Osamostaljivanje mladih od roditelja

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2911 times
Been thanked: 24119 times
Status: Online

Re: Osamostaljivanje mladih od roditelja

Post by HAVANA »

MunDzi wrote: 14 Aug 2020, 13:38 I da zna samostalno ukljuciti masinu za ves i izabrati program.
I da zna makar jaja isprzit u tavi.
Jaja znam.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Post by insomnia »

Pa i grebanje za hranu je prehranjivanje 😁
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2781 times
Been thanked: 8726 times

Post by Duminjo »

Socrates wrote: 14 Aug 2020, 14:03 Nije samo rezonovanje dio formirane ličnosti.

Ako ne možeš, bukvalno rečeno, sam sebe prehraniti, nikako ne možeš biti formirana ličnost.
Podjes studirati sa 19. Diplomiras i sve zavrsis u roku. Odmah nadjes poso. To je tek sa 24-25.
Hoces reci da ne postoje osobe mladje od 24 koje nisu formirane?
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Socrates wrote: 14 Aug 2020, 14:03 Nije samo rezonovanje dio formirane ličnosti.

Ako ne možeš, bukvalno rečeno, sam sebe prehraniti, nikako ne možeš biti formirana ličnost.
hm, a vidi sto se desi sa dobom CVOD-19 , dzaba , narod ostade bez posla

pa drugi vanjski faktori koji nekome intenzivno preokrenu zivot

nije to bas tako , sve glatko i sve pod kontrolom

:jutarnja
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by jelena... »

Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 13:39
jelena... wrote: 14 Aug 2020, 10:50

Moji takođe nikad kod ovih ili onih...

Ljudi upisivali srednje škole u drugom gradu.... Danas bi to bilo u drugoj državi što je tad bilo sasvim normalno, a danas većini maltene nezamislivo. Naravno da tokom školovanja nisu bili finansijski nezavisni, ali jesu mentalno, i neuporedivo više od nekog ko danas, u ovom sistemu, cijeli život provede u svom gradu, a samostalan je i finansijski i ono...stambeno jel.
Poslije srednje išli raditi u inostranstvu, ali se vraćali...Ko završi faks, poslije faksa opet nije čekao da mu padne s neba u njegovoj mahali, pa da ga njegovi izdržavaju i preko nekog zaposle, nego haj po državi pa traži...

A čuj mene haj po državi pa traži... to mu ga danas dođe vic i to crnohumorni.

Nedobog otić iz jednog entiteta u drugi pa tražit posao u struci :valja A ako i pokušaš, pa ga ne dobiješ...zbog imena, političke nepodobnosti i vjere ga nisi dobio, a ne zbog nesposobnosti i nerada. Čak i ako nije tako, to su prvi i jedini kriterij, objašnjenja za sve i uopšte se ne razmišlja dalje, niti traži uzrok problema i u sebi. Zato je lakše čuvat djecu u Australiji il ribat podove u Minhenu i konobarisat u svojoj mahali sa završenim faksom...godinama.

Sve u svemu prkno od društva, ali ujedno i zemlja sa toliko mogućnosti za one koji nisu zadrti i imaju dovoljno mozga u glavi i stečenog iskustva da dohakaju podobnim, a nesposobnim kretenima koji odlučuju - a da nikom dupe ne ljube. Uvijek ima sposobnih, pametnih i poštenih ljudi na svim pozicijama i na svakom putu za koji se odlučiš u životu. Sve ostalo su samo smiješni izgovori za neke pogrešne poteze, opravdanja i nezadovoljstva na ličnom nivou egzistencije...doduše, nisu čak ni smiješna, nego ogrezla u frustracijama, primitivizmu i agresivnosti.
Ima i na marsu zivota pa opet niko da ode gore zivjeti.
Otkud ti mars pade na pamet, a radiš, imaš bogat društveni život, zadovoljan si svojim izborom zanimanja, primanjima i voliš posao kojim se baviš tu gdje jesi.

Ne razumijem. :cudi
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:00
MunDzi wrote: 14 Aug 2020, 13:50
A pri tom ga roditelj hrani i pere.
Formirana i finansijski zavisna licnost. Hmmm.
Kad si zavisan, slabo da mozes donositi odluke za sebe bez petljanja.
Pitanje je bilo samo sta je formirana ličnost.. Moze osoba biti formirana i sa 15, rezonovati mnogo bolje i zrelije od neke sa 30 koja je finansijski nezavisna.
Moze, ali to nije bio tvoj prvobitni odgovòr.

Eto, sad si fino objasnio i razdvojio zrelo razmisljanje od finansijske nezavisnosti.

Meni je npr formirana osoba ona koja je totalno nezavisna u svakom smislu uljucujuci i finansijski.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

MunDzi wrote: 14 Aug 2020, 14:09
Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:00

Pitanje je bilo samo sta je formirana ličnost.. Moze osoba biti formirana i sa 15, rezonovati mnogo bolje i zrelije od neke sa 30 koja je finansijski nezavisna.

Eto, sad si fino objasnio i razdvojio zrelo razmisljanje od finansijske nezavisnosti.

Meni je npr formirana osoba ona koja je totalno nezavisna u svakom smislu uljucujuci i finansijski.
Pa onda i po tvome, nema zrelih ispod 24 godine..
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:06

Podjes studirati sa 19. Diplomiras i sve zavrsis u roku. Odmah nadjes poso. To je tek sa 24-25.
Da. Ako ovisis o drugima u bilo kojem smislu, po meni nisi formirana ličnost.

Ima tu još aspekata, ali to je jedan važan. Drugi bi bio da znaš razlikovati dobro od zla. Ne da radiš dobro, nego da znaš razlikovati jedno od drugog, jer onda si odgovoran za sva svoja djela.

Neki ljudi nikad ne postanu formirane ličnosti. Recimo, ako žena iskljucivo ovisi od muža da moze preživjeti, što se mene tiče, ona nije formirana ličnost, jer nema potpunu slobodu djelovanja po svojoj savjesti.
. . . . . . . . .
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

jelena... wrote: 14 Aug 2020, 14:07
Otkud ti mars pade na pamet, a radiš, imaš bogat društveni život, zadovoljan si svojim izborom zanimanja, primanjima i voliš posao kojim se baviš tu gdje jesi.

Ne razumijem. :cudi
Pa mars mi dodje nesto slicno kao ove vaše tvrdnje da u bosni moze ko hoce i kolko hoce.
Živio sam u sarajevu do prije par godina i imo mnogo Kontakta sa omladinom, studentima, radnicima i cijelom ovom populacijom koja se tereti da je "lijena". Zato mislim da znam kako stvari stoje osim ako nismo zadnje tri godine postali svicarska kao sto je Neum posto Monte Carlo 😂
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera »

Socrates wrote: 14 Aug 2020, 14:12
Neki ljudi nikad ne postanu formirane ličnosti. Recimo, ako žena iskljucivo ovisi od muža da moze preživjeti, što se mene tiče, ona nije formirana ličnost, jer nema potpunu slobodu djelovanja po svojoj savjesti.
uh, ovo ipak pogresno zakljucujes :jok

koliko nena, baki sam upoznala da su izuzetne licnosti , itekako formirane , ne podjenjuj ljude :jok
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:10
MunDzi wrote: 14 Aug 2020, 14:09

Meni su zreo i formiran dva razlicita pojma.
Formirana osoba - totalno nezavisna.
Zrela - odrasla, zreo nacin rezonovanja. .finansijska situacija moze a i ne mora biti sredjena
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Venera wrote: 14 Aug 2020, 14:14
uh, ovo ipak pogresno zakljucujes :jok

koliko nena, baki sam upoznala da su izuzetne licnosti , itekako formirane , ne podjenjuj ljude :jok
Ja govorim o svom mišljenju.

Ne možeš biti ovisan o nekome i biti formirana ličnost.

Uostalom, ko uopste kaže da je "formirana licnost" nešto pozitivno. Čak sam i naveo da osoba može biti vrlo loša a formirana ličnost.

Ratko Mladić je bio formirana ličnost i donio odluku da pobije onoliki narod.
. . . . . . . . .
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:06

Ima tu još aspekata, ali to je jedan važan. Drugi bi bio da znaš razlikovati dobro od zla. Ne da radiš dobro, nego da znaš razlikovati jedno od drugog, jer onda si odgovoran za sva svoja djela.

Ja bih to samo Malo podijelio i na godine jer mislim da postoji mnogo formiranih ličnosti i Sa 20 godina koji su jednostavno u takvoj situaciji da, zbog vecih ciljeva u životu, trenutno moraju ovisiti finansijski od nekoga.
Fatam se opet primjernog Studenta. Ne postoji opcija da Bude finansijski samostalan osim ako ne zeli ugroziti cijeli buduci zivotni tok radi te neovisnosti. Kad bi ugrozio buducnost radi par godina samostalnosti, ispo bi budala.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

MunDzi wrote: 14 Aug 2020, 14:17
Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:10

Meni su zreo i formiran dva razlicita pojma.
Formirana osoba - totalno nezavisna.
Zrela - odrasla, zreo nacin rezonovanja. .finansijska situacija moze a i ne mora biti sredjena
Formiran je i bolesnik koji zavisi od pomoci rodbine, komšija..
Samo zato sto je bolestan nije formirana ličnost?
Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni »

Socrates wrote: 14 Aug 2020, 00:30
Čarobni wrote: 14 Aug 2020, 00:20 Kod bosanskih mladunčadi jako je rijetka zlatna sredina.
Ono pola što radi dobija minimalce s kojima taman može platit' sebi topli obrok i prevoz, a druga polovica, sa boljim platama, bi, osamostaljivanjem, bez minimalnih 10ak hiljada maraka mjesečno, vrlo brzo iskusila smrt glađu.
Eto, pojasni ovo. Zanimljiva je podjela pola pola, i čitav komentar je interesantan.
Pola-pola je neka okvirna podjela među ovom zaposlenom omladinom, nisam je račun'o.

Ono što ih ja znam a da uzimaju dobre pare, ne znaju sastavit' kraj s krajem, dobiju plate 2000KM(strašno dobra plata), ali za 10 dana moraju praznih džepova doć' babi i materi za trpezu da ne bi umrli od gladi, jer ne znaju s parama.

Eh, takvima apsolutno nikakvu ulogu ne igra to hoće li dobit' 2000KM ili 4000KM, epilog je na kraju isti-kokuzi za 10 dana.
Zato kažem da bi takvi razliku osjetili tek kad bi im plata bila 6-7 puta veća i to možda.

Ovo nije pretjerivanje, susret'o sam se s momcima koji imaju strašno dobre plate, ali su se u nekoliko navrata tresli od gladi, bukvalno nisu imali 20 feningi da sebi kupe kiflu u pekari - zaposleni su, rade, nisu kockari, ali ne znaju s parama i nisu to balavci od 20ak godina, nego mrcine od 25-40.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:19

Ja bih to samo Malo podijelio i na godine jer mislim da postoji mnogo formiranih ličnosti i Sa 20 godina koji su jednostavno u takvoj situaciji da, zbog vecih ciljeva u životu, trenutno moraju ovisiti finansijski od nekoga.
Fatam se opet primjernog Studenta. Ne postoji opcija da Bude finansijski samostalan osim ako ne zeli ugroziti cijeli buduci zivotni tok radi te neovisnosti. Kad bi ugrozio buducnost radi par godina samostalnosti, ispo bi budala.
Pa može bilo ko biti pametan, a ličnost koja nije formirana.

Ne određuje ti pamet, isključivo, formiranost ličnosti. Ja bih možda najradije upotrijebio riječ nezavisnost (u svakom smislu), kad govorim o formiranosti.

Mada, Englezi nemaju taj izraz u smislu na koji, mislim, vi, gurate taj pojam, pa mi je mozda tesko ocjeniti.

Englezi imaju izraz Mature Person, ali to podrazumijeva najviše psihološki profil.
. . . . . . . . .
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22755 times
Been thanked: 20838 times

Post by Masamune »

Zanimljivi odgovori. Zato me i ne čude različiti stavovi i shvatanja po pitanju ove teme.

Formirana ličnost, ipak, podrazumijeva i finansijsku samostalnost. Osoba može biti zrela za svoje godine, ali nikako i formirana ličnost ako ovisi od drugih ljudi. Ovdje ipak treba napraviti izuzetak za teško bolesne ljude i sve one koji su na neki način spriječeni višom silom.

Kod nas ljudi brkaju pojmove zrela i formirana ličnost. Razlikuju se, jer ovo drugo je širi pojam - obuhvata i zrelost i druge faktore poput finansija.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

Socrates wrote: 14 Aug 2020, 14:31
Duminjo wrote: 14 Aug 2020, 14:19

Pa može bilo ko biti pametan, a ličnost koja nije formirana.

Ne određuje ti pamet formiranost ličnosti. Ja bih možda najradije upotrijebio riječ nezavisnost (u svakom smislu), kad govorim o formiranosti.

Mada, Englezi nemaju taj izraz u smislu na koji, mislim, vi, gurate taj pojam, pa mi je tesko ocjeniti.

Englezi imaju izraz Mature Person, ali to podrazumijeva najviše psihološki profil.
Pa nisu ni pogrijesili. Jeste psiholoski profil. Ne znam da sam reko kako pamet odredjuje formiranost al je pamet jedan od osnovnih uslova za formiranost. Ta formiranost dodje negdje na vrhu piramide i dosta toga treba posloziti da bi covjek bio formiran.
Jeste i neovisnost bitna al mi nije kljucna jer je opet tu bar stepenicu ispod formiranosti na ovoj piramidi.
Zato formiranost gledam zasebno i ne usporedjujem sa drugim osobinama vec pokusah u prvom postu reci/objasniti.

Samostalno donošenje odluka bez vanjskih uticaja i samostalno placanje eventualno donesenih pogresnih odluka..
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22755 times
Been thanked: 20838 times

Post by Masamune »

Čarobni wrote: 14 Aug 2020, 14:21
Socrates wrote: 14 Aug 2020, 00:30

Eto, pojasni ovo. Zanimljiva je podjela pola pola, i čitav komentar je interesantan.
Pola-pola je neka okvirna podjela među ovom zaposlenom omladinom, nisam je račun'o.

Ono što ih ja znam a da uzimaju dobre pare, ne znaju sastavit' kraj s krajem, dobiju plate 2000KM(strašno dobra plata), ali za 10 dana moraju praznih džepova doć' babi i materi za trpezu da ne bi umrli od gladi, jer ne znaju s parama.

Eh, takvima apsolutno nikakvu ulogu ne igra to hoće li dobit' 2000KM ili 4000KM, epilog je na kraju isti-kokuzi za 10 dana.
Zato kažem da bi takvi razliku osjetili tek kad bi im plata bila 6-7 puta veća i to možda.

Ovo nije pretjerivanje, susret'o sam se s momcima koji imaju strašno dobre plate, ali su se u nekoliko navrata tresli od gladi, bukvalno nisu imali 20 feningi da sebi kupe kiflu u pekari - zaposleni su, rade, nisu kockari, ali ne znaju s parama i nisu to balavci od 20ak godina, nego mrcine od 25-40.
Takve što sam upoznao obično su to ljudi sa sigurnim radnim mjestima na budžetu. Ma hajd idem se zabiti u crveno u minusu ovaj mjesec saće meni leći plata početkom mjeseca... i tako vjerovatno do penzije.
Last edited by Masamune on 14 Aug 2020, 14:42, edited 1 time in total.
Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo »

MarlboroGold wrote: 14 Aug 2020, 14:38 Zanimljivi odgovori. Zato me i ne čude različiti stavovi i shvatanja po pitanju ove teme.

Formirana ličnost, ipak, podrazumijeva i finansijsku samostalnost. Osoba može biti zrela za svoje godine, ali nikako i formirana ličnost ako ovisi od drugih ljudi. Ovdje ipak treba napraviti izuzetak za teško bolesne ljude i sve one koji su na neki način spriječeni višom silom.

Kod nas ljudi brkaju pojmove zrela i formirana ličnost. Razlikuju se, jer ovo drugo je širi pojam - obuhvata i zrelost i druge faktore poput finansija.
Jel ovo tvoj zakljucak ili definicija?
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”