BiH u ocima njene dijaspore

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2666 times
Been thanked: 4658 times
Status: Offline

Re: BiH u ocima njene dijaspore

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:39

Socrates wrote: 25 Aug 2020, 23:36
Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:26

Pa nego u koji će kontekst stavit ako je riječ o dijaspori i ako se tako dijaspora ponaša?

Jel to nije bahato ponašanje zato što dolazi od strane dijaspore?

Jest, većina dijaspore se bahati kad dođe ovdje i to će ti svako ko radi u uslužnoj djelatnosti reći.

E sad, za mene to nisu nikakve krupne stvari, niti nešto zbog čega bi bila ljuta ili ogorčena. Dođu ljudi na svoje, potroše svoje pare, potroše i više nego domaći i to treba poticati, a ne odbijati ih uz kontrabahatost.

Prešutiš, zaradiš, i dobro svima.
Pa prvo off topic je, jer je tema kako dijaspora vidi BIH a ne obrnuto.

Kao drugo, ne vidim po forumu da ste vi što živite dole ista manje bahati. Jel' ja sad treba da idem i vrištim da su Bosanci bahati?

Kao treće, ne treba dalje dijeliti ljude jer smo dosad već podijeljeni toliko da nas teško sta može sastavit'. Tesko sta.

Kao četvrto, možda je dijaspora u inostranstvu navikla na visi kvalitet usluga, pa sad to traži i u Bosni. Kao privatni djelatnici, možda ste se mogli zapitati zašto su navikli na viši kvalitet usluga i da li je to dobro ili loše.

Kao peto, oni taj kvalitet usluga zahtijevaju u državi koja je njihova koliko je i vaša. Ovdje se može ponoviti ono o dijeljenju.

Kao šesto, da li potpunog stranca koji zahtijeva viši kvalitet usluga gledate isto kao dijasporu?
A trebamo li im onda više i na platit nego domaćim ako zahtijevaju viši kvalitet nego onaj koji dajemo domaćim?

Ako zahtjeva da ga se primi preko reda ili da odložiš nekom drugom termin jel se to treba više naplatit?
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:40

Što je neko vrijednija mušterija ako je iz dijaspore? Što misle da njihova marka vrijedi više od moje?
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag » 25 Aug 2020, 23:40

Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:30 I koja je glupost reć: štaaaaaa jeeee, vi ovdje popravljate zube i idete na frizuru, ko da je to nešto.. Aman pogrešno. Govorite isto kao da su zli što to rade.

Umjesto da kažu blago nama, skoči nam posao, zaradimo, i treba da popravljaju ovdje zube, i treba da se ovdje šišaju, i treba da ovdje kupuju naočare, elhamdulila, jok, odma štaae seljo nemaš para za njemačkog zubara.
Nije problem ni u parama ni u tom dijaspora. Nego u ophodjenju. Ako je na zapadu nije Bogom dan. Ja platim kafu 1.50 KM ko i on. Nista manje. Niti njegovo govno mirise.
Samo da se promijeni pristup prema vlastitom narodu i ne vjerujem da bi ikad iko nesto lose rekao prema njima. Niti pravili sada generalizaciju.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2810 times
Been thanked: 23269 times

Post by HAVANA » 25 Aug 2020, 23:40

Ma da se ne lazemo. Svakog gledam isto i kako cu mu uzet pare. Sto vise. Kao i svuda na svijetu. I mene uzmu lopatom gdje god odem. Pa i ja tako.Naucio vani. Sve ide, osmijeh, tepanje, usluga, zelje, samo plati... :cudi
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 25 Aug 2020, 23:41

Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:04 Žena kaže da su ljudi bahati, da traže termine odmah i sad, da neće da čekaju svoj termin, da nemaju obzira da ima i drugih pacijenata, a vi njoj govorite da je to normalno i nebahato ponašanje...
Ti zaista vjerujes da je to bas tako kako si ti napisala.

Nema tu da oni hoce ili nece da cekaju.
Stomatolog ti da slobadan termin i to je to.
Ili te moze uklopiti ili ne.
Da li zaista mislis da je iko toliko bahat pa da stomatologu kaze - hocu da otkazes sve pacijente i da mene ubacis u sve te termine.
Nece biti da je tako.
Vila karikira.
A i ti to sada radis.
Pravite se naivne.

Prije ce biti da se stomatolog sezonom sam svjesno preoptereti poslom jer su mu mile pare.
Voli pare, ali mrzi klijenta - jer je umislio sebi da ga klijent ne postuje dovoljno.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:41

Čuj navikli na veći kvalitet, onda su navikli i na veće cijene. Joj što ti moreš nekad glupost isfilozofirat

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila » 25 Aug 2020, 23:46

MunDzi wrote: 25 Aug 2020, 23:41
Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:04 Žena kaže da su ljudi bahati, da traže termine odmah i sad, da neće da čekaju svoj termin, da nemaju obzira da ima i drugih pacijenata, a vi njoj govorite da je to normalno i nebahato ponašanje...

Da li zaista mislis da je iko toliko bahat pa da stomatologu kaze - hocu da otkazes sve pacijente i da mene ubacis u sve te termine.
Nece biti da je tako.
Vila karikira.
A i ti to sada radis.
Pravite se naivne.

Prije ce biti da se stomatolog sezonom sam svjesno preoptereti poslom jer su mu mile pare.
Voli pare, ali mrzi klijenta - jer je umislio sebi da ga klijent ne postuje dovoljno.
Ne karikiram uopce
Ali sam izgubila volju pisati ista vise

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 25 Aug 2020, 23:47

Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:39
Socrates wrote: 25 Aug 2020, 23:36

Pa prvo off topic je, jer je tema kako dijaspora vidi BIH a ne obrnuto.

Kao drugo, ne vidim po forumu da ste vi što živite dole ista manje bahati. Jel' ja sad treba da idem i vrištim da su Bosanci bahati?

Kao treće, ne treba dalje dijeliti ljude jer smo dosad već podijeljeni toliko da nas teško sta može sastavit'. Tesko sta.

Kao četvrto, možda je dijaspora u inostranstvu navikla na visi kvalitet usluga, pa sad to traži i u Bosni. Kao privatni djelatnici, možda ste se mogli zapitati zašto su navikli na viši kvalitet usluga i da li je to dobro ili loše.

Kao peto, oni taj kvalitet usluga zahtijevaju u državi koja je njihova koliko je i vaša. Ovdje se može ponoviti ono o dijeljenju.

Kao šesto, da li potpunog stranca koji zahtijeva viši kvalitet usluga gledate isto kao dijasporu?
A trebamo li im onda više i na platit nego domaćim ako zahtijevaju viši kvalitet nego onaj koji dajemo domaćim?

Ako zahtjeva da ga se primi preko reda ili da odložiš nekom drugom termin jel se to treba više naplatit?
Draga moja, treba da utvrdite sta je efikasnije, sta profesionalnije, sta prihvaćenije u svijetu i da onda pokušate tako svakog usluzivati.

Dizanje kvaliteta usluga nije neko naprdjivanje nego dokazano diže profit.

Ne živite vi u Somaliji nego zemlji koja je kandidat za ulazak u EU.
. . . . . . . . .

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 25 Aug 2020, 23:48

Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:33
ina wrote: 25 Aug 2020, 23:30

A ko mjeri?
Oni koji se susreću s tim.

Iz ličnog iskustva.

8 od 10 dijasporaca kad mi dođe u radnju me tretira kao da sam niža vrsta. I na osnovu tog omjera mogu reći.

4 od 10 domaćih to radi.

Al meni to ništa ne smeta. Svako ko potroši marku za bosansku privredu je za mene pravi čojk, a tih par trenutaka koje moram istrpit nešto, mi ne predstavlja nikakav problem.
Mozda je do tebe i tvoje percepcije.
Zasto bi te iko tretirao kao da si niza vrsta?
Zasto?
Zar zaista mislis da ljudi nemaju sta pametnije u zivotu raditi nego tretirati nekoga od koga mozda potencijalno mogu nesto kupiti kao nize vrijednu osobu.
Ja ne vjerujem u to.
Jendostavno ne vjerujem.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:49

MunDzi wrote: 25 Aug 2020, 23:41

Nece biti da je tako.
Vila karikira.
A i ti to sada radis.
Pravite se naivne.

Otkucala sam odgovor i izbaci me forum, ne da mi se ponovo.

Moje iskustvo lično jeste da su u prosjeku dijasporci češće i više bahati od ostalih mušterija, a možete me svi do ujutru ubjeđivat u drugačije, iskustvo na terenu meni to govori. Ako sam jedina sa takvim iskustvom, dobro je, odlično.

A i više puta sam rekla da to nije ništa toliko krupno da bih odgovorila bezobrazno takvoj mušteriji, mušterija jeste uvijek u pravu sviđalo se to nekom ili ne. Ustvari, nije, ali moraš se ponašati kao da jeste ako hoćeš da budeš u plusu.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:51

MunDzi wrote: 25 Aug 2020, 23:48
Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:33

Oni koji se susreću s tim.

Iz ličnog iskustva.

8 od 10 dijasporaca kad mi dođe u radnju me tretira kao da sam niža vrsta. I na osnovu tog omjera mogu reći.

4 od 10 domaćih to radi.

Al meni to ništa ne smeta. Svako ko potroši marku za bosansku privredu je za mene pravi čojk, a tih par trenutaka koje moram istrpit nešto, mi ne predstavlja nikakav problem.
Mozda je do tebe i tvoje percepcije.
Zasto bi te iko tretirao kao da si niza vrsta?
Zasto?
Zar zaista mislis da ljudi nemaju sta pametnije u zivotu raditi nego tretirati nekoga od koga mozda potencijalno mogu nesto kupiti kao nize vrijednu osobu.
Ja ne vjerujem u to.
Jendostavno ne vjerujem.
E to sad vjerovanje ili ne vjerovanje nije na meni da dokazujem ili obaram.

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5049 times
Been thanked: 7007 times

Post by ina » 25 Aug 2020, 23:51

Vrag wrote: 25 Aug 2020, 23:40
Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:30 I koja je glupost reć: štaaaaaa jeeee, vi ovdje popravljate zube i idete na frizuru, ko da je to nešto.. Aman pogrešno. Govorite isto kao da su zli što to rade.

Umjesto da kažu blago nama, skoči nam posao, zaradimo, i treba da popravljaju ovdje zube, i treba da se ovdje šišaju, i treba da ovdje kupuju naočare, elhamdulila, jok, odma štaae seljo nemaš para za njemačkog zubara.
Nije problem ni u parama ni u tom dijaspora. Nego u ophodjenju. Ako je na zapadu nije Bogom dan. Ja platim kafu 1.50 KM ko i on. Nista manje. Niti njegovo govno mirise.
Samo da se promijeni pristup prema vlastitom narodu i ne vjerujem da bi ikad iko nesto lose rekao prema njima. Niti pravili sada generalizaciju.

Još zanimljivije..

Ima valjda ljudi koji se i fino ponašaju..vide li se takvi uopšte? :hm
Nora je eto srela dobar čvor neprimjernih.. I tvoje brojke iste..
Svijest ima sidrište.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:52

Socrates wrote: 25 Aug 2020, 23:47
Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:39

Draga moja, treba da utvrdite sta je efikasnije, sta profesionalnije, sta prihvaćenije u svijetu i da onda pokušate tako svakog usluzivati.

Pobrko si se sad skroz na skroz.

Svi za istu cijenu dobijaju istu uslugu.

Ako hoćeš ekstra pažnju i titranje, ili plati više, ili idi tamo gdje si kako ti reče, navikao na to.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 25 Aug 2020, 23:53

Sto se tiče cijena, cijene formira tržište.

Ako mislite da će vam se isplatiti podići cijene, a vi dignite cijene.

Ako ćete puci zato što dignete cijene, nemojte dizati cijene.
. . . . . . . . .

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:55

ina wrote: 25 Aug 2020, 23:51

Još zanimljivije..

Ima naravno. Da nema govorila bi SVI su isti.

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Post by Heidi » 25 Aug 2020, 23:56

U mnogo prodavnica u Bosni, kad bih usla da nesto kupim, kao da me smrt sa kosom gleda s one strane pulta.

Na pocetku sam se ibretila, sad udjem I nasmijesim se prva, jer sam shvatila za koje novce rade.
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 25 Aug 2020, 23:56

Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:52
Socrates wrote: 25 Aug 2020, 23:47

Pobrko si se sad skroz na skroz.

Svi za istu cijenu dobijaju istu uslugu.

Ako hoćeš ekstra pažnju i titranje, ili plati više, ili idi tamo gdje si kako ti reče, navikao na to.
Pa dobro, onda, recite da profit nije najvazniji a ne šupljirate o svemu i svačemu.

Znači, i vi koristite njihovu ljubav prema domovini pa je "uzmi ili ostavi". I to je pomalo bahato.

Ja sam već rekao, treba vidjeti sta je bolje po nekim ustanovljenim svjetskim standardima pa svima takvu uslugu davati.
. . . . . . . . .

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 25 Aug 2020, 23:57

Socrates wrote: 25 Aug 2020, 23:53 Sto se tiče cijena, cijene formira tržište.

A to opet nema veze sa nečijim bahatim ponašanjem.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 25 Aug 2020, 23:59

;)
Nora Ibsenova wrote: 25 Aug 2020, 23:57
Socrates wrote: 25 Aug 2020, 23:53 Sto se tiče cijena, cijene formira tržište.

A to opet nema veze sa nečijim bahatim ponašanjem.
Ja sam o bahatosti već napisao. Ne fali je ni vama sto živite u Bosni.
. . . . . . . . .

Vrag
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 57 times
Been thanked: 247 times

Post by Vrag » 25 Aug 2020, 23:59

ina wrote: 25 Aug 2020, 23:51

Još zanimljivije..

Pa ima, samo je manjina

Post Reply

Return to “Dijaspora”