Čuj ljudi da budu nekakva greška u evoluciji, koju su oni izmislili...otkrili...kako god?Krokodil Behko wrote: 13 Sep 2020, 10:15jelena... wrote: 13 Sep 2020, 09:08
Bome, istinakad se malo bolje razmisli o široj slici svijeta.
U suštini neke druge životinjske vrste...jednog miša ili insekta tipa žohar ili osa - koji su za čovjeka samo štetočine ili u nakorisnijem slučaju dio nekog eksperimenta - čovjek je čisto zlo jer je uništitelj, stalni izvor isključivo straha i smrti. Može biti i izvor hrane, ali to nije nužno za opstanak pomenutih vrsta. Ovdje se ne može reći čak ni to da je ovim životinjama čovjek predator jer kad kažemo predator to se odnosi na lanac ishrane i na ubijanje zarad preživljavanja, ali mi miševe ne ubijamo zato, a žohare i ose pogotovo. Ubijamo ih samo zato što nam smetaju, što ih se bojimo ili imamo od istih fobiju i zato što su nam dominantno beskorisni.
Na relaciji čovjek - drugi čovjek...to zlo ''samo'' nije ovako čisto kao u odnosu prema drugim životinjskim vrstama, nego je vrlinama zamagljeno, autocenzurom pritajeno i zakonom zabranjeno jer je društveno neprihvatljivo - ali je uvijek prisutno i nikad potpuno anulirano ni jednom ni drugom ni trećom preprekom ili (pravnim) lijekom.
![]()
Da li to znači, da smo mi greška u lancu evolucije?
Ako jesmo, onda se ovoj planeti ne piše dobro, jer ne evoluiramo u nešto drugo, već desetinama hiljada godina, a nema nade da se popravimo. S nama nastaje zlo i tu si u pravu.
Međutim, sigurno i među životinjama ima zla. npr, neki zeko jedva čeka da mu kolega ode u nabavku, pa da mu kresne ženu.![]()
To je nemoguća misija.

U onome što mi izmislimo kao naučnu činjenicu/teoriju, mi možemo biti samo: Sapiensi

Što se zecova tiče, mi još uvijek ne možemo znati da li je poligamija u njihovom sistemu vrijednosti zlo, a nismo baš načisto ni da li je u našem nešto isključivo loše.