Plate,nameti na platu,porezi i slicno..

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 23 times
Status: Offline

Re: Najniža plaća u Federaciji četiri godine zakovana na iznos od 406 KM, nema izgleda za povećanja

Post by Nice try »

Možda i oni imaju procenat po turi :hm
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 70 times
Been thanked: 234 times

Re: Najniža plaća u Federaciji četiri godine zakovana na iznos od 406 KM, nema izgleda za povećanja

Post by XoKli »

Vozačima šlepera u međunarodnom transportu(EU)120 KM dnevnica, malo vozilo do 7.5t 80-90 KM, kombi 60-70 KM.
I to fali vozača jer odoše u Sloveniju za većom dnevnicom.
Ako ko hoće ili ima nekoga bujrum kod mene na razgovor.
Bez iskustva ne primam.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

XoKli wrote: 04 Oct 2020, 15:58 Vozačima šlepera u međunarodnom transportu(EU)120 KM dnevnica, malo vozilo do 7.5t 80-90 KM, kombi 60-70 KM.
Bez iskustva ne primam.
Gonič robova i ekonomski virtuoz koji ne prima bez iskustva. Wow :inasab
Ma ideš ti meni na temu pogrešno protumačeno.
Svi mi se morete obratit
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Mirelam wrote: 04 Oct 2020, 13:33
ElTriconi wrote: 04 Oct 2020, 12:24 371 marka najniza penzija a najniza plata 406 🤔
Pa to ti je neka vrsta legalizovane eutanazije. Riješiti se penzionera, prva petoljetka. :ooo
Momčino, valjaš gluposti.
Naši se političari brinu o penzićima :o
Evo, precednik dodik im je otvorio i tržni centar u trebinju :inasab
Zamisli, tržni centar samo za umirovljenike :bali

https://www.rtvbn.com/3993020/bijedna-r ... e-trebinja
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Post by Krokodil Behko »

Bobi wrote: 04 Oct 2020, 13:29 GLASAČI u Ženevi u Švicarskoj podržali su uvođenje minimalne plaće u svom kantonu koja bi iznosila 25 američkih dolara na sat i za koju se vjeruje da je najviša na svijetu. Prema vladinim podacima, 58 posto glasača u kantonu izjasnilo se o koristi minimalne satnice od 23 švicarska franka, koju je podržala koalicija radničkih sindikata i čiji je cilj "borba protiv siromaštva, poticanje socijalne integracije i doprinos poštivanju ljudskog dostojanstva".

Ovo kad čitaš, iz naše perspektive, isto ko top lista nadrealista :misli
Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 736 times
Been thanked: 1409 times

Post by Bobi »

ElTriconi wrote: 04 Oct 2020, 15:19
Nice try wrote: 04 Oct 2020, 15:18
Gdje su tolike dnevnice šoferima :hm
Mozda u prknu prevozi dva kila tableta 🤔
Ne znam gdje kolega forumaš obitava ali to je tu negdje. Znam za jednu firmu 1500 fiksno plus dnevnica 50 KM. Kad su u garazi nema dnevnice :ooo .
:gitara
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

XoKli wrote: 04 Oct 2020, 15:58 Vozačima šlepera u međunarodnom transportu(EU)120 KM dnevnica, malo vozilo do 7.5t 80-90 KM, kombi 60-70 KM.
Bez iskustva ne primam.
Ako je u međunarodnom transportu onda je malo. Ima i većih dnevnica.
Također ima ih koji ne gledaju, možda i većina poslodavaca, na prethodno iskustvo. Normalno, jer čovjek mora negdje početi.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."

Balada o Bohoreti
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 54943 times
Been thanked: 9781 times
Status: Online

Post by ElTriconi »

Ne moze svak bit vozac, moler, prodavac, majstor, inzenjer, doktor, sta ti ja znam.

Sve je to fino i ljepo kad kaze cifru ali bogami treba se to zaradit, tu je belaj. 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2800 times
Been thanked: 5032 times

Post by Nora Ibsenova »

XoKli wrote: 04 Oct 2020, 14:29 Ispade ja budala.
Misliš da će ti neko reći da ima dobre uslove,a ti mu/joj potencijalna konkurencija.
XYZ plaća na procenat, neće Waikiki sigurno.
Po centrima uglavnom skuplje radnje gdje su marže ogromne imaju taj sistem.
Jesam im ja konkurencija, po tome što su već svi donijeli cv u moju firmu jer imamo najbolje uslove.

A nemamo procenata.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by XoKli »

Nice try wrote: 05 Oct 2020, 16:46
Bez iskustva ne primam.
Također ima ih koji ne gledaju, možda i većina poslodavaca, na prethodno iskustvo. Normalno, jer čovjek mora negdje početi.
Nije ni malo,a ni puno.
To je zakon ponude i potražnje.
Dnevnice se mogu dobrano podići kada bi naša država regularno izdavala npr. Austrijske dozvole.
Nego, moraš u kovertu 100e i dobiješ dozvolu.
Zbog toga naše firme plaćaju 1650e kaznu jer nemaju dozvole ili vozač drži dozvolu na koljenu i ako ga zaustavi kontrola piše je desnom rukom na koljenu dok lijevom vozi tj. prati policije do parkinga.
Dozvola ima dovoljno i država ih besplatno dobija.
Naša posla...
Zato imaš stotinjak naših transportih firmi registrovanih u Sloveniji.
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

XoKli wrote: 06 Oct 2020, 11:36
Nice try wrote: 05 Oct 2020, 16:46

Nije ni malo,a ni puno.
Dnevnice se mogu dobrano podići kada bi naša država regularno izdavala npr. Austrijske dozvole.
Zbog toga naše firme plaćaju 1650e kaznu jer nemaju dozvole ili vozač drži dozvolu na koljenu i ako ga zaustavi kontrola piše je desnom rukom na koljenu dok lijevom vozi tj. prati policije do parkinga.
Naša posla...
Razumijem. Zanima me zašto su vozači bez iskustva nepoželjni, evo konkretno kod vas?
Je li problem i neki gubitak obučiti vozača koji je tek položio i dobio dozvolu/e?

Balada o Bohoreti
Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22755 times
Been thanked: 20838 times

Post by Masamune »

Jbg... tako je kad višak vrijednosti između sebe dijele poslodavci i političari uz dogovor. Pišaj po sirotinji.
XoKli
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by XoKli »

Nice try wrote: 06 Oct 2020, 11:51
XoKli wrote: 06 Oct 2020, 11:36
Nije ni malo,a ni puno.
Naša posla...
Razumijem. Zanima me zašto su vozači bez iskustva nepoželjni, evo konkretno kod vas?
Je li problem i neki gubitak obučiti vozača koji je tek položio i dobio dozvolu/e?
Ima više razloga...
Neću da mi trnci prolaze svaki put kad zazvoni telefon Sve kontam udes,belaj,razbila se roba...
Ja ga obućim on se ispali u Sloveniju za pola godine.
Dosadašnja negativna iskustva: voz udario kamion (1.82 napuhao). Kamion u željezo, sreća njemu ništa nije bilo,a ni robi.
Platio penale 6.800 eura BMWu jer idiot nije razdužio ni prijavio robu(vozio 2 robe, samo jednu razdužio i prijavio ns izlazu iz BiH odnosno ulazu u EU)na granici.
Originalne papire bacio kad je došao u DE na istovar i skontao šta mu se desilo, pokušao se budala napraviti kao nije dobio papire.
Da samo nije original papire od BiH carine bacio ne bi smo ništa platili.
Svi misle uzmeš volan u ruke i tjt.
Za ovaj posao treba prije svega odgovorna i čestita osoba.
Povjeravaš mu kamion od 150-180k i nerijetko robu milionske vrijednosti na njemu.
Mene su do sada koštali jednu garsonjeru na Stupu.
Nice try
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice try »

Normalno da dolazi do problema ako iskustvo stiče ako od početka vozi sam.
Na primjer obučiti vozača tokom vožnje s drugim, iskusnijim koji bi mu u praksi pokazao šta i kako treba?

Balada o Bohoreti
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

KAKO PREŽIVJETI MJESEC: Minimalna plata u FBiH je...

Post by Krokodil Behko »

Image

Početkom jula prošle godine na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH postignut je konsenzus o povećanju minimalne plate u ovom dijelu BiH koja već pet godina iznosi 406 KM.

I na tome je sve stalo, osam mjeseci nakon navodno postignutog dogovora socijalnih partnera minimalna plata ostala je ista. U međuvremenu cijene usluga, hrane, energenata rastu i pravo je pitanje koliko se dana, a ne cijeli mjesec, može živjeti od 406 KM, prenosi "Faktor".

"Naš prijedlog je da iznos minimalne plate bude 680 KM i to bez toplog obroka i naknade za prijevoz. Na to ne pristaju poslodavci. Naravno, bilo bi neophodno ih u nekoj mjeri rasteretiti nameta kroz reformske zakone o doprinosima, porezu...", kaže Mevludin Bektić u ime Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

Smatra da ključnu ulogu u rješavanju ove situacije ima izvršna vlast. "Vlada FBiH je ključna u ovom procesu. Ona može donijeti propise kojim se podiže najniža plata. S druge strane, do rasta plate može se doći općim kolektivnim ugovorom u kojem bi se povećala vrijednost satnice, na šta primjedbe imaju poslodavci. U ovom dobu pandemije sindikalni pokret je u svojevrsnoj dilemi na čemu najviše insistirati, povećanju minimalne plate ili zadržavaju radnih mjesta", ističe Bektić.

Ukoliko se ubrzo ne poveća minimalna plata, bit ćemo suočeni s negativnim posljedicama, u bližoj i daljoj budućnosti.

"Iznos od 406 KM 'tjera' radnike i mlade ljude iz ove države. Istovremeno, čovjek koji godinama ima platu od 406 KM, kakvu penziju može očekivati? Primat će mizeriju od koje neće moći živjeti i bit će u stanju da mu treba socijalna pomoć od države", naglašava Bektić.

U Udruženju poslodavaca kažu da nemaju ništa protiv povećanja najniže plate, ali…

"Nema dileme, svim socijalnim partnerima to je interes. Međutim, naš stav je da troškovi ne rastu značajno. Evo primjera. Ako se podigne plata za 100 KM, poslodavac ima dodatnih 70 KM doprinosa", smatra Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Objašnjava da je problem u neoporezivom dijelu plate.

"To su naknade za topli obrok, prijevoz, regres... Po radniku u prosjeku radi se o 196 KM. Prema novom zakonu o doprinosima, i te naknade bi se trebale naći u ukupnoj oporezivoj sumi. To se već desilo u RS-u, pa zato ovaj entitet ima veću minimalnu platu koja iznosi 520 KM", naglašava Smailbegović.

(SB)
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Re: KAKO PREŽIVJETI MJESEC: Minimalna plata u FBiH je...

Post by ElTriconi »

Kako prezivit mjesec, nidje nista ne pise 🤔
Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija »

:ne

Gadni su ovi posebno zimski mjeseci nakon praznika ,plus što zbog vremena stane građevinski i i poljuprivredni sektor pa i eksploatacija drveta .Nema mnogo opcija običan čovjek i radnik da zaradi nešto mimo .
Ostalo je cutanje.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

ElTriconi wrote: 14 Feb 2021, 10:31 Kako prezivit mjesec, nidje nista ne pise 🤔

Pa reci nam ti kako.
Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu »

Krokodil Behko wrote: 14 Feb 2021, 10:43

Pa reci nam ti kako.
I mene cudi da to pita, a velemajstor u stednji :ooo

Vako Triconja 🙈
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi »

Krokodil Behko wrote: 14 Feb 2021, 10:43

Pa reci nam ti kako.
Ode mi samo dvije stoje na kafe, rakije kolace, cajeve i to 😱
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”