MarlboroGold wrote: 03 Sep 2020, 21:46Upravo tako. Pravoslavlje se postepeno širilo migracijama (iz raznih razloga), ali nikad nije bilo na veličini teritorije koju oni zamišljaju. Klasični mitovi, ali sam htio da mi Vladimir odgovori pa da ga malo "uhvatim na volej".Krokodil Behko wrote: 03 Sep 2020, 21:02
Evo šta je bilo prije osmanlija.
Crna gora je do oko 1430 godine, katolička zemlja.
Pravoslavlja je bilo na sjeveru CG, ali ni tamo nisu svi bili pravoslavci.
Dolaskom osmanlija i sklapanjem saveza između njih i vlaške populacije, religijska struktura se polako mijenja, jer Vlasi prihvataju pravoslavnu crkvu, iz razloga što je ista priznata za državnu religiju u otomanskom carstvu, odnosno zbog povlastica. Jedan dio katolika u CG, prelazi u Islam.
Suma sumarum, niko nije iz pravoslavne vjere prešao u drugu vjeru, jer pravoslavlja nije ni bilo mnogo.
Isto ovo i za BiH. Pravoslavlje se širi tek dolaskom osmanlija, preko vlaških migracija.
Isto to i za HR.
Od svih srpskih mitova, najzatucaniji je upravo ovaj, da je kompletan prostor CG-BiH-HR bio pravoslavni, pa čak tvrde da je to sve dio Dušanovog carstva, mada je od svega Dušanu pripadala samo CG i Istočna Hercegovina.
Mada opet znam šta bi na to rekao... to su pokatoličeni srbi.
Ama, znam ga dugo. On bi ti vjerovatno rekao, kako je Handžar divizija kriva za sve to.
Veliki je fan te divizije i temu o njoj, otvorio sam zbog njega, da ne kaže kako nema gdje pisati o Handžar diviziji.