Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times
Status: Offline

Re: Najniža plaća u Federaciji četiri godine zakovana na iznos od 406 KM, nema izgleda za povećanja

Post by Taare »

animals wrote: 04 Oct 2020, 11:00 sistem je za klinac..
lopovluk, korupcija i bezobrazluk
A sve to kreće od najmanje čivije.
Radnik mujo zavrne kutijicu šarafa iz firme, njegov poslovođa alat, a šef tone materijala.
animals wrote: 04 Oct 2020, 11:00 nasi ljudi rade najbolje pod tudjom cizmom..
Ovo je tačno.
U pjesmama je opjevana bošnjačka hrabrost i genijalna taktika kada su jurišali za osmanlije; dan danas u austriji slave nevjerovatnu bošnjačku pobjedu na monte melete, a nijemci se kunu u bosanske radnike.

Ali, kad nam daš vlast, izrodimo baketa, kiflu, peđu, bećira i slične.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Re: Najniža plaća u Federaciji četiri godine zakovana na iznos od 406 KM, nema izgleda za povećanja

Post by Taare »

Bošnjaci dolaze.

Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Svi mi se morete obratit
Zizi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 9622 times
Been thanked: 8305 times

Post by Zizi »

Fufe wrote: 04 Oct 2020, 10:07
Zizi505 wrote: 04 Oct 2020, 01:48

Što se onda ne vratiš i kandiduješ?
Nema potrebe. Predobro je vama u bih. Sda vam je dala sve. Čim ste spržili jednog hadžikadića, meni je to bio znak da ja ustvari nemam pojma a da vi znate.
Bakir je helmut šmidt našeg vremena, kifla je kenedi, peđa je vili brandt, a bećir(po nekima najinteligentniji političar u bih :bua) je olof palme i mahatma gandi u jednom.
Duminjo wrote: 04 Oct 2020, 09:11Cestitam
Hvala :inasab
Jesi ograničen, pitaj prvo prije nego me strpaš u neki koš :bije
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 49323 times
Been thanked: 8773 times

Post by ElTriconi »

Haj najniza plata al najniza penzija 🤔

Kako more neko sa njojzom prezivit?
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

371 marka najniza penzija a najniza plata 406 🤔
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Zizi505 wrote: 04 Oct 2020, 11:59 Jesi ograničen
Nisam ja, nego ti.
Kad kažem vama, mislim na narod. Kada se govori o narodu, misli se na većinu :ble
Svi mi se morete obratit
Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 733 times
Been thanked: 1406 times

Post by Bobi »

GLASAČI u Ženevi u Švicarskoj podržali su uvođenje minimalne plaće u svom kantonu koja bi iznosila 25 američkih dolara na sat i za koju se vjeruje da je najviša na svijetu. Prema vladinim podacima, 58 posto glasača u kantonu izjasnilo se o koristi minimalne satnice od 23 švicarska franka, koju je podržala koalicija radničkih sindikata i čiji je cilj "borba protiv siromaštva, poticanje socijalne integracije i doprinos poštivanju ljudskog dostojanstva".
:gitara
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

ElTriconi wrote: 04 Oct 2020, 12:24 371 marka najniza penzija a najniza plata 406 🤔
Pa to ti je neka vrsta legalizovane eutanazije. Riješiti se penzionera, prva petoljetka. :ooo
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 70 times
Been thanked: 232 times

Post by XoKli »

Nora Ibsenova wrote: 04 Oct 2020, 10:55
XoKli wrote: 04 Oct 2020, 01:58 A jebiga,ako nisi dobar fax završio ili neki majstor svog zanata nema te nigdje.
Imaš prodavača/ica sa inžinjerskim platama(procenat) jer znaju znanje. Dođeš kući jebeš sebi sve šta si kupio.
A imaš ih završili neki ublehaški fakultet i vazdan kukaju mala plata,Bakir mu kriv za sve u životu.
Da si barem gledao kojim fakultetom je tržište najviše zasićeno,a imaš imalo mozga ne bi ga sigurno upisivao osim ako nisi neki tata mata u tome.
Nikad nije kasno da položiš za šofera, dodješ kod mene, turim te u kamion i haj po bijelom svijetu vozi miško.
Još dobiješ 90-120 KM dnevnice :oo
Kakve bolan prodavačice i procenat i inžinjerske plate.
:D.
Sa procentom od prodaje izađu na inžinjersku platu,ako znaju posao naravno, inače klasika 7-8 stoja sa TO
Roditelji držali nekad jedan od poznatijih butika u Sarajevu,ima tome preko 10 god.
Jedna prodavačica znala je izaći 1300 do 1800 KM, pred Bajrame i Božić ode i preko toga.
U taj vakat sa fakultetom sanjalo se o toj plati.
Bilo je i fakultetski obrazovanih radnika koje bi plaćao da ne dolaze.
Ma poznajem hejbet takvih slučajeva gdje NK radnici izađu dobru cifru na kraju mjeseca.
Noćni klubovi... Prvi ja ostavim petobu bakšiša u nekim situacijama.
Ljeti dijaspora kad dođe nema konobara koji ne izađe preko 300 KM za noć.
Još ako se potrefi situacija neki bogatuni dodju sami,a ti ih strpaš sa dobrim trebama za stol, ide bakšiš do cifara za koje neću ni pisati jer ne bi vjerovala.
Uslov je da radiš negdje gdje ima prometa,a većina to izbjegava. Ne može visit na Instagramu dok je na poslu.
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2537 times
Been thanked: 4380 times

Post by Nora Ibsenova »

XoKli wrote: 04 Oct 2020, 13:55
Nora Ibsenova wrote: 04 Oct 2020, 10:55

Kakve bolan prodavačice i procenat i inžinjerske plate.
:D.
Sa procentom od prodaje izađu na inžinjersku platu,ako znaju posao naravno, inače klasika 7-8 stoja sa TO
Roditelji držali nekad jedan od poznatijih butika u Sarajevu,ima tome preko 10 god.
Jedna prodavačica znala je izaći 1300 do 1800 KM, pred Bajrame i Božić ode i preko toga.
U taj vakat sa fakultetom sanjalo se o toj plati.
Bilo je i fakultetski obrazovanih radnika koje bi plaćao da ne dolaze.
Ma poznajem hejbet takvih slučajeva gdje NK radnici izađu dobru cifru na kraju mjeseca.
Noćni klubovi... Prvi ja ostavim petobu bakšiša u nekim situacijama.
Ljeti dijaspora kad dođe nema konobara koji ne izađe preko 300 KM za noć.
Još ako se potrefi situacija neki bogatuni dodju sami,a ti ih strpaš sa dobrim trebama za stol, ide bakšiš do cifara za koje neću ni pisati jer ne bi vjerovala.
Uslov je da radiš negdje gdje ima prometa,a većina to izbjegava. Ne može visit na Instagramu dok je na poslu.
7 godina radim u uslužnim djelatnostima, pekara, zlatara, parfimerija, butik, nigdje ne postoji pojam procenta na prodaju.

Imam more poznanica koje rade isti posao u drugim radnjama (kad radiš u tržnom centru upoznaš i radnike okolo) niko nema nikakvog procenta.

U 7 godina sam 1 dobila poklon naušnice za rođendan, i jednom smo dobili bonus jer smo imali preko 250hiljada prometa taj mjesec.

De ba, kakve inžinkerske plate.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bobi »

Kakav procenat kakvi bakraci i dnevnice po 300 KM, pa to je sve bez racuna djelatnost :D.
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by XoKli »

Ispade ja budala.
Misliš da će ti neko reći da ima dobre uslove,a ti mu/joj potencijalna konkurencija.
XYZ plaća na procenat, neće Waikiki sigurno.
Po centrima uglavnom skuplje radnje gdje su marže ogromne imaju taj sistem.
Bego
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 254 times
Been thanked: 1626 times

Post by Bego »

Bobi wrote: 04 Oct 2020, 13:29 GLASAČI u Ženevi u Švicarskoj podržali su uvođenje minimalne plaće u svom kantonu koja bi iznosila 25 američkih dolara na sat i za koju se vjeruje da je najviša na svijetu. Prema vladinim podacima, 58 posto glasača u kantonu izjasnilo se o koristi minimalne satnice od 23 švicarska franka, koju je podržala koalicija radničkih sindikata i čiji je cilj "borba protiv siromaštva, poticanje socijalne integracije i doprinos poštivanju ljudskog dostojanstva".
Ja, i?
Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bobi »

XoKli wrote: 04 Oct 2020, 14:29 Ispade ja budala.
Misliš da će ti neko reći da ima dobre uslove,a ti mu/joj potencijalna konkurencija.
pa kazem ti, to je sve ilegalno :zubi
Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bobi »

Bego wrote: 04 Oct 2020, 14:31
Bobi wrote: 04 Oct 2020, 13:29 GLASAČI u Ženevi u Švicarskoj podržali su uvođenje minimalne plaće u svom kantonu koja bi iznosila 25 američkih dolara na sat i za koju se vjeruje da je najviša na svijetu. Prema vladinim podacima, 58 posto glasača u kantonu izjasnilo se o koristi minimalne satnice od 23 švicarska franka, koju je podržala koalicija radničkih sindikata i čiji je cilj "borba protiv siromaštva, poticanje socijalne integracije i doprinos poštivanju ljudskog dostojanstva".
Ja, i?
Svi u Švicu :valja
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by XoKli »

Bobi wrote: 04 Oct 2020, 14:36
XoKli wrote: 04 Oct 2020, 14:29 Ispade ja budala.
pa kazem ti, to je sve ilegalno :zubi
Misliš na noćne klubove i gudru ? Vidiš to sam zaboravio, izađu oni i na 300e :pusi
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 22 times

Post by Nice try »

animals wrote: 03 Oct 2020, 21:58
Nice try wrote: 03 Oct 2020, 16:13 Uvijek ima ko će raditi za najnižu platu. Čak i da je smanje, ima ko će.
Patrijote, sigurno nece..
oni su otisli za Njemacku..
nek rade, oni koji su se borili za to...
Tako ti i dođe.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 22 times

Post by Nice try »

XoKli wrote: 04 Oct 2020, 01:58 A jebiga,ako nisi dobar fax završio ili neki majstor svog zanata nema te nigdje.
Imaš prodavača/ica sa inžinjerskim platama(procenat) jer znaju znanje. Dođeš kući jebeš sebi sve šta si kupio.
A imaš ih završili neki ublehaški fakultet i vazdan kukaju mala plata,Bakir mu kriv za sve u životu.
Da si barem gledao kojim fakultetom je tržište najviše zasićeno,a imaš imalo mozga ne bi ga sigurno upisivao osim ako nisi neki tata mata u tome.
Nikad nije kasno da položiš za šofera, dodješ kod mene, turim te u kamion i haj po bijelom svijetu vozi miško.
Gdje su tolike dnevnice šoferima :hm
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Nice try wrote: 04 Oct 2020, 15:18
Gdje su tolike dnevnice šoferima :hm
Mozda u prknu prevozi dva kila tableta 🤔
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”