Moralni nihilizamNora Ibsenova wrote: 13 Oct 2020, 00:07 I najviše me zanima perspektiva ateista oko pitanja: odakle "crpite" moralne vrijednosti i "smisao života" ?
Dobra tema.
Ostavim kasnije duži post... nemam sad vremena.

Moralni nihilizamNora Ibsenova wrote: 13 Oct 2020, 00:07 I najviše me zanima perspektiva ateista oko pitanja: odakle "crpite" moralne vrijednosti i "smisao života" ?
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
Ma htjedoh reći da sekulariste ne treba svrstavati u vjernike, ateiste ili agnostike. Među njima ima i jednih i drugih i trećih. Ne bave se bogom. Sekularisti smatraju da učenja vjere ne treba uzimati kao norme za oblikovanje društva.HAVANA wrote: 13 Oct 2020, 07:14Po ovim tvojim definicijama lajkam sekulariste.Laser wrote: 12 Oct 2020, 23:43 Vjernici su grupacija koja dijeli mnogo zajedničkih nazora. Nude konkretna rješenja individualnih i društvenih pitanja.
Ateisti nisu nikakva grupa, nisu organizovani, pa samim tim ne nude nikakve zajedničke ideje. Potiču ljude da sami tragaju za rješenjima. Jedino poriču postojanje boga.
Sekularisti niti potvrđuju niti negiraju boga, ne ulaze u takve rasprave, svakom ostavljaju da odabere ima li ga ili ne. Oni su zastupnici mišljenja da država treba biti oslobođena uticaja vjere, isto tako državi odriču pravo da se miješa u poslove vjere.
Postojanje vjere je neovisno o postojanju ateizma. Kad bi nekim čudom nestalo ideje ateizma, svaka osoba na svijetu bi pripadala nekoj vjeri.
Sa druge strane, kad bi nestalo ideje vjere, ateisti ne bi postojali jer ne bi imali šta negirati.Mada simpa mi je i ovo poticu ljude da sami tragaju za rjesenjima. A u biti sam alergican da ja to nekog nesta ubjedjujem kako ce i sta ce. A pogotovo na to da meni neko nesta namece i objasnjava. Zivi i pusti druge da zive.
Ima mjesta za sve, samo da je vise pameti a manje pohlepe i zla,obicno skrivene iza neke satro velike ideje i viseg cilja...

Naravno. Ovo je moja teritorija. Problem je što tema zahtjeva odgovor koji ne može stati u jedan post, tako da ću pisati više postova podijeljenih u određenom vremenskom periodu tj. biće pisani kad budem imao vremena. "argumenti" koje iznosiš u koliziji su sa logikom, prirodnim silama, pa čak i zdravim razumom i kao takvi su neodrživi.Krokodil Behko wrote: 13 Oct 2020, 10:00 Fufe lupa dislajke.
Bit će ovdje vrelo danas, kad momak ufati vremena i vrati se s tema o Turskoj i Azerbejdžanu.

Ništa to nije nevjerovatno. Ne budi ograničenih shvatanja.MarlboroGold wrote: 13 Oct 2020, 12:12 Nađe primjer Stoltenberga i njegove odluke i onda etiketira cijeli nordijski narod
Nevjerovatno.

Pa nisu ga Norvežani birali da bi odobrio bombardovanje civila u Libiji. De bolan skontaj se šta govoriš. Ne možeš odluku jedne osobe po automatizmu povezati sa htijenjem cijelog naroda. Ne ide to tako. Isto što Bošnjaci ne biraju Bakira da bi se bavio kriminalom ili da ulazi u talove sa Čovićem i Dodikom. To su njegove odluke, a ne odluke cijelog naroda.Fufe wrote: 13 Oct 2020, 12:35Ništa to nije nevjerovatno. Ne budi ograničenih shvatanja.MarlboroGold wrote: 13 Oct 2020, 12:12 Nađe primjer Stoltenberga i njegove odluke i onda etiketira cijeli nordijski narod
Nevjerovatno.
On je produkt tog naroda. Gdje su masovne demonstracije i narod koji bi izrazio negodovanje njegovom kasapljenju libijske djece?!
Uostalom, on je samo primjer. Jedan od bezbroj kojima se mogu "pohvaliti" te nordijske zemlje u svojoj bližoj i daljoj historiji.
Isto kao i grci, rimljani, goti i drugi.
Bezbroj primjera.

A nije naveo primjer Salmana Rushdia...MarlboroGold wrote: 13 Oct 2020, 12:12 Nađe primjer Stoltenberga i njegove odluke i onda etiketira cijeli nordijski narod
Nevjerovatno.

kazu da je nekakv muha zbario nekakvu devetogodisnjakinjusaint_mirad wrote: 13 Oct 2020, 14:27 Kek islamski moral, a u njemu dozvoljeno silovati robinje i ženiti se devojčicama. Može i poneki genocid nad jevrejskim plemenima, to su svakako mrski ćifuti.![]()

Jah, a njene godine opravdavaju time što devojčice iz tog regiona zbog oštre klime izgledaju starije.Beni wrote: 13 Oct 2020, 14:29kazu da je nekakv muha zbario nekakvu devetogodisnjakinjusaint_mirad wrote: 13 Oct 2020, 14:27 Kek islamski moral, a u njemu dozvoljeno silovati robinje i ženiti se devojčicama. Može i poneki genocid nad jevrejskim plemenima, to su svakako mrski ćifuti.![]()

Naravnosaint_mirad wrote: 13 Oct 2020, 14:34Jah, a njene godine opravdavaju time što devojčice iz tog regiona zbog oštre klime izgledaju starije.

Ovako zvuce i moji pogledi.Koraci_u_noci wrote: 12 Oct 2020, 19:38 Da, sve religije su u sustini miroljubive i propagiraju humanost i univerzalne vrijednosti. Samo sto ih ljudi pogresno tumace i zloupotrebljavaju radi ostvarivanja nekih svojih ciljeva i manipulisanja.
U sustini je najbolje razviti vlastiti sistem vrijednosti koji se poklapa sa onim najboljim iz religija, ali ipak ostati nezavisan od bilo koje.
Na kraju krajeva, mozes vjerovati u Boga, a ne pripadati nijednoj religiji

Kako ono Marx rece "Der Mensch macht die Religion, die Religion macht nicht den Menschen"animals wrote: 13 Oct 2020, 14:41 Ma jednostavno..
covjek je stvorio religiju, dao joj svoja pravila..
i covjek svaki tumaci ta pravila kako mu se cefne..
uzme sto mu pase, sto ne pase odbaci..
covjek stvara svoje Bogove, i klanja im se..
zasto..da bi oprao svoju svijest i dao sebi alibi za svoja nedjela..
ma covjek je cudo, ajd sto pokusava izmanipulirati druge, ali izmanipulise i sebe..

Za ovo vrijeđanje ćeš prokleti dan u kojem si napisao ovu bljuvotinu
Users browsing this forum: No registered users and 1 guest