Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
U Ceskoj ne mozes uzeti nista prva 3 mjeseca (probni rad), poslije u zavisnosti kad si poceo dobijes odredjen broj dana (puna godina zakonski 20 dana, napisah vec).
Suska se da bi se taj broj po zakonu mogao pomjeriti na 25, pa bi valjda mi mogli imati 30 (plus onih 5 sick days-a). Bilo bi odlicno
Fuddo wrote: 03 Oct 2020, 16:07
Kakva bona amerika i godisnji odmori odmah po mjesec dana, ako ti da par sedmica prvih godina, udari se nogom u guzicu i vici yes.
Ovo je najgora zemlja kad su te vrste beneficija u pitanju,
Bolja je tanzanija od nas.
sto nam blatis zemlju Fudo bolan
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.
Fuddo wrote: 03 Oct 2020, 16:07
Kakva bona amerika i godisnji odmori odmah po mjesec dana, ako ti da par sedmica prvih godina, udari se nogom u guzicu i vici yes.
Ovo je najgora zemlja kad su te vrste beneficija u pitanju,
Bolja je tanzanija od nas.
sto nam blatis zemlju Fudo bolan
Ma ne blatim
Oni debile ubijedili da mu ne treba zdravstveno osiguranje, a da mu daje mjesec godisnjeg
Francuska je poprilicno dobra sto se tice odmora osiguranja i sl. Svi imaju osnovno koje pokriva onako solidno plus sto vecina zaposlenih mora imati i dodatno ali ti to onda pokrije bas pun kurac stvari.
Bivsa gospodja radi za jaku firmu i ima stvarno jako dodatno osiguranje. Npr kad se mala rodila bile su preko dva mjeseca u bolnici, sto prije sto poslije, privatna soba sa svim glupostima i na kraju platila euro za sve to
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
De mi tu kompaniju sto ce mi dati mjesec dana godisnjeg cim me prime, da predam.
Nemoj mi samo kakvu advokatsku komoru ili nesta na wall streetu
nisam ti ja kriva sto se ne znas prodati
Prodo sam ja, imam mjesec dana godisnjeg, plus 12 placenih personal days.
Al nije to sto je to pravilo, vec sto su se neki ljudi bejzbol palicama prije pedeset godina mlavili sa murijom i vlasnicima. Nema zakona na nivou drzave da ga obavezuje da ti ista da.
90% ima heftu ili dvije, zavisi kako je koji “gazda” dobre volje.
Ja radim u americkoj firmi ali moraju postovati zakon zemlje u kojoj se nalaze.
Nisam sigurna ali mislim da u USA imaju 15 dana odmora godisnje.
Raspitat cu se nekad
U fr na mjesec rada zaradis 2,5 dana godisnjeg pa ti racunaj. S tim da godina pocinje od juna pa zavrsava u maju sljedece. Tako ako dodjes u nekako nakaradno vrijeme ostanes im duzan za godisnji
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Julia-Klara wrote: 03 Oct 2020, 16:42
Raspitat cu se nekad
Your Rights Vacation Pay. Federal law does not require that employers offer vacation time to their employees. Unlike many other countries, though not required by federal law, many employers choose to provide their employees with such benefits to prevent employee burnout and boost employee morale.
Workplace Fairness › vacation-pay
Vacation Pay - Workplace Fairness
koteljubi_kadnisamtu wrote: 03 Oct 2020, 15:45
u Americi sad vecina firmi daje odmah 4 sedmice (prije je bilo 2 sedmice prvih 5 godina)
ja ima 28 radnih dana, ako uzimam duze od dvije sedmice, moram dobiti odobrenje
a i te 2 sedmice pozeljno je najaviti unaprijed zbog kolega i organizacije posla
Pa jel plate makar tri dana odmora? Pitam jer čujem da se to u Ameriku ni ne plaća ništa.
koteljubi_kadnisamtu wrote: 03 Oct 2020, 15:45
u Americi sad vecina firmi daje odmah 4 sedmice (prije je bilo 2 sedmice prvih 5 godina)
ja ima 28 radnih dana, ako uzimam duze od dvije sedmice, moram dobiti odobrenje
a i te 2 sedmice pozeljno je najaviti unaprijed zbog kolega i organizacije posla
Pa jel plate makar tri dana odmora? Pitam jer čujem da se to u Ameriku ni ne plaća ništa.
Ma ne blatim
Oni debile ubijedili da mu ne treba zdravstveno osiguranje, a da mu daje mjesec godisnjeg
Odgledaj
Ma sta imam gledat
I on sam sere bezveze
Pun ko brod i vice ojjj nista ne valja
Oso dole na kubu i vice ev vidi kako oni imaju sve
Ojebote
Sutra se vratio kuci
Prodo sam ja, imam mjesec dana godisnjeg, plus 12 placenih personal days.
Al nije to sto je to pravilo, vec sto su se neki ljudi bejzbol palicama prije pedeset godina mlavili sa murijom i vlasnicima. Nema zakona na nivou drzave da ga obavezuje da ti ista da.
90% ima heftu ili dvije, zavisi kako je koji “gazda” dobre volje.
znala sam ja da si ti svjetski a nas
Korporacije vs privatne firme = dva svijeta za sve beneficije pa i odmor
Ja se uvijek puno smijem s tobom, to je čudo nevidjeno.
insomnia wrote: 03 Oct 2020, 16:45
U fr na mjesec rada zaradis 2,5 dana godisnjeg pa ti racunaj. S tim da godina pocinje od juna pa zavrsava u maju sljedece. Tako ako dodjes u nekako nakaradno vrijeme ostanes im duzan za godisnji
Austrija ima isto 25 dana, a koji imaju preko 25 godina u nekim firmama dobivaju jos 5 dana..
Julia-Klara wrote: 03 Oct 2020, 16:42
Raspitat cu se nekad
Your Rights Vacation Pay. Federal law does not require that employers offer vacation time to their employees. Unlike many other countries, though not required by federal law, many employers choose to provide their employees with such benefits to prevent employee burnout and boost employee morale.
Workplace Fairness › vacation-pay
Vacation Pay - Workplace Fairness
Nema ba zakona za to, ne mora ti nista dati.
Ja pricam o mojoj firmi, u USA i u Ceskoj. Jedna firma, razlicita pravila. Nisam ni rekla da zakonski imaju neke dane, ali mislim da imaju nesto ( ne znam tacno koliko)