Pa ne znam za B. Luku, ali za istočnu Bosnu i Bijeljinu sam siguran, da nema sigurnosti a i perspektive za Bošnjake.Dust wrote:Ja bih se vratila u BL istog momenta kada bih dobila posao koji sada radim. Nema tog grada na svijetu koji mi moze zamijeniti rodni grad.
Neko rece za izbjeglice da smo kao kamenje... Jeste, samo je do pojedinca hoce li od sebe napraviti stijenu ili kamencic. Ja biram ovo drugo.
Napadi na povratnike
Moderator: Krokodil Behko
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8833 times
- Been thanked: 5604 times
- Status: Offline
Re: Vlasti ne dozvoljavaju obnovu bijeljinskih džamija
The Dark Side Of The Forum...
- Mister No
- The Good, the Bad and the Ugly
- Has thanked: 8833 times
- Been thanked: 5604 times
Major wrote:Znaci li to da su mnogi Bosnu i Hercegovinu vec u tri tora rasparcali, pa kakve onda nasi politicari budalastine po pitanju povratka svatko na svoje prosipaju.
inace, drzava je mrtvo slovo na papiru.

E moj Majore...

The Dark Side Of The Forum...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9511 times
- Been thanked: 11253 times
Lakše je u selu nego u gradu. Vidi nešto. Burazer mi je radio u Žitoprometu i zakoniti je vlasnik nekog dijela predratnih dionica te firme. Medjutim niti on niti bilo ko od njegovih kolega nije vratio niti te dionice niti naplatio dividende. O čemu ti govorim? Jer je to njihovo privatno vlasništvo. Mi svoju kuću ni do 2002. godine nismo mogli vratiti u posjed a ovdje nam je visila deložacija nad glavom. Taj Žitopromet je prodat onom istom ekstremnom emigrantu Pavloviću koji je sagradio onaj most samo da bi tenkovi očas iz Srbije mogli izvršiti invaziju na BiH. U tom gradu vladali su i vladaju SDS i radikali od početka pa sve do danas. Džamije porušene, posla nema, nema ni krova nad glavom jer nisu žurili deložirati svoje iz naših kuća. Drugo je Janja. Oni su poljoprivredno mjesto i imaju kakav-takav izvor prihoda od zemlje. Medjutim u Bijeljini, 3/4 Bošnjaka je živjelo od privrede. I na kraju ono najvažnije. Niko od naših političara, nije ni pominjao ni Bijeljinu ni Zvornik u pregovorima. Niko i nikada. Jednostavno su prešutno prepušteni srbima i to je to. Čak i nakon rata, tamo je usmjeravano najmanje novca za povratak. Niti jedno radno mjesto nije otvoreno na taj način.Maja wrote:Mi smo se vratili 97. Zamislite kako je još bilo 97. u Stocu gdje je osim lokalnih Hrvata bila i hrpa doseljenika iz srednje Bosne.
A protjerali su nas, popali sve kuće, zatvarali u logore.
I na početku je bilo problema, minirana je kuća u mahali, upaljena livada sa suhom travom tik uz kuće i svašta nešta, ali eto, niko se nije usudio da fizički nasrne na povratnika. Priznajem da mi nismo bili među prvim povratnicima jer smo se školovali. Većinom su se vratili stariji ljudi i oni bez posla, ali sad je 2012 i zbog nekih pojedinačnih slučajeva napada na povratnike ne trebamo im pomagati u čišćenju gradova tako što ćemo ostati tamo gdje su "naši" većina.
kako??
Neznam sta bas mislis sa tim, a mogao bi naslutiti.Mister No wrote:Major wrote:Znaci li to da su mnogi Bosnu i Hercegovinu vec u tri tora rasparcali, pa kakve onda nasi politicari budalastine po pitanju povratka svatko na svoje prosipaju.
inace, drzava je mrtvo slovo na papiru.![]()
E moj Majore...
Imam ja vrlo dobre poznanike u Gorazdu i Jakesu (Modrica) i u par navrta sam bio kod njih, kako je u istocnoj i sjevernoistocnoj Bosni
uistinu neznam,
ali kao sto rekoh, zelja za povratkom u rodni kraj je predpostavljam jako velika.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
-
Majo kazes niste se vratili medju prvima, jer ste se skolovali, znaci imala si priliku da se skolujes negdje van Stoca.Maja wrote:Mi smo se vratili 97. Zamislite kako je još bilo 97. u Stocu gdje je osim lokalnih Hrvata bila i hrpa doseljenika iz srednje Bosne.
A protjerali su nas, popali sve kuće, zatvarali u logore.
I na početku je bilo problema, minirana je kuća u mahali, upaljena livada sa suhom travom tik uz kuće i svašta nešta, ali eto, niko se nije usudio da fizički nasrne na povratnika. Priznajem da mi nismo bili među prvim povratnicima jer smo se školovali. Većinom su se vratili stariji ljudi i oni bez posla, ali sad je 2012 i zbog nekih pojedinačnih slučajeva napada na povratnike ne trebamo im pomagati u čišćenju gradova tako što ćemo ostati tamo gdje su "naši" većina.
A gdje da se ja vratim u Trebinje a dvoje djece u osnovnoj skoli? U koju skolu da idu, kakvu buducnost imaju? Odem ljeti, i budemo nekoliko dana i jedva cekam da isparim za Dubrovnik ili Mostar, ne smijem djecu ni sekunde samu pustiti. Vjerovatno im ne bi niko nista ali to je jace od mene.
Naravno da im ne trebamo "cistiti" gradove ali neki nemaju drugog izbora.
Nikada necemo prodati ni zamjeniti ono svoje ali se nemamo namjeru ni vracati, bar ne za sada dok su djeca mala.
Krokodil Behko wrote:
kako??
I nece niko osim vas Bjeljinaca. Morate se organizovati, vi koji ste u Bosni i dijaspora. Cekati da neko uradi nesto za tebe je samoubistvo.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ako postoji neki koncept, zašto ga ne primjeniste u BL?Dust wrote:Krokodil Behko wrote:
kako??
I nece niko osim vas Bjeljinaca. Morate se organizovati, vi koji ste u Bosni i dijaspora. Cekati da neko uradi nesto za tebe je samoubistvo.
Govorimo o cifri od 30.000 ljudi. Znači 10.000 radnih mjesta. Znaš li ti koliko je to
novca, i koliko bi firmi bilo potrebno a lokalni privrednici, svi opljačkani tokom rata
kao i to da su im objekti bili konfiskovani i u tom periodu pod kontrolom njihove vlasti.
Kako??
Pa primjenili smo ga. Povratnika ima, naravno to nije ni blizu cifre koja bi bila zadovoljavajuca, ali ih ima...dosta. Dzamije smo sve obnovili, povratili imovinu. Gotovo isto je i sa Hrvatima Banjaluke, mada su oni mahom mjenjali imovinu i tu se zahebali.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ono što sam ja čuo jeste nekih 5% u odnosu na predratni br. Bošnjaka u BL.Dust wrote:Pa primjenili smo ga. Povratnika ima, naravno to nije ni blizu cifre koja bi bila zadovoljavajuca, ali ih ima...dosta. Dzamije smo sve obnovili, povratili imovinu. Gotovo isto je i sa Hrvatima Banjaluke, mada su oni mahom mjenjali imovinu i tu se zahebali.
A čuo sam i da je prekjučer porušena ograda oko još uvijek neizgradjene Ferhadije.
Pa? I opet ce se napraviti ako Bog da. Sta bi trebali, da dignemo ruke i odustanemo. Nema govora. Povratnika Bosnjaka ima oko 3 hiljade.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
I koliki je to procenat od predratnog?
-
U BL i u Trebinju se otprike pocele obnove dzamija u isto vrijeme, Ferhadija jos nije izgradjena a u Trebinju je svaka do zadnje obnovljena i svaku je dijaspora obnovila.
Izmedju 5 i 10 posto. Ne znam tacno koja je prijeratna cifra.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
I ta će se cifra u budućnosti smanjivati a ne povećavati.Dust wrote:Izmedju 5 i 10 posto. Ne znam tacno koja je prijeratna cifra.
O tome je riječ. Aneks 7. Lesi se vraća kući.
S obzirom da je donedavno bilo 0% ja ne gubim nadu.
Banja Luka iz 1991.
Ukupno.......... 195.139
srbi.............. 106.878
hrvati............. 29.033
muslimani........ 28.550
jugosloveni....... 23.408
ostali............... 7.270
Ukupno.......... 195.139
srbi.............. 106.878
hrvati............. 29.033
muslimani........ 28.550
jugosloveni....... 23.408
ostali............... 7.270
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Učenik u Doboju pretučen zato što je Bošnjak?
Učenik Ekonomske škole u Doboju Senad Ahmić pretučen je sinoć oko 19.30 sati na autobuskoj stanici u Doboju.
Incident se dogodio dok je Ahmić čekao autobus, a pretukla ga je grupa nepoznatih mladića. Nanesene su mu tjelesne povrede i javio se u Dom zdravlja u Doboju.
Policija je zabilježila incident i u toku je istraga, kazao je Murvet Barjaktarević, predsjednik Islamske zajednice regije Doboj i odbornik u Skupštini opštine Doboj.
"Zvao sam jutros policiju, oni kažu da su našli dvojicu počinilaca, a za ostalim se još traga", kazao je Barjaktarević, dodavši da je ovaj napad "na nacionaloj osnovi, jer kad god se desi neki incident uvijek su Bošnjaci pretučeni, nikad neko drugi".
"U zadnje vrijeme u Doboju svakih 10-15 dana se dese ovakve incidenti u kojima su bošnjačka djeca pretučena i gdje bošnjačka djeca nemaju sigurnosti. Incidenti se dešavaju po školi, školskim terenima i po gradu", kazao je Barjaktarević.
Forum za bezbjednost građana u Doboju ne funkcionira, a potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović ne poduzima ništa niti se oglašava ni u jednoj situaciji koja se dešava u RS-u. Čak je prije tri mjeseca rekao da je situacija u RS-u što se tiče Bošnjaka izuzetno bezbjedna, što nije tačno, kazao je Barjaktarević.
avaz
Učenik Ekonomske škole u Doboju Senad Ahmić pretučen je sinoć oko 19.30 sati na autobuskoj stanici u Doboju.
Incident se dogodio dok je Ahmić čekao autobus, a pretukla ga je grupa nepoznatih mladića. Nanesene su mu tjelesne povrede i javio se u Dom zdravlja u Doboju.
Policija je zabilježila incident i u toku je istraga, kazao je Murvet Barjaktarević, predsjednik Islamske zajednice regije Doboj i odbornik u Skupštini opštine Doboj.
"Zvao sam jutros policiju, oni kažu da su našli dvojicu počinilaca, a za ostalim se još traga", kazao je Barjaktarević, dodavši da je ovaj napad "na nacionaloj osnovi, jer kad god se desi neki incident uvijek su Bošnjaci pretučeni, nikad neko drugi".
"U zadnje vrijeme u Doboju svakih 10-15 dana se dese ovakve incidenti u kojima su bošnjačka djeca pretučena i gdje bošnjačka djeca nemaju sigurnosti. Incidenti se dešavaju po školi, školskim terenima i po gradu", kazao je Barjaktarević.
Forum za bezbjednost građana u Doboju ne funkcionira, a potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović ne poduzima ništa niti se oglašava ni u jednoj situaciji koja se dešava u RS-u. Čak je prije tri mjeseca rekao da je situacija u RS-u što se tiče Bošnjaka izuzetno bezbjedna, što nije tačno, kazao je Barjaktarević.
avaz
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
off: Taj Pavlovic je sagradio most kako bi zaradio. Prelazak se naplacuje. Milioneri drugacije razmisljaju od prosjecnih gradjana.Krokodil Behko wrote:Taj Žitopromet je prodat onom istom ekstremnom emigrantu Pavloviću koji je sagradio onaj most samo da bi tenkovi očas iz Srbije mogli izvršiti invaziju na BiH.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ima jedno naselje na putu između Prijedora i Banjaluke ,bošnjačko oko 100 kuća ,sve nove i lijepe i u sredini isto tako džamija obnovljena ,omanja ali onako lijepa bijela .
Nije izgrađeno od donacija jer su kuće baš dobre vidi se i uglavnom tu rijetko kad da se vide mještani osim za neke praznike .
Međutim nisu to napravili džaba i znači da rade negdje vani ali i da će se vratiti kad tad
Nije izgrađeno od donacija jer su kuće baš dobre vidi se i uglavnom tu rijetko kad da se vide mještani osim za neke praznike .
Međutim nisu to napravili džaba i znači da rade negdje vani ali i da će se vratiti kad tad
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Re: Napadi na bijeljinsku Atik džamiju
Novi divljački napad na Atik džamiju

Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem je najoštrije osuđeno skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini.
U saopćenju se kaže:
- Tokom protekle noći izvršeno je teško skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini. Naime, prilikom jutrošnjeg dolaska na sabah-namaz, domar Atik džamije u Bijeljeni zatekao je obijena ulazna i vrata na molitvenom prostoru džamije, također je razbijen prozor s desne strane, dok je inventar u hodniku bio razbacan, a komad leda pronađen je u blizini džamijskog ćursa.

Iako je i ranije Atik džamija bila predmet skrnavljenja, ovo je najteži napad od njenog obnavljanja. Islamska zajednica najoštrije osuđuje napad na Atik džamiju u Bijeljini i traži da se vinovnici ovog napada čim prije pronađu i primjereno kazne, jer se radi o skrnavljenju vjerskog objekta koji predstavlja nacionalni spomenik i ozbiljnom zastrašivanju i prijetnji muslimanima.

Uzimajući u obzir šire okolnosti u kojima se ovaj napad dogodio, Islamska zajednica očekuje hitnu i adekvatnu reakciju nadležnih istražiteljsko-sudskih organa ali i najodgovornijih političkih predstavnika entiteta Republika Srpska kako bi se otklonili uzroci straha i netrpeljivosti koji se u javnom prostoru pokazuju prema bošnjačkim povratnicima na području Podrinja i sjeveroistočne Bosne.

Potrebno je podsjetiti da je u prošloj godini, prema evidenciji Međureligijskog vijeća, svaki drugi napad na vjerske objekte u Bosni i Hercegovini bio na objekte Islamske zajednice, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je saopćenje za javnost u kojem je najoštrije osuđeno skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini.
U saopćenju se kaže:
- Tokom protekle noći izvršeno je teško skrnavljenje Atik džamije u Bijeljini. Naime, prilikom jutrošnjeg dolaska na sabah-namaz, domar Atik džamije u Bijeljeni zatekao je obijena ulazna i vrata na molitvenom prostoru džamije, također je razbijen prozor s desne strane, dok je inventar u hodniku bio razbacan, a komad leda pronađen je u blizini džamijskog ćursa.

Iako je i ranije Atik džamija bila predmet skrnavljenja, ovo je najteži napad od njenog obnavljanja. Islamska zajednica najoštrije osuđuje napad na Atik džamiju u Bijeljini i traži da se vinovnici ovog napada čim prije pronađu i primjereno kazne, jer se radi o skrnavljenju vjerskog objekta koji predstavlja nacionalni spomenik i ozbiljnom zastrašivanju i prijetnji muslimanima.

Uzimajući u obzir šire okolnosti u kojima se ovaj napad dogodio, Islamska zajednica očekuje hitnu i adekvatnu reakciju nadležnih istražiteljsko-sudskih organa ali i najodgovornijih političkih predstavnika entiteta Republika Srpska kako bi se otklonili uzroci straha i netrpeljivosti koji se u javnom prostoru pokazuju prema bošnjačkim povratnicima na području Podrinja i sjeveroistočne Bosne.

Potrebno je podsjetiti da je u prošloj godini, prema evidenciji Međureligijskog vijeća, svaki drugi napad na vjerske objekte u Bosni i Hercegovini bio na objekte Islamske zajednice, kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.