Svi na koljena bogu Tufahija i njegovom proroku Fufetu!animals wrote: 14 Oct 2020, 14:32 Koliko je sve relativno..
Evo da i Fufe sutra osnuje novu religiju, nasao bi ljude koji bi ga sljedili..
za 1000 godina bi mozda bio prorok..
eto , toliko je covjek podlozan manipulacijama..
ja zivim zivot bez religije, i gledam zivote onih koji zive sa religijom..
i nista nisu sretniji od mene, naprotiv..
Život bez religije?
Re: Život bez religije?
Gledaj ljude koji zive s vjerom, ne s pisanim pravilima na papiru, vec s pravom pravcatom vjerom koju imaju u sebi.animals wrote: 14 Oct 2020, 14:32 Koliko je sve relativno..
Ako jos negdje takvih ljudi ima.
Ja sam imala cast poznavati 2-3, i nista sto danas zovemo vjernikom nije ni slicno njima.
Last edited by navika on 14 Oct 2020, 15:24, edited 2 times in total.
Like za post. Ovo za vezu posebno.Fufe wrote: 14 Oct 2020, 11:17 Nakon što je primjerima dokazano da ateisti nisu, ne mogu i neće iznjedriti moralnu osobu, kao i to da je njihov "moral" selektivan, red je da se napiše par riječi o islamskom moralu otjelovljenom u najboljem čovjeku svih vremena - muhammedu, s.a.v.s.
Prije negoli počnem, nije na odmet ponoviti već napisano o ateističkom "moralu" uz dodatno pojašnjenje.
Budući da se život prosječnog ateiste svodi na zadovoljavanje fizičkih potreba, pogotovo niskih strasti, logično je da će sve podrediti tome i prilagoditi svom svjetonazoru.
Ja pamtim vremena u kojima se insan stidio ako poznaje pijanicu ili bludnika.
Danas je to normalno. Ako se neka viđenija osoba oleši i zaspi u kanalu, onda se kaže da se radi o boemu.
Isto važi za blud i nemoral.
U redu je promijeniti bezbroj partnera ako tom nemoralu nadjeneš neko fino, bezazleno ime, recimo veza.
Svađe do u nedogled, prepiranje, vrijeđanje i sl.
Dovoljno je praviti se da se svađaš kako bi ih razotkrio.
Da, čak i na forumu. Jedan post razotkrije njihovu narav i ogoli priču o tobožnjem moralu.
No, dosta o tome. Dovoljno je rečeno. Vratimo se najboljem insanu perfektnog morala.
Sam kur'an kaže, citiram: "jer ti si, zaista, najljepšeg ahlaka."
Kako je taj moral izgledao u praksi, najbolje pojašnjava čovjek koji je kao dijete došao u poslanikovu kuću.
"Allahov Poslanik je bio čovjek najljepše ćudi i naravi."
A u drugoj vjerodostojnoj predaji kaže sljedeće:
"Služio sam Allahovog Poslanika deset godina i nikada mi nije rekao ni uf, niti mi je kada prigovorio za neku stvar koju sam učinio: zašto si to učinio?’, niti za neku stvar (posao) koju nisam učinio: ‘zašto to nisi učinio?"
Nikada nije podigao glas, a kamoli da je udario neku osobu.
Odakle takav moral? Odgovor je vrlo jednostavan: učio ga je sam Kreator.
Pa kaže: "Ti sa svakim – lijepo! I traži da se čine dobra djela, a neznalica se kloni."
"Allah ti naređuje da održavaš vezu (rodbinsku) s onim ko je kida od tebe, da daješ onome ko je tebe lišio i da oprostiš onome ko ti je nasilje učinio."
Po definiciji Imama fahrudina razija, moral ili ahlak je bogatstvo duše koje moralnoj osobi olakšava činjenje dobrih djela, a samo činjenje dobrih dijela je nešto, a lahkoća činjenja je nešto sasvim drugo. E upravo to stanje ili taj hal lahkoće činjenja dobrih djela naziva se lijepim vladanjem ili ahlakom iliti moralom.
Najbliži poslaniku, s.a.v.s., posvjedočili su da nisu vidjeli osobu s više obzirnosti i blagosti prema svima, a posebno prema svojim ukućanima. Ustajao bi na noge svojim kćerima, utemeljujući time međusobno poštovanje ukućana i općenito ljudi, a pred zejda, r.a., kojeg je usvojio prije objave, znao je istrčati i s njim se zagrliti.
To je dokaz da je pravi, potpuni moral samo uz one koji slijede čovjeka kojeg je podučavao sam Allah, s.v.t.
Ostalo su blijedi imitati koji se poput pjene rasprše na prvoj prepreci.
A i za ovo da jedan post ogoli nasu narav. Ti svoju ogoli ispod exnihilovog posta, a on svoju evo na ovoj strani.
A obojica ste ostavili postove za lajk.
- HAVANA
- Penzioner

- Has thanked: 2919 times
- Been thanked: 24197 times
- Status: Online
Pazi molim te slobode i izrazavanja.Prsti vjera i dobrota. Kad bi ja sad odgovorio ovim jezikom uvrijedio bi dosta ljudi koje cijenim. A nece to nemoralni cafir. Ne ide.Fufe wrote: 14 Oct 2020, 11:17 Nakon što je primjerima dokazano da ateisti nisu, ne mogu i neće iznjedriti moralnu osobu, kao i to da je njihov "moral" selektivan
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14436 times
- Been thanked: 24311 times
Ti sam ponavljaj za mnomHAVANA wrote: 14 Oct 2020, 15:17Pazi molim te slobode i izrazavanja.Prsti vjera i dobrota. Kad bi ja sad odgovorio ovim jezikom uvrijedio bi dosta ljudi koje cijenim. A nece to nemoralni cafir. Ne ide.Fufe wrote: 14 Oct 2020, 11:17 Nakon što je primjerima dokazano da ateisti nisu, ne mogu i neće iznjedriti moralnu osobu, kao i to da je njihov "moral" selektivan
Vici
Laaailaaaheeeilllaaa laaahhh
Amiiin
Dozvolite da se obratimo
- HAVANA
- Penzioner

- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3975 times
- Been thanked: 7354 times
Vjera je jedno, a religija drugo..navika wrote: 14 Oct 2020, 14:49Gledaj ljude koji zive s vjerom, ne s pisanim pravilima na papiru, vec s pravom pravcatom vjerom koju imaju u sebi.animals wrote: 14 Oct 2020, 14:32 Koliko je sve relativno..
Ako jos negdje takvih ljudi ima.
Ja sam imala cast poznavati 2-3, i nista sto danas zovemo vjernikom nije ni slicno njima.
velika razlika..
i ja sam vjernik, ali sam se distancirao od religija..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Taare
- greatest

- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
- Status: Offline
Ma jok. Kao što rekoh, dovoljno je odglumiti kako bi dobio željenu reakciju i divnoj publici pokazao da je car ustvari golać koji ne samo da nema odjeću, nego ni kosu.navika wrote: 14 Oct 2020, 15:06 A i za ovo da jedan post ogoli nasu narav. Ti svoju ogoli ispod exnihilovog posta, a on svoju evo na ovoj strani.
Išao sam da pokažem kako kolega ex i njegova bratija ni u putu nisu sreli moral, a kamoli da se mogu nazvati moralnim osobama.
Obični sitni provokatori poganog jezika. Kaže, pogano je ono što govore, a još je gore ono što čuvaju u njedrima.
Oni su moj dokaz da ateizam ne može iznjedriti moral.
Svi mi se morete obratit
Jezik je taj koji vas moze odvesti u dzehenem, rekao je nas poslanik.Fufe wrote: 14 Oct 2020, 16:12Ma jok. Kao što rekoh, dovoljno je odglumiti kako bi dobio željenu reakciju i divnoj publici pokazao da je car ustvari golać koji ne samo da nema odjeću, nego ni kosu.navika wrote: 14 Oct 2020, 15:06 A i za ovo da jedan post ogoli nasu narav. Ti svoju ogoli ispod exnihilovog posta, a on svoju evo na ovoj strani.
Išao sam da pokažem kako kolega ex i njegova bratija ni u putu nisu sreli moral, a kamoli da se mogu nazvati moralnim osobama.
Obični sitni provokatori poganog jezika. Kaže, pogano je ono što govore, a još je gore ono što čuvaju u njedrima.
Oni su moj dokaz da ateizam ne može iznjedriti moral.
Da bismo drugim spocitali nesto o moralu, sami bismo besprijekorno moralni i bezgresni morali biti. A kad bi bili, vidili bi da se nije lahko danas odrzati na tom putu, pa bi onda razumili da je i drugim tesko.
A ako si sam primjer - svojim zovotom, jezik tada nema ni porebe tupiti. Ljudi ce uvijek prepoznati ako nisi laznjak.
Ako jesi, onda ih to vodi u zabludu, pa onda dolazi do toga da se ismijama vjera ili vjernik. Kad ti se djela i rijeci ne poklapaju, onda ne treba ljudima ni zamjerati.
A malo je danas ljudi kojim se poklapaju.
Čuj, dokazano primjerimaHAVANA wrote: 14 Oct 2020, 12:31Da li si ti uopste svjestan kakve gluposti pises?Fufe wrote: 14 Oct 2020, 11:17 Nakon što je primjerima dokazano da ateisti nisu, ne mogu i neće iznjedriti moralnu osobu, kao i to da je njihov "moral" selektivan, red je da se napiše par riječi o islamskom moralu otjelovljenom u najboljem čovjeku svih vremena - muhammedu, s.a.v.s.
"Nećemo ništa razumeti od hoda sveta ako budemo zamišljali da ljudi uvek postupaju pravedno..."
Balada o Bohoreti
Balada o Bohoreti
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8237 times
- Been thanked: 19384 times
Ljudi ce iskoristiti sve sto mogu radi svoje koristi. Ako nije religija, onda je borba za teritorij ili prava jednog naroda. Mada su religija, teritorij i narod usko povezani. Svi ratovi se vode iz ovih razloga. Neko nekog ugnjetava, neko je nekom u proslosti uzeo teritorij pa ga oni vracaju jer imaju na to pravo. Ustvari, ovim se samo manipulise masa.Nora Ibsenova wrote: 12 Oct 2020, 19:40 Ali .. ako su sve religije u suštini miroljubive kako je onda toliko ljudi pogrešno tumačilo? Misliš li da kad ne bi ni bilo religija, ne bi imali šta pogrešno protumačiti ili misliš da bi ljudi već našli neki izgovor za svoja zlodjela?
Pravi razlog iznad svega ovoga je novac i moc u kojem ce samo pojedinci uzivati. Narod je samo orudje u svemu tome.
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4464 times
- Been thanked: 3441 times
Ne idu ni kocka i religija zajedno, al et 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
-
zvrk
- Poneki mu pročitamo

- Been thanked: 8 times
Ja bio i vidio bezbroj situacija gdje masa ljudi odjednom postaje religiozno, tad svi na svoj neki licni nacin doziva Boga... i kad situacija prodje malo pomalo svi Boga zaborave... i odjednom opet zajebana situacija, svi opet religiozni, opet prodje... opet zaborave
meni licno je bilo bezbroj takvih situacija... tako da Boga nikad ne mogu zaboravit
neki ljudi izgleda nikad nisu bili u takvom nesto... pa me i ne iznenadjuje niciji zivot bez ikakve licne religioznosti
meni licno je bilo bezbroj takvih situacija... tako da Boga nikad ne mogu zaboravit
neki ljudi izgleda nikad nisu bili u takvom nesto... pa me i ne iznenadjuje niciji zivot bez ikakve licne religioznosti
- HAVANA
- Penzioner

Ja sam viko oj maaajko, oj tito te jebo sta je ovo, sovo sve bogove sto ih ima... Al njega nikad nisam dozivo, nece me on nesta nikako. A ni ja njega. Ako ga ima, sta cu mu ja, nek se snalazi ko i ja. Njegova volja. 
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Japrak
- Na probnom

- Been thanked: 1 time
Evo još jednog koji miješa i izjednačava religiju i vjeru.MarlboroGold wrote: 14 Oct 2020, 07:24 Da bi govorili o životu bez religije treba se pozabaviti pitanjem šta je svaki čovjek kad se rodi. Religija iliti vjera nije defaultno stanje svakog čovjeka tj. ne rađamo se sa istom. Ona se vremenom stiče.
Vjera je usađena u svakom od nas, tako da griješiš care...
- insomnia
- Rđav kurac

- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Zato sto sam ti verovala slepo
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Japrak
- Na probnom

- Been thanked: 1 time
Inače besmislena rasprava.
Mogla bi se otvoriti i tema, "Život bez kolača" ili "Život bez života"
Mogla bi se otvoriti i tema, "Život bez kolača" ili "Život bez života"
-
zvrk
- Poneki mu pročitamo

- Been thanked: 8 times
Religioznost je kad imas Boga... kakav ti god On bio, tvoja licna Bozija Religioznost kako god hoces
a vjera je ono u sto vjerujes... vjerujes u to bio to Bog ili sta god hoces, moze svako vjerovat u bilo sta
Procitah jednom negdje ovo
Dogovorise se stanovnici jednog mjesta da se svi zajedno pomole za kisu. I u zakazano vrjeme svi se pojavise na dogovorenom mjestu.
Samo je jedan djecak dosao s kisobranom. To je vjera.
Dogovorise se stanovnici jednog mjesta da se svi zajedno pomole za kisu. I u zakazano vrjeme svi se pojavise na dogovorenom mjestu.
Samo je jedan djecak dosao s kisobranom. To je vjera.
Last edited by navika on 15 Oct 2020, 16:42, edited 1 time in total.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)