Prije desetak godina smo imali dva kućna telefona, tako se zalomilo igrom slučaja, prijavljena na istoj adresi, isti stan, isto domaćinstvo.
RTV taksa dolazila na jedan račun telefonski, dok nije počela dolaziti i na drugi račun. Onda je otac otišao i odjavio jedan telefon jer svakako nismo ni imali neke velike potrebe za njim.
I nakon godinu, dolazi rješenje sa suda (mislim, ne znam tačno je l' to baš sa suda dolazi) o naplati neizmirenih obaveza. Naime, ispostavili su mom ocu, demobilisanom borcu i ratnom vojnom invalidu zaostale obaveze iz rata.

Ja ne znam nikog drugog da mu se to desilo
On se raspitivao, nemam pojma gdje je sve išao, ali platiti mora.
Ljut i izrevoltiran, ode u poštu i odjavi i drugi telefon, ko biva, svakako svi imamo mobitele a i tad su nekad počeli nudit i telefon u paketu uz kablovsku.
I odatle ode u televiziju, dole na AP, tražio, tražio, mislim da su ga pola sata slali od ureda do ureda dok napokon nije nabasao u neki mali uredčić, skroz zabačen, čekao još pola sata na tetu da dođe i tu se naljutio i nagovorio im se svašta.
" Ovdje ste se zavukli i odavde tužite narod. "
Zahtjevao od nje da ga odjavi, ona mu rekla da ga ne može odjavit od plaćanja te takse, on joj rekao da neće otić odatle dok ga ne odjavi, pokazao joj da je i telefon odjavio, da nema televizor i da neće plaćat više tu taksu. Kaže ona mi ćemo poslat nekog da provjeri. Rek'o joj on pošaljite, a ja ću naredit supruzi da ga ne pusti u kuću, ako ga pusti, more i ona sa njim komotno izać.
Prošlo je još par mjeseci, dolazi čovjek sa suda, u zaplijenu imovine, da se namiri taj dug iz rata.
Mi nešto renovirali stubište, a na prvom spratu u kom nismo ni živjeli, bilo natrpano nekakvih bezveze stvari, stari kauč komšijin, sklonio ga tu dok ne nađe prevoz na smeće, neki naš stari televizor u crno-bijeloj boji, i tako skalamerije bezveze i stari ga uvede u taj sprat.
Evo kaže, mi ovdje živimo, vidite da je skromno, imamo ovaj televizor, al' on svakako ne radi ... Evo možete licitirati ovaj ugao, on vrijedi sigurno 800 maraka. Samo jastuci nisu uključeni u ponudu, nisu moji.
Čovjek se sav u jadu našao, neugodno mu bilo, viče, ja ću stavit ugao na licitaciju, neće sigurno niko doć al eto, i poslije toga moram doći još jednom i to je to, ako ga niko ne kupi, izmiren vam je dug.
I tako izmirismo dugovanja iz rata, i godinama nismo plaćali pretplatu, nije ni na šta dolazila, tek posljednjih godinu dana je metnu na račun za struju

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.