Venera wrote: 14 Aug 2020, 08:16
Najdebilnije pitanje na temi je o osamostaljivanju maldih udoba u SFRJ
Da li su se vasi rdotileji osamostalili ili ne ? Moji jesu , sreli se na faksu u drugom gradu , nisu nikad zivjeli kod njenih ili njegovih
Moji takođe nikad kod ovih ili onih...
Ljudi upisivali srednje škole u drugom gradu.... Danas bi to bilo u drugoj državi što je tad bilo sasvim normalno, a danas većini maltene nezamislivo. Naravno da tokom školovanja nisu bili finansijski nezavisni, ali jesu mentalno, i neuporedivo više od nekog ko danas, u ovom sistemu, cijeli život provede u svom gradu, a samostalan je i finansijski i ono...stambeno jel.
Poslije srednje išli raditi u inostranstvu, ali se vraćali...Ko završi faks, poslije faksa opet nije čekao da mu padne s neba u njegovoj mahali, pa da ga njegovi izdržavaju i preko nekog zaposle, nego haj po državi pa traži...
A čuj mene haj po državi pa traži... to mu ga danas dođe vic i to crnohumorni.
Nedobog otić iz jednog entiteta u drugi pa tražit posao u struci

A ako i pokušaš, pa ga ne dobiješ...zbog imena, političke nepodobnosti i vjere ga nisi dobio, a ne zbog nesposobnosti i nerada. Čak i ako nije tako, to su prvi i jedini kriterij, objašnjenja za sve i uopšte se ne razmišlja dalje, niti traži uzrok problema i u sebi. Zato je lakše čuvat djecu u Australiji il ribat podove u Minhenu i konobarisat u svojoj mahali sa završenim faksom...godinama.
Sve u svemu prkno od društva, ali ujedno i zemlja sa toliko mogućnosti za one koji nisu zadrti i imaju dovoljno mozga u glavi i stečenog iskustva da dohakaju podobnim, a nesposobnim kretenima koji odlučuju - a da nikom dupe ne ljube. Uvijek ima sposobnih, pametnih i poštenih ljudi na svim pozicijama i na svakom putu za koji se odlučiš u životu. Sve ostalo su samo smiješni izgovori za neke pogrešne poteze, opravdanja i nezadovoljstva na ličnom nivou egzistencije...doduše, nisu čak ni smiješna, nego ogrezla u frustracijama, primitivizmu i agresivnosti.
Par ljudi koje istinski voliš, more onih koje poznaješ i cijeniš, svakakvih boja, korijena, priča i svoj svijet - kao i bilo gdje drugo.
Saamo još ovoj koroni dohakat pa da se vratimo normalnim tokovima i...