Tradicionalna porodica

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9575 times
Been thanked: 11329 times
Status: Offline

Re: Tradicionalna porodica

Post by Krokodil Behko »

Nora Ibsenova wrote: 24 Aug 2020, 11:32
Krokodil Behko wrote: 24 Aug 2020, 11:29

U tradicionalnoj porodici, orditelji se ne razvode, jer se vole i poštuju.
Možda mi tu imamo sliku savršene porodice, koju neki nazivaju tradicionalnom, a pri tome joj dodaju tonove po želji.

Npr, kad bih se ja oženio, moja bi žena morala gledfati utakmice, westerne i piti pivo.
Za Arzu je tradicionalna porodica, kad mu ti serviraš hurme uz iftar, a potom odete igrati mafiju.

Za Dori, tradicionalna porodica je kad joj muž donese veliku tortu, svaki dan,

Za Insomniu, tradicionalna porodica je kad on ništa od tradicije ne radi, ali je zato životom brani na forumu.

Za Benija, tradicionalna porodica je kad žena istrese cijelu platu, za PS5

itd
Znači, ako se muž i žena razvedu, oni nikad i nisu bili u tradicionalnoj porodici?

Pisala je Jelena, na tom fonu. Nije da nisu bili, nego nisu uspjeli dostiči ideal tradicionalne/savršene porodice.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Idete vi puno u sirinu. Ko sto rekoh to tradicionalna porodica je povuceno kao kontra gay vjencanjima i usvajanju djece
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by jelena... »

Laser wrote: 24 Aug 2020, 11:34
Nora Ibsenova wrote: 24 Aug 2020, 11:23 Valjda je pojam tradicionalne porodice drugačiji od mjesta do mjesta.

Recimo u jednoj afričkoj državi, čini mi se Namibija, živi pleme gdje nema brakova nikako. Žena odabere muškarca koji će joj napraviti dijete, a kad se dijete rodi čitavo pleme ga odgaja i brine o njemu. Za njih je to tradicija.

Kod nas bi se moglo reći da tradicionalnu porodicu čine otac, majka i djeca.

I ako krenemo od tog temelja, je li onda tradicionalna porodica i ona u kojoj je jedan od roditelja umro, ili u kojoj su roditelji razvedeni?
Jest. Tradicionalna porodica je i kad umru otac i majka pa dijete ili djeca žive sa nanom i djedom. Ta porodica je doživjela nesreću gdje su dva člana iznenada umrla. Ali ih to ne isključuje iz kruga tradicionalnih porodica.

Bitna je ideja, a ona je ta da žena i muškarac stupe u brak i osnuju porodicu. Pa ako, zbog oboljenja ili nekog drugog poremećaja, ne mogu imati djecu, opet su tradicionalna porodica, bez obzira da li usvojili dijete ili ne.

Dva pedera koji žive u zajedničkom stanu i imaju seksualne odnose, ili dvije lezbe, nisu tradicionalna porodica. Ideja je ta da tako nikada neće napraviti potomstvo, pa bi tako ljudska vrsta izumrla u roku od 100 godina.

Neprirodno je i nefunkcionalno.

Ja tako vidim stvari, tako vidi i apsolutna većina, samo što se neki prave naivni.

Tebe ne računam u naivce. :D.
Je li tradicionalna porodica kad su otac i majka živi, a djeca žive sa nanom/bakom i djedom jer je sud tako odlučio nakon razvoda roditelja?
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15095 times
Been thanked: 14866 times

Post by Dori »

insomnia wrote: 24 Aug 2020, 11:33
Dori wrote: 24 Aug 2020, 11:32

Jedno je "napraviti" dijete....Drugo je "odgajati" dijete....
Ovi transparenti koje si citirao se odnose na gay vjencanja i usvajanja djece. Isti ovakvi se nosaju po fr
Ja sam procitala na transparentu da "nema porodice bez oca i majke". Tacka. Bez objasnjenja na sta se odnose i da nisu bas tako mislili...I bas ta definicija je ono sto meni smeta....(da napomenem da sam odrasla u "tradicionalnoj" porodici po njihovim standardima i zivim u jednoj takvoj, znaci nista na licnoj osnovi).
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Dori wrote: 24 Aug 2020, 11:37
insomnia wrote: 24 Aug 2020, 11:33

Ovi transparenti koje si citirao se odnose na gay vjencanja i usvajanja djece. Isti ovakvi se nosaju po fr
Ja sam procitala na transparentu da "nema porodice bez oca i majke". Tacka. Bez objasnjenja na sta se odnose i da nisu bas tako mislili...I bas ta definicija je ono sto meni smeta....(da napomenem da sam odrasla u "tradicionalnoj" porodici po njihovim standardima i zivim u jednoj takvoj, znaci nista na licnoj osnovi).
Pa zar ima? Otac i majka naprave dijete.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori »

insomnia wrote: 24 Aug 2020, 11:39
Dori wrote: 24 Aug 2020, 11:37

Pa zar ima? Otac i majka naprave dijete.
Naprave....Ali ga kasnije mozda odgaja samo mama, samo tata, nana i dedo, tetak i tetka. Za to dijete oni su porodica. Nema veze ko ga je napravio....Po ovima sto nose transparet to dijete ne raste u "tradicionalnoj" porodici....
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2548 times
Been thanked: 4401 times

Post by Nora Ibsenova »

Nora Ibsenova wrote: 24 Aug 2020, 11:23 Valjda je pojam tradicionalne porodice drugačiji od mjesta do mjesta.

Recimo u jednoj afričkoj državi, čini mi se Namibija, živi pleme gdje nema brakova nikako. Žena odabere muškarca koji će joj napraviti dijete, a kad se dijete rodi čitavo pleme ga odgaja i brine o njemu. Za njih je to tradicija.

I ako krenemo od tog temelja, je li onda tradicionalna porodica i ona u kojoj je jedan od roditelja umro, ili u kojoj su roditelji razvedeni?
Jest. Tradicionalna porodica je i kad umru otac i majka pa dijete ili djeca žive sa nanom i djedom. Ta porodica je doživjela nesreću gdje su dva člana iznenada umrla. Ali ih to ne isključuje iz kruga tradicionalnih porodica.

Bitna je ideja, a ona je ta da žena i muškarac stupe u brak i osnuju porodicu. Pa ako, zbog oboljenja ili nekog drugog poremećaja, ne mogu imati djecu, opet su tradicionalna porodica, bez obzira da li usvojili dijete ili ne.

Dva pedera koji žive u zajedničkom stanu i imaju seksualne odnose, ili dvije lezbe, nisu tradicionalna porodica. Ideja je ta da tako nikada neće napraviti potomstvo, pa bi tako ljudska vrsta izumrla u roku od 100 godina.

Ja tako vidim stvari, tako vidi i apsolutna većina, samo što se neki prave naivni.

Pričate kao da je 95% ljudi gej pa će iz umrijeti ljudska vrsta ako im dozvolilo da se širom planete vjenčaju.

Neće, ljudska vrsta raste, sve je manje resursa potrebnih da je održe.

Hoćemo li onda i ljudima koji ne žele imati djecu zabraniti brak jer.. Šta će u braku. Šta će i živjet kog klinca onda?

Neprirodno nije, u prirodi homoseksualnosti kolko hoćeš. Možda je TEBI neprirodno, a to je već druga stvar i nije mjerilo ničega.

Nefunkcionalno.. Možda. Onda su i ljudi koji ne žele djecu nefuncionalni, oni koji je ne mogu imati isto tako..

Dozvoliti pravo ljudima da žive kako hoće u smislu biranja partnera i modela porodice, nikako ne ugrožava nijedno tvoje pravo, osim što se kroz homofobiju služite sa milion izgovora koji se vrlo lahko mogu pobit razumnom i pametnom insanu.

I iskreno, kad ti pročitam ovakve komentare, počinjem da sumnjam i u tvoj razum a i u pamet.

Pozdrav, i nemoj me više kvotati ako misliš iznosit ikakve predrasude i slične tričarije spram drugih insan, dovoljno su me u ovih par dana dragi forumaši razočarali.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

insomnia wrote: 24 Aug 2020, 11:36 Idete vi puno u sirinu. Ko sto rekoh to tradicionalna porodica je povuceno kao kontra gay vjencanjima i usvajanju djece
Zato i pitam ovo što u prethodnom postu navedoh.

Da li je tradicionalna porodica kada su i otac i majka živi, a djecu odgajaju baka/nana i djed jer je sud tako odlučio nakon razvoda?

Detalje neću navoditi.
Last edited by jelena... on 24 Aug 2020, 11:45, edited 1 time in total.
Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Dori »

Sad nas ima preko 7 milijardi.....Mozda priroda ima svoj nacin da regulise neke stvari... :cudi
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:
Has thanked: 2270 times
Been thanked: 5428 times

Post by Beni »

Krokodil Behko wrote: 24 Aug 2020, 11:29

U tradicionalnoj porodici, orditelji se ne razvode, jer se vole i poštuju.
Možda mi tu imamo sliku savršene porodice, koju neki nazivaju tradicionalnom, a pri tome joj dodaju tonove po želji.

Npr, kad bih se ja oženio, moja bi žena morala gledfati utakmice, westerne i piti pivo.
Za Arzu je tradicionalna porodica, kad mu ti serviraš hurme uz iftar, a potom odete igrati mafiju.

Za Dori, tradicionalna porodica je kad joj muž donese veliku tortu, svaki dan,

Za Insomniu, tradicionalna porodica je kad on ništa od tradicije ne radi, ali je zato životom brani na forumu.

Za Benija, tradicionalna porodica je kad žena istrese cijelu platu, za PS5

itd
Pola :mmm
Fuck you a friendly note to start the day
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21849 times
Been thanked: 19899 times

Post by Masamune »

Nora Ibsenova wrote: 24 Aug 2020, 11:29
MarlboroGold wrote: 24 Aug 2020, 11:27 Ako su roditelji razvedeni to ni pod razno ne može biti tradicionalna porodica. To uopšte više nije porodica.
Čuj nije više porodica, što ne bi bila.
Zato što se to baš i ne uklapa u definiciju same porodice, ali pravno je prihvaćeno kao "porodica razvedenih roditelja". To se obično tako govori zbog djece da se ipak osjećaju voljeno od oba roditelja bez obzira što se oni nerijetko ne mogu očima gledati.

Ja tu lično više stvarno ne vidim porodicu ako su razvedeni i žive na različitim lokacijama.
Last edited by Masamune on 24 Aug 2020, 11:47, edited 1 time in total.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1213 times
Been thanked: 3840 times

Post by Laser »

jelena... wrote: 24 Aug 2020, 11:37

Je li tradicionalna porodica kad su otac i majka živi, a djeca žive sa nanom/bakom i djedom jer je sud tako odlučio nakon razvoda roditelja?
Jelo, zašto sada posežeš za ekstremnim slučajevima kad jako dobro shvataš šta sam htio reći? :)

Svi znamo šta se u našem podneblju smatra tradicionalnom porodicom, a ovamo postavljamo mali milion pitanja, kao da smo ovdje juče dospjeli iz Avganistana, sa Sumatre ili južnoameričke džungle.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Manson Family
MrH
22 bez glave
22 bez glave
Has thanked: 1690 times
Been thanked: 1391 times

Post by MrH »

Lasere brt gdje si ti :ljub
11/11/22
Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera »

monogmani heteroseksulani brak bi bilo lpravno rceno, ispravno :p

ali razvojem takvih brakova posljednjih nekoliko stoljeca pojavila se prevara supruznika u tim istm brakovima :jutarnja

Pisala sam vise puta , znam mladica , sad je 22 godine, oodrastao uz biolosku majku i njenu partnericu , ne znam kako je to na njega licno djelovalo u zivotu , ali on sad ima svoju hetero monogamnu porodicu sa djecom.

Ne znam nikoga tko je odrastao u porodici sa dva oca :D

Brak , monoglamni, poligmani i druge varijacije doticne zajednice, je produkt drustenih promjena na nasoj lijepoj Planeti :p

Najidelanija je opacija otac i majka, a opcije istopolnih brakova mi licno ne smetaju, ali svako djete ce se u takvim porodicama upitati kad primjeti razlike, i da se ne lazemo , svako djete zeli majku , mozda grijesim :rumenko sad ce me ocevi napastti na temi , ali majka je ipak majka :srce :srce
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2548 times
Been thanked: 4401 times

Post by Nora Ibsenova »

Ono što je ružno i što je neprihvatljivo za mene, jeste što se uz pojam tradicionalne porodice odmah kače stvari poput : muž mlati ženu, žena je domaćica i sve sama radi i odgaja djecu, dok on sjedi u kafani, itd. Tako glupe pretpostavke se koriste da se diskredituje pojam "tradicionalnog".
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser »

Nora Ibsenova wrote: 24 Aug 2020, 11:42

Pričate kao da je 95% ljudi gej pa će iz umrijeti ljudska vrsta ako im dozvolilo da se širom planete vjenčaju.

Neće, ljudska vrsta raste, sve je manje resursa potrebnih da je održe.

Hoćemo li onda i ljudima koji ne žele imati djecu zabraniti brak jer.. Šta će u braku. Šta će i živjet kog klinca onda?

Neprirodno nije, u prirodi homoseksualnosti kolko hoćeš. Možda je TEBI neprirodno, a to je već druga stvar i nije mjerilo ničega.

Nefunkcionalno.. Možda. Onda su i ljudi koji ne žele djecu nefuncionalni, oni koji je ne mogu imati isto tako..

Dozvoliti pravo ljudima da žive kako hoće u smislu biranja partnera i modela porodice, nikako ne ugrožava nijedno tvoje pravo, osim što se kroz homofobiju služite sa milion izgovora koji se vrlo lahko mogu pobit razumnom i pametnom insanu.

I iskreno, kad ti pročitam ovakve komentare, počinjem da sumnjam i u tvoj razum a i u pamet.

Pozdrav, i nemoj me više kvotati ako misliš iznosit ikakve predrasude i slične tričarije spram drugih insan, dovoljno su me u ovih par dana dragi forumaši razočarali.
Ne govorim o pravu izbora, pravu življenja u homoseksualnoj zajednici, niti o pravu na neimanje djece iako partneri imaju sve uslove za to. Govorio sam o svom viđenju tradicionalne porodice.

Neću te više kvotati, šteta je da se i dalje razočaravaš.
Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:

Post by Laser »

MrH wrote: 24 Aug 2020, 11:48 Lasere brt gdje si ti :ljub
Evo, bavim se dokazivanjem da je more slano, da pčele daju med i da je papa katolik. :plavi

Jesi li ti dobro. :pusa
Beni
Fuck you
Fuck you
Mood:

Post by Beni »

Gornja Maoča
jelena...
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by jelena... »

Laser wrote: 24 Aug 2020, 11:46
jelena... wrote: 24 Aug 2020, 11:37

Jelo, zašto sada posežeš za ekstremnim slučajevima kad jako dobro shvataš šta sam htio reći? :)

Svi znamo šta se u našem podneblju smatra tradicionalnom porodicom, a ovamo postavljamo mali milion pitanja, kao da smo ovdje juče dospjeli iz Avganistana, sa Sumatre ili južnoameričke džungle.
Zato što ih je sve više i više i zato što se s istima susrećem svakodnevno. Za mene ovo nije ekstremni slučaj.

A to što si napisao nije konkretan odgovor na moje konkretno pitanje:

Da li je tradicionalna porodica kada su otac i majka živi, a djeca žive sa nanom/bakom i djedom jer je sud tako odlučio nakon razvoda roditelja?
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”