BiH u ocima njene dijaspore

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times
Status: Offline

Re: BiH u ocima njene dijaspore

26 Aug 2020, 00:45

Dobro ja posto idem autom odmah napadnem one konobarice vec u sloveniji 😁
Jao kaku sam policajku upozno u Fr ambasadi u Ljubljani 😱
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2800 times
Been thanked: 5032 times

26 Aug 2020, 00:45

MunDzi wrote: 26 Aug 2020, 00:34
Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:18

Pa ja samo i pričam o svom iskustvu i o onome sa čime se ja susrećem.

Evo primjer, traži žena neku haljinu veličine L, ja provjerim u sistemu, ima jedna, ali ne stoji sa ostalim haljinama.
Zamolim je da sačeka dok potražim gdje je, nema je nigdje na radnji, pitam je ima li vremena da odem u magacin da je nađem, kaže da ima, nema je u magacinu.

I za mene je sasvim legitimno što od mene očekuje da to uradi, i sasvim je sigurno da ću to sve i uraditi jer želim da joj prodam tu haljinu kad već želi da je kupi.

Kad nastupa bahatost?
Napokon nađem haljinu, u rezervacijama, piše ime osobe koja je rezervisala i datum do kojeg je rezervisala. Taj datum još nije istekao. Objasnim to kupcu (jer zahtjeva da zna zašto na stanju ima haljina, a ovamo je nema - sa pravom) i on od mene zahtjeva da mu je prodam iako je neko rezervisao do datuma koji još nije istekao. Ona od mene traži da kupca koji dođe po svoju rezervaciju koju očekuje da će naći, vratim kući jer ona želi tu haljinu. Jer se njoj žuri. Jer će ona otići iz Bosne, a dolaziće opet roba, pa nek taj drugi kupac sačeka novu isporuku, ona nema vremena da čeka.

E o takvim sitnim bahatostima pričam.

Nije ni vila rekla da je bahato što neko traži termin, nego je bahato što neko zahtjeva termin SUTRA i neće da se pomiri sa tim da termina sutra jednostavno nema.
Vidis, da se tako nesto desilo vani, oni bi joj s pravom najvjerovatnije prodali haljinu jer je greska njihova i ako se radi o shopu dobre reputacije.

Da je shop u sistem stavio da nema haljine na raspolaganju jer i ta zadnja sto je rezervisana u principu nije na raspolaganju novom kupcu, sve bi bilo u redu.
Ovako, njoj kao kupcu je receno da postoji haljina i da je ti samo trebas pronaci.
U prevodu, prodaja se vec verbalno desila.
Kad si je pronasla trt milojka, neko nakacio cedulju da je Hanka Paldum rezervisala, ali sistem kaze da je slobodna.
Kupca ne interesuje sto se shop nije organizovao profesionalno i sto "zajebava" kupca.
S njene tacke gledista shop je u krivu.
Nije ni tvoja greska.
Ali jeste greska shopa kao usluzne djelatnosti.
I tebi ta zena izgleda bahata, a toj zeni vi kao predstavnici tog biznisa izgledate bahati.
Može sve to biti i stvar percepcije.

Mada, ja imam osjećaj da sam rekla da mi je neko rekao: "što si tako debela, eto te k'o krava" ti bi rekla da sam ja za to nekako kriva. A to se jeste desilo.

Njoj je rečeno da haljina postoji i rečeno joj je na početku da postoji mogućnost da je rezervisana (i uvijek naglasim da postoji mogućnost da je jednostavno ukradena) zato i pitam: želite li sačekati? Želiš, onda rizikuj da je nema.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

26 Aug 2020, 00:46

Fuddo wrote: 26 Aug 2020, 00:37 Al evo sad ozbiljno
Ocima dijaspore
Prvo kad sletim, izAJdem iz aviona
I onda idem idem
Dodjem do carine, salter
Dadnem pasos
I ona zuja gleda u pasos gleda, al pravo ga zajebano zenta
Ko 007

Pa ond ona rekne na hatljavom engleskom
Mr fudo, what is purpose of your visit to Bosnia and Herzegovina
I onda ja reknem na jos hatljavijem bosanskom
Doso sam bona da vidim imal kakva bil se udala za mene
I onda se ona nakesla
I vidim joj po pogledu da se zaljubila
Vrati mi pasos i rekne dobro dosli
A ja njoj reknem
Fala Sedzida

I et...to je prvi pogled
I onda te taksista odere sa aerodroma a ne upali taksimetar :D.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

26 Aug 2020, 00:47

Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:31
Čarobni wrote: 26 Aug 2020, 00:27

Jes', al' znaš šta je belaj?
Preko pola poslodavaca pričom ušminka radno mjesto tako da je omjer uloženo-dobijeno stvarno dobar, a kad dođeš, natovari ti milion sranja o kojima na razgovoru nije bilo ni govora i onda je sasvim normalno da nećeš radit' po dogovoru nego po zasluzi.

Preko polovine poslodavaca ne bi nikad uspjeli pronaći radnika za definisanu platu kad bi naveli stvarni opis posla i sve, ciljano skrivene, zajebe koje sa sobom nosi.
Znam, pa nisam ja ovdje sad ponikla.

Pretprošle godine sam dobila posao u firmi koji mi je na razgovoru predstavljen kao "vođenje računa o kasi, ulaznim i izlaznim fakturama".
Dakle moje je da izdajem fiskalne račune, nosam po firmi pripadajuće fakture odgovarajućim sektorima i pomažem knjigovođi oko vođenja papira jer sam ekonomski tehničar. Početna plata, 500KM, 48h sedmično. Ja pristala jer sam morala.

Za sedmicu dana sam radila samo to, a onda je počelo tovarenje ostalog, počelo je sa primanjem telefonskih narudžbi, hajde ok, pa onda napravi kafu uredskim službenicima, hajd, pa onda sam najednom bila zadužena i za kafe aparat i pravljenje kafa mušterijama, pa sam onda počela i pomagat u kuhinji, pa sam onda počela i čistit kuhinju poslije smjene, pa sam onda počela čistit i restoran poslije smjene, pa kad je došla narudžba krompira za kuhinju a ja bila jedina u firmi (jer valja nadoknadit taj posao oko knjiga na kraju kad svi odu) i kad sam istovarila kamion vreća krompira, dala otkaz.

Ali za sve to nije bila krvia ona mušterija iza pulta, nego moj poslodavac i nemam pravo da se na toj mušteriji istresam.
Nisam jednom naletio na neljubazno osoblje, ali skoro uvijek sam im'o razumijevanja za to, šta znam, ne krivim ljude toliko kad znam da su u rukama robovlasnika niti sam njihovu neljubaznost shvatao lično, ali ima smisla rastjerivat' mu mušterije, to je jedini način da mu naneseš kakvu-takvu štetu.

Kod nas raja jednostavno ne shvata da se i ljubaznost mora platit', kod nas to mahom nije usluga koju uskraćuje osoblje, već poslodavac i to bi trebao biti isključivo njegov problem.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

26 Aug 2020, 00:47

A naši posebno vole odrat dijasporu :D.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14408 times
Been thanked: 24191 times
Status: Online

26 Aug 2020, 00:49

...idemo dalje
I tako, vozi burazer ko niki lauda,
A citavo vrijeme ja ga grlim i placem
Vozi vozi vozi
I tamo nedje kod Kaknja mene malo popusti
Prestanem plakat,
I reknem mu, brate ja sam sad gladan....

...jebo te tito isto otpisani
Hajmo
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

26 Aug 2020, 00:52

Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:45
MunDzi wrote: 26 Aug 2020, 00:34
Vidis, da se tako nesto desilo vani, oni bi joj s pravom najvjerovatnije prodali haljinu jer je greska njihova i ako se radi o shopu dobre reputacije.

Da je shop u sistem stavio da nema haljine na raspolaganju jer i ta zadnja sto je rezervisana u principu nije na raspolaganju novom kupcu, sve bi bilo u redu.
Ovako, njoj kao kupcu je receno da postoji haljina i da je ti samo trebas pronaci.
U prevodu, prodaja se vec verbalno desila.
Kad si je pronasla trt milojka, neko nakacio cedulju da je Hanka Paldum rezervisala, ali sistem kaze da je slobodna.
Kupca ne interesuje sto se shop nije organizovao profesionalno i sto "zajebava" kupca.
S njene tacke gledista shop je u krivu.
Nije ni tvoja greska.
Ali jeste greska shopa kao usluzne djelatnosti.
I tebi ta zena izgleda bahata, a toj zeni vi kao predstavnici tog biznisa izgledate bahati.

Mada, ja imam osjećaj da sam rekla da mi je neko rekao: "što si tako debela, eto te k'o krava" ti bi rekla da sam ja za to nekako kriva. A to se jeste desilo.

Njoj je rečeno da haljina postoji i rečeno joj je na početku da postoji mogućnost da je rezervisana (i uvijek naglasim da postoji mogućnost da je jednostavno ukradena) zato i pitam: želite li sačekati? Želiš, onda rizikuj da je nema.
Bogami je ovdje Mundzi u pravu. Svaka kupoprodaja je sklapanje mini ugovora. Ako ste istakli haljinu na prodaju i mušterija kaže "hoću to", verbalni ugovor već postoji. :cudi

Rješavanje takvih situacija može na razne načine.
Last edited by Socrates on 26 Aug 2020, 00:53, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

26 Aug 2020, 00:52

Staje
Vidim svak ceka nastavak serijala ko esmeraldu
Dozvolite da se obratimo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

26 Aug 2020, 00:53

Čarobni wrote: 26 Aug 2020, 00:47
Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:31

Znam, pa nisam ja ovdje sad ponikla.

Pretprošle godine sam dobila posao u firmi koji mi je na razgovoru predstavljen kao "vođenje računa o kasi, ulaznim i izlaznim fakturama".
Dakle moje je da izdajem fiskalne račune, nosam po firmi pripadajuće fakture odgovarajućim sektorima i pomažem knjigovođi oko vođenja papira jer sam ekonomski tehničar. Početna plata, 500KM, 48h sedmično. Ja pristala jer sam morala.

Za sedmicu dana sam radila samo to, a onda je počelo tovarenje ostalog, počelo je sa primanjem telefonskih narudžbi, hajde ok, pa onda napravi kafu uredskim službenicima, hajd, pa onda sam najednom bila zadužena i za kafe aparat i pravljenje kafa mušterijama, pa sam onda počela i pomagat u kuhinji, pa sam onda počela i čistit kuhinju poslije smjene, pa sam onda počela čistit i restoran poslije smjene, pa kad je došla narudžba krompira za kuhinju a ja bila jedina u firmi (jer valja nadoknadit taj posao oko knjiga na kraju kad svi odu) i kad sam istovarila kamion vreća krompira, dala otkaz.

Ali za sve to nije bila krvia ona mušterija iza pulta, nego moj poslodavac i nemam pravo da se na toj mušteriji istresam.
Nisam jednom naletio na neljubazno osoblje, ali skoro uvijek sam im'o razumijevanja za to, šta znam, ne krivim ljude toliko kad znam da su u rukama robovlasnika niti sam njihovu neljubaznost shvatao lično, ali ima smisla rastjerivat' mu mušterije, to je jedini način da mu naneseš kakvu-takvu štetu.

Kod nas raja jednostavno ne shvata da se i ljubaznost mora platit', kod nas to mahom nije usluga koju uskraćuje osoblje, već poslodavac i to bi trebao biti isključivo njegov problem.
Lijepo je imat razumjevanja, ali normalno je i očekivat da se ne istresa na tebi neko zbog čega ti nisi kriv.

I rastjerivat mušterije je bespotrebno i ništa nećeš postić, samo će te zamjenit sa drugim.

Ja sam jednom poslodavcu tražila povećanje plate na osnovu pohvala koje je jedan ruski par (tu su diplomatski s poslom) napisao u knjigu za primjedbe. Tri dana su me maltretirali radi ogrlice koja košta 120KM i tri dana sam to trpila jer mi je bilo stalo da je prodam. Na kraju sam dobila čokoladu, flašu votke i stalne mušterije koje su se redovno vraćale. I dobila povećanje.

Promjenila sam milion poslova za 8 godina otkako radim, trpiš a tražiš drugi posao. Ja sam živ dokaz da posla ima.
Konkurencija je ogromna nažalost, mnogo je nezaposlenih, i moraš ponešto istrpit jer smo u takvoj situaciji. A ako nećeš da trpiš, i ako više voliš sjedit kući nego da te neko maltretira na poslu, onda sjedi kući.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

26 Aug 2020, 00:55

Socrates wrote: 26 Aug 2020, 00:52

Bogami je ovdje Mundzi u pravu. Svaka kupoprodaja je sklapanje mini ugovora. Ako ste istakli haljinu na prodaju i mušterija kaže "hoću to", verbalni ugovor već postoji. :cudi

A šta da se desilo da je nema, prosto je nema.

Kod nas se dnevno ukrade ogromna količina robe, bez obzira na osiguranje, alarme, radnike, krade se i to je tako svugdje.
Svako tri mjeseca je inventura i tad se poravna stanje, ali u međuvremenu, može da piše u sistemu da ima 300 stvari na stanju a da su one ukradene.

Zato i upozoriš, piše da ima, ali se može desit da nema. Čekaš na svoju odgovornost.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

26 Aug 2020, 00:55

...i onda mene buraz pita
Bratski, ko sto sam brat more pitat
Pa fudo sta bi volio jest
A ja reknem
Sta bilo, sta ima
Onda on rekne hos cevape hos pecenje
Reko pecenje bi mogo
Onda on rekne,
Stacemo kod Dede
Dozvolite da se obratimo

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

26 Aug 2020, 00:56

Sjedi kući ili diži revoluciju, čvrsto sam ubjeđena da nas samo ozbiljna revolucija može spasit govana.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

26 Aug 2020, 00:57

Biž, odoh smotat, nije dijaspora ništa kriva, to što većina njih očekuje da im se stope ljube je normalno, i upravu.

Najbolje je meni da zapalim. :D.

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:39 A to dijaspora (većinski) očekuje. Da ih se tretira bolje nego druge kupce.

Ja ocekujem da me tretiraju samo onako kako sam naucila u zadnjih 20g. Bar sam tako ocekivala kad sam prvi put dosla u posjetu domovini, vise ne ocekujem. Vidim da se to nece desiti :hihi

Ocekivala sam npr prvi put da mi spakuju stvari u kesu, a kad me cura na kasi nije ni pozdravila, ni otpozdravila, i kad mi je racun i kusur bacila ispred mene, vjeruj, ne znam sta bi rekla...
Al covjek se stvarno od toga odvikne.

Jednom sam se za neku takvu “uslugu” pobunila, a mome babi je bilo naprijatno, on je toliko na to navikao da hud misli da tako treba i mora :hihi

U salon odu moji muski, posto ostanemo uvijek po dva mjeseca.
Jedno iskustvo - ulazim, pozdravim se, zamolim da osisa mog sina... kaze cura - dok popijem kafu :D.
Pitam - koliko dugo cete pit’ kafu? Prevrnula je ocima.

Njoj sam sigurno ja bahata dijasporka, sigurno :hihi

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

...i dok picimo do Dede
U aVtu roka

Dozvolite da se obratimo

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

26 Aug 2020, 00:58

U svog originalnom postu nisi naglasila da si joj rekla da postoji mogucnost da je rezervisana i da u tom slucaju nece biti pristupacna njoj.
Taj mali, majusniiiiii, sitni detalj, a tako vazan, si propustila.

Mada, ja imam osjecaj da bi ti rekla da sam ja kriva sto god da napisem.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

26 Aug 2020, 01:01

navika wrote: 26 Aug 2020, 00:57

U salon odu moji muski, posto ostanemo uvijek po dva mjeseca.
Jedno iskustvo - ulazim, pozdravim se, zamolim da osisa mog sina... kaze cura - dok popijem kafu :D.
Pitam - koliko dugo cete pit’ kafu? Prevrnula je ocima.

Njoj sam sigurno ja bahata dijasporka, sigurno :hihi
:haha
Gdje ces je pitati koliko dugo ce piti kafu. :plavi
Bas si bahata dijasporka. :pusa

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

26 Aug 2020, 01:02

...ulazimo kod Dede
Show
Normalno, narod primjeti kulturnog, napucanog dijasporca
Okrece se za njim i sapuce
Jebo majku vidi ga sto se folira
Mislim, ok je to
Tu je frizura, brada, dolcegabana, ralfovi loreni mirisu
Jebiga rodjaci, fino je to

I onda uzmemo pecenje i sarajevsku :D.
Dozvolite da se obratimo

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

26 Aug 2020, 01:03

Nora Ibsenova wrote: 26 Aug 2020, 00:55
Socrates wrote: 26 Aug 2020, 00:52

A šta da se desilo da je nema, prosto je nema.

Kod nas se dnevno ukrade ogromna količina robe, bez obzira na osiguranje, alarme, radnike, krade se i to je tako svugdje.
Svako tri mjeseca je inventura i tad se poravna stanje, ali u međuvremenu, može da piše u sistemu da ima 300 stvari na stanju a da su one ukradene.

Zato i upozoriš, piše da ima, ali se može desit da nema. Čekaš na svoju odgovornost.
Ja ti kažem kako su razne sudske odluke na Zapadu to definirale. I kako se razna drustva za zastitu potrošaca odnose prema tome. Ako istaknes reklamu, i mušterija izrazi zelju da to kupi, ugovor već postoji. Ako se desi da toga nema, prodavac je dužan da pokusa na neki način to kompenzirati u razumnom vremenskom roku.

Iz tog ugovora, mušterija može izaći sve dok ne da pare. Recimo, nema odgovarajućeg broja "i mušterija kaže "neću to". Prodavac iz tog ugovora ne može samovoljno izaći.
. . . . . . . . .

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

26 Aug 2020, 01:04

...izvinjavamo se za blagi momenat kurcenja
Nastavicemo u domacinskom tonu
Dozvolite da se obratimo