam ja, ja. Hajmo bosnobosnobosnohajmohercegovinoooo

Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Socrates
- Forum [Bot]
Nevjerojatno koliko ljudi ima tendenciju da kaže ništa i proglase kraj razgovaranja. 
. . . . . . . . .