Melek wrote: 07 Oct 2020, 06:39
Sve je to lijepo sročeno, samo čovjek ne može a da ne primijeti izuzetnu dozu utopizma u svemu tome. Dakako da bi bilo lijepo sa jednom bosanskom nacijom poput one npr albanske, samo realno gledano, ovdje se govori o vjerskim skupinama ogrezlim u krvi i zločinu jednih prema drugima, skupinama koje su već od pamtivijeka dio te njegovane tradicije stremljenja ka uništavanju drugih, koje maštaju o nestanku i Bosne I Bošnjaka, koje im čak još uvijek ni imena kako treba ne priznaju. E, ko to ujedini i ko tim spodobama utuvi u glavu bosansku jednu naciju - pa taj je na nivou iznad Ajnštajna. Onda dalje - ja nigdje ne spomenu SDA, čak nigdje ne spomenu ni da se radi o jednoj nacionalnoj stranci već o više njih, a ti izleti sa nekim tamo animozitetom prema baš njima. Nešto ti izgleda ne leže najbolje. Onda još dalje - SDA ti je očito za sve kriva. Kao, ona iseljava omladinu itd. Uopšte ne spomenu takt iseljavanja iste na UZP i četničkoj strani koji je neuporediv. Isto tako - nidje ni pomena o silnim HDZ blokadama i opstrukcijama a da ne givorimo o svemu tome istom što nam svakodnevno izvire iz pc. Ne, SDA i samo SDA. Pomalo klixovski, primijetićeš.
A sad, da te pitam: - kako bi ti, konkretno, ujedinio sve te vjerske skupine preko noći poput mesije ili recimo razbio sve te UZP blokade pa formirao (napokon) jednu normalnu vladavinu i sve to u ovakvoj jednoj konstelaciji? Dedera nas prosvijetli malo podrobnije.
Mi smo vec bili ujedinjeni pod ljiljanima, katolici, pravoslavci, muslimani, romi, jevreji i svi drugi koji su se borili pod tom zastavom. Dok Alija ne rece da ce od rata pa nadalje bosnjaci biti samo muslimani. Sad se Bakir sjetio da kaze da moramo biti malo vise bosanci a manje bosnjaci ... ali traljavo i neuvjerljivo. I njemu je jasno da nacionalne stranke urusavaju drzavu ali nije se lako odreci nacionalnog kolacica.
Da, SDA mi je najkrivlja jer su imali sansu da budu narodna stranka ali su postali minderska stranka samo za sebi podobne, dok su sposobni postajali sve vise nepozeljni. I jer su borce koji su ih doveli i ocuvali na vlasti izdali i obracunali se sa njima. Jer ja mogu da budem project manager u Australiji, u Pakistanu, u Maleziji, Njemackoj ... bilo gdje, ali ne mogu dobiti posao u drzavnoj agenciji kao crtac jer nisam njihov kadar, kako mi sami znaju reci.
Kako se rijesiti takvih nacionalnih stranaka? Pa lako - pobjedom gradjanske stranke. Kad padne jedna nacionalna stranka past ce i druge dvije jer su uvezane zakonom spopjenih posuda. jer postoje samo zbog druge dvije. Zato SDA mora otici. Za svacije dobro, cak i njihovo. I zatim pohapsiti stoku ...
kad kazes treba nam jaka ili jake nacionalne stranke jasno je da aludiras na SDA.
I to apsolutno nije istina. Nama trebaju probosanske gradjanske stranke.