Ja mislila na precicu preko neke livade, sad ispa unistih nekome usjeve i sveKrokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:19
Šta ako vlasnik bašče nije logičar? Odnosno, šta ako je logično posijao, potrudio se pošteno, zalivao, a ovaj mu sve ugazi? Zlo nije samo kad nekog ubiješ, ili opljačkaš.. Svaki je čovjek čist, kad se rodi. Problem nastaje s ciljevima i ambicijama, već u vrtiću. Zlo nastaje ne zbog mišljenja o ostatku planete, nego zbog mišljenja o sebi samom.
Jesu li ljudi u svojoj suštini zli?
Moderator: Krokodil Behko
- vrhbosnica
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 26 times
- Status: Offline
Re: Jesu li ljudi u svojoj suštini zli?
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 54952 times
- Been thanked: 9785 times
- Status: Online
Kolko sam ja ugazio basti, polomio vocki i togKrokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:19
Šta ako vlasnik bašče nije logičar? Odnosno, šta ako je logično posijao, potrudio se pošteno, zalivao, a ovaj mu sve ugazi? Zlo nije samo kad nekog ubiješ, ili opljačkaš.. Svaki je čovjek čist, kad se rodi. Problem nastaje s ciljevima i ambicijama, već u vrtiću. Zlo nastaje ne zbog mišljenja o ostatku planete, nego zbog mišljenja o sebi samom.
Sve zavisi koji je razlog sto to radis, ako je nesto pametno onda nista a ako tek tako onda logicno da ces vlasnika naljutit.
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9979 times
- Been thanked: 11851 times
MrH wrote: 12 Sep 2020, 09:19Zlo je pojam koji oznacava ono sto moral odbacuje kao neprihvatljivo. Njegova je suprotnost moralno dobro.Krokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:11
A šta je zlo, konkretno?
Jel zlo, ako neko ide prečicom, preko nečije bašče?
A ti si Behko mnogo dobar insan
Pa bogami, teško i da sam samom sebi prihvatljiv, ovako robustan spartanac,
vrhbosnica wrote: 12 Sep 2020, 09:21Ja mislila na precicu preko neke livade, sad ispa unistih nekome usjeve i sveKrokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:19
Ja sam reko "bašča", a ne "livada". Uostalom i na livadi se mogu počiniti zločini, osobito u strasti
- MrH
- 22 bez glave

- Has thanked: 1690 times
- Been thanked: 1391 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

ElTriconi wrote: 12 Sep 2020, 09:22Kolko sam ja ugazio basti, polomio vocki i togKrokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:19
Šta ako vlasnik bašče nije logičar? Odnosno, šta ako je logično posijao, potrudio se pošteno, zalivao, a ovaj mu sve ugazi? Zlo nije samo kad nekog ubiješ, ili opljačkaš.. Svaki je čovjek čist, kad se rodi. Problem nastaje s ciljevima i ambicijama, već u vrtiću. Zlo nastaje ne zbog mišljenja o ostatku planete, nego zbog mišljenja o sebi samom.![]()
Sve zavisi koji je razlog sto to radis, ako je nesto pametno onda nista a ako tek tako onda logicno da ces vlasnika naljutit.
Mam islio sam na najčešće zlo, na slikovit način. Kad uništavaš nekoga, samo da bi ti prvi stigao do cilja.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
Taj sto to radi treba bit sretan ako ne dobije degenek preko ledjaKrokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:24ElTriconi wrote: 12 Sep 2020, 09:22
Kolko sam ja ugazio basti, polomio vocki i tog![]()
Mam islio sam na najčešće zlo, na slikovit način. Kad uništavaš nekoga, samo da bi ti prvi stigao do cilja.

- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
To je malo zajebano, pogotovo ako prvi put prolazis nekim mjestom i preskaces sve redom ogradevrhbosnica wrote: 12 Sep 2020, 09:21Ja mislila na precicu preko neke livade, sad ispa unistih nekome usjeve i sveKrokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:19

- MrH
- 22 bez glave

Dobrota je najsavrseniji oblik inteligencije.
Ne . nego tackurina .
Ne . nego tackurina .
11/11/22
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

ElTriconi wrote: 12 Sep 2020, 09:26Taj sto to radi treba bit sretan ako ne dobije degenek preko ledjaKrokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:24
Mam islio sam na najčešće zlo, na slikovit način. Kad uništavaš nekoga, samo da bi ti prvi stigao do cilja.![]()
Ma to rade mnogi. Takve se vještine usavrše već u prvom osnovne. Roditelji to sve zgriješe.
- jelena...
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
To i je najvažnije u cijeloj rečenici.MrH wrote: 12 Sep 2020, 08:48Cek znaci mi smo stvoreni kao zli i ne mijenjamo se ili ? Ili su i zli u sustini?jelena... wrote: 12 Sep 2020, 08:42 Ko je proživio barem četvrtinu vijeka, a još nije skontao da su ljudi i zli u svojoj suštini...što će reći - bez izuzetka,
nije mu intelekt baš jača strana, pamet pogotovo...
a o samosvijesti da i ne govorim.![]()
Ovo i ima skroz drugu dimenziju![]()
Svaki čovjek, istovremeno, u svakom trenutku svog života, živi tri plana egzistencije: lični (psihološki), kolektivni (sociološki) i opšteljudski (biološki). To je korisno znati u procesu suočavanja sa zlom i u borbi protiv zla, ali... bilo bi mnogo očekivati stalno prisutnu svijest o tome.
Rodimo se sa sposobnošću da budemo i zli. Taj potencijal se od malih nogu razvija u nama kao i svi ostali naši potencijali. Razlika je u intenzitetu i učestalosti nanošenja zla drugima i sebi, a najveća greška koju možemo napraviti je porediti se sa gorima od sebe ili onim najgorima dok svjesno donosimo odluke, razmišljamo o sopstvenim djelima i o sebi generalno - na svim navedenim planovima egzistencije.
A mijenjamo se stalno, samo što nismo baš uvijek, u svakom trenutku, svjesni svake naše promjene.
Sve u svemu... jako je opasno ne biti svjestan svojih sposobnosti, pogotovo ove za nanošenje zla drugima i sebi - eto, to mu ga dođe poenta cijele priče.
- jelena...
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 1 time
Naravno da jeste...Krokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:11jelena... wrote: 12 Sep 2020, 08:42 Ko je proživio barem četvrtinu vijeka, a još nije skontao da su ljudi i zli u svojoj suštini...što će reći - bez izuzetka,
nije mu intelekt baš jača strana, pamet pogotovo...
a o samosvijesti da i ne govorim.![]()
A šta je zlo, konkretno?
Prvi put kad pomisliš...mogu ja ovuda, bliže mi je... pa prođeš 'ladno i bez upozorenja posred tuđe avlije...
na dobrom si putu da nekom sutra i u bašču ugaziš.
Koliko nas je svjesno toga dok gazi tuđu avliju, a niko ga ne upozori da to ne radi?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

jelena... wrote: 12 Sep 2020, 10:06Naravno da jeste...Krokodil Behko wrote: 12 Sep 2020, 09:11
A šta je zlo, konkretno?
Prvi put kad pomisliš...mogu ja ovuda, bliže mi je... pa prođeš 'ladno i bez upozorenja posred tuđe avlije...
na dobrom si putu da nekom sutra i u bašču ugaziš.
Koliko nas je svjesno toga dok gazi tuđu avliju, a niko ga ne upozori da to ne radi?
A ako se ogradiš, onda kažu: Vid ćifuta, mrzi cijeli svijet.
Neda nikom ništa, samo misli na sebe, nikad ti ne bi pomogo, itd..
- vrhbosnica
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 26 times
A sto se onda kaze: dobar naivan glup
Svima nama, kadli-tadli, valja krenuti na "finalno putovanje", u Dženet ili Džehenem, Raj ili Pakao, svejedno. Gdje ću ja završiti nije mi dostupno znati, ali znam jedno: poći ću iz Sarajeva...
Ti u sebi imas nesto izuzetno, ali slutim buduce probleme. Mislim da si emocionalno velikodusna i previse idealisticna.Lavlje_srce wrote: 12 Sep 2020, 01:08To jednostavno nije istina. Ovo sto si napisao je samo jedan od opsteprihvacenih mitova da bi se odrzao i produbio jaz izmedju bogatih i siromasnih. Mi sada, u realnom vremenu proizvodimo dovoljno hrane za sve.animals wrote: 12 Sep 2020, 00:52Pa nemoguce je da svi prezivimo..
zakon prirode..nema veze sa zlom..
jednostavno, kao i kod zivotinja, najaci prezivljavaju..
'Currently, we already produce more food than we need to feed the existing global population. According to Gordon Conway, author of One Billion Hungry: Can We Feed the World?, an equal division of all the food on earth would provide every person with 2,800 calories a day, which is more than enough for a healthy diet. In fact, recent analysis by the Food and Agriculture Organization of the United Nations indicated that it would be technically feasible to feed the 2050 population with available land and water.'
https://inhabitat.com/is-there-enough-w ... d-demands/
Razlikovati dobro i zlo vrijedi u teoriji, ali ako zelis da prozivis ovaj kratki zivot, moras da se odlucis - migranti ili Zlatan Jackman.
Samo da te duh Florence Nightingale napusti, pa da shvatis da humanosti nikada nije ni bilo.
Glup sam!
- Lavlje_srce
- Alienka

- Has thanked: 4125 times
- Been thanked: 3097 times
Dobrota je najsavrseniji oblik egzistencije.
Hvala. Duh Florence Nightingale me nikad nece napustiti, kao ni duh Nelsona Mandele, duh jos nekih ljudi savremenika koji su u skladu s mojim duhom. Sada, u realnom vremenu se vodi velika, tiha i skrivena borba izmedju Dobra i Zla. Dobro je bilo uspavano idejama i zaboravilo na bolni nesklad u praksi, dok je Zlo u medjuvremenu stalo na celicne noge. Dobro se budi i dize, tiho, sanjivo ali pronalazi noge i pocinje osjecati Zemlju kojoj sve duguje. Ako Dobro pobijedi (sanse nisu podjednake), slijedi nam renesansa ljudskog duha, ako pobijedi Zlo, uslijedice tisina i suze. Na kraju ce se svi probuditi.grunf wrote:Ti u sebi imas nesto izuzetno, ali slutim buduce probleme. Mislim da si emocionalno velikodusna i previse idealisticna.
Razlikovati dobro i zlo vrijedi u teoriji, ali ako zelis da prozivis ovaj kratki zivot, moras da se odlucis - migranti ili Zlatan Jackman.
Samo da te duh Florence Nightingale napusti, pa da shvatis da humanosti nikada nije ni bilo.
Hugh Jackman je plemenit covjek koliko sam mogla primijetiti, a Zlatan...Zlatan je samo zov prirode koji me ne zabrinjava previse jer neokorteks vlada mnome kad je bilo koji 'Zlatan' u pitanju.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- MrH
- 22 bez glave

Naivan i glup nije isto...
Ne trebam objasnjavati?
11/11/22
- Zanki
- saudade

- Has thanked: 28353 times
- Been thanked: 32416 times
ne samo su tupavi
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
- MrH
- 22 bez glave

- Zanki
- saudade

- Has thanked: 28353 times
- Been thanked: 32416 times
ma to momentalna isnpiracija u svezi sustine
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
- Chloe
- Žena za sva vremena

- Has thanked: 3405 times
- Been thanked: 3486 times
Naleti na nekakav tekst, može na ovu temu, pa i malo rasprave na isti može ići..
Tužno, ali istina – žene dobra srca se ne cijene
Ako je žena dobrog srca, to ne znači da je budala ili naivac. Ona vidi iste stvari kao i drugi.
Može razlikovati poštene ljude od lažnih. Ona zna koga zapravo zanima a ko samo oponaša svoj stav. Ona sve razumije, ali svejedno se ne mijenja i ne dopušta da drugi utječu na nju.
Žena dobrog srca lako pronalazi ljubav, jer traži stvarne, trajne veze. Naginje se pronalaženju partnera koji će joj postati najbolji prijatelj.
Ona traži nekoga ko će je prihvatiti onakvu kakva jest i ko će joj dopustiti da pokaže svoju ljubav onako kako želi.
Ova žena odnos ne tretira kao igru i ne manipulira. Dobra žena u srcu nije slabog karaktera, zna oprostiti. Smatra da svi zaslužuju drugu priliku.
Ona vidi što je u ljudima najbolje i vjeruje da svaka osoba može pogriješiti. Svi radimo stvari za kojima nam je žao, ali od njih učimo.
Svako može započeti svoj život ispočetka. Dobra žena u srcu nije vođena pravilima, već humanim osjećajem. Ne treba joj osoba koja će joj reći kakva da bude, jer voli sebe onakvom kakva jest.
Svoju dobrotu tretira kao blagoslov. Zna da joj dobrota neće uvijek biti od korist, ali sigurna je da će je na kraju ova kvaliteta odvesti tamo gdje želi. Dobra žena u srcu neće utjecati na mišljenje drugih ljudi.
Zna da će je loše kritizirati, ali uvijek će se osjećati korak ispred svih. Uvijek će biti povezan s nečim duhovnim i dubokim. Ona vjeruje Bogu i vidi nešto lijepo u svakoj situaciji.
@Lavlje??? Šta veliš na ovaj tekst?
Tužno, ali istina – žene dobra srca se ne cijene
Ako je žena dobrog srca, to ne znači da je budala ili naivac. Ona vidi iste stvari kao i drugi.
Može razlikovati poštene ljude od lažnih. Ona zna koga zapravo zanima a ko samo oponaša svoj stav. Ona sve razumije, ali svejedno se ne mijenja i ne dopušta da drugi utječu na nju.
Žena dobrog srca lako pronalazi ljubav, jer traži stvarne, trajne veze. Naginje se pronalaženju partnera koji će joj postati najbolji prijatelj.
Ona traži nekoga ko će je prihvatiti onakvu kakva jest i ko će joj dopustiti da pokaže svoju ljubav onako kako želi.
Ova žena odnos ne tretira kao igru i ne manipulira. Dobra žena u srcu nije slabog karaktera, zna oprostiti. Smatra da svi zaslužuju drugu priliku.
Ona vidi što je u ljudima najbolje i vjeruje da svaka osoba može pogriješiti. Svi radimo stvari za kojima nam je žao, ali od njih učimo.
Svako može započeti svoj život ispočetka. Dobra žena u srcu nije vođena pravilima, već humanim osjećajem. Ne treba joj osoba koja će joj reći kakva da bude, jer voli sebe onakvom kakva jest.
Svoju dobrotu tretira kao blagoslov. Zna da joj dobrota neće uvijek biti od korist, ali sigurna je da će je na kraju ova kvaliteta odvesti tamo gdje želi. Dobra žena u srcu neće utjecati na mišljenje drugih ljudi.
Zna da će je loše kritizirati, ali uvijek će se osjećati korak ispred svih. Uvijek će biti povezan s nečim duhovnim i dubokim. Ona vjeruje Bogu i vidi nešto lijepo u svakoj situaciji.
@Lavlje??? Šta veliš na ovaj tekst?