Ništa se meni ne pričinjava. To je jedno. Drugo, ovo je ozbiljna tema na kojoj bismo trebali diskutovati iznoseći neke argumente, a ne vlastite zamisli i šta bi bilo kad bi bilo.Čini ti se.
Čitav tvoj upis se svodi na neke pretpostavke.
Hajmo sad iznijeti poznate činjenice.
Dakle, ono što sigurno znamo jeste to da je aliji za ostanak u krnjoj jugi nuđeno mjesto predsjednika iste.
Da li bi taj ostanak spriječio rat? Naravno.
Imali bismo još 100k živih, plus milion i nešto koji ne bi bili raseljeni.
Dalje, u rat smo krenuli nenaoružani uz nadu da će nas svijet zaštititi.
Alija je bio naivna mlada. On je po "pamet" išao kod stranih diplomata čiji je jedini cilj bio rušenje juge.
Ono što sigurno znamo jer imamo pisane dokumente jeste to da je alija po nagovoru američkog ambasadora odbacio kutiljerov plan.
Vjerujem da je slično bilo u vezi ostanka u jugi.
Spominjale su se neke garancije zapada i neka šesta flota koja bi nas branila.
Jer, imali smo dogovor zulfikarpašić-karadžić. Imali smo spreman plan za UNIJU DRŽAVA, a ne srboslaviju kako su je neki nazivali.
Dakle, predsjednik unije bi bio alija.
Komandni kadar bosanske komponente jna bi činili Muslimani. To je ono što nam je nuđeno i što je filipović ispregovarao.
Onda dolazi poziv iz centrale sda koja odbacuje plan i kreće u nezavisnost iako su srbi naoružani do zuba govorili kako će rezultirati taj korak.
Nekad kasnije o kutiljerovom planu koji je, barem po meni, bio druga najbolja opcija.ZULFIKARPASIC: Interesantno је da srpska strana, i onda kad је Izetbegovic odustao, nije jos odustala od sporazuma, nego је nastavila meni predlagati da posjecujerno zajednicki nеkа mjesta u Bosni. Оni su priredili veliki zbor u Tгebinju, na koji је doslo vise hiljada Muslimana, ali i рrеkо trideset pet hiljada Srba i Crnogoraca. Bio је to veliki narodni zbor i veselje, s muzikom, plesom. Prvo smo imali jednu uzu konferenciju predstavnika SDS-a i odгzali konferenciju za novinare, zatim smo nа fudbalskom stadionu u Trebinju odrzali konferenciju, koja је - kako mi rece jedan pгofesor Univerziteta iz Trebinja - privukla vise svijeta nеgо sto bi se skupilo prilikom Ducicevih dana poezije ili na osnivackoj skupstini SDS-a. То је biо najveci zbor sto ga је Тrеbinје ikada vidjelo. Na tome zboru sam ја govorio. Ugovorili smo da napгavimo niz slicnih zajednickih zborova. Tu su neke muslimanske gruре djevojaka pjevale sevdalinke, nastupili narodni pjevaci, ра orkestar. Bio је to susret Srba i Bosnjaka koji је nevjerovatno uspio. Onda smo odrzali vrlo interesantan zajednicki zbor u Zvomiku, na kojemu је bilo vise hiljada ljudi, mnogo, mnogo vise nego kad smo mi pravili osnivacku skupstinu, ili kad su Srbi pravili osnivacku skupstinu za svoju stranku. Govorio је, osim mene, i Вurek, podpredsjednik Liberalne bosnjacke organizacije, onda Mujo Kafedzic, pukovnik i podpredsjednik МВО-а i niz raznih ljudi. Bio је tu i Нimzo Tulic, inzenjer i predsjednik МВО-а za Zvomik. Тај је zbor biо vrlo znacajan ро tome sto је glavni predstavnik Srba Karadzic rekao da је Velika Srbija jedan fini san, ali koji se ne moze ostvariti u Bosni, da Srbi to treba da znaju, da je stvarni zivot nesto drugaciji od takvih ciljeva. Prilicno је razumno zatim govorio kako u onim djelovima Воsnе, gdje Srbi i Bosnjaci zive zajedno, u poloviпi opcina vecinu imaju Bosnjaci, а u drugoj polovini је imaju Srbi, da ondje gdje su Sгbi trebaju da se Muslimani stite, а gdje su u vecini Muslimani, treba i оni da stite Srbe, i da је jedina peгspektiva u zajednickome zivotu. I danas, kada neko od posjetilaca Iпstituta pogleda video snimku tog skupa, kaze da је nevjeгovatno dokle su ustvari Srbi bili pristali na taj sporazum i odrekli se ideje Velike Srbiје za volju jednoga sporazuma s Bosnjacima.