Koje ste predmete voljeli, a koje ne tokom školovanja

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

Toruk Makto
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 6 times
Been thanked: 10 times
Status: Offline

Re: Koje ste predmete voljeli, a koje ne tokom školovanja

Post by Toruk Makto »

Krokodil Behko wrote:
zagor wrote:
Rum wrote:Najdrazi predmet mi je bio fizicko :hihi
:cool :cool
I meni je fizicko,bilo najdraze posle,historije i geografije,
ali pod uslovom,da se igra kosarka ili bar fudbal. Mrzio sam
gimnastiku i gimnasticke sprave. Odnosno,bez lopte nista!
:D.

Fizicko i samo fizicko , u osnovnoj sam za skolski tim igrao i fudbal , kosarku i odbojku .
Zapazen rezultat je trece mjesto na kantonalnom takmicenju u odbojci koje se odrzalo u kalesiji ,
Inace u polufinalu pobijedila nas je osnovna skola kalesija , koja je i osvojila takmicenje , oni su tad u timu imali Rusmira Halilovica , kasnije reprezentativac BiH :ooo sad igra u francuskoj , podero nas lik .
Jos drag mi predmeti informatika , engleski jezik .
Mrzio sam te brojeve i racunanja , nikad mi nije islo ,matematika , fizika , historija isto bezveze mnogo bubanja bez neke svrhe .
Dal se trava sadi kod njih ko kod nas žito ,
da vidim svemirca , to bi ga ja upitooo .
Maca
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Maca »

Voljela sam bosanski i engleski, a mrzila fiziku i hemiju :dole
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8833 times
Been thanked: 5605 times

Post by Mister No »

Maca wrote:Voljela sam bosanski i engleski, a mrzila fiziku i hemiju :dole
Maco, od tebe sam očekivao na fizičko da tipuješ a od jezika Francuski :zubi
The Dark Side Of The Forum...
POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK »

hehehe gumicu sam volio najviše. Matematiku, rasturam je bolje nego ijedan profesor, čak sam i sad u stanju pomnožiti brojeve sa dvoznamenkastom cifrom za nekoliko sekundi. mrzio sam praksu.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ja sam haman rijetki "nerd" ovdje :ooo Fizika, hemija, matematika - yes, please and can I have some more. U osnovnoj me ne jedino domacinstvo izludjivalo jer nisam znala ni heklati, ni plesti, ni kuhati niti bilo sta sto je nastavnica Vida trazila od nas. Sreca pa je komsinica sa istocne strane sokaka :oo bila na trudnickom u to vrijeme pa je radila moju zadacu (a ja sam joj se kasnije oduzila peglanjem pelena :valja).

Na faksu u Njemackoj sam imala strasnog, STRASNOG profesora statike, toliko nam je ulio strah u kosti da nas je nekih 80% prenijelo ispit u sledecu godinu :lupa.

Ovdje (u SAD) na faksu nisam imala nikakvih omrazenih profa ali sam mrzila Java-u iz petnih zila :bua I odgodila je do pete godine. :lupa Ali sam zato imala profesore za pozeliti na specijalizaciji, profa iz projektovanja aerodroma nam je bio Budist iz Kine, inace glavni projektant par vaznih aerodroma u SAD, koji nas je mimo redovne nastave ucio o meditaciji, dok je profa "projektovanja autoputeva" svaki treci cas drzao u jednom kaficu tik uz faks, u kojem inace svakog petka svira legendarni Chuck Berry. :) Ubjedljivo dva najbolja profesora ikada. Za sve ove godine skolovanja nisam srela ljude koji su me vise motivisali i od kojih sam vishe naucila. :)
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14338 times
Been thanked: 9935 times

Post by Julia-Klara »

e dacina,uz takve profesore je milina uciti... ljudi pojma nemaju koliko je bitna prezentacija i nacin komunikacije...
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

dacina_curica wrote:Ja sam haman rijetki "nerd" ovdje :ooo Fizika, hemija, matematika - yes, please and can I have some more.
Dacina, evo još jedne takve.Image
Fizika, kemija i „matiša“ najdraže pa zbog toga i upisah Prirodoslovno-matematički fakultet.

A od predmeta koje nisam voljela najomraženija mi je bila povijest. U ratu se taman počelo mijenjati sve što smo do tada učili. Ono što je jučer bila istina postala je laž. Povijest se promijenila.
Shvatila sam da se povijest posvuda mijenja kako se mijenjaju oni koji vladaju i taj mi predmet nije bio vjerodostojan. Povijesne knjige u turbulentnim vremenima pišu podobni umjesto stručnjaka, a povijest služi za podizanje morala i nacionalne svijesti. Pa se uči o nekakvim bitkama u kojima kao sudjeluje tisuće ljudi a kad ono, prava istina je možda da su se to negdje na nekoj livadi počupala tri pijanca. :ooo
Povijest se često čita iz nekakvih pronađenih spisa u kojima je netko opisao neku bitku ili nekog kralja ili nešto.
To su subjektivni dojmovi jednog čovjeka koji najčešće ima razloga lagati i preuveličavati (najčešće zato da se dodvori svome vladaru) pa se nikad ne može biti siguran što je prava istina. Onda se oko tih oskudnih podataka prepredaju i izmišljaju priče jer pravih dokaza nema.
Jedini pravi povijesni događaji su oni koji su imali mnoštvo svjedoka i puno pismenih koji su to znali i prenijeti na papir.
Ovdje na balkanu gdje je pismenost dobrano kasnila, povijest izmišlja kako tko hoće.

Preporučam vam knjigu Ive Brešana: Tri života Tonija Longina, zanimljiv, pomalo mistični fantastični roman u kojem možete dobiti dojam kako se otprilike može manipulirati povijesnim istinama.

Eh da, voljela sam i tjelesni jer smo mi cure stalno igrale odbojku a voljela sam i vjeronauk jer je velečasni bio vedar i duhovit čovjek i svi smo imali peticu. :DD
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9526 times
Been thanked: 11263 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Katja wrote:
dacina_curica wrote:Ja sam haman rijetki "nerd" ovdje :ooo Fizika, hemija, matematika - yes, please and can I have some more.
Fizika, kemija i „matiša“ najdraže pa zbog toga i upisah Prirodoslovno-matematički fakultet.
Pih fizika.. Kad sam se suočio sa tom naukom, tek tada sam postao svjestan da je život težak, ružan i beskrajno siv.

A od predmeta koje nisam voljela najomraženija mi je bila povijest.
:sok ...Ovo je najneprijatnije iznenadjenje koje sam pročitao od tebe :mrgud

Shvatila sam da se povijest posvuda mijenja kako se mijenjaju oni koji vladaju i taj mi predmet nije bio vjerodostojan. Povijesne knjige u turbulentnim vremenima pišu podobni umjesto stručnjaka, a povijest služi za podizanje morala i nacionalne svijesti.
Ti to misliš na populističku historiju kao i na razne udžbenike koje pišu nedovoljno talentovani historičari. Trebaš čitati pravu literaturu. U primjeru HR to bi bila Nada Klaićka. Nećeš se pokajati.
Pa se uči o nekakvim bitkama u kojima kao sudjeluje tisuće ljudi a kad ono, prava istina je možda da su se to negdje na nekoj livadi počupala tri pijanca. :ooo
Povijest se često čita iz nekakvih pronađenih spisa u kojima je netko opisao neku bitku ili nekog kralja ili nešto.

Istina je da ima lažova u toj historiji kao i lažova koji je pišu ali ti ne smiješ dozvoliti sebi da vjeruješ. Moraš postaviti neke kriterije da bi povjerovala u neku historijsku literaturu.
To su subjektivni dojmovi jednog čovjeka koji najčešće ima razloga lagati i preuveličavati (najčešće zato da se dodvori svome vladaru) pa se nikad ne može biti siguran što je prava istina. Onda se oko tih oskudnih podataka prepredaju i izmišljaju priče jer pravih dokaza nema.
Postoje historijski izvori. Mislim na pisane historijske izvore. dakle dokumenti sa pečatima i potpisima koji tačno datiraju iz navedenog perioda. Ukoliko su to državni dokumenti, obično su vjerodostojni. Tu i tamo ima i poneki falsifikat o čemu je pisala i Nada Klaić ali su prokuženi. Dakle historijski izvori koji su kao vjerodostojni uvršteni u historijske zbornike. Tada nema problema sa vjerodostojnošću.
Jedini pravi povijesni događaji su oni koji su imali mnoštvo svjedoka i puno pismenih koji su to znali i prenijeti na papir.
Ovdje na balkanu gdje je pismenost dobrano kasnila, povijest izmišlja kako tko hoće.
Pismenost jeste kasnila ali da se nazrijeti suština. Problem je sa potkrijepljivanjem onoga što smatramo suštinom. Bez validnih izvora, nema ni potvrde teorija. Pravi je primjer srednjovijekovna Crkva Bosanska oko koje se tuku svi historičari svijeta jer je malo pisanih izvora da bi se odredila njena priroda.
Preporučam vam knjigu Ive Brešana: Tri života Tonija Longina, zanimljiv, pomalo mistični fantastični roman u kojem možete dobiti dojam kako se otprilike može manipulirati povijesnim istinama.
Ma to je neka populistička komedija. Pusti to. :oo
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Krokodil Behko wrote: Pih fizika.. Kad sam se suočio sa tom naukom, tek tada sam postao svjestan da je život težak, ružan i beskrajno siv.
Tebe je to netko prevario. Tek s fizikom otkrivaš kako je svijet prekrasno nesavršeno savršen. :ooo
:sok ...Ovo je najneprijatnije iznenadjenje koje sam pročitao od tebe :mrgud
Nije valjda premašilo i ono kad sam prestala pušiti? :D
Ti to misliš na populističku historiju kao i na razne udžbenike koje pišu nedovoljno talentovani historičari. Trebaš čitati pravu literaturu. U primjeru HR to bi bila Nada Klaićka. Nećeš se pokajati.

Istina je da ima lažova u toj historiji kao i lažova koji je pišu ali ti ne smiješ dozvoliti sebi da vjeruješ. Moraš postaviti neke kriterije da bi povjerovala u neku historijsku literaturu.

Postoje historijski izvori. Mislim na pisane historijske izvore. dakle dokumenti sa pečatima i potpisima koji tačno datiraju iz navedenog perioda. Ukoliko su to državni dokumenti, obično su vjerodostojni. Tu i tamo ima i poneki falsifikat o čemu je pisala i Nada Klaić ali su prokuženi. Dakle historijski izvori koji su kao vjerodostojni uvršteni u historijske zbornike. Tada nema problema sa vjerodostojnošću.
Jedino sam Klaićku nešto malo i čitala i to zato što mi je rečeno da je ona “skeptik”, odnosno, svaki dokument, svaku povelju dovodi u pitanje i provjerava joj vjerodostojnost, a to mi se sviđa. Kažu da se ona zalaže za to da se ništa ne uzima zdravo za gotovo i da se sve treba ispitivati.
Drugi pak smatraju da je ona oduvijek bila jugoslavensko režimsko piskaralo, kao i da je to bio i Goldstein.

Ja pak ne znam što da mislim jer, priznajem, sa poviješću sam jako slaba i nemam dovoljno znanja. Na tom polju sam sasvim zakazala. :sram

Problem je sa potkrijepljivanjem onoga što smatramo suštinom. Bez validnih izvora, nema ni potvrde teorija. Pravi je primjer srednjovijekovna Crkva Bosanska oko koje se tuku svi historičari svijeta jer je malo pisanih izvora da bi se odredila njena priroda.
I kako mi neće biti draže znanosti u kojima se lijepo izvede eksperiment i potvrdi teorija. :ooo
Ma to je neka populistička komedija. Pusti to. :oo
Ma znam, nisam navela tu fantastiku kao nešto iz čega bi se mogla učiti povijest, nego kao zanimljivu knjižicu u kojoj se može vidjeti kako su ljudi skloni prikloniti se onoj povijesti koja im najviše odgovara. :oo
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Katja wrote:
:ples KONACNO! :oo
Krokodil Behko wrote:Pih fizika.. Kad sam se suočio sa tom naukom, tek tada sam postao svjestan da je život težak, ružan i beskrajno siv.
Naprotiv Behko! :oo Uz fiziku bas saznas da je zivot velika avantura u tehnikoloru! :oo

Julia-Klara wrote:e dacina,uz takve profesore je milina uciti... ljudi pojma nemaju koliko je bitna prezentacija i nacin komunikacije...
Bas tako. :)

Podsjeti me Katja sad ovom pricom o vjeronauci...U srednjoj skoli u Njemackoj sam imala divnog profu etike, Herr Kopf (ujedno nam je bio razredni i profa engleskog) uz kojeg je bas bila milina uciti. Imala sam ovdje na faksu takodjer slicnu profesoricu Svjetskih Religija, fantastican predmet, totalno interaktivna predavanja, uzimala sam ga dva semestra (iako nije bilo potrebno jer nam je bila izborna nastava). Profesor americke istorije mi je bio fantastican takodje, to je prvi cas koji sam upisala nakon sto sam se doselila ovdje i hem mi je falilo engleskih rijeci u fondu, hem je prvi dio americke istprije usko povezan uz religiju o kojoj ja nisam imala dvije blage (niti imam sad) te mi je covjek stvarno pomogao i tim "gestom" oduzeo strah od skolovanja u novoj zemlji, na novom jeziku. :)

ma rekoh vec, ja sam nerd :oo Ja bih opet u skolu :valja
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Katja wrote: Jedino sam Klaićku nešto malo i čitala i to zato što mi je rečeno da je ona “skeptik”, odnosno, svaki dokument, svaku povelju dovodi u pitanje i provjerava joj vjerodostojnost, a to mi se sviđa. Kažu da se ona zalaže za to da se ništa ne uzima zdravo za gotovo i da se sve treba ispitivati.
Drugi pak smatraju da je ona oduvijek bila jugoslavensko režimsko piskaralo, kao i da je to bio i Goldstein.
Zato sam i preporučio nju. Ona svaki i to baš svaki izvor, deset puta provjeri. I na kraju, čak i kad se odluči da ga navede u knjizi ona to opet učini sa zadrškom. Nije ona bila jugoslovensko piskaralo. Da je to bila ne bi se "potukla" sa najpoznatijim srpskim historičarem Simom Ćirkovićem i to baš ono što bi se reklo "na krv i nož". Bila je vrsni poznavalac hrvatskog srednjeg vijeka i kao takva još uvijek se izučava na hrvatskim sveučilištima - uvjeren sam u to.

I da. Skeptična je i izlaže sudu kritike sva zbivanja, sve historičare prije nje pa i savremenike. Naravno to je pozitivno za tu nauku. U knjizi "Srednjovijekovna Bosna" nije poštedila čak ni svog slavnog pretka Vjekoslava Klaića. On je inače veoma dosadan lik za čitanje.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

davno receno da istoriju pisu pobjednici, tako da ja skoro pa nista ne vjerujem ...donekle da,ali slijepo vjerovati svemu sto je "istorijska cinjenica"-ne hvala...
a u skolu bih i ja :)
Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja »

Krokodil Behko wrote: U knjizi "Srednjovijekovna Bosna" nije poštedila čak ni svog slavnog pretka Vjekoslava Klaića. On je inače veoma dosadan lik za čitanje.
Jel' mi vjeruješ da sam prošlu srijedu stajala nad pet prašnjavih tomova knjiga Vjekoslava Klaića Povijest Hrvata i razmišljala što s njima. :D.
Umro nam je stari susjed prije pola godine pa pomažem njegovoj unuci očistiti kuću. Na tavanu sam pronašla knjige Vjekoslava Klaića i malo prolistala ali, što ti kažeš, stil mu je prilično suhoparan i nezanimljiv. Nada Klaić barem zanimljivo piše.
Na kraju smo ih ponudili gradskoj knjižnici pa će ih oni negdje zbrinuti.
dacina_curica wrote:Ja bih opet u skolu :valja
Julia-Klara wrote: a u skolu bih i ja :)
A meni fali znanja iz povijesti pa bi trebali organizirati jednu učionicu gdje bi nam Behko pred pločom predavao povijest. :DD
Predlažem da nosimo plave kecelje. :DD
I nema pričanja na satu... barem dok ne vidimo koliko je profesor strog. :hihi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Katja wrote:
Krokodil Behko wrote: U knjizi "Srednjovijekovna Bosna" nije poštedila čak ni svog slavnog pretka Vjekoslava Klaića. On je inače veoma dosadan lik za čitanje.
Jel' mi vjeruješ da sam prošlu srijedu stajala nad pet prašnjavih tomova knjiga Vjekoslava Klaića Povijest Hrvata i razmišljala što s njima. :D.
Umro nam je stari susjed prije pola godine pa pomažem njegovoj unuci očistiti kuću. Na tavanu sam pronašla knjige Vjekoslava Klaića i malo prolistala ali, što ti kažeš, stil mu je prilično suhoparan i nezanimljiv. Nada Klaić barem zanimljivo piše.
Na kraju smo ih ponudili gradskoj knjižnici pa će ih oni negdje zbrinuti.
dacina_curica wrote:Ja bih opet u skolu :valja
Julia-Klara wrote: a u skolu bih i ja :)
A meni fali znanja iz povijesti pa bi trebali organizirati jednu učionicu gdje bi nam Behko pred pločom predavao povijest. :DD
Predlažem da nosimo plave kecelje. :DD
I nema pričanja na satu... barem dok ne vidimo koliko je profesor strog. :hihi

UČIONICA postoji ali se pono bježi sa časova :ljut

Podržavam inicijativu. Slobodno odaberite bilo koju lekciju koju vidite u učionici.
Ukoliko vam nisu dovoljno zanimljive, možete samo otpočeti neke u vidu upita ili slično tome. Možete otvoriti i neku opću lekciju za upite . :djed
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Moze skola ALI samo ako ja smijem gadjati Behka kredom kad pogrijesi na casu :oo

Ah da...od 5. do 8. nisam mogla fizicko smisliti kad god smo imali gimnastiku jer mi je tetak bio nastavnik a imao je obicaj da me "u sali" spotakne kad preskacemo kozlic i sl. te sam ne mali broj puta kI raketa letjela kroz salu i zavrsavala na tintari. :maja Jos ja ovako fino "spretna", od vazduh se zaplicem, kao da mi je trebala pomoc da se lomim. :valja
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

dacina_curica wrote:Moze skola ALI samo ako ja smijem gadjati Behka kredom kad pogrijesi na casu :oo

Ah da...od 5. do 8. nisam mogla fizicko smisliti kad god smo imali gimnastiku jer mi je tetak bio nastavnik a imao je obicaj da me "u sali" spotakne kad preskacemo kozlic i sl. te sam ne mali broj puta kI raketa letjela kroz salu i zavrsavala na tintari. :maja Jos ja ovako fino "spretna", od vazduh se zaplicem, kao da mi je trebala pomoc da se lomim. :valja
Ne vjerujem da ću pogriješiti. Prosto sam nepogrješiv u toj oblasti. U školu moraš
nositi linkove kao udžbenike :p
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ma bjez tamo, kakvi crni linkovi, jos ces mi reci da je Wikipedia dobar izvor informacija. :maja :valja
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

dacina_curica wrote:Ma bjez tamo, kakvi crni linkovi, jos ces mi reci da je Wikipedia dobar izvor informacija. :maja :valja
to ja njemu sve vrijeme govorim,a on nista! nema 100 sigurnog dokaza ni za sta osim ako si vidio sopstvenim ocima ...'vako :sok
:hihi
dacina_curica

Post by dacina_curica »

K'o da na Wikipedia-i zaradjuje pa ih ovoliko promovise :oo
Mister No
Has thanked: 8833 times
Been thanked: 5605 times

Post by Mister No »

dacina_curica wrote:Ja sam haman rijetki "nerd" ovdje :ooo Fizika, hemija, matematika - yes, please and can I have some more. U osnovnoj me ne jedino domacinstvo izludjivalo jer nisam znala ni heklati, ni plesti, ni kuhati niti bilo sta sto je nastavnica Vida trazila od nas. Sreca pa je komsinica sa istocne strane sokaka :oo bila na trudnickom u to vrijeme pa je radila moju zadacu (a ja sam joj se kasnije oduzila peglanjem pelena :valja).

Na faksu u Njemackoj sam imala strasnog, STRASNOG profesora statike, toliko nam je ulio strah u kosti da nas je nekih 80% prenijelo ispit u sledecu godinu :lupa.

Ovdje (u SAD) na faksu nisam imala nikakvih omrazenih profa ali sam mrzila Java-u iz petnih zila :bua I odgodila je do pete godine. :lupa Ali sam zato imala profesore za pozeliti na specijalizaciji, profa iz projektovanja aerodroma nam je bio Budist iz Kine, inace glavni projektant par vaznih aerodroma u SAD, koji nas je mimo redovne nastave ucio o meditaciji, dok je profa "projektovanja autoputeva" svaki treci cas drzao u jednom kaficu tik uz faks, u kojem inace svakog petka svira legendarni Chuck Berry. :) Ubjedljivo dva najbolja profesora ikada. Za sve ove godine skolovanja nisam srela ljude koji su me vise motivisali i od kojih sam vishe naucila. :)
Ne bi ja dao fizičko za to vaše :oo

Hemija a zatim fizika njadraži.

Namrži predmet mi je bilo OTO (opšte tehničko obrazovanje), i ona maltretiranja sa šperpločom koju treba piliti sa testericama koje pucaju kao lude :grana
The Dark Side Of The Forum...
Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”