Tradicionalna porodica
Moderator: spacebound
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21873 times
- Been thanked: 19925 times
- Status: Online
-
- Seksologinja
- Has thanked: 1306 times
- Been thanked: 716 times
- Status: Offline
Re: Tradicionalna porodica
pa da, sekusalno ponasnaje, seksulani idneitet, biosloska spolnost , sto nije jasno

Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"
-
- Seksologinja
http://www.bbc.com/travel/story/2018112 ... ern-mexico
aha, u Meksiku je prihvacen "treci spol", ali , opet radi ciljanih drustvenih razloga
znaci, sve ovisi od zajednice, kako necija rodna uloga/idenitet mogu doprinjeti drustvu
stoga, sto je uloga homo brakova u 21 stoljecu, narocito homo muskaraca, koji su bioloski porimiskuentniji, odnosno poligamija im je bliskija , stoga, sto traze brak poput hetero braka ( a isti je svaako jednako pod udarom poligamje), sto je sisao kopiranja hetero braka od strane homoh populacije
aha, u Meksiku je prihvacen "treci spol", ali , opet radi ciljanih drustvenih razloga

znaci, sve ovisi od zajednice, kako necija rodna uloga/idenitet mogu doprinjeti drustvu

stoga, sto je uloga homo brakova u 21 stoljecu, narocito homo muskaraca, koji su bioloski porimiskuentniji, odnosno poligamija im je bliskija , stoga, sto traze brak poput hetero braka ( a isti je svaako jednako pod udarom poligamje), sto je sisao kopiranja hetero braka od strane homoh populacije

- jelena...
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Naravno da su promjene neminovne, ali one su nepoželjne nekom ko je tradicionalan i pogubne prema nečemu što je tradicionalno jer tradicija predstavlja dugotrajno uspostavljan način mišljenja tj. ustaljeni običaj preuzet iz ranijih razdoblja.MarlboroGold wrote: 24 Aug 2020, 12:36I tradicije su sklone promjenana. Isto kad jednoj osobi kazes nesto, a onda prenese drugoj, pa druga trecoj itd pa dvadeseta osoba dobije nesto skroz iskrivljeno sto nema nikakve veze sa onim prvim sto je receno. Po slicnom sablonu se mijenjaju i tradicije (u duzem vremenskom periodu) ako vec narod sam ne skonta da nesto trebaju mijenjati iz nekih samo njima poznatih razloga.jelena... wrote: 24 Aug 2020, 12:08 Hm...tradicija je podefiniciji nešto što se baš...i ne mijenja...
Uvjeren sam da je jako mali broj tradicija koje su u ovom vremenu identicne onim kod prvih pojava istih.
A ako smo skloni tome da nešto preuzimamo iz ranijih razdoblja, u nama znanom obliku koji nam je jedini prihvatljiv, onda težimo ka tome da ono naše staro što je moguće više i jače odolijeva promjenama i da baš takvo kakvo jeste ostane dominantno u vremenu u kojem mi živimo.
Ali avaj!

Dođe stvarnost, breme sadašnjeg vremena i eto promjene strašne u našem dotadašnjem poimanju sretne porodice i funkcionalnog braka!

1. Njutnov zakon.

- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 21873 times
- Been thanked: 19925 times
- Status: Online
Stvar je u tome što tradiciju vremenom iskrive oni koji istu zagovaraju da ni sami više ne znaju šta je tradicija, a šta ne. Uvjerio sam se x puta u naprijed navedeno da su čak i ljudi, i to prve komšije koji žive bukvalno kuća do kuće, imali potpuna različita, pa i suprotna, shvatanja jedno te iste tradicije i običaja. Može neko tvrditi da je tradicionalan i govoriti da se poštuju ustaljeni običaji preuzeti iz ranijih razdoblja, ali se tu postavlja i pitanje da li je to korektno shvaćeno.jelena... wrote: 24 Aug 2020, 13:37Naravno da su promjene neminovne, ali one su nepoželjne nekom ko je tradicionalan i pogubne prema nečemu što je tradicionalno jer tradicija predstavlja dugotrajno uspostavljan način mišljenja tj. ustaljeni običaj preuzet iz ranijih razdoblja.MarlboroGold wrote: 24 Aug 2020, 12:36
I tradicije su sklone promjenana. Isto kad jednoj osobi kazes nesto, a onda prenese drugoj, pa druga trecoj itd pa dvadeseta osoba dobije nesto skroz iskrivljeno sto nema nikakve veze sa onim prvim sto je receno. Po slicnom sablonu se mijenjaju i tradicije (u duzem vremenskom periodu) ako vec narod sam ne skonta da nesto trebaju mijenjati iz nekih samo njima poznatih razloga.
Uvjeren sam da je jako mali broj tradicija koje su u ovom vremenu identicne onim kod prvih pojava istih.
A ako smo skloni tome da nešto preuzimamo iz ranijih razdoblja, u nama znanom obliku koji nam je jedini prihvatljiv, onda težimo ka tome da ono naše staro što je moguće više i jače odolijeva promjenama i da baš takvo kakvo jeste ostane dominantno u vremenu u kojem mi živimo.
Ali avaj!![]()
Dođe stvarnost, breme sadašnjeg vremena i eto promjene strašne u našem dotadašnjem poimanju sretne porodice i funkcionalnog braka!![]()
1. Njutnov zakon.![]()
Pa to što ti ne vidiš ulogu ne znači da je drugi ne vide. To samo znači da ti treba jača dioptrija.Venera wrote: 24 Aug 2020, 13:30 http://www.bbc.com/travel/story/2018112 ... ern-mexico
aha, u Meksiku je prihvacen "treci spol", ali , opet radi ciljanih drustvenih razloga![]()
znaci, sve ovisi od zajednice, kako necija rodna uloga/idenitet mogu doprinjeti drustvu![]()
stoga, sto je uloga homo brakova u 21 stoljecu, narocito homo muskaraca, koji su bioloski porimiskuentniji, odnosno poligamija im je bliskija , stoga, sto traze brak poput hetero braka ( a isti je svaako jednako pod udarom poligamje), sto je sisao kopiranja hetero braka od strane homoh populacije![]()
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1390 times
Pretpostavljam da se tradicionalnom porodicom smatra muz, zena i dijete/djaca.
Sve ostale kombinacije valjda nisu tradicionalne.
Licno, ne koristim terminologiju tradicionalne porodice jer postoje raznorazne kombinacije, tako da mi je terminologija porodica sirok pojam, a tradicionalna je samo podskup.
Sve ostale kombinacije valjda nisu tradicionalne.
Licno, ne koristim terminologiju tradicionalne porodice jer postoje raznorazne kombinacije, tako da mi je terminologija porodica sirok pojam, a tradicionalna je samo podskup.
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2696 times
- Been thanked: 8349 times
Neki pod pojmom tradiocionalne porodice podrazumijevaju odmah zenu robinju u kuci i da je mlati ko kako hoce..
Ja sam za tradicionalnu porodicu u kojoj se zna ko je musko a ko zensko a u kojoj se istovremeno zna/podrazumijeva da muskarac i zena stoje jedno pored drugog na istim nogama.
Ja sam za tradicionalnu porodicu u kojoj se zna ko je musko a ko zensko a u kojoj se istovremeno zna/podrazumijeva da muskarac i zena stoje jedno pored drugog na istim nogama.
- jelena...
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 1 time
Zlatni, ja se baš slabo uklapam u to očuvanje tradicije. Eventualno nešto malo kad je jezik i kultura u pitanju, ali ni na tim poljima ne insistiram na tradicionalnom, klasičnom i tome slično. Poštujem ono što mi se sviđa i to je to.MarlboroGold wrote: 24 Aug 2020, 14:41Stvar je u tome što tradiciju vremenom iskrive oni koji istu zagovaraju da ni sami više ne znaju šta je tradicija, a šta ne. Uvjerio sam se x puta u naprijed navedeno da su čak i ljudi, i to prve komšije koji žive bukvalno kuća do kuće, imali potpuna različita, pa i suprotna, shvatanja jedno te iste tradicije i običaja. Može neko tvrditi da je tradicionalan i govoriti da se poštuju ustaljeni običaji preuzeti iz ranijih razdoblja, ali se tu postavlja i pitanje da li je to korektno shvaćeno.jelena... wrote: 24 Aug 2020, 13:37
Naravno da su promjene neminovne, ali one su nepoželjne nekom ko je tradicionalan i pogubne prema nečemu što je tradicionalno jer tradicija predstavlja dugotrajno uspostavljan način mišljenja tj. ustaljeni običaj preuzet iz ranijih razdoblja.
Ali avaj!![]()
Dođe stvarnost, breme sadašnjeg vremena i eto promjene strašne u našem dotadašnjem poimanju sretne porodice i funkcionalnog braka!![]()
1. Njutnov zakon.![]()

Tradiciju, običaje, vjerske ili bilo koje druge... to treba znati i poštovati (ali ne deklarativno i reda radi kako to obično biva, nego na znanju i razumijevanju to poštovanje bazirati), a ne i po svaku cijenu nametati drugima pa čak ni najrođenijima. To je za mene nasilno homogenizovanje jedne životne zajednice...porodične, religijske, etničke ili bilo koje grupe što danas ''ne pije vode'' jer mnogo brže nego nekad dovodi do bunta i kontraefekta.
A sve ovo isto važi i za savremene tokove.
Za mene je korektno shvaćeno ono što objektivno ne ugrožava ni druge ni mene, a nekorektno shvaćeno ili neshvaćeno ili samo nekorektno - ono što objektivno ugrožava te iste....
Nemam drugo objašnjenje.
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3732 times
- Been thanked: 6854 times
Mastaj, jos si mlad..Duminjo wrote: 24 Aug 2020, 15:37 Neki pod pojmom tradiocionalne porodice podrazumijevaju odmah zenu robinju u kuci i da je mlati ko kako hoce..

Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- MunDzi
- Svadjalica
Meni je mnogo smijesno kad ljudi pocnu da se brinu oko izumiranja ljudske vrste, a za razlog brige uzmu postojanje homoseksualaca a ne npr zagadjenost zemlje i zraka, itd, itd.Laser wrote: 24 Aug 2020, 11:34
Jest. Tradicionalna porodica je i kad umru otac i majka pa dijete ili djeca žive sa nanom i djedom. Ta porodica je doživjela nesreću gdje su dva člana iznenada umrla. Ali ih to ne isključuje iz kruga tradicionalnih porodica.
Bitna je ideja, a ona je ta da žena i muškarac stupe u brak i osnuju porodicu. Pa ako, zbog oboljenja ili nekog drugog poremećaja, ne mogu imati djecu, opet su tradicionalna porodica, bez obzira da li usvojili dijete ili ne.
Dva pedera koji žive u zajedničkom stanu i imaju seksualne odnose, ili dvije lezbe, nisu tradicionalna porodica. Ideja je ta da tako nikada neće napraviti potomstvo, pa bi tako ljudska vrsta izumrla u roku od 100 godina.
Neprirodno je i nefunkcionalno.
Ja tako vidim stvari, tako vidi i apsolutna većina, samo što se neki prave naivni.
Tebe ne računam u naivce.![]()
Odakle ti ideja da ti tvoji pederi i lezbe ne mogu napraviti potomstvo!
Mnogi imaju bas svoju biolosku djecu.
Ocigledno ne sa svojim partnerom ili partnerkom, ali poenta je da homoseksualnost ne iskljucuje zelje niti mogucnost za roditeljstvom, niti imas garanciju da ce hetero roditelj biti bolji roditelj samo zato sto je hetero.
Toliko na tezu o funkcionalnosti.
Na tezu (ne)prirodnosti, kaze se za ljudsku vrstu da smo vecina na skali oko nule. Ako su krajnosti skale homo i hetero, mali procent je na tim krajnostima, a velika vecina je negdje oko nule.
Hoce reci, da je ljudski rod prirodno sklon ka biseksualnosti, bas kao i zivotinjski.
E tu onda dolazi svasta nesto, okruzenje, odgoj, drustvene norme, itd, itd pa se ta seksualnost "iskristalise", pa smo ti mi ljudi onda kao razumniji i pametniji, a bezbeli i prirodniji i normalniji od zivotinja.
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Kazem ja. Svudje mu je bolje nego u gacama
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Čarobni
- Inventar foruma
- Been thanked: 13 times
Zapravo, nikad nije ni bila stvar garancije, ali je uvijek bila stvar dobrih izgleda.MunDzi wrote: 24 Aug 2020, 16:32Meni je mnogo smijesno kad ljudi pocnu da se brinu oko izumiranja ljudske vrste, a za razlog brige uzmu postojanje homoseksualaca a ne npr zagadjenost zemlje i zraka, itd, itd.Laser wrote: 24 Aug 2020, 11:34
Jest. Tradicionalna porodica je i kad umru otac i majka pa dijete ili djeca žive sa nanom i djedom. Ta porodica je doživjela nesreću gdje su dva člana iznenada umrla. Ali ih to ne isključuje iz kruga tradicionalnih porodica.
Bitna je ideja, a ona je ta da žena i muškarac stupe u brak i osnuju porodicu. Pa ako, zbog oboljenja ili nekog drugog poremećaja, ne mogu imati djecu, opet su tradicionalna porodica, bez obzira da li usvojili dijete ili ne.
Dva pedera koji žive u zajedničkom stanu i imaju seksualne odnose, ili dvije lezbe, nisu tradicionalna porodica. Ideja je ta da tako nikada neće napraviti potomstvo, pa bi tako ljudska vrsta izumrla u roku od 100 godina.
Neprirodno je i nefunkcionalno.
Ja tako vidim stvari, tako vidi i apsolutna većina, samo što se neki prave naivni.
Tebe ne računam u naivce.![]()
Odakle ti ideja da ti tvoji pederi i lezbe ne mogu napraviti potomstvo!
Mnogi imaju bas svoju biolosku djecu.
Ocigledno ne sa svojim partnerom ili partnerkom, ali poenta je da homoseksualnost ne iskljucuje zelje niti mogucnost za roditeljstvom, niti imas garanciju da ce hetero roditelj biti bolji roditelj samo zato sto je hetero.
Toliko na tezu o funkcionalnosti.
Na tezu (ne)prirodnosti, kaze se za ljudsku vrstu da smo vecina na skali oko nule. Ako su krajnosti skale homo i hetero, mali procent je na tim krajnostima, a velika vecina je negdje oko nule.
Hoce reci, da je ljudski rod prirodno sklon ka biseksualnosti, bas kao i zivotinjski.
E tu onda dolazi svasta nesto, okruzenje, odgoj, drustvene norme, itd, itd pa se ta seksualnost "iskristalise", pa smo ti mi ljudi onda kao razumniji i pametniji, a bezbeli i prirodniji i normalniji od zivotinja.
-
- Seksologinja
pa kako homosi nisu uspjeli iskanlaisati svoju seksulanost ka hetero smijeruMunDzi wrote: 24 Aug 2020, 16:32

ne bih rekal da je seksulana orijetacija iskljucivo iskanalisana drustvenim faktorima

jer moramo podvuci da je seksualna privlacnost vrlo odvojena od svijesnog

- MunDzi
- Svadjalica
Za dobro roditeljstvo su potrebne raznorazne karakterne osobine.Čarobni wrote: 24 Aug 2020, 16:41
Zapravo, nikad nije ni bila stvar garancije, ali je uvijek bila stvar dobrih izgleda.
Ne vidim seksualnost kao neki bitan faktor dobrog roditeljstva.
-
- Seksologinja
ali, majcinstvo i ocinstvo imaju svoje razlicitosti

- Čarobni
- Inventar foruma
- MunDzi
- Svadjalica
- Čarobni
- Inventar foruma
Zato što muškarac nije isto što i žena, imaju različite uloge i pristupe u odgoju djece, zbog čega je, za dijete, bitno prisustvo očinske i majčinske figure u njegovom odgoju.
- MunDzi
- Svadjalica
Pa kako npr gledas na samohrane majke i oceve?Čarobni wrote: 24 Aug 2020, 17:31Zato što muškarac nije isto što i žena, imaju različite uloge i pristupe u odgoju djece, zbog čega je, za dijete, bitno prisustvo očinske i majčinske figure u njegovom odgoju.
Hoce li njihova djeca biti "ostecena" ako u njihovom odgoju ne ucestvuje npr majka ili npr otac, ali ucestvuje tetka, tetak, nena, djed, brat, sestra, itd?