Turska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 28 times
Been thanked: 694 times
Status: Offline

Re: Turska

Post by Sibila » 12 Sep 2020, 08:18

Fufe wrote: 11 Sep 2020, 19:40 Kad jedan friedman kaže da bi turska razbila francusku, onda to znači nešto. Mora se priznati da je njegova riječ itekako teška.

Ono čega se boji francuska, ali i mnoge druge zemlje jese rađanje neke nove verzije osmanskog carstva.
Erdoğan obnavlja neke stare veze i vidljivo je da se turska polako ali sigurno vraća u zemlje koje je nekada kontrolisalo osmansko carstvo.
Nijednoj evropskoj zemlji osim njemačke ne godi povratak supersile sa bosfora koja bi bila uvezana sa mnogim zemljama u regiji.

Da imam ikakvog utjecaja, savjetovao bih turskoj da se što više povezuje sa kinom.
To je dobitna kombinacija.
Evropa je već odavno tigar od papira. Čim se sruši sistem jeftinog novca, italija, pa čak i španija neće igrati nikakvu ulogu na svjetskoj ekonomskoj sceni.

ako postane ta sila...carstvo i to..ja pakujem kofere i zenis me . :pusi

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 12 Sep 2020, 08:21

Sibila wrote: 12 Sep 2020, 08:18 ako postane ta sila...carstvo i to..ja pakujem kofere i zenis me .
Hehe, zar misliš da na svijetu postoji neka koja bi mene izvarala :ooo
Aj don tink so. Nisam željan kolutanja očima i pridika na sve što uradim. Zvocanja i savjeta...
Svi mi se morete obratit

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila » 12 Sep 2020, 08:32

Fufe wrote: 12 Sep 2020, 08:21
Sibila wrote: 12 Sep 2020, 08:18 ako postane ta sila...carstvo i to..ja pakujem kofere i zenis me .
Hehe, zar misliš da na svijetu postoji neka koja bi mene izvarala :ooo
Aj don tink so. Nisam željan kolutanja očima i pridika na sve što uradim. Zvocanja i savjeta...

to ti mene opisa kao da me znas kao takvu...

a postoji negdje...savice te vidjeces...

zapamti ovo.. :pusi

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 12 Sep 2020, 09:05

Sibila wrote: 12 Sep 2020, 08:32 to ti mene opisa kao da me znas kao takvu...
zapamti ovo..
Hahaha, nikad u životu. Zapamti ovo :pusi
Svi mi se morete obratit

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8477 times
Been thanked: 5174 times

Post by Mister No » 12 Sep 2020, 11:34

Ovako nesto bez vecih problema mogu da naprave i u Fiat-u kao i u Renou.
U Turskoj ne bi mogli ni da sklope.
The Dark Side Of The Forum...

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 12 Sep 2020, 12:47

Cijena gume ko čitav golf.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 12 Sep 2020, 12:51

Mister No wrote: 12 Sep 2020, 11:34 Ovako nesto bez vecih problema mogu da naprave i u Fiat-u kao i u Renou.
Ali je i njima nafta glavni pokretač ekonomije, i tako će ostati barem 30-ak godina.
Narod se voza cestama i jede hljeb.
Dakle, mani zvizge.
Sva ta sranja poput tog auta će i u narednih 50-100 biti ekskluzivno rezervisana za elitu.
Obični ljudi, a to je 80+ posto stanovništva u svakoj zemlji, vozit će i dalje golfa.

Dopusti turcima da nastave sa razvijanjem ekonomije.
Prije erdoğana, trebalo im je 15+ sati da iz ankare stignu u stambol. Sad stižu za četiri.
Prije je armija vodila glavnu riječ i bila vazal zapadnih sila. Tjerala političare da potpisuju svaki mogući ugovor i uvoze sve živo.
Turska je bila diktatura kojom je vladala vojna hunta.

Danas je to neovisna zemlja u kojoj vlada demokratija.
Proizvode gotovo sve što im je potrebno.
Imaju jaču armiju od svake iz eu.
Najkasnije za 15-ak godina ulaze među 10 najjačih ekonomija na svijetu.
Godišnje izgrade više km autoputa, naprave zgrada, otvore fabrika, bolnica...nego bilo koja druga evropska zemlja.
Ruše se zgrade stare jedva 20 godina i podižu nove veleljepne građevine.
Ništa, samo se izvaliti, uzeti piće i eventualno kokice i pratiti.
Svi mi se morete obratit

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10010 times

Post by insomnia » 12 Sep 2020, 12:53

Eki demokratija. Jest. Dok ti ne nadju kaku knjizicu
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9033 times
Been thanked: 10742 times

Post by Krokodil Behko » 12 Sep 2020, 18:53

Fufe wrote: 12 Sep 2020, 12:51
Mister No wrote: 12 Sep 2020, 11:34 Ovako nesto bez vecih problema mogu da naprave i u Fiat-u kao i u Renou.
Ali je i njima nafta glavni pokretač ekonomije, i tako će ostati barem 30-ak godina.
Narod se voza cestama i jede hljeb.
Dakle, mani zvizge.
Sva ta sranja poput tog auta će i u narednih 50-100 biti ekskluzivno rezervisana za elitu.
Obični ljudi, a to je 80+ posto stanovništva u svakoj zemlji, vozit će i dalje golfa.

Dopusti turcima da nastave sa razvijanjem ekonomije.
Prije erdoğana, trebalo im je 15+ sati da iz ankare stignu u stambol. Sad stižu za četiri.
Prije je armija vodila glavnu riječ i bila vazal zapadnih sila. Tjerala političare da potpisuju svaki mogući ugovor i uvoze sve živo.
Turska je bila diktatura kojom je vladala vojna hunta.

Danas je to neovisna zemlja u kojoj vlada demokratija.
Proizvode gotovo sve što im je potrebno.
Imaju jaču armiju od svake iz eu.
Najkasnije za 15-ak godina ulaze među 10 najjačih ekonomija na svijetu.
Godišnje izgrade više km autoputa, naprave zgrada, otvore fabrika, bolnica...nego bilo koja druga evropska zemlja.
Ruše se zgrade stare jedva 20 godina i podižu nove veleljepne građevine.
Ništa, samo se izvaliti, uzeti piće i eventualno kokice i pratiti.

Problem je u tome, što Erdogan želi dati zasebno lice toj turskoj ekonomiji i poteže za nekim šerijatskim rješenjima, ali nekako samo u mjeri koja pomaže da on i dalje vlada.

Dil s Rusima, oko raketa s-400, produbljuje krizu i on će vjerovatno ostati bez novih američkih aviona. Tu su utrčali Kinezi, sa svojim avionima, ali to je već sumnjiv kvalitet.

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 12 Sep 2020, 19:52

Ukoliko se prihvate argumenti Grčke i EEZ mjeri s ostrvskih teritorija, mnoge države u svijetu neće moći polagati pravo na vode duž svojih obala.

Grčki argument kojim traži isključivu ekonomsku zonu (EEZ) za svoja ostrva na koja se prostiru u Mediteranskom moru, pozivajući se na Konvenciju Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu (UNCLOS) iz 1982. godine, ima opasne implikacije za čitav svijet.

Prema UNCLOS-u, suverena država ima posebna prava u pogledu istraživanja i upotrebe morskih resursa, uključujući proizvodnju energije iz vode i vjetra, do 200 nautičkih milja od svoje obale. Konvencija, međutim, predviđa da države određuju glavno ostrvo od kojeg se može mjeriti udaljenost, a ne manja ostrva. Dalje, preklapanje zahtjeva, slučajne obale i razna ostrva onemogućavaju primjenu ovog opšteg principa EEZ-a na Mediteran.

Tri svjetske sile – Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska - zauzimaju 44 ostrva širom svijeta, od udaljenih voda Atlantika do Tihog i Indijskog okeana. Ukoliko se prihvate argumenti Grčke i EEZ mjeri s ostrvskih teritorija, mnoge države u svijetu neće moći polagati pravo na vode duž svojih obala. Rusija zauzima četiri ostrva tik uz japansku obalu. EEZ za ova ostrva znači da Japan neće imati nadležnost ni duž svojih obala.

Tokom turskog rata za nezavisnost od 1919. do 1923. godine, grčke okupacione snage poražene su od turskih nacionalnih snaga, protjeravši ih iz Anadolije.

Na kraju rata, Turska je potpisala Ugovor u Lozani 1923. godine s Grčkom i drugim velikim silama, među kojima su Velika Britanija, Francuska i Italija, postavljajući zapadne granice s Atinom i djelimično rješavajući neka od svojih istočnih i južnih graničnih pitanja sa Sirijom, tada pod francuskim mandatom, i Irakom, koji je bio pod britanskim mandatom.

Uprkos mirovnom sporazumu, neka pitanja između Turske i Grčke ostala su otvorena, uključujući status ostrva u Egejskom moru, između grčkog i Anadolskog poluostrva.

Osim dva ostrva, Gokceada i Bozcaada, u blizini strateški kritičnog turskog prolaza Dardaneli - gdje je Osmansko Carstvo vodilo historijsku bitku kod Canakkalea (Galipolje) - svi ostali egejski otoci prepušteni su Grčkoj.

Meis (Kastellorizo), grčko ostrvo, nalazi se na samo dva kilometra od južne turske obale i 570 km od grčkog kopna. Tumačenje odredbe UNCLOS-a da ima 200 nautičkih milja EEZ-a od obale ovog ostrva znači da Turska ne bi imala teritorijalne vode, kontinentalni pojas ili druga pomorska prava u regiji.

"Niko ne može ograničiti Tursku, koja ima najdužu obalu na Mediteranu, na obale mediteranskog grada Antalije. Odlučni smo u odbrani pomorskih prava naših građana i naroda Turske Republike Sjeverni Kipar", rekao je prošle sedmice turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sencer Imer, glavni savjetnik Centra za istraživanje kriza i politika Ankare (ANKASAM) rekao je da Grčka pokušava oduzeti prava Turske na istočnom Mediteranu.

"Grčka i njeni saveznici strateški pokušavaju spriječiti naš izlaz na Mediteransko more i oduzeti nam podzemno bogatstvo. Ovo je piratstvo, a Turska to ne može prihvatiti", naglasio je Imer.

Ističući da će ovi događaji dugoročno stvoriti situaciju protiv Grčke, Imer je rekao da UN i Evropska unija ovdje nemaju mjesta, a Turska ima suverena prava u smislu zakona o moru.

Pored Meisa (Kastellorizo), postoje i druga grčka ostrva rasuta po cijelom Egejskom moru prema turskoj obali, poput Lezbosa, Chiosa, Kosa, Rhodosa i Samosa. Njihovo postojanje blokira Tursku da proširi bilo koju svoju uticajnu zonu dalje od nekoliko nautičkih milja od njene obale.

Turska zastupa stav da ostrva ne mogu imati puni EEZ od 200 nautičkih milja (nm). Smatra da bi ostrvima trebalo odobriti ili smanjenu površinu od 12 nm ili da je nemaju ukoliko su dio veće teritorije daleko od kopna.

Turska je 1. decembra 2019. godine formalno tvrdila da grčko ostrvo Meis (Kastellorizo) uopšte ne bi trebalo imati isključivu ekonomsku zonu jer je to malo ostrvo tik uz tursko kopno i ne može stvoriti područje pomorske jurisdikcije 4.000 puta veće od njegove površine.

- Ankara nudi bilateralni dijalog

Prema turskom ministarstvu vanjskih poslova, EEZ mora biti koekstenzivan s kontinentalnim sprudom, na osnovu relativne dužine susjednih obala.

Ako se primijeni formula UNCLOS-a o teritorijalnim vodama, 71,5 posto Egejskog mora bilo bi pod grčkim suverenitetom, a samo 8,7 posto pod turskim, što bi ozbiljno ograničilo tursko pomorsko područje.

Ankara insistira na tome da bi obje strane trebale sjesti i početi dijalog kako bi se postiglo prihvatljivo rješenje zasnovano na poštenoj podjeli. Gledajući broj ostrva koji okružuju zemaljsku kuglu i drže ih sile poput SAD-a, Velike Britanije i Francuske, grčka formula spriječila bi mnoge zemlje da polažu pravo na EEZ duž svojih obala.

- Ostrva koja drže SAD

Portoriko i Američka Djevičanska ostrva: smješteni su na sjeveroistoku Karipskog mora, otprilike 1.600 km jugoistočno od Miamija na Floridi.

Guam i Sjeverna Marijanska ostrva: leže jugoistočno od Japana u Tihom okeanu, sjeverno od Nove Gvineje i istočno od Filipina, na razmeđi istočne granice Filipinskog mora.

Američka Samoa: ostrvo je SAD-a s najjužnijim dosegom na 14 stepeni ispod ekvatora.

Atol Palmyra: smješteni južno od Havajskih ostrva, otprilike na jednoj trećini puta između Havaja i Američke Samoe.

Ostrvo Baker: leži na gotovo pola puta između Havaja i Australije.

Ostrvo Howland: nalazi se između Havaja i Australije.

Ostrvo Jarvis: smješteno u Tihom okeanu, otprilike na pola puta između Havaja i Cookovih ostrva.

Johnston Atoll: smješten u sjevernom Tihom okeanu, oko 750 nm jugozapadno od Havaja.

Kingman Reef: u sjevernom Tihom okeanu leži na pola puta između Havaja i Američke Samoe.

Midway Atoll: Podjednako udaljen od Sjeverne Amerike i Azije na sjevernom Pacifiku.

Ostrvo Wake: smješteno je 3.204 km (1.991 mi) jugoistočno od Tokija u Tihom okeanu.

Ostrvo Navassa: smješteno sjeveroistočno od Jamajke, južno od Kube, 40 nautičkih milja zapadno od Haitija.

- Britanska ostrva

Anguilla: britansko prekomorsko područje na Karibima, smješteno istočno od Portorika i Djevičanskih ostrva i sjeverno od Saint Martina.

Bermuda: teritorija u sjevernom Atlantskom okeanu, oko 1.035 km (643 milje) istočno-jugoistočno od rta Hatteras, Sjeverna Karolina.

Britanska antarktička teritorija: Velika Britanija polaže pravo na sektor Antarktika.

Britanska teritorija u Indijskom okeanu: Smještena je u Indijskom okeanu na pola puta između Tanzanije i Indonezije.

Britanska Djevičanska ostrva: teritorija na Karibima, istočno od Portorika i američkih Djevičanskih ostrva i sjeverozapadno od Angvile.

Kajmanska ostrva: smještena su u zapadnom Karipskom moru južno od Kube i sjeveroistočno od Hondurasa, između Jamajke i meksičkog poluostrva Jukatan.

Diego Garcia: južno od ekvatora u centralnom Indijskom okeanu.

Foklandska ostrva: smještena su u južnom Atlantskom okeanu 483 km (300 mi) istočno od južne patagonske obale Južne Amerike.

Gibraltar: smješten na južnom vrhu Iberijskog poluostrva, na sjeveru omeđen Španijom.

Montserrat: ostrvo je dio lanca na Karibima, u zapadnoj Indiji.

Ostrva Pitcairn: smještena su na jugu Tihog okeana.

Saint Helena, Ascension i Tristan da Cunha: Smješteni su u južnom Atlantiku. Velika Britanija se 2008. prijavila za UNCLOS tražeći EEZ preko 200 nautičkih milja. No, tijelo UN-a 2010. godine reklo je da se granica ne može produžiti preko standardne granice, na osnovu naučnih istraživanja.

Saint Helena: leži nekih 1.950 km (1.210 mi) zapadno od obale jugozapadne Afrike.

Ostrvo Ascension: u južnom Atlantskom okeanu, ostrvo je udaljeno oko 1.600 km (1.000 mi) od obale Afrike.

Tristan da Cunha: najudaljeniji naseljeni arhipelag na svijetu, leži približno 2.411 km (2.432 km) od obale Cape Towna u Južnoj Africi.

South Georgia and the South Sandwich ostrva: u južnom Atlantskom okeanu ostrva leže oko 700 km (430 mi) jugoistočno od Južne Georgije.

Suverena bazna područja Akrotiri i Dhekelia: britanska teritorija u blizini ostrva Kipar, služe kao baza za obavještajnu i nadzornu mrežu signala na Mediteranu.

Ostrva Turks i Caicos: dvije grupe tropskih ostrva u arhipelagu Lucayan u Atlantskom okeanu i sjevernom dijelu zapadne Indije.

Guernsey: sjeverno od Saint-Maloa i zapadno od Jerseya i poluotoka Cotentin.

Ostrvo Man: smješteno u Irskom moru između Velike Britanije i Irske.

Jersey: blizu obale Normandije u Francuskoj.

- Ostrva koja drži Francuska

Iles des Saintes ili Les Saintes: smješten je u Sjevernoj Americi, na karipskim ostrvima.

Marie-Galante: Francuska prekomorska regija na Karibima.

La Desirade: smješten u sjevernom Atlantskom oceanu.

Guadeloupe: smješten sjeverno od Antigve i Barbude, a Dominika leži na jugu.

Martinik: smješten na Malim Antilima Zapadne Indije u istočnom Karipskom moru.

Francuska Gvajana: graniči se s Brazilom na istoku i jugu i Surinamom na zapadu.

Saint Pierre i Miquelon: smješten na sjeverozapadu Atlantskog okeana u blizini kanadske provincije Newfoundland i Labrador.

Collectivity of Saint Martin: smješten u zapadnoj Indiji na Karibima.

Sveti Barthelemy: ostrvo leži oko 35 km (22 milje) jugoistočno od Sint Maartena i sjeveroistočno od Saint Kittsa i Nevisa.

Mayotte: smješten u sjevernom Mozambičkom kanalu u Indijskom okeanu, uz obalu jugoistočne Afrike, između sjeverozapadnog Madagaskara i sjeveroistočnog Mozambika.

Reunion: smješten je u Indijskom okeanu, istočno od Madagaskara, i 175 km (109 milja) jugozapadno od Mauricijusa.

- Ruska ostrva duž japanske obale

Rusija zauzima četiri ostrva koja odvajaju Ohotsko more od Tihog okeana. Na njih polaže pravo Japan, koji ih naziva svojim sjevernim teritorijima ili južnom Chishimom, i smatra ih dijelom podprefekture Nemuro u prefekturi Hokkaido. Leže samo nekoliko kilometara od sjeverne obale Hokkaida u Japanu.
Svi mi se morete obratit

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 12 Sep 2020, 23:03

I ptice na grani su znale zašto Fr podržava gr.
Sad je samo objelodanjeno.
Gr kupuje fr borbene avione, plus fregate i to od para koje nemaju.
Lijepi kredit :)
Odličan potez malog napoleona.
Grčka je bila spremna na pregovore sa tr, bili su dogovoreni datumi, i onda se u igru uključila fr.

https://www.spiegel.de/politik/ausland/ ... 9629d8efb9
Svi mi se morete obratit

Sibila
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Sibila » 13 Sep 2020, 14:14

Fufe wrote: 12 Sep 2020, 09:05
Sibila wrote: 12 Sep 2020, 08:32 to ti mene opisa kao da me znas kao takvu...
zapamti ovo..
Hahaha, nikad u životu. Zapamti ovo :pusi

i ovdje smo u offu... :D.

znaci zelis da budes slobodan citav zivot..uz povremene druzice ?

to je to ?

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 13 Sep 2020, 14:18

Fufe wrote: 12 Sep 2020, 19:52
"Niko ne može ograničiti Tursku, koja ima najdužu obalu na Mediteranu, na obale mediteranskog grada Antalije. Odlučni smo u odbrani pomorskih prava naših građana i naroda Turske Republike Sjeverni Kipar", rekao je prošle sedmice turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.
Ko od koga prepisuje, srbi od turaka ili turci od srba? Mozda je to posljedica 500-godisnjeg zajednickog zivljenja. :ooo

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 13 Sep 2020, 16:25

Bgm naručiše 18 “rafala”
Op, op eto para

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9033 times
Been thanked: 10742 times

Post by Krokodil Behko » 13 Sep 2020, 19:11

insomnia wrote: 13 Sep 2020, 16:25 Bgm naručiše 18 “rafala”
Op, op eto para

Da nije ko s našima i talgo vozovima?
Špansa vlada nam uvalila kredit, da kupimo od španske firme. U plusu i njihova vlada i firma, a vozovi ne idu.

Ovo garant Francuzi dali kredit Grcima, da kupe njihove avione- Bilans - Grčka još zaduženija. Za Tursku je ovo dobro, jer ona se ne zadužuje i Grčka neće izdržati ovu utrku na duže staze. Džaba naručuju avione, jer rata neće biti, to znamo svi.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 13 Sep 2020, 19:25

Nisam detaljnije pratio. Vrlo moguce. Vidio sam nedje da narucuju i brodove, bezbeli ce i to od Francuza
Mada Grci vec imaju Miraže. Inace prva evropska zemlja koja kupuje Rafal

Taare
greatest
greatest

Post by Taare » 13 Sep 2020, 19:25

Kada su se ugasile kamere, ispekli su ga na ražnju i pojeli.
Dzeš ba u po krize i u po stsmbola pjevat na grčkom :)
To je turska.
Ovako sam svojim ušima slušao kurde kad u po tr pričaju o kurdistanu i niko niš.
Demokratija, level 50000 :pusi
Svi mi se morete obratit

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 13 Sep 2020, 19:32

Zanimljivo je ovo oko aviona na vise nivoa.
NATO bi trebao zastititi Grcku koja je clanica. No umjesto toga prodace im 18 aviona za koje ce se ovi morati zaduziti kod clanica istog tog NATO-a 😁
Istini za volju Grcka se vec godinama vrti oko tih aviona no sada su ih malkice pogurali

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1110 times
Been thanked: 3431 times

Post by Laser » 13 Sep 2020, 20:05

Prije ili poslije Grci će popustit.

Francuska je daleko, a Turska je tu. Nije pametno kavgat sa jakim komšijom oslanjajući se na daleku Francusku. Pogotovo ne znajući da je Francuska kolonizator i dan danas.
Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac

Post by insomnia » 13 Sep 2020, 20:19

Da se oslone na NATO ko Bosnjaci?

Post Reply