Postoji, glagol snijeti.Maja wrote: 21 Aug 2020, 15:32 Postoji li rijec snijeti u smislu da sneses nesto s tavana npr. Kao skinuti. Kako se onda kaze za musko. Snjeo nije, snio je jaje ili san.
Perfekat u muškom licu: je snio/snio je.
Postoji, glagol snijeti.Maja wrote: 21 Aug 2020, 15:32 Postoji li rijec snijeti u smislu da sneses nesto s tavana npr. Kao skinuti. Kako se onda kaze za musko. Snjeo nije, snio je jaje ili san.
Vidis interesantno, jel se onda isto pise kao snio je lijepe snove il je tu drugaciji perfekat
Ovo snijeti važi za jaje i za prenos sa višeg na niže. A za snove...nisam o tome razmišljala.Koraci_u_noci wrote: 21 Aug 2020, 15:46Vidis interesantno, jel se onda isto pise kao snio je lijepe snove il je tu drugaciji perfekatjelena... wrote: 21 Aug 2020, 15:42
Postoji, glagol snijeti.
Perfekat u muškom licu: je snio/snio je.
Postoji i glagol "sniti" (infinitiv), no perfekt u prvom licu jednine, muski rod bi bio "sam snivao".jelena... wrote: 21 Aug 2020, 15:59Ovo snijeti važi za jaje i za prenos sa višeg na niže. A za snove...nisam o tome razmišljala.Koraci_u_noci wrote: 21 Aug 2020, 15:46
Vidis interesantno, jel se onda isto pise kao snio je lijepe snove il je tu drugaciji perfekat
Na prvu, prije bih upotrijebila snivati...snivao je snove, a najprije ovu uobičajenu sa glagolom sanjati.
A zašto ne bi bilo sniti-snijem, kao što je kriti-krijem?John Cleese wrote: 21 Aug 2020, 16:11Postoji i glagol "sniti" (infinitiv), no perfekt u prvom licu jednine, muski rod bi bio "sam snivao".jelena... wrote: 21 Aug 2020, 15:59
Ovo snijeti važi za jaje i za prenos sa višeg na niže. A za snove...nisam o tome razmišljala.
Na prvu, prije bih upotrijebila snivati...snivao je snove, a najprije ovu uobičajenu sa glagolom sanjati.
Takodje postoji i glagol "snivati" (infinitiv) - perfekt u prvom licu jednine, muski rod je takodje "sam snivao".
Razlicit je prezent ta dva glagola (prvo lice jednine, rod moze biti i muski i zenski i srednji):
sniti - snujem
snivati - snivam
Zato sto je Laza Kostic rekao:"Snove snivam, snujem snove, snujem snove biserove..."jelena... wrote: 21 Aug 2020, 16:15A zašto ne bi bilo sniti-snijem, kao što je kriti-krijem?John Cleese wrote: 21 Aug 2020, 16:11
Postoji i glagol "sniti" (infinitiv), no perfekt u prvom licu jednine, muski rod bi bio "sam snivao".
Takodje postoji i glagol "snivati" (infinitiv) - perfekt u prvom licu jednine, muski rod je takodje "sam snivao".
Razlicit je prezent ta dva glagola (prvo lice jednine, rod moze biti i muski i zenski i srednji):
sniti - snujem
snivati - snivam
Kad je o snovima riječ, malo je takvih autoriteta kakav je bio Laza Kostić.John Cleese wrote: 21 Aug 2020, 16:19Zato sto je Laza Kostic rekao:"Snove snivam, snujem snove, snujem snove biserove..."![]()